Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν ένσημα σε ανέργους μέχρι τη σύνταξη

Published

on

δωρεάν-ένσημα-σε-ανεργους

Η δωρεάν επικόλληση ενσήμων σε ανέργους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, συμπεριλαμβάνεται στην πολυαναμενόμενη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2019.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος, ώστε να προχωρήσουν εκατοντάδες αιτήματα που εκκρεμούσαν στα συρτάρια του ΙΚΑ για τουλάχιστον δύο έτη.

Καταρχάς η εγκύκλιος καθιστά σαφές ότι το άρθρο 10 του Ν. 2874/2000 περί προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης των μακροχρόνια ανέργων ΔΕΝ επηρεάζεται από τις ριζικές – κατά τ’ άλλα – αλλαγές του Ν. 4387/2016, γνωστού και ως «Νόμου Κατρούγκαλου» και συνεπώς παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Οι αλλαγές των ορίων ηλικίας που επήλθαν, όμως, με τη θεσμοθέτηση προγενέστερων αυτού νόμων (Ν.4093/2012 και 4336/2015) και κυρίως η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη λήψη πλήρους συντάξεως στο 67ο έτος δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το εν λόγω πρόγραμμα.

Συνεπώς, ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες, παλιοί και νέοι) που επιθυμούν να επιδοτηθούν με δωρεάν ένσημα, θα πρέπει να έχουν κλείσει το 62ο έτος τους, εκτός κι αν πρόκειται για βαρέα ένσημα, οπότε στην περίπτωση αυτή το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι το 57ο.

Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν

  1. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη.
  2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ. 5 στοιχ. β του ΑΝ 1846/1951, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 1 περ. 5β του Ν. 1902/1990, δηλ. να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω του 67%.
  3. Ο υπολειπόμενος χρόνος για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης (4500 ημέρες) για την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τ.ΙΚΑ-ΤΕΑΜ να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια (1500 ήμερες).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος, μακροχρόνια άνεργος, 62 ετών που διαθέτει 2.999 ένσημα δεν μπορεί να συμμετέχει στο υπό εξέταση πρόγραμμα, αφού ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός ενσήμων είναι βάσει νόμου 3.000.

Αντιστρόφως, ασφαλισμένος που διαθέτει, για παράδειγμα, 4.200 ένσημα δύναται επιδοτηθεί με 300 ένσημα μέχρι τα 4.500 ένσημα.

Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν

Η υπαγωγή του ενδιαφερόμενου γίνεται με αίτηση του ανέργου στο Υποκ/μα του τόπου κατοικίας του υποβάλλοντας:

– τα Ασφαλιστικά του βιβλιάρια ή και βεβαίωση χρόνου από άλλο φορέα

– Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης εκτός αυτού που περιέχεται στα προσκομισθέντα βιβλιάρια ή τις βεβαιώσεις άλλων φορέων και

– Βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησής του για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, ότι κατέχει κάρτα ανεργίας ανανεούμενη (κατά το ίδιο χρονικό διάστημα) και πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Ν. 2874/2000.

Δωρεάν επικόλληση ενσήμων: “Ευχής έργον” η δυνατότητα αυτή

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι σπουδαίο να μπορούν άνθρωποι που εργάστηκαν για δέκα χρόνια (το λιγότερο) και πλέον είναι άνεργοι, να έχουν την προοπτική να λάβουν σύνταξη χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση.

Η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας από ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι «ευχής έργον».

Πηγή: Ευθυμίου Χαρά, Δικηγόρος Αθηνών Εξειδικευμένη σε ζητήματα Κοινωνικοασφαλιστικου και Διοικητικού Δικαίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργα για φωτογράφηση !!!

Published

on

By

Συνηθίζουν οι αιρετοί του Δήμου και της Περιφέρειας  να φωτογραφίζονται με τα έργα τους για να υπενθυμίσουν στους ψηφοφόρους τους πόσο χρήσιμοι είναι για τον τόπο .

Στον κάμπο Στράνωμας κατασκευάσθηκε πριν έξι  μήνες ένα αντιπλημμυρικό (Σαρζανέτ) με σκοπό να προστατεύει τις ιδιοκτησίες που κατά καιρούς κατακλύζει ο Εύηνος. Δεν πέρασε ο πρώτος χειμώνας και το έργο κατέρρευσε στο σύνολό του όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που μας έστειλαν κάτοικοι της περιοχής.

Μάταια διαμαρτύρονταν οι μόνιμοι κάτοικοι  όταν έβλεπαν ότι το έργο γινόταν χωρίς καμία θεμελίωση.

Ο κατασκευαστής τους παρέπεμπε στον εργολάβο και αυτός στην Περιφέρεια και στο Δήμο.

Το αποτέλεσμα το καταγράφει  η φωτογραφία που μας έστειλαν δημότες της περιοχής .

Ερωτήματα προς την Περιφέρεια

  1. Το έργο παρελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία ;
  2. Ποιος είχε την επίβλεψη του έργου;
  3. Θα αποκατασταθεί το έργο και πότε;
  4. Ποιος θα πληρώσει την αποκατάσταση ;

Ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή Ναυπακτίας

  1. Γνωρίζει η δημοτική αρχή Ναυπακτίας το θέμα και αν ναι , τι ενέργειες έκανε;
  2. Θα αναλάβει ο δήμαρχος πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά από τους υπεύθυνους ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανδρέας κοτσανάς: «Ανικανότητα ή πολιτική σκοπιμότητα το “πάγωμα” των εργασιών της ανάπλασης;»

Published

on

By

Με ανάρτησή  στον προσωπικό του λογαριασμό του f/b, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάμε μπροστά” Ανδρέας Κοτσανάς κατηγορεί την δημοτική αρχή για σκόπιμες μεθοδεύσεις, ώστε τελικά να μην κατασκευαστούν τα άκρως αναγκαία δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στο έργο.   Αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
“Γεννά πολλά ερωτηματικά η προς τα έξω επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής ότι “δήθεν” το έργο της ανάπλασης που εκτελείται στην οδό Μεσολογγίου “σκόνταψε” πάνω στα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ-ΟΤΕ) που εμφανίστηκαν από το “πουθενά” με το ξεκίνημα των εργασιών.
Αν αυτό πραγματικά συνέβη αποτελεί τεράστιο “μνημείο” προχειρότητας και ανικανότητας των υπηρεσιών του Δήμου που κατά την σύνταξη και την επικαιροποίηση των μελετών δεν έλαβαν όπως όφειλαν υπόψιν τους και δεν αποτύπωσαν τα δίκτυα ΔΕΗ και ΟΤΕ, που άπαντες γνώριζαν ότι διέρχονταν από το συγκεκριμένο σημείο της πόλης (ακριβώς δίπλα υπάρχουν υπέργειοι υποσταθμοί) ώστε πριν την έναρξη των εκσκαφών να έχει προβλεφθεί η παράκαμψη ή μετατόπισή τους .
Σε ότι αφορά το άλλο “αφήγημα” του Δήμου ότι η παύση των εργασιών οφείλεται σε αρχαιολογικά ευρήματα, αυτό καταρρίπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς η αρχαιολογία εντός δύο ημερών από τις πρώτες εκσκαφές έδωσε εγγράφως το “πράσινο φως” για την συνέχιση των εργασιών.
Αυτό όμως που φτάνει στα αυτιά μας και μάς προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι οι “κακές γλώσσες” στην πόλη ψιθυρίζουν και λένε ότι το “πάγωμα” των εργασιών αποτελεί μια “μεθοδευμένη” και “σκόπιμη” ενέργεια από μεριάς Δημοτικής Αρχής, ώστε να δημιουργήσει “νέο αφήγημα” “ανυπέρβλητων” εμποδίων, έχοντας ως απώτερο στόχο την μη κατασκευή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που διέρχονται της πόλης, αλλά μόνο την κατασκευή των υπερκείμενων εργασιών της Ανάπλασης.
✔️Κύριε Δήμαρχε ό,τι και αν ισχύει από τα παραπάνω οφείλετε άμεσα να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να μας ενημερώσετε πάραυτα για το τι “μέλλει γενεσθαι” με το έργο της Ανάπλασης.
ΥΓ. Κύριε Δήμαρχε με τους “χειρισμούς” και τις “παλινωδίες” σας μέχρι σήμερα, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης, με αποτέλεσμα αυτού να έχουν εξαντληθεί η υπομονή και οι αντοχές των συνδημοτών μας.”

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου: Στους 2.168 έφθασαν οι εμβολιασμοί

Published

on

By

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, μέσα από προκαθορισμένα ραντεβού και με το σύνολο του προσωπικού, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, απόλυτα οργανωμένο και σε ελεγχόμενους χώρους,  να πραγματοποιούν με ασφάλεια σε καθημερινή βάση – σε πρωινή και απογευματινή βάρδια εμβολιασμούς.

Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ξεκίνησε να λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι χθες, 13 Απριλίου 2021 – σε διάστημα δυο μηνών – έχουν πραγματοποιηθεί  2.168 εμβολιασμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν αναφερθεί  παρενέργειες από τους εμβολιαζόμενους, ενώ είναι άκρως θετική η εικόνα για την όλη οργάνωση και την ασφάλεια, που αποκομίζουν όλοι όσοι φθάνουν στο Κέντρο Υγείας για να εμβολιαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ