Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από τα μαθητικά θρανία στα αμφιθέατρα

Published

on

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής  στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας  σημαίνει για τους μαθητές που πέτυχαν το στόχο τους την αρχή μιας νέας πορείας στη ζωή τους. Οι νέοι πλέον ακαδημαϊκοί πολίτες θα βρεθούν σε ένα νέο περιβάλλον και σε μια άλλη πόλη, μακριά από τους γονείς τους.

To αν υπάρχει κάποιο «μυστικό» για την επιτυχία τους, το αν άλλαξε η ζωή τους και αν στερήθηκαν πράγματα τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για το πώς φαντάζονται την φοιτητική ζωή και το μέλλον τους, η Ελίνα, η Ελεάνα, ο Μάριος και ο Κωνσταντίνος απαντούν στις ερωτήσεις που τους θέσαμε από το Nafsweek.

 

Μάριος Παππάς

«Ήμουν μαθητής στο 2ο Λύκειο Ναυπάκτου και πέρασα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένα «μυστικό» είναι ότι αν δεν έχεις βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια είναι δύσκολο να προχωρήσεις.

Ένα ακόμα «μυστικό» είναι να μην υπερβάλλεις προς καμία πλευρά. Ούτε υπερβολικό διάβασμα ούτε χαλάρωμα.

Όσον αφορά αν άλλαξα κάποια πράγματα στην διάρκεια αυτού του ενός έτους,  πραγματικά άλλαξαν. Για παράδειγμα εγώ κάνω τένις το οποίο στερήθηκα σχετικά.

Προτίμησα τον ελεύθερο χρόνο που είχα να τον αξιοποιώ πηγαίνοντας μία βόλτα και βλέποντας τους φίλους μου ή βλέποντας κάποια ταινία, περισσότερο για να ξεκουράζομαι.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές ήταν η πίεση και το άγχος που υπήρχαν τον τελευταίο χρόνο.

Για τα επόμενα φοιτητικά χρόνια, με όσα ξέρω από τους φίλους μου, πιστεύω ότι θα είναι ξεχωριστά. Κάνεις καινούργιες παρέες και γνωριμίες, έχει αρκετό, ίσως πολύ διάβασμα, όχι όμως όπως αυτό με τις πανελλήνιες.

Σχετικά με το μέλλονμ αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς γιατί έχω χρόνια μπροστά μου, θα ήθελα σαν ειδικότητα να έχω αυτή του ψυχιάτρου και θα ήθελα να έχω μία δουλειά σταθερή με ικανοποιητικές απολαβές. Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που με στήριξαν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στους καθηγητές μου».

 

Ελίνα Στεργίου

«Πέρασα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα και ήμουν μαθήτρια όλα τα προηγούμενα χρόνια στο 1ο Λύκειο Ναυπάκτου.

Θα έλεγα ότι ένα από τα μυστικά είναι να θέτεις στόχους πάνω από όλα, να επιμένεις και να μην τα παρατάς, να μην ακούς γύρω σου όσα  λέγονται.

Να μην επηρεάζεσαι να μένεις στον στόχο σου και να προχωράς για να τον πετύχεις.

Αν και είχα συνηθίσει να διαβάζω όλα τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα τον τελευταίο χρόνο άλλαξαν αρκετά.

Είχα περιορίσει τις βόλτες και τις εξόδους μου το τελευταίο χρόνο και προσπαθούσα να έχω ένα πρόγραμμα με συγκροτημένο διάβασμα και σίγουρα ξεκούραση.

Όσον αφορά την φοιτητική ζωή, φαντάζομαι μία και δεν το έχω ξαναζήσει, ότι θα είναι ιδιαίτερη.  Όπως ακούω, τα φοιτητικά είναι τα καλύτερα χρόνια. Ελπίζω και εύχομαι να περάσουν όμορφα.

Τώρα για το μέλλον…  βλέπουμε ότι πολλοί παίρνουν ένα πτυχίο και τελικά δεν ασχολούνται με αυτό το οποίο σπούδασαν. Αυτό είναι και ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Εγώ θα ήθελα να δω τον εαυτό μου ως ψυχολόγο».

 

Κωνσταντίνος Σούζας

«Πέρασα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή ήμουν μαθητής στο 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου.

Οι Πανελλήνιες είναι μία απαιτητική διαδικασία από την άποψη της καθημερινής ρουτίνας, σπίτι, σχολείο, διάβασμα, φροντιστήριο.

Παρόλα αυτά δεν έφτασα ποτέ στην υπερβολή ούτε και στερήθηκα κάτι. Το «μυστικό» πιστεύω ότι είναι το ποιοτικό και όχι το ποσοτικό διάβασμα.

Σημαντικός παράγων είναι ο σωστός προγραμματισμός.

Στην καθημερινότητά μου, όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα δεν άλλαξε κάτι σημαντικό. Φρόντισα να μην παραμελήσω τις παρέες και τους φίλους μου.

Δεν στερήθηκα ούτε ταξίδια ούτε νυχτερινές εξόδους.

Το διάβασμα μου ήταν αρκετό σε καθημερινή βάση, όμως δεν με περιόρισε σε κάτι.

Με δεδομένο ότι είναι η Νομική είναι η σχολή της επιλογής μου και αυτό με ευχαριστεί, σαν φοιτητής στην Κομοτηνή θεωρώ ότι θα έχω αρκετές εμπειρίες, με διάβασμα, παρέες εξόδους, και ευθύνες φυσικά, μία και θα μένω μόνος μου.

Βλέποντας κάποια χρόνια μετά, σήμερα λέω ότι με ενδιαφέρει το ποινικό δίκαιο, ωστόσο δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με το χώρο της πολιτικής.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου που μου στάθηκε σε όλη μου αυτή την προσπάθεια αλλά και τους καθηγητές μου στους οποίους οφείλεται  το 50% της επιτυχίας μου».

 

Ελεάνα Φούντζηλα

«Πέρασα στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήμουν μαθήτρια  όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο 1ο Γενικό Λύκειο της Ναυπάκτου.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο μυστικό στο διάβασμα μία και το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και έχει το δικό του τρόπο.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να διαβάζεις ουσιαστικά και όταν λες το διάβασμα θα είναι δυο ώρες να είναι πραγματικά δυο ώρες και με απόλυτη συγκέντρωση.

Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος,  προγραμματισμός και συγκέντρωση.

Σίγουρα η τελευταία χρόνια ήταν τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες. Μάλιστα μετά τα Χριστούγεννα προσωπικά, είχα μεγάλη πίεση.

Προσπαθούσα να ισορροπήσω πάντα το χρόνο ανάμεσα στο διάβασμα, την ξεκούραση και τις παρέες μου. Πάντα έβρισκα χρόνο να δω και να βγω μία βόλτα με τους φίλους μου.

Δεν στερήθηκα πολλά πράγματα, όμως σίγουρα αυτή η χρονιά ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες.

Θεωρώ ότι φοιτητική ζωή είναι κάτι διαφορετικό από την ζωή που μέχρι σήμερα σαν μαθήτρια έζησα. Βέβαια, στη Θεσσαλονίκη μου λένε, ότι έχει φοιτητική ζωή μία και είναι φοιτητούπολη.

Το βέβαιο είναι ότι θα συναναστραφώ και θα γνωρίσω καινούργια άτομα, καινούργια πράγματα και θα έχω και καινούργιες ευθύνες,  μία και θα ζω σε μία άλλη πόλη μόνη μου.

Μιλώντας για το αύριο, θα ήθελα αφού τελειώσω τη Νομική να κάνω κάποιο Μεταπτυχιακό και σκέφτομαι για να πάω στο εξωτερικό και να αποκτήσω περισσότερα εφόδια.

Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου και τους καθηγητές μου που με στήριξαν σε όλη αυτή την προσπάθεια».

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 308 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 308ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Σε… πειρατικούς ρυθμούς  :

Τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και η καρδιά της Ναυπάκτου χτυπά σε καρναβαλικούς     ρυθμούς.  Με κορύφωση των εκδηλώσεων που  προγραμμάτισε ο Δήμος Ναυπακτίας για την περίοδο της αποκριάς  την παρέλαση του Σαββατόβραδου…

#   Παραλίες και αιγιαλοί – Τι αλλάζει ο νέος νόμος :

Αρχής γενομένης από την φετινή χρονιά, όλες οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τους Δήμους. Η διακήρυξη…

#  Και ιδιώτες πλέον για τον προσωπικό γιατρό : 

Οι αλλαγές θα προωθηθούν με νέο νομοσχέδιο τον Μάιο 2024, ενώ το δεύτερο         εξάμηνο θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις. Με βάση τα στοιχεία…

#   Επτά χρόνια Nafsweek.gr :

Τον Φεβρουάριο του 2018  δημιουργήσαμε την  ειδησεογραφική ιστοσελίδα και ταυτόχρονα την συνδρομητική ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek.gr με στόχο να αποτελέσουν τον πραγματικό καθρέφτη της ίδιας  της  κοινωνίας μας…

#  Πολιτικές επιλογές…               ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια ανθρωπογενή παραγωγή CO2 μόλις κατά 0,15%, ενώ η Κίνα κατά 27%, οι ΗΠΑ κατά 14%, η Ρωσία 7%, η  Γερμανία 2,2% κλπ.

Δηλαδή η όποια…

#  «ΟΙΚΟθέατρο»:  Ολοκληρώθηκαν οι θεατρικές παραστάσεις:  

Έπεσε η Αυλαία στις θεατρικές παραστάσεις των Δημοτικών Σχολείων, που υλοποίησε με επιτυχία για 13η χρονιά, η Περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε»  σε συν διοργάνωση με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας…

#   Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην FOODEXPO 2024:

Η ΠΔΕ βρέθηκε στην μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με 30 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου που μέσα από το κοινό τους περίπτερο κατάφεραν…

#  «Καλάθι της Σαρακοστής»: Τι περιλαμβάνει : 

Πέρα από τις κατηγορίες των προϊόντων που ήδη υπήρχαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» όπως: Ρύζι, Ψωμί για τοστ, κλπ, εντάσσονται  για το διάστημα από 13 Μαρτίου έως και 4 Μαΐου τα παρακάτω προϊόντα για το «Καλάθι της Σαρακοστής» : Χαλβάς, Νηστίσιμες Σαλάτες…

………………………………………………………………………………………………………………………………Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καθαρισμός στον οικισμό Ρομά στον Σκά

Published

on

By

Με την  συνεργασία της διεύθυνσης περιβάλλοντος και της  διεύθυνσης κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης, με την σύμπραξη των αρμόδιων αντιδημάρχων Μαρίνας Ρισβά –Πατακοπούλου και Θωμά Κοτρωνιά, πραγματοποιήθηκε αποκομιδή και καθαρισμός απορριμμάτων στον οικισμό Ρομά του Σκά.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ