Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν ένσημα σε ανέργους μέχρι τη σύνταξη

Published

on

δωρεάν-ένσημα-σε-ανεργους

Η δωρεάν επικόλληση ενσήμων σε ανέργους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, συμπεριλαμβάνεται στην πολυαναμενόμενη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2019.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος, ώστε να προχωρήσουν εκατοντάδες αιτήματα που εκκρεμούσαν στα συρτάρια του ΙΚΑ για τουλάχιστον δύο έτη.

Καταρχάς η εγκύκλιος καθιστά σαφές ότι το άρθρο 10 του Ν. 2874/2000 περί προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης των μακροχρόνια ανέργων ΔΕΝ επηρεάζεται από τις ριζικές – κατά τ’ άλλα – αλλαγές του Ν. 4387/2016, γνωστού και ως «Νόμου Κατρούγκαλου» και συνεπώς παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Οι αλλαγές των ορίων ηλικίας που επήλθαν, όμως, με τη θεσμοθέτηση προγενέστερων αυτού νόμων (Ν.4093/2012 και 4336/2015) και κυρίως η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη λήψη πλήρους συντάξεως στο 67ο έτος δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το εν λόγω πρόγραμμα.

Συνεπώς, ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες, παλιοί και νέοι) που επιθυμούν να επιδοτηθούν με δωρεάν ένσημα, θα πρέπει να έχουν κλείσει το 62ο έτος τους, εκτός κι αν πρόκειται για βαρέα ένσημα, οπότε στην περίπτωση αυτή το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι το 57ο.

Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν

  1. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη.
  2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ. 5 στοιχ. β του ΑΝ 1846/1951, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 1 περ. 5β του Ν. 1902/1990, δηλ. να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω του 67%.
  3. Ο υπολειπόμενος χρόνος για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης (4500 ημέρες) για την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τ.ΙΚΑ-ΤΕΑΜ να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια (1500 ήμερες).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος, μακροχρόνια άνεργος, 62 ετών που διαθέτει 2.999 ένσημα δεν μπορεί να συμμετέχει στο υπό εξέταση πρόγραμμα, αφού ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός ενσήμων είναι βάσει νόμου 3.000.

Αντιστρόφως, ασφαλισμένος που διαθέτει, για παράδειγμα, 4.200 ένσημα δύναται επιδοτηθεί με 300 ένσημα μέχρι τα 4.500 ένσημα.

Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν

Η υπαγωγή του ενδιαφερόμενου γίνεται με αίτηση του ανέργου στο Υποκ/μα του τόπου κατοικίας του υποβάλλοντας:

– τα Ασφαλιστικά του βιβλιάρια ή και βεβαίωση χρόνου από άλλο φορέα

– Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης εκτός αυτού που περιέχεται στα προσκομισθέντα βιβλιάρια ή τις βεβαιώσεις άλλων φορέων και

– Βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησής του για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, ότι κατέχει κάρτα ανεργίας ανανεούμενη (κατά το ίδιο χρονικό διάστημα) και πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Ν. 2874/2000.

Δωρεάν επικόλληση ενσήμων: “Ευχής έργον” η δυνατότητα αυτή

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι σπουδαίο να μπορούν άνθρωποι που εργάστηκαν για δέκα χρόνια (το λιγότερο) και πλέον είναι άνεργοι, να έχουν την προοπτική να λάβουν σύνταξη χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση.

Η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας από ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι «ευχής έργον».

Πηγή: Ευθυμίου Χαρά, Δικηγόρος Αθηνών Εξειδικευμένη σε ζητήματα Κοινωνικοασφαλιστικου και Διοικητικού Δικαίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το “πειρατικό” καρναβάλι της Ναυπάκτου (φωτο- video)

Published

on

By

Πλημμύρισαν από πειρατές οι δρόμοι της Ναυπάκτου με μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να παίρνουν μέρος στην παρέλαση και να το γλεντάνε με την ψυχή τους

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκριάτικη βραδιά με τους “Cubaneros” αύριο Σάββατο  στο Λιμάνι Ναυπάκτου

Published

on

By

Αύριο  Σάββατο, 16 Μαρτίου, αμέσως μετά τη μεγάλη πειρατική παρέλαση, με προσκεκλημένους  όλους τους  καρναβαλιστές της πόλης θα στηθεί  ένα  μεγάλο πάρτυ  στην πλατεία του Λιμανιού της Ναυπάκτου  με το γνωστό latin συγκρότημα Cubaneros”!   Ώρα έναρξης: 20:00′

Η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 18:30′ με σημείο εκκίνησης το Κεφαλόβρυσο για να καταλήξει στο Λιμάνι.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση μαθητών για Ηλεκτρονικό έγκλημα –  Ενδοοικογενειακή βία

Published

on

By

Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι για τη νεολαία και γενικά την κοινωνία αυξάνονται, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ενημέρωση γύρω από τους πιθανούς κινδύνους, που υπάρχουν, από την κακή της χρήση και ιδιαίτερα  του διαδικτύου, είναι βασικό βήμα για την προστασία και γενικά τη σωστή συμπεριφορά.

Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος.

Γι’ αυτό και το σχολείο θα πρέπει να μεριμνά ώστε να ανταποκρίνεται στον πολλαπλό του ρόλο, με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η μαθητική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου, τη Δευτέρα 11/3/2024, παρακολούθησε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημέρωση, σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αντιμετώπιση του.

Η ενημέρωση έγινε από την Κεντρική Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με το Α.Τ. Ναυπάκτου.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης ενημερώθηκαν για θέματα  ενδοοικογενειακής βίας από κλιμάκιο του Α.Τ. Ναυπάκτου με επικεφαλής το Διοικητή κ. Τριανταφύλλου Σπυρίδωνα, την κ. Βασιλοπούλου Αικατερίνη και τον κ. Κόκκαλη Παναγιώτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ