Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

“Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου”

Published

on

Το τελευταίο διάστημα στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου, από το Σκα μέχρι και τις εκβολές του Βαριάς γίνονται έργα  που θα αλλάξουν το τοπίο το επόμενο διάστημα.

Για όλα αυτά που συμβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου μιλά  στο Nafsweek.gr  ο πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπακτίας Σπύρος Τσέλιος.

«Στη μία άκρη έχουμε τα έργα που γίνονται στο Γρίμποβο και στην άλλη άκρη του κόλπου της Ναυπάκτου στην ψανή είναι τα έργα που γίνονται στις πρώην νεροτσουλήθρες.

Στα δυο αυτά σημεία  δημιουργούνται δύο σύγχρονες μεγάλες παιδικές χαρές πού θα τις χαρούν τα μικρά παιδιά και οι γονείς. Δημιουργούνται επίσης δύο σύγχρονα γήπεδα Beach Volley, στο κομμάτι της Ψανής και αντίστοιχα τοποθετούνται όργανα γυμναστικής που μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες στο αλσύλλιο του Γριμπόβου. Σημαντικό έργο είναι και η δημιουργία της πίστας BMX,  Ολυμπιακών προδιαγραφών πού κατασκευάζεται επίσης στο Γρίμποβο. Εκεί θα μπορούν να διοργανώνονται και αγώνες όπως αντίστοιχα στα γήπεδα του Beach Volley στην Ψανή.

Σε όλο αυτό το τμήμα του μετώπου θα τοποθετηθούν καθιστικά και φωτιστικά ώστε  να είναι επισκέψιμα και το βράδυ τα σημεία αυτά και ασφαλή. Από τη στιγμή που θα δοθούν σε λειτουργία οι δύο καινούργιες μεγάλες παιδικές χαρές, οι υπάρχουσες παιδικές χαρές θα αναβαθμιστούν και αυτές έτσι ώστε να είναι και αυτές ασφαλείς και να μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια»

Στην καρδιά της πόλης στο λιμάνι, βλέπουμε ένα έργο του υπουργείου πολιτισμού να εξελίσσεται, με στόχο την αναστήλωση και ανάδειξη του λιμανιού της Ναυπάκτου. Πότε θα ολοκληρωθεί;

«Το γνωρίζαμε όλοι ότι είναι ένα έργο δύσκολο και σύνθετο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο για την πόλη όπου θα πρέπει να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα τα έργα και η διέλευση των πεζών και των οχημάτων με ασφάλεια. Σε αυτό το δύσκολο έργο ο εργολάβος είναι εξαιρετικά γρήγορος και μπορώ να πω ότι είμαστε πιο μπροστά από τις ημερομηνίες, με το ανατολικό τμήμα του λιμανιού να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και σήμερα να πραγματοποιούνται εργασίες στο δυτικό κομμάτι. Τμηματικά θα κλείνει ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να γίνονται και εργασίες και να μην διακόπτεται η κίνηση στην καρδιά της πόλης.»

Η εικόνα αυτή στο λιμάνι της πόλης και με δεδομένο ότι ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος θα παραμείνει έτσι;

«Έτσι όπως βλέπουμε το έργο στη σημερινή του μορφή με τις περιφράξεις και τους τσίγκους θα υπάρχει για λίγο ακόμα διάστημα με καταληκτική ημερομηνία που θα φύγουν να είναι το αργότερο η 15η  Ιουλίου. Από κει και πέρα θα συνεχίζεται το έργο στη βάση του λιμανιού, ένα κομμάτι το οποίο δεν θα ενοχλεί τον κόσμο ο οποίος θα μπορεί να επισκέπτεται το λιμάνι.

Είναι πραγματικά ένα έργο μεγάλης σημασίας σύνθετο και δύσκολο το οποίο έχει καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του τον Δεκέμβριο του 2024.»

Όσον αφορά τους καθαρισμούς και τη φύλαξη των παραλιών τι έχετε κάνει ενόψει καλοκαιρινής περιόδου;

«Ως προς τη φύλαξη να πούμε ότι ο Δήμος Ναυπακτίας δεν έχει τις δυνατότητες να φυλάξει όλο το παραλιακό μέτωπο αυτό είναι αρμοδιότητα βέβαια του Λιμενικού σταθμού της Ναυπάκτου ο οποίος και αυτός έχει θέμα προσωπικού. Ενώ έχει μία τεράστια ζώνη ευθύνης από την Κάτω Βασιλική μέχρι τα Τριζόνια, καλούνται να ανταποκριθούν  δέκα λιμενικοί που διαθέτει ο σταθμός συν κάποιους πρόσθετους που έρχονται κατά καιρούς. Φθορές και βανδαλισμούς έχουμε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τη χειμερινή περίοδο.

Όσον αφορά το κομμάτι καθαριότητας παρεμβαίνουμε καθημερινά και η εικόνα που έχει ο κόσμος είναι ότι έχουμε  ένα καθαρό παραλιακό μέτωπο.

Για πρώτη φορά έχουμε δύο παραλίες οργανωμένες με ότι σημαίνει αυτό. Αναβαθμίζουμε τις παραλίες μετά από απόφαση του δ.σ. του λιμενικού ταμείου με δικές μας δυνάμεις. Στο κομμάτι της παραλίας της Ψανής έχουν τοποθετηθεί δύο πύργοι και δύο ναυαγοσώστες, που για πρώτη φορά διαθέτουν και σκάφη διάσωσης, όπως ορίζει ο νόμος.

Για πρώτη φορά φέτος σε όλες τις παραλίες της Ναυπάκτου, Γρίμποβο, Ψανή, Αντίρριο Κρυονέρια και Κάτω Βασιλική όλοι οι  ναυαγοσώστες έχουν πλήρη εξοπλισμό και διαθέτουν  και  απινιδωτή, ένα  εργαλείο που σώζει ζωές.»

Ένα ακόμα έργο για το οποίο γίνεται τελευταία συζήτηση είναι το αλιευτικό καταφύγιο της Βαριάς.  Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα;

«Στο έργο αυτό έχει προχωρήσει η γεωλογική μελέτη μία και το προηγούμενο διάστημα έγινε από ειδικό σκάφος δειγμάτων του βυθού τα οποία ήταν εξαιρετικά, έχει γίνει από την πλευρά μας η αναγκαία επέκταση της χερσαίας ζώνης λιμένος, και βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών κατασκευής, πού αναμένονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόσκληση από κάποιο πρόγραμμα για χρηματοδότηση και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε τον Οκτώβριο ανοίγει πρόγραμμα το οποίο θα είμαστε έτοιμοι για να το εντάξουμε για χρηματοδότηση.»

Στην απέναντι πλευρά έχουμε τη Μαρίνα Ναυπάκτου ένα όνειρο χρονών, πού βρίσκεται αυτό το όνειρο;

«Τα χρήματα τα οποία είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή από το internet, ποσό 1,7 εκατομμύρια ευρώ δεν ήταν αρκετά για να ολοκληρώσουν το έργο της Μαρίνας, μία και το πρόγραμμα internet χρηματοδοτεί έργα τα οποία ολοκληρώνονται. Με λίγα λόγια εάν δεν ολοκληρωνόταν το έργο δεν θα πλήρωνε το πρόγραμμα. Ακόμα και με την υποβάθμιση  της Μαρίνας σε τουριστικό καταφύγιο που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή υπολείπονταν  ακόμα 14 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου και είχαμε μόνο το 1,7 εκατ. Με δεδομένο ότι στο ΕΣΠΑ δεν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις ήτανε απίθανο να βρεθούν χρήματα για να γίνει η Μαρίνα.

Πιστεύουμε ότι το κομμάτι του τουριστικού καταφυγίου -μικρής Μαρίνας δηλαδή δεν ήτανε ούτε λειτουργικό ούτε προσοδοφόρο για τη Ναύπακτο , διότι δεν μπορεί να στήσεις ένα τουριστικό καταφύγιο το οποίο θα είναι ελλειμματικό σε διοίκηση και να το καλύπτει το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ναυπακτίας. Στόχος μας είναι η λειτουργία μιας ολοκληρωμένης Μαρίνας την  οποία θα την αναλάβει επενδυτής και θα την λειτουργεί με έσοδα προς τον δημοτικό λιμενικό ταμείο και το δήμο Ναυπακτίας. Για το σκοπό αυτό κάναμε τα εξής βήματα.

Ζητήσαμε από ορκωτό εκτιμητή εκτίμηση του όμορου οικοπέδου προς το χώρο της Μαρίνας στο οποίο μας χρειάζεται για την δημιουργία κτίριων διοίκηση service και λοιπά. Και για αυτό το σκοπό έχει γίνει και δέσμευση χρημάτων από τη μεριά του δήμου και θα προχωρήσουμε με όποιες δυνατότητες μας δίνει ο νόμος για την απόκτηση του.

Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουν τις μελέτες για την αναβαθμισμένη Μαρίνα Ναυπάκτου με έτοιμη χρηματοδότηση 105.000 ευρώ, που  είναι τμήμα του ποσού των 650.000 μέσα από το Φιλόδημος που έχει εγκριθεί για την αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου.

Μιλάμε για Μαρίνα Ναυπάκτου και όχι Τουριστικό καταφύγιο σκαφών που είχε ως επιλογή η προηγούμενη δημοτική αρχή.»

Εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα ενώ έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση της δυτικής προβλήτας του Αντιρρίου το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, με γκρίνιες και διάφορα να ακούγονται. Τι γίνεται ακριβώς με το έργο;

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή καταφέραμε να συμμαζέψουμε και να μαζέψουμε τις μελέτες που υπήρχαν για ένα έργο προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, που φαινομενικά ήταν ένα εύκολο έργο. Δυστυχώς ένα έργο το οποίο μπορούσε να γίνει σε ένα διάστημα τριών τεσσάρων μηνών τελμάτωσε με τη μεγάλη ευθύνη να την έχει ο εργολάβος. Με δεδομένο ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και με ένα δύσκολο χειμώνα όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα με καταρρεύσεις τμημάτων δεξιά και αριστερά του έργου, είχε ως συνέπεια ο εργολάβος να το παρατήσει. Αρχικά έκανε χρήση των χρόνων που του έδιναν η νομοθεσία για παραστάσεις κλπ.

Δυστυχώς και ενώ υπάρχουν τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η εταιρεία δεν προχώρα το έργο. Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος δεν μπορεί να εκπέσει και να αναλάβει ο επόμενος γιατί στον διαγωνισμό ήταν ένας και μοναδικός που διεκδίκησε και ανέλαβε το έργο.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε επαφή με την εταιρεία και τον εργολάβο για να αξιολογήσουμε το επόμενο βήμα για να ολοκληρωθεί το έργο.»

Να σημειώσουμε πως στη διάρκεια των δύο δύσκολων χρόνων του κορωνοϊού  τα πράγματα  ήταν  τραγικά για τα οικονομικά του Δημοτικού λιμενικού ταμείου μία και είχε σταματήσει με εντολή της κυβέρνησης η οποιοσδήποτε είσπραξη εσόδων.  Θεωρούμε άθλο αυτά τα οποία έχουν γίνει μέσα στην τετραετία για το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Θα ήθελα  να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπακτίας για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και μπορέσαμε και κάναμε αυτά τα βήματα τα οποία είναι θετικά θεωρούμε για την πόλη της Ναυπάκτου. Στόχος και όραμα μας είναι να βελτιώνεται καθημερινά το ξεχωριστό κομμάτι του παραλιακού μετώπου.»

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οι έδρες των Σπαρτιατών και τα Συνταγματικά διλήμματα

Published

on

By

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων και στην Ελλάδα αντέτειναν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοκτονεί και πρέπει να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Η συνέχεια όμως μάλλον τους διέψευσε: Μπορεί να απαγορεύθηκαν οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, κατήλθαν όμως με την υποστήριξή του στις εκλογές οι Σπαρτιάτες και κατέλαβαν ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό ποσοστό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποβλήθηκαν ενστάσεις στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) με αίτημα να εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών από τις έδρες τους.

Τι θα γίνει με τις έδρες των εκπεσόντων βουλευτών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή;

Μήπως οι έδρες αυτές να δοθούν στα κόμματα, τα οποία στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων ψήφων;

Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα προσέκρουε στη λογική του εκλογικού νόμου, ο οποίος κατανέμει τις έδρες και με βάση τη δύναμη των κομμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέποντας τη μεταφορά αδιάθετων υπολοίπων ανάμεσα στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες;

Αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι σωστό, μήπως να μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών αναλογικά στα άλλα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή;

Με ποιον νόμο όμως και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή των εδρών;

Τι θα γίνει με τη στρογγυλοποίηση των δεκαδικών που θα προκύψουν;

 

Ας ερευνήσουμε τότε μια τρίτη λύση: Οι Σπαρτιάτες να θεωρηθούν πλασματικά και εκ των υστέρων ότι δεν συγκέντρωσαν το απαραίτητο 3% για να εισέλθουν στην Βουλή και με το δεδομένο αυτό να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος και να μοιραστούν οι έδρες τους στα άλλα κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εφαρμόσουμε τον εκλογικό νόμο με βάση ένα δεδομένο, που ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (αφού οι Σπαρτιάτες έλαβαν πάνω από 3%).

 

Τέταρτη λύση: Να θεωρήσουμε ότι οι ψήφοι στους Σπαρτιάτες δεν είναι έγκυρες και έτσι να γίνει ανακατανομή των εδρών. Αυτό όμως θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εκ νέου εφαρμογή του εκλογικού νόμου για την ανακατανομή των εδρών (π.χ. ως προς το εκλογικό μέτρο), αυξάνοντας τον κίνδυνο για πιθανές «καραμπόλες» στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Εξάλλου, δεν μπορεί να είναι άκυρες οι ψήφοι υπέρ των Σπαρτιατών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτή και έγκυρες σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

 

Και τέλος: Την ανακατανομή των εδρών θα την αποφασίσει το ίδιο το ΑΕΔ ή μήπως θα παραπέμψει το ζήτημα στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή, που θα πρέπει να συγκροτηθεί εκ νέου;

Το σημαντικό όμως είναι κάτι άλλο: Όπου και με όποιον τρόπο και να δοθούν οι έδρες των Σπαρτιατών (φανταστείτε τι διαφωνίες θα προκύψουν μεταξύ κομμάτων, εκλογολόγων, νομικών κ.λπ.), η στρέβλωση της δημοκρατικής αρχής θα είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Γιατί συνιστά αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, να ψηφίζει ένας πολίτης ένα κόμμα και η ψήφος του να αποβαίνει τελικά υπέρ άλλου κόμματος.

Εφόσον λοιπόν το ΑΕΔ αποφασίσει ότι παρανόμως συμμετείχε ένα κόμμα στις εκλογές, τότε θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του. Γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν δεν συμμετείχε το κόμμα αυτό. Η επανάληψη των εκλογών (είτε στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες είτε σε ολόκληρη την επικράτεια) είναι η μόνη σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή λύση. Βέβαια, είναι εύλογο κανείς να μη θέλει την επανάληψη των εκλογών, ειδικά για τον συγκεκριμένο λόγο.

Μόνο που η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, με τον εσφαλμένο τρόπο που επιλέχθηκε το 2023, έχει το τίμημά της. Δεν μπορείς δηλαδή να θεσπίζεις ρυθμίσεις προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τους, να αρνείσαι την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής.

Οι καταστάσεις αυτές συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αυξάνοντας κατ’ αποτέλεσμα και μακροπρόθεσμα τη δύναμη των ακραίων και αντιδημοκρατικών τάσεων.

Συνάγεται ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Νομίζω ναι.

Όταν η μαχόμενη δημοκρατία ξεφεύγει από τα σωστά όρια (που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποινικού δικαίου, την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και την αξιοποίηση των άλλων μέσων που παρέχει η έννομη τάξη για την αντιμετώπιση των εχθρών της Δημοκρατίας), η Δημοκρατία μας οδηγείται σε συνταγματικά αδιέξοδα.

*Σπύρος Βλαχόπουλος – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο Καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα

Published

on

By

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου ανακοινώνει  το Ωράριο των Καταστημάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα και εύχεται σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Ο Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Αποστόλης
Η Γραμματέας
Κόκλα Κατερίνα
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
                      “Ο ΕΡΜΗΣ”
              ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1911

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χόρεψαν με την ψυχή τους!

Published

on

By

Κατάμεστο ήταν το Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου από μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν το «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών», την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί.

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό.

Με εξαιρετικές χορογραφίες αυτοσχεδίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν το  Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών στην  Ναύπακτο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με τους νέους να το αγκαλιάζουν, δίνοντας τον δικό τους τόνο στην δράση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ρυθμό και τον χορό, η ανάπτυξη των σχέσεων, συνεργασίας, ομαδικότητας και φιλίας.

Όπως προαναφέραμε στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ χορού Ναυπάκτου πήραν μέρος δεκαεπτά σχολεία, από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τον  Αγ, Κωνσταντίνο, Ευηνοχώρι, το  Μεσολόγγι, το Αντίρριο και από την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ