Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γερασμένη χώρα! – Σοβαρές οι επιπτώσεις στους δήμους την επόμενη δεκαετία 

Published

on

Η μάστιγα του δημογραφικού προβλήματος που θα χτυπήσει σε λίγα χρόνια την Ευρωπαϊκή και με μεγαλύτερη σφοδρότητα την Ελληνική κοινωνία μας, ως η μεγαλύτερη κοινωνική     κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, φαίνεται ίσως να απέχει από το σήμερα, όπως η   κλιματική κρίση  που κάποιοι,  δεκαετίες πριν χτύπαγαν καμπανάκια. Ελάχιστοι  είναι εκείνοι  σήμερα που κατανοούν  το μέγεθος του προβλήματος που θα πλήξει τους σημερινούς 40ρηδες και 50ρηδες και το πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα χρόνια που τους περιμένουν.

Για πρώτη φορά από το 2010 και ύστερα η Ελληνική Κοινωνία μειώνεται πληθυσμιακά και για πρώτη     φορά σήμερα τα νέα ζευγάρια γεννηθέντες την δεκαετία του ’80 και του ’90 είναι τόσο λίγα που δεν     μπορούν σε καμία περίπτωση να γεννήσουν τόσα παιδιά ώστε να καλύψουν τους θανάτους.

Δεν είναι η μείωση του πληθυσμού το μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό είναι εθνικό καθώς το 2100 στην Ελλάδα οι    μετανάστες θα είναι περισσότερο από τους Έλληνες πολίτες.

Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι δημογραφικό καθώς οι μη παραγωγικοί άνω 65 θα είναι πλειοψηφία και δεν θα μπορούν να στηριχθούν σε επαρκές ενεργό πληθυσμό για να επιβιώσουν.

Το κράτος που ούτως ή άλλως αποσύρεται θα αδυνατεί να παρέμβει ακόμη και εκεί που θα είναι παρόν.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο μέγεθος του πληθυσμού αλλά στην σύνθεση.

Κρίσιμος ο ρόλος του Δήμου

Ο πρώτος θεσμός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα θα είναι οι δήμοι.

Το φαινόμενο θα είναι πολύ διακριτό στις γειτονιές και στις δημοτικές αρχές θα απευθύνονται όσοι θα έχουν ανάγκη.

Διότι η ανάγκη δεν θα είναι μόνο ιατρικής φύσεως. Θα έχει την μορφή: γραφειοκρατικής εξυπηρέτησης, κοινωνικότητας, προμηθειών, ασφάλειας, μεταφοράς, συντήρησης του οικιακού περιβάλλοντος, χρήσης νέων τεχνολογιών, επικοινωνίας κλπ.

Φανταστείτε 10.000 ηλικιωμένους να τηλεφωνούν κάθε μία ώρα στο δήμο για να τους βοηθήσει σε διάφορες ανάγκες τους.

Το νέο αυτό φαινόμενο θα αλλάξει άρδην τους προϋπολογισμούς των δήμων. Διότι πάνω από το 50% σε πολλές περιοχές δεν θα έχουν ανάγκη ούτε από γήπεδα, ούτε από σχολεία, ούτε από θέσεις στάθμευσης, ούτε θα παράγουν πολλά σκουπίδια, ούτε τίποτα από τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Το 50% της κοινωνίας θα έχει ανάγκη από άλλες υπηρεσίες πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.

Η μετεξέλιξη των ΚΑΠΗ

Η τεράστια όμως πλειοψηφία των δήμων δεν κάνει τίποτα απολύτως. Συνεχίζει να λειτουργεί τον παρωχημένο πια θεσμό των ΚΑΠΗ με ένα τεράστιο κόστος αναλογικά, απευθυνόμενος σε μια πολύ μικρή ομάδα ηλικιωμένων ατόμων σε σχέση με το σύνολο και με υπηρεσίες διασκέδασης κυρίως και αναψυχής, άντε και συμβουλευτικής ιατρικής που καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό και δευτερευόντων αναγκών των ηλικιωμένων.

Ο δήμος Ναυπακτίας των 28.000 κατοίκων μπορεί να έχει 500 περίπου μέλη εγγεγραμμένα στα ΚΑΠΗ, το πολύ 150 από αυτά είναι ενεργά και έχει και 8.500  περίπου ηλικιωμένους στην περιοχή του.

Δεν ασκείται σχεδόν καμία ολοκληρωμένη πολιτική, αφιερωμένη στους ηλικιωμένους.

Και όπως φαίνεται δεν θα ασκηθεί μέχρι να εμφανιστεί το πρόβλημα  στις γειτονιές.

Τα ΚΑΠΗ πρέπει να μετεξελιχθούν άμεσα σε οργανισμούς υποστήριξης της τρίτης ηλικίας με ολοκληρωμένες εξωστρεφείς υπηρεσίες για όλους τους   ηλικιωμένους όπως:

Με ιχνηλάτιση και χαρτογράφιση κάθε ηλικιωμένου και με πλήρη καρτέλα της κατάστασης του και των αναγκών του.

Με παροχή ιατρικών, καταναλωτικών, νομικών, λογιστικών, ψυχολογικών και άλλων υπηρεσιών.

Με παροχή υπηρεσιών προμήθειας και μεταφοράς και ιατρική παρακολούθηση.

Με προσωπική απομακρυσμένη τηλεπικοινωνία.

Με καθοδήγηση για τις νέες τεχνολογίες και τις παροχές. Με την χρήση νέων τεχνολογιών      ρομποτικής.

Με δυνατότητα ανάλυσης big data για να αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις νέες συνθήκες που θα σχηματίζονται και στα νέα δεδομένα.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον θα κλείνει με πολύ άσχημο και οδυνηρό τρόπο.  Και μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι  πολιτικοί και πολίτες την νέα πραγματικότητα θα  υπάρξουν χιλιάδες θύματα.

Οι σημερινοί 40ρηδες και 50ρηδες θα είναι τα   πρώτα θύματα.  Η απογραφή του 2021 μας δίνει με βεβαιότητα και στην Ελλάδα τα στοιχεία ενός ζοφερού  μέλλοντος για τις τοπικές κοινωνίες.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οι έδρες των Σπαρτιατών και τα Συνταγματικά διλήμματα

Published

on

By

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων και στην Ελλάδα αντέτειναν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοκτονεί και πρέπει να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Η συνέχεια όμως μάλλον τους διέψευσε: Μπορεί να απαγορεύθηκαν οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, κατήλθαν όμως με την υποστήριξή του στις εκλογές οι Σπαρτιάτες και κατέλαβαν ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό ποσοστό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποβλήθηκαν ενστάσεις στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) με αίτημα να εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών από τις έδρες τους.

Τι θα γίνει με τις έδρες των εκπεσόντων βουλευτών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή;

Μήπως οι έδρες αυτές να δοθούν στα κόμματα, τα οποία στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων ψήφων;

Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα προσέκρουε στη λογική του εκλογικού νόμου, ο οποίος κατανέμει τις έδρες και με βάση τη δύναμη των κομμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέποντας τη μεταφορά αδιάθετων υπολοίπων ανάμεσα στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες;

Αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι σωστό, μήπως να μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών αναλογικά στα άλλα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή;

Με ποιον νόμο όμως και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή των εδρών;

Τι θα γίνει με τη στρογγυλοποίηση των δεκαδικών που θα προκύψουν;

 

Ας ερευνήσουμε τότε μια τρίτη λύση: Οι Σπαρτιάτες να θεωρηθούν πλασματικά και εκ των υστέρων ότι δεν συγκέντρωσαν το απαραίτητο 3% για να εισέλθουν στην Βουλή και με το δεδομένο αυτό να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος και να μοιραστούν οι έδρες τους στα άλλα κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εφαρμόσουμε τον εκλογικό νόμο με βάση ένα δεδομένο, που ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (αφού οι Σπαρτιάτες έλαβαν πάνω από 3%).

 

Τέταρτη λύση: Να θεωρήσουμε ότι οι ψήφοι στους Σπαρτιάτες δεν είναι έγκυρες και έτσι να γίνει ανακατανομή των εδρών. Αυτό όμως θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εκ νέου εφαρμογή του εκλογικού νόμου για την ανακατανομή των εδρών (π.χ. ως προς το εκλογικό μέτρο), αυξάνοντας τον κίνδυνο για πιθανές «καραμπόλες» στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Εξάλλου, δεν μπορεί να είναι άκυρες οι ψήφοι υπέρ των Σπαρτιατών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτή και έγκυρες σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

 

Και τέλος: Την ανακατανομή των εδρών θα την αποφασίσει το ίδιο το ΑΕΔ ή μήπως θα παραπέμψει το ζήτημα στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή, που θα πρέπει να συγκροτηθεί εκ νέου;

Το σημαντικό όμως είναι κάτι άλλο: Όπου και με όποιον τρόπο και να δοθούν οι έδρες των Σπαρτιατών (φανταστείτε τι διαφωνίες θα προκύψουν μεταξύ κομμάτων, εκλογολόγων, νομικών κ.λπ.), η στρέβλωση της δημοκρατικής αρχής θα είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Γιατί συνιστά αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, να ψηφίζει ένας πολίτης ένα κόμμα και η ψήφος του να αποβαίνει τελικά υπέρ άλλου κόμματος.

Εφόσον λοιπόν το ΑΕΔ αποφασίσει ότι παρανόμως συμμετείχε ένα κόμμα στις εκλογές, τότε θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του. Γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν δεν συμμετείχε το κόμμα αυτό. Η επανάληψη των εκλογών (είτε στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες είτε σε ολόκληρη την επικράτεια) είναι η μόνη σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή λύση. Βέβαια, είναι εύλογο κανείς να μη θέλει την επανάληψη των εκλογών, ειδικά για τον συγκεκριμένο λόγο.

Μόνο που η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, με τον εσφαλμένο τρόπο που επιλέχθηκε το 2023, έχει το τίμημά της. Δεν μπορείς δηλαδή να θεσπίζεις ρυθμίσεις προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τους, να αρνείσαι την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής.

Οι καταστάσεις αυτές συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αυξάνοντας κατ’ αποτέλεσμα και μακροπρόθεσμα τη δύναμη των ακραίων και αντιδημοκρατικών τάσεων.

Συνάγεται ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Νομίζω ναι.

Όταν η μαχόμενη δημοκρατία ξεφεύγει από τα σωστά όρια (που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποινικού δικαίου, την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και την αξιοποίηση των άλλων μέσων που παρέχει η έννομη τάξη για την αντιμετώπιση των εχθρών της Δημοκρατίας), η Δημοκρατία μας οδηγείται σε συνταγματικά αδιέξοδα.

*Σπύρος Βλαχόπουλος – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο Καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα

Published

on

By

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου ανακοινώνει  το Ωράριο των Καταστημάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα και εύχεται σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Ο Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Αποστόλης
Η Γραμματέας
Κόκλα Κατερίνα
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
                      “Ο ΕΡΜΗΣ”
              ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1911

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χόρεψαν με την ψυχή τους!

Published

on

By

Κατάμεστο ήταν το Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου από μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν το «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών», την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί.

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό.

Με εξαιρετικές χορογραφίες αυτοσχεδίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν το  Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών στην  Ναύπακτο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με τους νέους να το αγκαλιάζουν, δίνοντας τον δικό τους τόνο στην δράση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ρυθμό και τον χορό, η ανάπτυξη των σχέσεων, συνεργασίας, ομαδικότητας και φιλίας.

Όπως προαναφέραμε στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ χορού Ναυπάκτου πήραν μέρος δεκαεπτά σχολεία, από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τον  Αγ, Κωνσταντίνο, Ευηνοχώρι, το  Μεσολόγγι, το Αντίρριο και από την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ