Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυο εξαιρετικά συγγραφικά πονήματα από τον Γρηγόρη Σκαφίδα

Published

on

Η παρουσίαση δυο εξαιρετικών βιβλίων του συγγραφέα Γρηγόρη Σκαφίδα έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Σίμου Ναυπακτίας, Ιστορία και παράδοση»  και το δεύτερο  «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες».  Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν τιμώντας τον συγγραφέα, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας και υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς, ο υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Καλαβρουζιώτης και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση των βιβλίων ανέλαβαν η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα και ο δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασε η εκπαιδευτικός Ελένη Ζαρκαδούλα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος του Nafsweek Γιάννης Ξύδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου η Μαρία Ζιαμπάρα: «Το περίγραμμα του τόπου δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο και μαζί τις γραφές τους, τα σημάδια τους πάνω σ’ αυτόν, Αυτή η εγγραφή μπορεί να πει κανείς ότι είναι τελικά το περίγραμμα της ζωής, η μνήμη μας, η ιστορία μας. Ενδεχομένως και κληρονομιά μας. Κληρονομιά της γης, κληρονομιά της φύσης, κληρονομιά πολιτισμού. Ο Γρηγόρης Σκαφίδας λοιπόν, εκτελώντας το χρέος του στη ράτσα αφήνει κληρονομιά αυτό το πνευματικό πόνημα στις επόμενες γενιές των Σιμιωτών δίνοντας τους την εντολή να τον ξεπεράσουν».

Στο κλείσιμο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου, ο Γιάννης Χαλάτσης σημείωσε:

«Το βιβλίο αυτό είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι ένα πληροφοριακό βιβλίο όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για κάποιον συγγενή και συγχωριανό.

Τα βιβλία αυτά βοηθάνε τους απογόνους μας να βρούνε την άκρη του νήματος, του σογιού.

Ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στους συγγενείς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουν χαλαρώσει οι οικογενειακοί δεσμοί. Συμβάλουν στην αναζήτηση συγγενών που μετανάστευσαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις.

Ακόμη βοηθούν και στην ανθρωπολογική προσέγγιση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και πιθανές γονιδιακές επιδράσεις που κληρονομούνται στα μέλη του σογιού. Μεγαλώνουν το σεβασμό και το θαυμασμό των προγόνων μας για τον αγώνα επιβίωσης τους σε άγονο περιβάλλον και σε πολυτάραχες εποχές.

Η εργασία σας, Γρηγόρη Σκαφίδα, μπορεί να τεθεί στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και να πάρει παγκόσμια διάσταση αν φροντίσετε να μπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με θέμα Γενεαλογικά δένδρα. Αναφέρετε στον πρόλογό σας ότι υπολογίζετε γύρω σε 11.000 τα άτομα σ’ όλο τον κόσμο στις φλέβες των οποίων «τρέχει Σιμιώτικο αίμα». Σκεφτείτε ότι απόγονοι αυτών θα έχουν ένα λόγο να ανατρέξουν στο βιβλίο σας να βρουν κάποια πληροφορία για τους προγόνους τους. Μη σας φαίνεται παράξενο, γιατί κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, απόγονοι μεταναστών ελληνικής καταγωγής, προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιμιωτών με την  υποστήριξη  της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών – ΕΝΑΜ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας – ΟΣΥΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο έργο του Γρηγόρη Σκαφίδα γίνεται περιγραφή του τόπου και καταγραφή της ιστορίας και παράδοσης του χωριού Σίμου Ναυπακτίας, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, κατοικημένο από τους αρχαίους χρόνους. Περιέχονται πλούσιες πληροφορίες για τα ήθη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού. Καταγράφεται η εξελικτική πορεία της ζωής αυτών μέχρι τη δεκαετία του I960, την δεκαετία που άρχισε η ερήμωσή του.

Ευρηματική και χρήσιμη είναι για τον αναγνώστη η παράλληλη περιληπτική καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της περιοχής και της Ελλάδας συνολικά.

Είναι νοσταλγικό ανάγνωσμα για τους παλαιότερους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους νεότερους.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταγράφω την εξελικτική πορεία της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς του χωριού. Πορεία που τη χαρακτηρίζουν ο αγώνας των προγόνων μας για επιβίωση και βελτίωση της ζωής τους σε τόπο άγονο και απόμερο. Αγώνας συνοδευόμενος από την αξιοπρόσεκτη ευρηματικότητα και προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος και της κάθε εποχής, παράλληλα με συμμετοχική πολιτισμική δράση που ομόρφαινε τη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί το δέσιμο των ανθρώπων με το χωριό, να το ζωντανέψουμε και να το αισθανθούμε, όπως αυτό λειτουργούσε κι όπως εξελίχθηκε στο χρόνο, όπως κυλούσε η ζωή, όπως αγαπήθηκε από τους κατοίκους του από τα αρχαία χρόνια που γνωρίζουμε ότι υπήρχε. Αναφερόμαστε στα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, καθώς και τα πειστήριά τους (αλώνια, γούρνες, νερόμυλοι, βλάχικα κονάκια κ.λπ.) που σιγά – σιγά εκλείπουν.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό, πέραν της αναπόλησης και νοσταλγίας, που πιστεύω ότι θα προκαλέσει στους ηλικιωμένους χωριανούς, να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέρον ανάγνωσμα και για τους νεότερους στην προσπάθεια αναζήτησης της ζωής των προγόνων τους και του προβληματισμού τους για το μέλλον».

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στον Σωτήρη Ράπτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στη Γέφυρα

Published

on

By

H Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζοντας το ταξίδι της ανά την Ελλάδα και  στην διαδρομή της για το Παρίσι και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» έφτασε χθες  Πέμπτη 25 Απρίλιου  στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου –«Χαρίλαος Τρικούπης».

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη       Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και την έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας, του Εθνικού Ύμνου της  Γαλλίας και την έπαρση της Γαλλικής Σημαίας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας.

Οι εθνικοί ύμνοι αποδόθηκαν  από την υψίφωνο  Τζίνα Φωτεινοπούλου και την Χορωδία των         Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη.

Ακολούθησαν  χαιρετισμοί εκπροσώπων και φορέων με την Ολυμπιακή Φλόγα να αναχωρεί διασχίζοντας την Γέφυρα  και συνεχίζοντας την διαδρομή της προς το Πανεπιστήμιο Πατρών  και την πόλη της   Πάτρας.

Ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους που διέσχισαν την Γέφυρα με κατεύθυνση προς την Πάτρα ήταν και ο Φώτης Αδραχτάς, ωφελούμενος του Συλλόγου “Αλκυόνη” Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20 χρόνια Γέφυρα, με υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Published

on

By

Την Πέμπτη 25 Απρίλιου η Ολυμπιακή Φλόγα στην διαδρομή της για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» θα διασχίσει την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Καθώς το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας και συντήρησης της Γέφυρας, η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Στενό πριν την υλοποίησή της, τις τεχνικές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή της, αλλά και την συγκίνηση όλων των Ελλήνων όταν η ολυμπιακή φλόγα διέσχιζε για πρώτη φορά την Γέφυρα, εκείνο το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004 το οποίο είχε σηματοδοτηθεί από πολλές ελληνικές επιτυχίες.

Εορτάζοντας την 20η επέτειο λειτουργίας, η παραχωρησιούχος εταιρεία, μέλος του δικτύου της VINCI Highways, ανακοινώνει το πρόγραμμα της Τελετής Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Γέφυρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την Τελετή Υποδοχής και την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία πάνω στη Γέφυρα, στον ιστότοπο της εταιρείαςhttps://www.gefyra.gr/.

Για όσους επιθυμούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία από το Δυτικό Πεζοδρόμιο της Γέφυρας (κατεύθυνση Αντίρριο – Ρίο)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ & ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ

14:50 Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας

14:53-14:57 Λαμπαδηδρομία προς τον χώρο της Τελετής για την Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

1η Λαμπαδηδρόμος: Εργαζόμενη της ΓΕΦΥΡΑ 2ος Λαμπαδηδρόμος: Παναγιώτης Γιαννάκης

14:57-15:20 Τελετή Υποδοχής Ολυμπιακής Φλόγας (Ανατολικό πάρκινγκ, πλησίον του Κτιρίου Λειτουργίας)

·        Αφή βωμού από τον Παναγιώτη Γιαννάκη
·        Ολυμπιακός Ύμνος – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας·        Εθνικός Ύμνος Γαλλίας – Έπαρση Γαλλικής Σημαίας

·        Εθνικός Ύμνος Ελλάδος – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας

(Οι εθνικοί ύμνοι θα αποδοθούν από την υψίφωνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και την Χορωδία των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνης με συνοδεία πιάνου από την Ζιζή Κορκοντζέλου)

·        Χαιρετισμοί εκπροσώπων
·        Αφή Δάδας – Αναχώρηση Ολυμπιακής Φλόγας

15:20 – 15:47 Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Γέφυρα, με κατεύθυνση την Πάτρα. (Ο 4ος λαμπαδηδρόμος είναι ωφελούμενος από το Σύλλογο ΑΜΕΑ Ναυπακτίας & Δωρίδας, ΑΛΚΥΟΝΗ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απροσπέλαστη!!!

Published

on

By

Στην φωτογραφία πρέπει να αποτυπώνονται πάνω από δέκα παραβάσεις του ΚΟΚ.

Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω στη γωνία, στην πλατεία και στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις των πεζών, διπλή στάθμευση και πάει  λέγοντας…

Δύσκολες καταστάσεις  για τον πεζό, που θα πρέπει να  κινδυνέψει για να πάει στη δουλειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ