Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί υπό την εποπτεία της το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Στεγάζεται στο Αγγελόκαστρο  στο παλιό Δημοτικό σχολείο (κτίσθηκε το 1930), το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και αναδιαμορφωθεί  με σκοπό να στεγάσει τα εκπαιδευτικά εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας  Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Εκθέματα όπως εκείνα, μιας θεματικής έκθεσης με θέμα το «Σχολείο», μιας αναπαράστασης της σχολικής αίθουσας προηγούμενων χρόνων, καθώς και  όλων εκείνων των πραγμάτων που μαρτυρούν την συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σκοπός αυτής της ενέργειας και της πρωτοβουλίας αυτής ήταν και είναι η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση, διαφύλαξη, συντήρηση και παρουσίαση στο κοινό – μαθητών/τριων, εκπαιδευτικών και πολιτών, των τεκμηρίων της Εκπαίδευσης διαχρονικά.

Κύριο μέλημα της έκθεσης είναι να παρουσιάσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στο κοινό τις συνθήκες, τα διδακτηριακά στοιχεία, τα μέσα διδασκαλίας, την οργάνωση αλλά  και τους τρόπους που διεξαγόταν τα μαθήματα στο τότε καθώς και τη σύγκριση με το σήμερα.

Η έκθεση αυτή απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο) καθώς και στον κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή και  ευελπιστούμε ότι με την διεξαγωγή μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, την ενημέρωση μέσω δράσεων και εντύπων και του διαδικτύου θα προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους, για συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως και στην επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου.

Η έκθεση εκτείνεται σε τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα γίνεται μια αναπαράσταση της παλιάς σχολικής τάξης, με αντικείμενα  όπως: ξύλινα θρανία, παλιά τετράδια, μαθητικές τσάντες, εκπαιδευτικές πλακέτες, ποδιές,  χάρτες, όργανα φυσικής, σχολικά βιβλία, αριθμητήρια, βιβλιοθήκες, έντυπα  και έγγραφα καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στα Μαθητικά Συσσίτια των σχολείων.

Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί πολλούς θεματικούς χάρτες, βιβλία των εκάστοτε μαθημάτων, καθώς και πολλά μέσα προβολών (Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας), κινηματογραφικές μηχανές προβολής, επιδιασκόπια, μηχανές προβολής slides,  πικ απ, γραφομηχανές, μικροφίλμ, μια μεγάλη συλλογή φιλμς  από το μάθημα της Γεωγραφίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος.  Εικόνες των μαθημάτων της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Θρησκευτικών,  επίσης μια μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων από συγγραφείς εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικά βιβλία, ιστορικά, τεύχη περιοδικών, τεύχη του περιοδικού «Σχολική Υγιεινή», εγκυκλοπαίδειες, σημαίες, εικόνες θρησκευτικές και πολλά άλλα.

Η τελευταία αίθουσα είναι ο χώρος στον οποίο  λειτουργούσε το Γραφείο του Διευθυντή / Διευθύντριας καθώς και το Γραφείο των Εκπαιδευτικών, όπου αναπαριστούμε το γραφείο τους, οργανωμένο με  παλαιό γραφείο, φακέλους εγγράφων, εικόνες  και γραφικό υλικό. Τα αντικείμενα  που έχουΝ συγκεντρωθεί είναι πολλά και αξιόλογα και προέρχονται κυρίως από σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία) του νομού Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται εν λειτουργία. Πολλά σχολικά αντικείμενα δεν χρησιμοποιούνται πια λόγω της παλαιότητας τους και της εξέλιξης του τρόπου διδασκαλίας, ενώ κάποια άλλα προέρχονται από σχολεία που έχουν κλείσει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Με δεδομένο  ότι τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσαν 420 περίπου Δημοτικά Σχολεία ενώ σήμερα λειτουργούν 170, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των Εκπαιδευτικών τεκμηρίων που έχουν χαθεί, καθώς και αυτών που υπάρχουν ακόμη σε κλειστά  και σε λειτουργία σχολεία. Να τονίσουμε ότι  στο Μουσείο  είναι δεκτή κάθε δωρεά  σχολικού υλικού από ιδιώτες, οι οποίοι με την ευγενική τους χειρονομία, διασώζουν και παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό, τις μνήμες των σχολικών διαδρομών τους.

Μουσειοπαιδαγωγικά / Εκπαιδευτικά προγράμματα:

Στόχος του Μουσείου είναι η συνεχής προσέλκυση επισκεπτών και για το λόγο αυτό  έχουν  οργανωθεί και παρουσιάζονται  εκπαιδευτικά προγράμματα.  Έχουν εκπονηθεί από Μουσειοπαιδαγωγούς δυο προγράμματα τα οποία παρουσιάζονται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα: «Το σχολικό κτίριο διαχρονικά» και «Από τα Μαθητικά Συσσίτια στα Σχολικά Γεύματα».

Μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια που αξίζει να γνωρίσουν όλοι οι σημερινοί μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πως θα φτάσεις:

Για την επίσκεψη και πρόσβαση στο χώρο του Μουσείου, ακολουθείται τη διαδρομή προς το Αγγελόκαστρο, όσοι έρχονται από το Μεσολόγγι και την περιοχή της Ναυπακτίας ακολουθείται την Ιόνια Οδό και στην έξοδο 7 (κόμβος Αγγελοκάστρου) βγαίνουν στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στο Αγγελόκαστρο. Όσοι έρχονται από το Αγρίνιο και την περιοχή γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα καθώς και από την περιοχή του Θέρμου , ακολουθούν την επαρχιακή οδό Αγρίνιο- Καλύβια – Αγγελόκαστρο.

Όσοι έρχονται από την περιοχή της Αμφιλοχίας, Βόνιτσας, Λευκάδας και Άρτας είτε μεσω της Ιόνιας Οδού, είτε ακολουθούν τον επαρχιακό δρόμο και στο Αγρίνιο στρίβουν δυτικά προς Αγγελόκαστρο.

Από το Αγρίνιο η χιλιομετρική απόσταση είναι 17 χλμ. Στο Αγγελόκαστρο το Μουσείο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού,  ανατολικά πάνω από την κεντρική πλατεία, προς την πλευρά της Ι.Μ. Παντοκράτορος.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, ξενάγηση και ενημέρωση, αρμόδιος είναι ο Θεόδωρος Τσιλίκας – Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας- και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στα τηλέφωνα 26310 50280 & 6974 385 680 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση thtsilikas@sch.gr

Ευχαριστίες εκφράζονται από τον αρμόδιο του Μουσείου στους:

Λειβαδίτη Κωνσταντίνα, Μουσειολόγο, Μουσειολογία Μουσειογραφία και Σχεδιασμός Εκθέσεων, και Πιρπίλη Σπυριδούλα Φιλόλογο, M.Ed. Μουσειοπαιδαγωγό οι οποίες βοήθησαν στην οργάνωση της  έκθεσης, στον τρόπο τοποθέτησης των εκθεμάτων καθώς και στην εκπόνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης να ευχαριστούμε όλους και όλες τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες και τους εκπαιδευτικούς, που στηρίζουν και βρίσκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο του Μουσείου.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ