Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Περί συνεργασιών

Published

on

Η αυτοδιοικητική θητεία που ξεκινά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποί της εκλέχτηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα διοικήσουν με ένα μεταλλαγμένο σύστημα που φαίνεται ότι θα έχει ημερομηνία λήξης μαζί με τη λήξη της συγκεκριμένης αυτοδιοικητικής περιόδου. Πολλά λοιπόν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί για το αν και πως μπορεί να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Πρώτο λοιπόν βασικό ερώτημα αν είναι αναγκαία η επίσημη συνεργασία – σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων για να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα.

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση που υπερισχύει είναι ότι η συνεργασία – σύμπραξη είναι μονόδρομος. Ανάμεσα στις τροπολογίες που έγιναν στον Κλεισθένη θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επίσημης σύμπραξης παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου, η οποία όμως δεν φαίνεται να προχωρά και ο βασικότερος λόγος μάλλον είναι ο δεσμευτικός χαρακτήρας που έχει μια τέτοια σύμπραξη, αφού στους βασικούς όρους της είναι ότι δεν ανακαλείται.

Οι περισσότερες λοιπόν διοικήσεις μεταξύ των οποίων κι αυτή του δήμου Ναυπακτίας φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο της συνεργασίας μέσω προγραμματικών δηλώσεων και ανάληψης συγκεκριμένων τομέων από κάθε συνεργαζόμενη αυτοδιοικητική παράταξη. Όσο πιο ξεκάθαρη και οριοθετημένη είναι αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη όχι μόνο διοίκηση αλλά και στον έλεγχο που πρέπει να υφίσταται κάθε μορφή διοίκησης και εξουσίας.

Ο σαφής προσδιορισμός των όρων και του πλαισίου συνεργασίας των παρατάξεων που θα συμπορευτούν είναι επιβεβλημένος με την ανάληψη των καθηκόντων.

Επόμενος προβληματισμός που μπαίνει είναι τι κινδύνους εγκυμονούν τέτοιες μορφές συνεργασίας.

Ο βασικός κίνδυνος είναι να μην ευοδωθούν τέτοιου είδους συνεργασίες. Οι ανταγωνισμοί και οι πιέσεις που δημιουργούνται γύρω και μέσα σε κάθε μορφή εξουσίας είναι εύκολο να πυροδοτούν τριβές και αντιθέσεις. Αυτό εξάλλου συνέβαινε και προ Κλεισθένη και η Ναυπακτία το βίωσε έντονα με την προηγούμενη δημοτική θητεία Λουκόπουλου, η οποία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.

Για αυτό λοιπόν απαιτείται και επιβάλλεται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο συνεργασίας με πολύ σαφείς όρους και διακριτούς ρόλους. Πολύ απλά ο λαός μας το λέει «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους»  Η τήρηση των όρων βαραίνει όλες τις συνεργαζόμενες παρατάξεις και περισσότερο από όλες την παράταξη του δημάρχου μιας κι αυτή επέλεξε η κοινωνία να έχει τον πρώτο ρόλο. Κι εδώ ας θυμηθούμε το γνωστό ρητό «τα παράπονά σας στο δήμαρχο».

Ο δεύτερος βασικός κίνδυνος είναι η αφομοίωση ή και η διάλυση των υφιστάμενων παρατάξεων και ιδίως των συνεργαζόμενων. Η ταύτισή τους με την παράταξη του δημάρχου ενέχει τον κίνδυνο της μερικής και πλήρους ενσωμάτωσης και αφομοίωσης τους.

Εδώ την ευθύνη έχουν οι ίδιες οι παρατάξεις και τελικά θα κριθεί ποιες βασίζονται σε καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια για να μπορούν να βγουν αλώβητες και να συνεχίσουν την πορεία τους και μετά την περίοδο του μεταλλαγμένου Κλεισθένη.

Όλα θα κριθούν στην πορεία αυτής της τετραετίας και μάλιστα εκ του αποτελέσματος.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οι έδρες των Σπαρτιατών και τα Συνταγματικά διλήμματα

Published

on

By

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων και στην Ελλάδα αντέτειναν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοκτονεί και πρέπει να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Η συνέχεια όμως μάλλον τους διέψευσε: Μπορεί να απαγορεύθηκαν οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, κατήλθαν όμως με την υποστήριξή του στις εκλογές οι Σπαρτιάτες και κατέλαβαν ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό ποσοστό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποβλήθηκαν ενστάσεις στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) με αίτημα να εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών από τις έδρες τους.

Τι θα γίνει με τις έδρες των εκπεσόντων βουλευτών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή;

Μήπως οι έδρες αυτές να δοθούν στα κόμματα, τα οποία στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων ψήφων;

Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα προσέκρουε στη λογική του εκλογικού νόμου, ο οποίος κατανέμει τις έδρες και με βάση τη δύναμη των κομμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέποντας τη μεταφορά αδιάθετων υπολοίπων ανάμεσα στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες;

Αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι σωστό, μήπως να μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών αναλογικά στα άλλα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή;

Με ποιον νόμο όμως και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή των εδρών;

Τι θα γίνει με τη στρογγυλοποίηση των δεκαδικών που θα προκύψουν;

 

Ας ερευνήσουμε τότε μια τρίτη λύση: Οι Σπαρτιάτες να θεωρηθούν πλασματικά και εκ των υστέρων ότι δεν συγκέντρωσαν το απαραίτητο 3% για να εισέλθουν στην Βουλή και με το δεδομένο αυτό να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος και να μοιραστούν οι έδρες τους στα άλλα κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εφαρμόσουμε τον εκλογικό νόμο με βάση ένα δεδομένο, που ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (αφού οι Σπαρτιάτες έλαβαν πάνω από 3%).

 

Τέταρτη λύση: Να θεωρήσουμε ότι οι ψήφοι στους Σπαρτιάτες δεν είναι έγκυρες και έτσι να γίνει ανακατανομή των εδρών. Αυτό όμως θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εκ νέου εφαρμογή του εκλογικού νόμου για την ανακατανομή των εδρών (π.χ. ως προς το εκλογικό μέτρο), αυξάνοντας τον κίνδυνο για πιθανές «καραμπόλες» στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Εξάλλου, δεν μπορεί να είναι άκυρες οι ψήφοι υπέρ των Σπαρτιατών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτή και έγκυρες σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

 

Και τέλος: Την ανακατανομή των εδρών θα την αποφασίσει το ίδιο το ΑΕΔ ή μήπως θα παραπέμψει το ζήτημα στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή, που θα πρέπει να συγκροτηθεί εκ νέου;

Το σημαντικό όμως είναι κάτι άλλο: Όπου και με όποιον τρόπο και να δοθούν οι έδρες των Σπαρτιατών (φανταστείτε τι διαφωνίες θα προκύψουν μεταξύ κομμάτων, εκλογολόγων, νομικών κ.λπ.), η στρέβλωση της δημοκρατικής αρχής θα είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Γιατί συνιστά αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, να ψηφίζει ένας πολίτης ένα κόμμα και η ψήφος του να αποβαίνει τελικά υπέρ άλλου κόμματος.

Εφόσον λοιπόν το ΑΕΔ αποφασίσει ότι παρανόμως συμμετείχε ένα κόμμα στις εκλογές, τότε θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του. Γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν δεν συμμετείχε το κόμμα αυτό. Η επανάληψη των εκλογών (είτε στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες είτε σε ολόκληρη την επικράτεια) είναι η μόνη σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή λύση. Βέβαια, είναι εύλογο κανείς να μη θέλει την επανάληψη των εκλογών, ειδικά για τον συγκεκριμένο λόγο.

Μόνο που η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, με τον εσφαλμένο τρόπο που επιλέχθηκε το 2023, έχει το τίμημά της. Δεν μπορείς δηλαδή να θεσπίζεις ρυθμίσεις προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τους, να αρνείσαι την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής.

Οι καταστάσεις αυτές συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αυξάνοντας κατ’ αποτέλεσμα και μακροπρόθεσμα τη δύναμη των ακραίων και αντιδημοκρατικών τάσεων.

Συνάγεται ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Νομίζω ναι.

Όταν η μαχόμενη δημοκρατία ξεφεύγει από τα σωστά όρια (που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποινικού δικαίου, την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και την αξιοποίηση των άλλων μέσων που παρέχει η έννομη τάξη για την αντιμετώπιση των εχθρών της Δημοκρατίας), η Δημοκρατία μας οδηγείται σε συνταγματικά αδιέξοδα.

*Σπύρος Βλαχόπουλος – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο Καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα

Published

on

By

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου ανακοινώνει  το Ωράριο των Καταστημάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα και εύχεται σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Ο Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Αποστόλης
Η Γραμματέας
Κόκλα Κατερίνα
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
                      “Ο ΕΡΜΗΣ”
              ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1911

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χόρεψαν με την ψυχή τους!

Published

on

By

Κατάμεστο ήταν το Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου από μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν το «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών», την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί.

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό.

Με εξαιρετικές χορογραφίες αυτοσχεδίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν το  Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών στην  Ναύπακτο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με τους νέους να το αγκαλιάζουν, δίνοντας τον δικό τους τόνο στην δράση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ρυθμό και τον χορό, η ανάπτυξη των σχέσεων, συνεργασίας, ομαδικότητας και φιλίας.

Όπως προαναφέραμε στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ χορού Ναυπάκτου πήραν μέρος δεκαεπτά σχολεία, από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τον  Αγ, Κωνσταντίνο, Ευηνοχώρι, το  Μεσολόγγι, το Αντίρριο και από την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ