Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ: Όχι σε ιδιώτες η αποκομιδή απορριμμάτων

Published

on

Ευπάλιο-ιδιώτες-απορρίμματα

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας καλεί τον δήμαρχο Δωρίδας να μην προχωρήσει και να ανακαλέσει την διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων του Ευπαλίου, σε ιδιώτη.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Την ώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, που με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, την ώρα αυτή η δημοτική αρχή του δήμου Δωρίδος, προχωρά στην διαδικασία εκχώρησης της αρμοδιότητας της αποκομιδής απορριμμάτων του Ευπαλίου, σε ιδιωτικά συμφέροντα με το ποσό των 74.000 ευρώ για ένα έτος, επιμένοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο ξεπούλημα της καθαριότητας, αδιαφορώντας για το μέλλον των εργαζομένων και τα συμφέροντα των δημοτών.

Να θυμίσουμε, ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο δήμαρχος Δωρίδος είχε επιχειρήσει να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, για 4 μήνες, με το ποσό των 24.000 ευρώ, όμως η συγκεκριμένη ανάθεση δεν πραγματοποιήθηκε, μετά από τις αντιδράσεις του συλλόγου μας.

Όπως, πριν από μερικούς μήνες, ήταν από τους πρώτους δημάρχους που έσπευσε να εφαρμόσει το περίφημο 178 άρθρο του Ν. 4635/2019, όπου τα δημοτικά συμβούλια μπορούσαν χωρίς αιτιολογημένη απόφαση και με μειοψηφίες να εκχωρούν τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πράσινου σε ιδιώτες, έτσι και τώρα, αμέσως, σπεύδει να εφαρμόσει το άρθρο 117 του Ν. 4674/2020, που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες μέρες από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο η οικονομική επιτροπή είναι αυτή που κατά την κρίση της μπορεί να αποφασίζει για την ανάθεση των ανωτέρω υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που ως εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνουμε τη μάχη στο πλευρό των πολιτών και  είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης της  πανδημίας του κορωνοϊού, με το προσωπικό της καθαριότητας να βγαίνει για την αποκομιδή των απορριμμάτων, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις περισσότερες φορές χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα και μέσα  ατομικής προστασίας,  με τίμημα πολλές φορές την σωματική του ακεραιότητα και να δίνει τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δημοτών. Η πολιτική προστασία και άλλες υπηρεσίες των δήμων να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους, την εξυπηρέτηση των πολιτών και να μεριμνούν για τις ευπαθείς ομάδες, αναδεικνύοντας αυτές τις μέρες περίτρανα ότι θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί και να θωρακιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δήμων.

Αυτή την ώρα λοιπόν που η πολιτική ηγεσία με αποφάσεις της τοποθετεί τους δημοτικούς υπαλλήλους στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορωνοϊό για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και άλλοι δήμαρχοι αναγνωρίζοντας την προσφορά των υπαλλήλων τους, ζητούν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης να τους δώσει η πολιτεία δώρο Πάσχα, ο δήμαρχος Δωρίδος κάνει δουλειές με ιδιώτες.

Οφείλουμε, όλοι μας, να παραδειγματιστούμε από την υποβάθμιση, την απαξίωση και την κατασυκοφάντηση του εθνικού μας συστήματος υγείας που πραγματοποιήθηκε τα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας, από όλες τις κυβερνήσεις  γιατί και εκεί προσέβλεπαν σε ιδιώτες.  Σήμερα όμως, αυτοί που τους κατηγορούσαν, καλούν όλο το ιατρονοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να βάλει πλάτη, να δώσει τη μάχη, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, χωρίς πολλές φορές τα απαραίτητα όπλα και εξοπλισμό.

Καλούμε, τον δήμαρχο Δωρίδος να το ξανασκεφτεί, να μην προχωρήσει και να ανακαλέσει την διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων του Ευπαλίου, σε ιδιώτη, να αναβαθμίσει την υπηρεσία του, να αγωνιστεί για την διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα συμφέροντα των δημοτών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την εξυπηρέτηση προς τα ιδιωτικά συμφέροντα  με την αύξηση των δημοτικών τελών.

Εμείς, ως εργαζόμενοι θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών των Δήμων, την εργασία μας, το μεροκάματό μας και τα δικαιώματά μας.»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΑΟΥΣΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                             ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οι έδρες των Σπαρτιατών και τα Συνταγματικά διλήμματα

Published

on

By

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων και στην Ελλάδα αντέτειναν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοκτονεί και πρέπει να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Η συνέχεια όμως μάλλον τους διέψευσε: Μπορεί να απαγορεύθηκαν οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, κατήλθαν όμως με την υποστήριξή του στις εκλογές οι Σπαρτιάτες και κατέλαβαν ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό ποσοστό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποβλήθηκαν ενστάσεις στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) με αίτημα να εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών από τις έδρες τους.

Τι θα γίνει με τις έδρες των εκπεσόντων βουλευτών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή;

Μήπως οι έδρες αυτές να δοθούν στα κόμματα, τα οποία στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων ψήφων;

Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα προσέκρουε στη λογική του εκλογικού νόμου, ο οποίος κατανέμει τις έδρες και με βάση τη δύναμη των κομμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέποντας τη μεταφορά αδιάθετων υπολοίπων ανάμεσα στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες;

Αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι σωστό, μήπως να μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών αναλογικά στα άλλα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή;

Με ποιον νόμο όμως και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή των εδρών;

Τι θα γίνει με τη στρογγυλοποίηση των δεκαδικών που θα προκύψουν;

 

Ας ερευνήσουμε τότε μια τρίτη λύση: Οι Σπαρτιάτες να θεωρηθούν πλασματικά και εκ των υστέρων ότι δεν συγκέντρωσαν το απαραίτητο 3% για να εισέλθουν στην Βουλή και με το δεδομένο αυτό να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος και να μοιραστούν οι έδρες τους στα άλλα κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εφαρμόσουμε τον εκλογικό νόμο με βάση ένα δεδομένο, που ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (αφού οι Σπαρτιάτες έλαβαν πάνω από 3%).

 

Τέταρτη λύση: Να θεωρήσουμε ότι οι ψήφοι στους Σπαρτιάτες δεν είναι έγκυρες και έτσι να γίνει ανακατανομή των εδρών. Αυτό όμως θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εκ νέου εφαρμογή του εκλογικού νόμου για την ανακατανομή των εδρών (π.χ. ως προς το εκλογικό μέτρο), αυξάνοντας τον κίνδυνο για πιθανές «καραμπόλες» στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Εξάλλου, δεν μπορεί να είναι άκυρες οι ψήφοι υπέρ των Σπαρτιατών στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτή και έγκυρες σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

 

Και τέλος: Την ανακατανομή των εδρών θα την αποφασίσει το ίδιο το ΑΕΔ ή μήπως θα παραπέμψει το ζήτημα στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή, που θα πρέπει να συγκροτηθεί εκ νέου;

Το σημαντικό όμως είναι κάτι άλλο: Όπου και με όποιον τρόπο και να δοθούν οι έδρες των Σπαρτιατών (φανταστείτε τι διαφωνίες θα προκύψουν μεταξύ κομμάτων, εκλογολόγων, νομικών κ.λπ.), η στρέβλωση της δημοκρατικής αρχής θα είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Γιατί συνιστά αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, να ψηφίζει ένας πολίτης ένα κόμμα και η ψήφος του να αποβαίνει τελικά υπέρ άλλου κόμματος.

Εφόσον λοιπόν το ΑΕΔ αποφασίσει ότι παρανόμως συμμετείχε ένα κόμμα στις εκλογές, τότε θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του. Γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν δεν συμμετείχε το κόμμα αυτό. Η επανάληψη των εκλογών (είτε στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες είτε σε ολόκληρη την επικράτεια) είναι η μόνη σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή λύση. Βέβαια, είναι εύλογο κανείς να μη θέλει την επανάληψη των εκλογών, ειδικά για τον συγκεκριμένο λόγο.

Μόνο που η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, με τον εσφαλμένο τρόπο που επιλέχθηκε το 2023, έχει το τίμημά της. Δεν μπορείς δηλαδή να θεσπίζεις ρυθμίσεις προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τους, να αρνείσαι την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής.

Οι καταστάσεις αυτές συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αυξάνοντας κατ’ αποτέλεσμα και μακροπρόθεσμα τη δύναμη των ακραίων και αντιδημοκρατικών τάσεων.

Συνάγεται ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Νομίζω ναι.

Όταν η μαχόμενη δημοκρατία ξεφεύγει από τα σωστά όρια (που προκύπτουν από την εφαρμογή του ποινικού δικαίου, την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και την αξιοποίηση των άλλων μέσων που παρέχει η έννομη τάξη για την αντιμετώπιση των εχθρών της Δημοκρατίας), η Δημοκρατία μας οδηγείται σε συνταγματικά αδιέξοδα.

*Σπύρος Βλαχόπουλος – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο Καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα

Published

on

By

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου ανακοινώνει  το Ωράριο των Καταστημάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα και εύχεται σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Ο Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Αποστόλης
Η Γραμματέας
Κόκλα Κατερίνα
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
                      “Ο ΕΡΜΗΣ”
              ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1911

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χόρεψαν με την ψυχή τους!

Published

on

By

Κατάμεστο ήταν το Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου από μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν το «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών», την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί.

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό.

Με εξαιρετικές χορογραφίες αυτοσχεδίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν το  Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών στην  Ναύπακτο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με τους νέους να το αγκαλιάζουν, δίνοντας τον δικό τους τόνο στην δράση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ρυθμό και τον χορό, η ανάπτυξη των σχέσεων, συνεργασίας, ομαδικότητας και φιλίας.

Όπως προαναφέραμε στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ χορού Ναυπάκτου πήραν μέρος δεκαεπτά σχολεία, από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τον  Αγ, Κωνσταντίνο, Ευηνοχώρι, το  Μεσολόγγι, το Αντίρριο και από την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ