Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30 χρόνια από το πρώτο Πανναυπακτιακό συνέδριο

Published

on

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 1988 η ΟΣΥΝ διοργάνωσε στη Ναύπακτο το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για τη Ναυπακτία. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να καταγράψει την υφιστάμενη τότε κατάσταση και να αποτυπώσει τις αγωνίες κα τα οράματα των Ναυπακτίων για τον τόπο τους.

Το συνέδριο έγινε σε μια περίοδο που το πολιτικό διακύβευμα της εποχής ήταν η ανάπτυξη με επίκεντρο τις υποδομές, που είχε ανάγκη η χώρα και ιδιαίτερα η ξεχασμένη επαρχία Ναυπακτίας. Ήταν η εποχή που ο πληθυσμός της επαρχίας είχε περιορισθεί σημαντικά και περνούσε στην περιοχή της  γήρανσης. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε οριστικά αποφασίσει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζητούσε με αγωνία πόρους για να δημιουργήσει υποδομές και να συγκλίνει με τις υπόλοιπες 10 χώρες τότε της Ε.Ε. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή προγραμμάτων, όπως τα ΜΟΠ, κινητοποιούσαν ανθρώπους και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για τις υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου.

Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο καλό είναι να δούμε με λίγα παραδείγματα πως ήταν η Ναυπακτία το 1988 σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

Η τότε επαρχία Ναυπακτίας αποτελείτο από το δήμο της πόλης της Ναυπάκτου με πληθυσμό 10 χιλ. κατοίκους και 66 κοινότητες οι οποίες μαζί με τους καταγεγραμμένους οικισμούς έφταναν τις 110. Η στελέχωση του δήμου ήταν υποτυπώδης, των δε κοινοτήτων στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελείτο από ένα γραμματέα απόφοιτου του δημοτικού σχολείου και σε κάποιες περιπτώσεις απόφοιτο του γυμνασίου.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν σε απελπιστική κατάσταση  και μαζί με τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ναυπάκτου αποτελούσαν τα βασικά αιτήματα των ΟΤΑ της περιόδου.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η αυτοδιοίκηση μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές έχει μετεξελιχθεί σε ενιαίο δήμο με αρκετό τεχνικό εξοπλισμό και εντελώς διαφορετική στελέχωση.  Η ζεύξη Ρίου –Αντιρρίου με την λειτουργία της γέφυρας, οι οδικοί άξονες που ολοκληρώθηκαν, η περιμετρική που, έστω και με κατασκευαστικά προβλήματα, ολοκληρώθηκε έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.  Σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα ύδρευσης των κοινοτήτων. Η Ευηνολίμνη στη δυτική Ναυπακτία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στο ανατολικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας και αλλού έχουν καταστήσει την περιοχή  ορεινό τουριστικό προορισμό. Τα προβλήματα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες  της πόλης της Ναυπάκτου σε μεγάλο βαθμό έχουν εντοπισθεί και αναζητούνται λύσεις.

Το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η ΟΣΥΝ  στις 1 και 2 Μαρτίου 2019 στη Ναύπακτο είναι μια χρυσή ευκαιρία να δούμε τι έγινε στα 30 χρόνια που πέρασαν από το 1988. Ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν, που έγιναν λάθη και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.  Η  Ναυπακτία  παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία 30 χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα.  Απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά κυρίως στον τομέα των σύγχρονων τεχνικών υποδομών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.  Με νέες ιδέες, καλή οργάνωση και συμμετοχή όλων η Ναυπακτία μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Published

on

By

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθ’ εαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών».

Αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ.

Η ρύθμιση αυτή είναι σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία

Όπως ορίζεται στην τροπολογία θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα.

Για οικοδομικές άδειες κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Για τα δώματα αναφέρεται πως «το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση μη υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ