Συνέντευξη με την δασκάλα χορού του συλλόγου Μαριάννα Κουτσογιάννη
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αντίρριο ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλι» και τη στήριξη της τότε δημοτικής αρχής και αμέσως αγκαλιάστηκε από την κοινωνία του Αντιρρίου.
Από τότε αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος κάθε χρόνο.
Φέτος είναι το 6ο φεστιβάλ, αφού το 2020 και το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του κορωνοϊού.
Για το Φεστιβάλ, το σήμερα και το αύριο, μιλά στο Nafsweek.gr, μέσα από την οπτική της νέας γενιάς, η δασκάλα χορού του συλλόγου Μαριάννα Κουτσογιάννη.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Φεστιβάλ;
«Πρωταρχικός στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλι», που είναι ο διοργανωτής του φεστιβάλ, είναι να προβληθεί η παράδοση, μέσα από ένα πολύ δημοφιλές κομμάτι της που είναι ο παραδοσιακός χορός. Γι’ αυτό και στο χορευτικό τμήμα μας, που συμμετέχει, φυσικά, κάθε χρόνο, διδάσκουμε τους χορούς στη γνήσια παραδοσιακή τους μορφή χωρίς στοιχεία μοντερνισμού. Επιπλέον, το φεστιβάλ μας στοχεύει στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση των χορευτικών τμημάτων που κάθε χρόνο μας κάνουν την τιμή και συμμετέχουν και που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κοντινά ή και πιο μακρινά. Και φυσικά, μέσα από αυτήν τη διαδικασία γίνεται γνωστή και η περιοχή μας, το Αντίρριο, ως ένας όμορφος τόπος που μπορεί να ευχαριστήσει κάθε επισκέπτη, αλλά και που τιμά και καλλιεργεί την παράδοση».

Πείτε μας λίγα λόγια για τον δικό σας ρόλο
«Τα τελευταία χρόνια ως δασκάλα του χορού στο χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλι» έχω αναλάβει την επιμέλεια και τον συντονισμό του φεστιβάλ.
Μέσα από τις σελίδες του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αντίρριο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και με προσωπική επικοινωνία έρχομαι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους – δασκάλους χορευτικών τμημάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ και φροντίζω για την οργάνωση και τον συντονισμό του προγράμματος που παρουσιάζεται.
Βέβαια, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής έχουμε άριστη συνεργασία με τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου και έτσι όλοι δουλεύουμε για την άρτια και σωστή διοργάνωση, που θα ικανοποιήσει και τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές που θα έρθουν από το Αντίρριο αλλά και την ευρύτερη περιοχή για να μας δουν».

Πως οραματίζεστε το μέλλον του Φεστιβάλ;
«Πρόθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου αλλά και δική μου είναι το φεστιβάλ να συνεχίσει να υπάρχει στα χρόνια που έρχονται ως ένας βασικός τρόπος διατήρησης και προβολής της παράδοσης.
Επιθυμία όλων όσων εμπλεκόμαστε στη διοργάνωσή του είναι να διατηρηθεί η ποικιλία των χορευτικών τμημάτων και των παραδοσιακών χορών και βέβαια να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο.
Τολμάμε να οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ – θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο του Αντιρρίου, αλλά και του Δήμου Ναυπακτίας γενικότερα, που θα φιλοξενεί χορευτικές ομάδες και από ακόμα πιο μακρινά μέρη της Ελλάδας και, γιατί όχι, να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γνωριμίας αυτών των ομάδων με την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.
Αυτά όλα βέβαια προϋποθέτουν την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου και της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιρρίου «το Καστέλι» και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διατήρηση και τη βελτίωση του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών προς όφελος πάντα της παράδοσης και της τοπικής κοινωνίας».

