Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αντίρριο

Published

on

Συνέντευξη με την δασκάλα χορού του συλλόγου Μαριάννα Κουτσογιάννη

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αντίρριο ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλι» και τη στήριξη της τότε δημοτικής αρχής και αμέσως αγκαλιάστηκε από την κοινωνία του Αντιρρίου.

Από τότε αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος κάθε χρόνο.

Φέτος είναι το 6ο φεστιβάλ, αφού το 2020 και το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Για το Φεστιβάλ, το σήμερα και το αύριο, μιλά στο Nafsweek.gr, μέσα από την οπτική της νέας γενιάς, η δασκάλα χορού του συλλόγου Μαριάννα Κουτσογιάννη.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Φεστιβάλ;

«Πρωταρχικός στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλι», που είναι ο διοργανωτής του φεστιβάλ, είναι να προβληθεί η παράδοση, μέσα από ένα πολύ δημοφιλές κομμάτι της που είναι ο παραδοσιακός χορός. Γι’ αυτό και στο χορευτικό τμήμα μας, που συμμετέχει, φυσικά, κάθε χρόνο, διδάσκουμε τους χορούς στη γνήσια παραδοσιακή τους μορφή χωρίς στοιχεία μοντερνισμού. Επιπλέον, το φεστιβάλ μας στοχεύει στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση των χορευτικών τμημάτων που κάθε χρόνο μας κάνουν την τιμή και συμμετέχουν και που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κοντινά ή και πιο μακρινά. Και φυσικά, μέσα από αυτήν τη διαδικασία γίνεται γνωστή και η περιοχή μας, το Αντίρριο, ως ένας όμορφος τόπος που μπορεί να ευχαριστήσει κάθε επισκέπτη, αλλά και που τιμά και καλλιεργεί την παράδοση».

Πείτε μας λίγα λόγια για τον δικό σας ρόλο 

«Τα τελευταία χρόνια ως δασκάλα του χορού στο χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου «το Καστέλι» έχω αναλάβει την επιμέλεια και τον συντονισμό του φεστιβάλ.

Μέσα από τις σελίδες του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αντίρριο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και με προσωπική επικοινωνία έρχομαι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους – δασκάλους χορευτικών τμημάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ και φροντίζω για την οργάνωση και τον συντονισμό του προγράμματος που παρουσιάζεται.

Βέβαια, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής έχουμε άριστη συνεργασία με τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου και έτσι όλοι δουλεύουμε για την άρτια και σωστή διοργάνωση, που θα ικανοποιήσει και τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές που θα έρθουν από το Αντίρριο αλλά και την ευρύτερη περιοχή για να μας δουν».

Πως οραματίζεστε το μέλλον του Φεστιβάλ;

«Πρόθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου αλλά και δική μου είναι το φεστιβάλ να συνεχίσει να υπάρχει στα χρόνια που έρχονται ως ένας βασικός τρόπος διατήρησης και προβολής της παράδοσης.

Επιθυμία όλων όσων εμπλεκόμαστε στη διοργάνωσή του είναι να διατηρηθεί η ποικιλία των χορευτικών τμημάτων και των παραδοσιακών χορών και βέβαια να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο.

Τολμάμε να οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ – θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο του Αντιρρίου, αλλά και του Δήμου Ναυπακτίας γενικότερα, που θα φιλοξενεί χορευτικές ομάδες και από ακόμα πιο μακρινά μέρη της Ελλάδας και, γιατί όχι, να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γνωριμίας αυτών των ομάδων με την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.

Αυτά όλα βέβαια προϋποθέτουν την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου και της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιρρίου «το Καστέλι» και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διατήρηση και τη βελτίωση του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών προς όφελος πάντα της παράδοσης και της τοπικής κοινωνίας».

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ζωγράφος Γ. Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο πίνακες αφιερωμένους στην ιστορία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο εξαιρετικούς πίνακες που φιλοτέχνησε με αφορμή την ατομική του Έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι», η οποία φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Τους πίνακες παρέλαβε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, παρουσία της αρχαιολόγου και εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Βίβιαν Στάικου και του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη κ. Γιώργου Κοτρώνη που είναι συνδιοργανωτές της Έκθεσης.

Ο καλλιτέχνης για τις ανάγκες της Έκθεσής του, την οποία είχε εγκαινιάσει προσωπικά η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, βυθίστηκε στη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού Κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).

Η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο “8ο Corinth Rift Laboratory School” στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Corinth Rift Laboratory School (CRL School 2023) στην πόλη της Ναυπάκτου από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Το Corinth Rift Laboratory είναι ένας κοινός τόπος ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της Ευρασιατικής Τεκτονικής Πλάκας  ως παρατηρητήριο κοντινών ρηγμάτων (πρόγραμμα EPOS).

Πέτυχε να συνταιριάξει δυνάμεις που εργάζονται στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητές από διαφορετικές ειδικότητες, επιστημονικούς κλάδους και πεδία ενδιαφερόντων, μελετητές σε θέματα κατανόησης των γεωφυσικών φαινομένων και του γεωτεκτονικού υποβάθρου των περιοχών πέριξ του Κορινθιακού κόλπου.

Μέρος των εργασιών του CRL School πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που πρόσφερε την υλικοτεχνική του υποδομή (εργαστήριο Πληροφορικής και Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων) για την επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών και για την παραγωγή νέου επιστημονικού κεφαλαίου.

Η φιλοξενία υποστηρίχθηκε από τον Διευθυντή κ. Χρήστο Ιωάννου, την υποδιευθύντρια Γεωργία Τσιάρα και τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Πλατανιώτη και Κώστα Κραββαρίτη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

452η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

 Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου:

(30 Σεπτεμβρίου –  8 Οκτωβρίου 2023)

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 •  16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto»
  Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
  Παραλία Ψανής
  • 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4  Οκτωβρίου 2023

 •  21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
  Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

Κυριακή, 8  Οκτωβρίου 2023

 • 07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
  • 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος  2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ