Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυπακτία και ιδιωτικοποίηση των υδάτων

Published

on

Με αφορμή την εντελώς ξαφνικά  και χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού μεθόδευση για την εκχώρηση του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Νίκος Δημητρόπουλος – οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ναυπακτίας με την δημοτική παράταξη   «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Τάκη Λουκόπουλου, αναφέρει σε άρθρο του:.

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για την άναρχη διασπορά βιομηχανικών αιολικών πάρκων  στα βουνά της Ναυπακτίας αλλά και γενικότερα,  ήρθε και το ζήτημα τις ιδιωτικοποίησης των νερών ύδρευσης. Για εμάς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά είναι κάτι που επισημαίνουμε πολύ καιρό πριν. Αναφέρομαι στην αιφνίδια  μεθόδευση της κυβέρνησης,  και ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση με την ΕΥΔΑΠ, να παραχωρήσει σε ιδιώτες το Εξωτερικό Υδροδοτικό  Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ το οποίο εκτείνεται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής  και περιλαμβάνει τα φράγματα Μόρνου και Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό μεταφέρεται  στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, τα αντλιοστάσια κλπ, δηλαδή το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας που υδροδοτούν την Αττική και κατά συνέπεια τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Καθόσον μας αφορά για τη Ναυπακτία έχει να κάνει με την λεκάνη απορροής του Ευήνου και την Υπολεκάνη του φράγματος του ποταμού. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί για να  καταλάβει και ο κόσμος ότι το φράγμα ανήκει στο Δημόσιο δηλαδή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε  η δημόσια  ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ η όποια το παραχώρησε στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και   η οποία εν συνεχεία  πωλεί το νερό στους καταναλωτές. Συμμετέχουν δε σε αυτήν (ΕΥΔΑΠ ΑΕ)  και ιδιώτες οι οποίοι  προσπορίζονται εισόδημα(μέρισμα) από τα κέρδη της επιχείρησης, καθώς και την μεταβίβαση μετοχών και δεν είναι και λίγο.

Το σημαντικό όμως  στην υπόθεση είναι ότι η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, δηλαδή το κράτος είχε έσοδα από αυτήν την παραχώρηση, όπως οι ίδιοι παραδέχονται και το οποία επιμελώς δεν τα προσδιόριζαν αλλά προέβαιναν σε εσωτερικό συμψηφισμό χωρίς να γνωρίζουμε κανένας τη σχετική σύμβαση των δυο  ΕΥΔΑΠ   κάτι που επιμελώς υποκρύπτεται και προφανώς  τα έσοδα  αυτά δεν ξέρουμε που πάνε. Όχι πάντως, έστω και κατ ελαχιστότατο στη Ναυπακτία. Αυτή είναι η μια πηγή εσόδων του κράτους εις βάρος μας, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει καμία μεριμνά για την προστασία και ιδιαίτερα την αειφορία του αγαθού που λέγεται νερό, στην πηγή του. Η δεύτερη πηγή εσόδων  προκύπτει από την  κοστολόγηση- τιμολόγηση  του νερού η οποία  έγινε υποχρεωτική κατόπιν οδηγίας της ΕΕ και η οποία εμπεριέχει πέραν  του  οικονομικού  κόστους, το κόστος περιβάλλοντος και το κόστος πόρου(θα τα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο),  ποσοστό δε αυτών παρακρατείται    και αποδίδεται  στη  μαύρη τρύπα του Πράσινου Ταμείου, δηλαδή πάλι στο δημόσιο και τα κατανέμει κατά το δοκούν ο εκάστοτε υπουργός .

Εδώ επιχειρήθηκε επί υπουργίας του Παναγιώτη του Κουρουμπλη στο ως άνω υπουργείο  με άρθρο στο σχετικό νομοσχέδιο  να συμπεριληφθεί και ένα ποσοστιαίο μόνιμο ποσό που θα επιστρέφει στην λεκάνη απορροής του Ευήνου δηλαδή στη Ναυπακτία. Ατυχώς για εμάς πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, με τον  κυβερνητικό ανασχηματισμό τότε ήρθε στα πράγματα ο κ. Φάμελλος και το κατήργησε,  κάτι για το οποίο είναι υπόλογος γι αυτό στην Ναυπακτιακή κοινωνία. Γενικά δηλαδή εμπαιζόμαστε  επί σειρά ετών και αντιμετωπιζόμαστε σαν ιθαγενείς.

Στο  οικονομικό μέρος  του ζητήματος  να πω ότι μέσω του φράγματος του Εύνου μεταφέρονται στο φράγμα του  Μόρνου και από εκεί στην Αττική, διακόσια εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό κατ έτος , εξαντλώντας  τον πόρο  του νερού της Υπολεκάνης και του φράγματος σε ποσοστό άνω του 90%. Αντιλαμβάνεστε περί τι αφαίμαξης νερού μιλάμε και τις επιπτώσεις  στην υπόλοιπη λεκάνη  του ποταμού έως τις εκβολές του στο Γαλατά και το Ευηνοχώρι, όπου η θάλασσα μπαίνει εκατοντάδες μέτρα μέσα στη στεριά.

Γι αυτά κανένας δεν πληρώνει, η δε περιβαλλοντική μελέτη του φράγματος ποιος ξέρει που είναι καταχωνιασμένη.  Ενδεικτικά αυτό σημαίνει ότι αν έμπαινε στην τιμή  του νερού ένα λεπτό του ευρώ ανά κυβικό, ο Δήμος θα είχε έσοδα δυο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και θα κάλυπτε το κόστος συντήρησης της ευρύτερης λεκάνης απορροής του φράγματος επ ωφελεία όλων . Οδικά δίκτυα, αυξημένο πυροσβεστικό δίκτυο  καθαρισμούς χειμάρρων,   συγκράτηση λυμάτων, βιολογικοί καθαρισμοί, αναπλάσεις κλπ δαπάνες  που τις  επιβαρύνεται ο Δήμος σήμερα, χωρίς βέβαια να έχει τη δυνατότητα να το κάνει σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο το πλάτος και το μήκος  της Υπολεκάνης.

Και δεν είναι θέμα τόσο η κατασκευή όλων των υποδομών όπως θα έλεγε κάποιος, ότι δηλαδή θα μπορούσαν να γίνουν από προγράμματα ΕΣΠΑ ή Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά είναι ζήτημα συντήρησης  βελτίωσης και η λειτουργίας αυτών σε μόνιμη και ετήσια βάση. Αυτά βέβαια δημιουργούν  πρόσθετα οφέλη και για την περιοχή, με την αύξηση της επισκεψημότητας  και την ανάπτυξη του τουρισμού και του οικοτουρισμού που είναι ήδη από χρόνια σε εξέλιξη. Σε αυτό βέβαια  θα συνέβαλε και η δημιουργία, αλλά θα κάλυπτε κυρίως τις δαπάνες λειτουργίας, ενός περιβαλλοντικού κέντρου Εθνικής και όχι μόνο εμβέλειας  στην Ευηνολίμνη, με μοναδικό θέμα το νερό, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ήδη αν δεν μας υποτιμούσε η πολιτεία, καθώς έτσι   ανακυκλώνεται  η γνώση και προωθείται  η  έρευνα, η εκπαίδευση  και η  πρακτική σε πραγματικό πεδίο εφαρμογής,  υψηλών προδιαγραφών για το αντικείμενο, που είναι το νερό. Εδώ έρχονται οι ιδιώτες να τα βρούνε έτοιμα και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος μας.

Για τις κοινωνίες πιστεύω ότι και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα θεωρούσαν δίκαιο το αίτημά μας,  ιδιαίτερα όταν θα γνωρίζουν  ότι ένα μηδαμινό σχεδόν ποσό από αυτό που καταβάλουν  θα διατίθεται για την διαφύλαξη της ποιότητας και ποσότητας του νερού. Σε εμάς δε περά από τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη, διαμορφώνεται και ένα αίσθημα δικαίου , ευθύνης αλλά και υπερηφάνειας και αναγνώρισης  αν θέλετε στην τοπική μας κοινωνία.

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι το θέμα δεν εξαντλείται, είναι μεγάλο και θα επανέλθω βέβαια σε επόμενες δημοσιεύσεις. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως τώρα είναι ότι σε αυτές τις μάχες και τις διεκδικήσεις που  εξελίσσονται πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία   με όλα τα μέσα και ενωμένοι πατριδοτοπικά  όπου και αν βρίσκεται ο καθένας , να υποστηρίξουμε τα δίκαιά μας και το συμφέρον του τόπου μας. Πέραν των άλλων μας ευνοεί και η συγκυρία που με τον ένα τον άλλο τρόπο γίνονται περιβαλλοντικές διεκδικήσεις σε όλη την Ελλάδα και δεν είμαστε μόνοι μας.

Αρκεί να παρακολουθούμε ενεργά τις εξελίξεις και να είμαστε παντού παρόντες και σε αυτό δεν φτάνει μόνο ο Δήμος που πρέπει να πρωτοστατήσει βέβαια,  αλλά όλο το πατροτοπικό κίνημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό γιατί αυτά που θα γίνουν τώρα θα σημαδέψουν τις επόμενες γενιές και δεν θα ήθελα να αφήσουμε αναθέματα. Αυτονοήτως δεν περιμένουμε τίποτα από βουλευτές Περιφερειάρχες κλπ, όπως γίνετε κρύβονται σε όλη την Ελλάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων , αλλά οι δικές μας συλλογικές αποφάσεις  σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παρθούν και να κοινοποιηθούν σύντομα και ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Ίδωμεν!!!!!»

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Εργατική Πρωτομαγιά –  Ημέρα μνήμης και τιμής

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας συμμετείχε στην  24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου  απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζόμενων».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη και από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην πλατεία Φαρμάκη όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το «παρών» στην απεργία έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραφτόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αντίστοιχα καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σκιαδαρέσης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου στις 9:30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει στην πλατεία Φαρμάκη.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 9:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ