Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελέτη επίδρασης του Covid-19 στις Ελληνικές Επιχειρήσεις & την Ελληνική Οικονομία

Published

on

Μελέτη, αναφορικά με την επίδραση που άσκησε η πανδημία του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, εκπόνησε η Grant Thornton. Η μελέτη,  επιχειρεί να παρουσιάσει την πρώτη αποτίμηση των επιδράσεων της πανδημίας και των συνακόλουθων μέτρων που υιοθετήθηκαν και ειδικότερα, να εκτιμήσει το μέγεθος της ύφεσης που αναμένεται συνολικά για την ελληνική οικονομία, αλλά και την επίδραση σε βασικά μεγέθη των επιχειρήσεων και των επιμέρους κλάδων του ελληνικού επιχειρείν.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη  εξετάζει τις αναμενόμενες επιπτώσεις των οικονομικών συνθηκών, όπως διαμορφώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης εστιάζοντας σε κρίσιμα μεγέθη και παρουσιάζοντας τις εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις της εταιρείας αναφορικά με την επίδραση στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της επιβαλλόμενης διακοπής της λειτουργίας τους. Ειδικότερα,  επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. € (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών)  και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων εκτιμάται, ότι το Ακαθάριστό Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να σημειώσει μείωση της τάξεως του8,5% το 2020. Η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση είναι εκείνες που συντελούν στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δε, αποτελεί, το ότι ο κρίσιμος κλάδος του τουρισμού αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 52%.

Επιπλέον, αναλύθηκε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας, στη βάση του κοστολογικού τους προφίλ (σταθερά vs μεταβλητά έξοδα) αλλά και της εποχικότητας της δραστηριότητάς τους, τα οποία καθορίζουν και το βαθμό επίδρασης της διακοπής/μείωσης/αύξησης της δραστηριότητάς τους λόγω της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα εκτιμήσαμε ότι για τις επιχειρήσεις αυτές, αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020 κατά 12,4% και παράλληλα μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά 39%. Συνακόλουθα, εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους το 2020 θα μειωθεί κατά 5,6 δισ. € , λόγω του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.

 Συμπερασματικά, η μελέτη της επίδρασης του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία αποτελεί το επιστέγασμα των αναλύσεων της εταιρείας και  ταυτόχρονα οδηγό για το ελληνικό επιχειρείν στο στρατηγικό σχεδιασμό και υλοποίηση του πλάνου της επόμενης μέρας.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Published

on

By

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθ’ εαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών».

Αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ.

Η ρύθμιση αυτή είναι σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία

Όπως ορίζεται στην τροπολογία θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα.

Για οικοδομικές άδειες κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Για τα δώματα αναφέρεται πως «το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση μη υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ