Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σε συναγερμό θα έπρεπε να είναι η δημοτική αρχή!»

Published

on

Στις 24 Ιουλίου «βγήκαν στον αέρα» οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Όπως δημοσιεύσαμε τότε στο Nafsweek, με τον τίτλο: «Πόσο έτοιμοι είμαστε;», το πρόγραμμα  έχει προϋπολογισμό 2,5 δις ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω επενδυτικών δανείων που θα συνομολογούν οι ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ.    Ήδη μετά την δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 3300/6.8.2020) συγκροτήθηκε και η Επιτροπή Αξιολόγησης για το Πρόγραμμα «Αντώνης    Τρίτσης». Επιτροπή που θα εισηγείται στον Υπ.  Εσωτερικών την ένταξη ή μη του έργου/πράξης στο Πρόγραμμα.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων/μελετών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020. Είναι σαφές ότι όσοι Δήμοι  έχουν ώριμες μελέτες θα υποβάλουν φακέλους για την ένταξη έργων και την χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα.

Το ερώτημα που θέσαμε για το «Πόσο έτοιμοι είμαστε;», αφορά το πόσες μελέτες έχουμε έτοιμες στο «συρτάρι» ως Δήμος Ναυπακτίας, ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία να τις υποβάλουμε για ένταξη και υλοποίηση αναγκαίων έργων για την Ναυπακτία.

«Η δημοτική αρχή  θα έπρεπε να είναι σε συναγερμό!»

Για το αν υπάρχουν μελέτες στο «συρτάρι», για έργα που είναι ώριμα  να υποβληθούν στο πρόγραμμα, αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να «δράσει» η δημοτική αρχή, μιλά στο   Nafsweek ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας.

 

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” να σημειώσουμε ότι δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  να είναι περίπου στο 30%, άρα και για αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Να πούμε επίσης ότι το “Αντώνης Τρίτσης”  είναι η συνέχεια του προγράμματος “Φιλόδημος“, με μία    σημαντική αλλαγή για το δήμο Ναυπακτίας.    Στο “Φιλόδημος” με κάποιον  μαθηματικό τύπο,  με   δίκαιο τρόπο, ήξερες πόσα χρήματα δικαιούσαι να πάρεις με βάση τον πληθυσμό και την έκταση του   δήμου, καταθέτοντας για χρηματοδότηση προτάσεις.

Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δεν λειτουργεί έτσι,  λειτουργεί ανταγωνιστικά, καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, με τη σειρά που κατατίθεται η κάθε πρόταση θα αξιολογηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση του δήμου Ναυπακτίας μπορεί πιθανόν να κατατεθεί αργά ή να αξιολογηθεί πιο χαμηλά από άλλες προτάσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο πρέπει να έχουν κατατεθεί προτάσεις και να προλάβουμε τους άλλους δήμους».

Υπάρχουν προτάσεις – μελέτες για έργα που είναι ώριμα και κάποια που απαιτούν σχετική δουλειά,  ώστε να προλάβουμε αυτό το χρονικό διάστημα;

«Βεβαίως και υπάρχουν έργα τα οποία είναι απολύτως ώριμα και όταν λέω ώριμα έχουν και τις αδειοδοτήσεις.

Τα έργα είναι:  ο πεζοδιάδρομος που ενώνει το Γρίμποβο με το λιμάνι, ένα άλλο είναι η πίστα BMX στο αλσύλλιο του Γριμπόβου, ακόμα οι δίδυμοι καταθλιπτικοί αγωγοί από το αντλιοστάσιο του Ρέππα προς το αντλιοστάσιο στο αλσύλλιο, που αφορά την καθαρότητα της θάλασσας μας.

Είναι η αποχέτευση στη Δάφνη αλλά και η μελέτη της πλατείας Στάικου και απομένει μόνο ο προϋπολογισμός του έργου.

Στην πρόσκληση για αντισεισμική προστασία των σχολείων, θα μπορούσε να ενταχθεί το ΕΠΑΛ.  Συγκεκριμένα, ενώ έχει γίνει ένας αντισεισμικός έλεγχος στο κτίριο του σχολείου που έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα, χρειάζεται βελτίωση.

Υπάρχει μελέτη, έχουμε  φτάσει μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης, για την αλλαγή με LED όλου του Δημοτικού φωτισμού, με τεράστιο οικονομικό όφελος για το δήμο.  Έτοιμη μελέτη υπάρχει και για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης, από εκεί που σταματάει σήμερα η ανάπλαση στην οδό Θέρμου μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν κατατεθεί σε διάφορα προγράμματα και περιμένουν ακόμα απάντηση.

Μπορείς επίσης στο “Αντώνης Τρίτσης” να καταθέσεις μελέτες για χρηματοδότηση όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με έξι μελέτες, όπως:  Για καινούργιο βρεφονηπιακό σταθμό,  μελέτες απορροής ομβρίων από την οδό Θέρμου μέχρι το  πλατανόρεμα, τη μετατροπή του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου σε πολιτιστικό πολυχώρο,  ακόμα και την μελέτη για το τούνελ.

Για όλα αυτά κάποιος θα πρέπει να δει τι γίνεται.  Μήπως τελικά συμφέρει να μεταφερθούν οι χρηματοδοτήσεις των μελετών στο “Αντώνης Τρίτσης”;

Να επισημάνουμε ότι στο πρόγραμμα έχουν βγει οι προσκλήσεις για αναπλάσεις 10 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ.  Εμείς δεν είχαμε την τύχη να έχουμε τέτοια ποσά. Η Ανάπλαση των πλατειών στο Κεφαλόβρυσο για παράδειγμα, μπορούν να μπουν οι μελέτες σε ένα μεγάλο κομμάτι αναπλάσεων που να “κουμπώνει” με όλα τα υπόλοιπα και να κατατεθούν για χρηματοδότηση.

Απορώ γιατί δεν γίνεται ξέφρενη προετοιμασία για όλα αυτά από τη δημοτική αρχή!»

Ποια είναι η δική σας πρόταση και πως θα έπρεπε να λειτουργήσει κατά την γνώμη σας  ο δήμος;

«Θα έπρεπε ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή πριν ακόμα εγκατασταθεί στο δημαρχείο να έχει συγκροτήσει μία ομάδα πού να ασχολείται με αυτά τα πράγματα.

Να πούμε ότι είμαστε στη μέση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και με δεδομένο ότι αυτά τα προγράμματα είναι οπισθοβαρή και μέχρι σήμερα υπάρχει μικρή απορροφητικότητα, η ομάδα αυτή αποτελούμενη από την υπηρεσία του Δήμου, που έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία, από αιρετούς και με ειδικούς συνεργάτες να δουλέψουν για αυτό το πράγμα.

Έστω και τώρα θα πρέπει να δουλέψουν με τέτοιο τρόπο και ρυθμό ώστε να περισώσουν την κατάσταση.

Η προηγούμενη θητεία να θυμίσω ότι ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ, αυτός μας παραδόθηκε, εκ των οποίων σε έργα και υποδομές πήγαιναν μόνο τα 2 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα 18 ήταν έξοδα λειτουργίας, ανταποδοτικά κλπ.

Παραδώσαμε ένα δήμο με 53 εκατομμύρια και 35 εκατομμύρια επενδύσεις για έργα.  Από κει που ήταν το 10% του προϋπολογισμού για έργα εμείς το ανεβάσαμε στο 70%.

Να δούμε τι προϋπολογισμό θα παραδώσει ο κύριος Γκίζας.

Θα πρέπει να κοιτάξει και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από μας για τη δημιουργία για παράδειγμα πράσινου σημείου, την υπογειοποίηση κάδων ανακύκλωσης και απορριμμάτων. Θα πρέπει να δει αυτές οι προτάσεις αν μπορούν να χωρέσουν σε κάποιο πρόγραμμα – χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

Όλο αυτό θέλει διαρκή παρακολούθηση, σεβασμό σε ότι έκαναν οι προηγούμενοι και ότι δεν είναι έτοιμο στρώνεσαι και το δουλεύεις και το υλοποιείς.

Ένα έργο, που θα έχει ο δήμος τεράστια οφέλη,  είναι η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, όπου μπορεί να συμμετέχει ο δήμος, η ΔΕΥΑΝ, η ΚΕΔΝ και ιδιώτες.

Έχουμε σαν Δήμος 100 στρέμματα στη Βλαχομανδρα εκεί μπορεί να αναπτύξει ο δήμος φωτοβολταϊκά.

Ήδη στο θέμα αυτό έχει προχωρήσει ο δήμος Μεσολογγίου, η νέα δημοτική αρχή.

Άρα θα πρέπει να βλέπουμε πως θα μπορέσουμε να φέρουμε χρήματα και έργα στη Ναύπακτο, αλλιώς θα διαχειριζόμαστε ότι  κληρονομιά μας άφησαν οι προηγούμενοι.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σημάνει συναγερμός σε αυτούς τους τέσσερις μήνες. Γνωρίζουμε τις έξι προσκλήσεις που έχουν βγει από το “Αντώνης Τρίτσης”, αναμένονται και έξι ακόμα.

Εύκολα λοιπόν μπορούμε να εντάξουμε την υποδομή για το γήπεδο του Ξηροπήγαδου, υποδομή αποδυτηρίων για την το γήπεδο της Άνω Χώρας κλπ.

Έχει περάσει πλέον ένας χρόνος της δημοτικής αρχής του κ. Γκίζα και είναι δυστυχώς περισσότερα αυτά που δεν έκανε από αυτά που έκανε.

Η πρώτη χρονιά είναι μία χρονιά προετοιμασίας για τη δημοτική αρχή. Γνώριζε ότι έχει μπροστά του τις προσκλήσεις για έργα του ΕΣΠΑ, τις προσκλήσεις από την Περιφέρεια, έχει τον “Φιλόδημο” που μετασχηματίστηκε σε “Αντώνης Τρίτσης”, έχει τελικά πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλο αυτό θέλει δουλειά, συντονισμό και μία στοιχειώδη οργάνωση.

Δεν μπορεί να μην έχεις διατάξει στρατηγικά έτσι τις υπηρεσίες σου ώστε να σου παράξουν αυτές τις μελέτες, ακόμα και από εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς προβλέπεται η πληρωμή τους από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, κάτι που έγινε επί δικής μας θητείας με το πρόγραμμα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου.

Θα έπρεπε λοιπόν η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΝ  και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να είχαν τεθεί σε συναγερμό και να προετοιμάζονται για όλα αυτά, ώστε να μην φτάσουμε να γίνουμε από πρωτοπόροι ουραγοί».

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποχαιρετισμός στον Πρόεδρο της Δορβιτσάς, Κώστα Κουφογιάννη

Published

on

By

“Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο Κώστας Κουφογιάννης (Λύρας) πρόεδρος για πολλές περιόδους της κοινότητας Δορβιτσάς και ιδιαίτερα αγαπητός συνδημότης μας.

Ο Κώστας υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς και υπηρέτησε το αξίωμα του προέδρου του χωριού του με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κάθε χωριανός του.

Υπήρξε πολύ εξυπηρετικός με το κατάστημά του στη Δορβιτσά που αποτελεί πόλο συγκέντρωσης των χωριανών του, οι οποίοι  το νιώθουν σαν δικό τους σπίτι.

Σε όλα τα χωριά του δήμου Πυλήνης ο Κώστας ήταν πολύ αγαπητός και έτρεχε να συνδράμει όπου υπήρχε ανάγκη.

Η καλοσύνη του έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Πυληνίων και σε όσους τον γνώρισαν.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας μέσα απο την οποία ο Κώστας Κουφογιάννης υπηρέτησε για πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την προσφορά του στη Δορβιτσά, στην Πυλήνη και τη Ναυπακτία

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια  μας στην οικογένειά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την καλοσύνη του και την προσφορά του.”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ