Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Enaf”: Ένα σημαντικό «εργαλείο» για την πόλη

Published

on

Συνάντηση της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου  «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή-Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου»,  πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου.

Στην συνάντηση αυτή που αφορούσε την Β’ φάση του έργου, πήραν μέρος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο Σταύρος Μαμαλούκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ναυπακτίας. Για το ερευνητικό  αυτό πρόγραμμα και την χρησιμότητά του στην πράξη, μιλά στο Nafsweek o διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Χρ. Πατούχας.

1.Το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για την συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πάτρας για τον Δήμο Ναυπακτίας σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την ΠΔΕ. Πείτε μας λίγα λόγια μιας και είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο από την Α’ Φάση του :

Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη καθώς δίδεται επιτελούς η συνέχεια σε μια πολύπλευρη εργασία που θα δώσει τεράστια οφέλη για την πόλη.

Ο τίτλος του προγράμματος «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή και Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου»  φανερώνει αυτή την δυναμική καθώς αποτελεί μια πρότυπη μεθοδολογία προσέγγισης σε πόλεις ή τμήματα πόλεων που χρήζουν προστασία.

Από το 2011 με σκοπό την ανάδειξη της Ναυπάκτου ως Καστροπολιτεία και ταυτόχρονα την σταδιακή επίλυση των πολεοδομικών ζητημάτων της πόλης τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας αλλά και με τους συναρμόδιους φορείς.

Αρχικά με Μνημόνιο Συνεργασίας το 2012 και στην συνέχεια με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε το 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες της Α Φάσης του Προγράμματος που περιελάβανε μεταξύ άλλων την αρχειακή έρευνα, την αποτύπωση/καταγραφή όλων των κτιρίων εντός των ορίων του Παραδοσιακού Τμήματος καθώς και προτάσεις για την ανάδειξη της Δυτικής Πύλης του Κάστρου στην Ντάπια Μπότσαρη.

Η Α Φάση ολοκληρώθηκε το 2015 και παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί το 2017.

Στην Β Φάση θα γίνει η επεξεργασία του υλικού και η τεκμηρίωση το οποίο θα δώσει καθαρότερη εικόνα για τα όρια και πλαίσια προστασίας της πόλης καθώς προτάσεις σημειακές στο χώρο όσο και γενικές όπως για θέματα αστικού εξοπλισμού, τυπολογία υλικών κλπ.

Παράλληλα θα γίνουν προτάσεις ανάδειξης, αποκατάστασης και συντήρησης των οχυρώσεων της πόλης.

 

  1. Πως είδατε την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για την Ναύπακτο;

Μονόδρομος.-

Όταν μια τόσο ιδιαίτερη πόλη και κατά επέκταση περιοχή όπως η Ναυπακτία έχει δίπλα της το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν μπορεί παρά μόνο να κάνει κάθε προσπάθεια να διαμορφώσει έναν άμεσο σύνδεσμο συνεργασίας για το σύνολο των θεμάτων της.

Αυτή είναι μια πετυχημένη συνταγή που όταν υιοθετείται από την Αυτοδιοίκηση φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς μέσα από ερευνητικά προγράμματα μπορούν να μελετηθούν ζητήματα εις βάθος και να προταθούν λύσεις που το κύρος ενός τέτοιου Ιδρύματος μπορεί να τεκμηριώσει και να υποστηρίξει.

Ειδικά σε πόλεις που χρήζουν προστασία ο ρόλος του Πανεπιστημίου μπορεί να είναι καταλυτικός και να «ενώσει» τους συναρμόδιους σε ένα κοινό πλάνο.  Από το 1999 με την ίδρυση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην Πάτρα η Ναύπακτος όφειλε να έχει σταθερή συνεργασία με το τμήμα.

 

  1. Πώς όμως φτάσαμε στο να χρειαζόμαστε την συνδρομή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων;

Η Ναύπακτος παρόλο που είναι από τις ιστορικές πόλεις με σημαντικά μνημεία και πλαίσια προστασίας δεν κατάφερε να διατηρήσει μια φυσιογνωμία με τέτοιες αναφορές σε μεγάλα τμήματα του.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και οι παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια δεν συμβαδίσανε σε κοινό στρατηγικό πλάνο.  Μάλιστα η σύγχρονη εξέλιξη της έφερε ένα πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό, αισθητικό και λειτουργικό αδιέξοδο.

Από το 1922 η Αρχαιολογική Υπηρεσία προστατεύει το Φρούριο Ναυπάκτου ως προέχων βυζαντινό μνημείο και ελέγχει κατά επέκταση από τότε το τμήμα πόλης/οικισμού που βρίσκετε εντός των Τειχών. Από το 1973 επέκτεινε τα όρια ελέγχου της από την Λαγκαδούλα ως το Σκα με κήρυξη της πόλης ως Ιστορικός Τόπος και Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στην συνέχεια εκπόνησε μελέτη σε συνεργασία με τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών (μετέπειτα Υπουργείο Περιβάλλοντος) το οποίο αποτέλεσμα της ήταν το Ειδικό Διάταγμα προστασίας του 1976.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την σειρά του προσπάθησε να ελέγξει την ιδιωτική πρωτοβουλία με τις Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (σημερινά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής) και χαρακτήρισε την πόλη Παραδοσιακή στα πλαίσια ενός Γενικού Διατάγματος το 1978 μαζί με άλλους 421 οικισμούς/πόλεις. Προώθησε την δεκαετία του 1980 σημαντικές μελέτες με την Επιτροπή Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ), κηρύξεις διατηρητέων κτιρίων και καθόρισε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 1988.

Το κράτος όμως παράλληλα άφηνε ανοιχτή την κερκόπορτα της αλόγιστης και άναρχης δόμησης με γενικές διατάξεις ιδίως από το 1968 όσο και με διατάξεις στον οικοδομικό κανονισμό το 1973 και το 1985.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 ο συνδυασμός από την μια  της απαξίωσης των εργασιών της ΕΠΑ, την ασάφεια μεταξύ ερμηνειών και παρερμηνειών για τα πλαίσια προστασίας της πόλης, τα προβλήματα εφαρμογής του παλιού ρυμοτομικού και της θεσμοθέτησης του νέου με την Πράξη Εφαρμογής και την ιλιγγιώδη απαίτηση για επιπλέον δομημένο χώρο από την άλλη έφερε το 1998 το πολεοδομικό κραχ με την αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών.

Αυτό το κραχ – το Οικιστικό Ναυπάκτου – ως σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί ούτε λυθεί και η ρίζα του ξεκινά στην βασική αρχή ότι ουδέποτε δεν τεκμηριώθηκε τι ακριβώς προστατεύουμε και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να συμβαδίσει η προστασία με την ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων.

Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια κατέφευγε με παρωπίδες σε νομική επίλυση αφαιρώντας όλη την ουσία του ζητήματος από την επιχειρηματολογία. Αν δεν αναδείξεις την μοναδικότητα της πόλης και την όλη ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξή της στοιβάζεσαι κάτω από γενικές ομπρέλες με παράκτιους και ορεινούς οικισμούς της χώρας.

Αντί να διαμορφώνονται συνθήκες ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης με την εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλιών φτάνουμε σε μια πόλη περιορισμένης φέρουσας ικανότητας και αισθητικής κολάζ προσωπικών προτιμήσεων αιρετών και εργολάβων.

 

  1. Συνεπώς έστω και αργά οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση;

Είναι μόνο θετικό να ασχολούνται αρχιτέκτονες με την πόλη και πόσο μάλλον νέοι άνθρωποι μέσα από προγράμματα και διπλωματικές εργασίες, αφουγκράζοντας τα χαρακτηριστικά της,  να δίνουν νέες οπτικές σε αυτήν. Αυτό στα πλαίσια της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο είναι μια κατάκτηση για το μέλλον.

Δίπλα σε αυτά τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος είναι σίγουρο πως θα δώσει γνώση και εργαλεία στους φορείς, τις υπηρεσίες και τους πολίτες. Η αξιοποίηση αυτών μπορεί να λύσουν ζητήματα ενώ οι προτάσεις μπορούν να εξελιχθούν σε έργα που θα διαμορφώσουν σταδιακά την πόλη σε πρότυπο με αρμονική συνύπαρξη μνημείων, αστικού χώρου και φυσικό κάλλος.

Καιρός είναι να ειπωθεί ξανά το “Enaf” (αντί του αγγλικού enough) για την πόλη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση περιβάλλοντος- Τμήμα Αγροτικής ανάπτυξης και πρασίνου σε ενημέρωση προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων σχετικά με τα ισχύοντα για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και προς ενημέρωση των κατοίκων αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εγκαταλελειμμένων ενήλικων σκυλιών και κουταβιών τόσο στην Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου όσο και στις λοιπές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, τα οποία ο Δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί (στείρωση, εμβολιασμός, σήμανση, σίτιση, κλπ.).

Για την αντιμετώπιση και αποφυγή περαιτέρω γεννών από τα ζώα αυτά και πιθανής εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς, παρακαλείστε να ενημερώσετε τους κατοίκους της κοινότητας σας, ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης και 1000 ευρώ για παράλειψη στείρωσης ή αποστολής γενετικού υλικού για κάθε ζώο.

Για τους ιδιοκτήτες δε των σκυλιών που το εισόδημα τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ, ο δήμος δίνει τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα δωρεάν στείρωσης, και ηλεκτρονικής σήμανσης».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Τετάρτη 24/04 -18:00

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη 24-04-2024 και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Έγκριση α) Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» β) Παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμο Αγρινίου για την υποβολή της ανωτέρω Στρατηγικής σύμφωνα με την υπ. αριθμ.3533/26-08-2023 Πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα». (εισηγητής κ. Σιμάκης)
  2. Έγκριση επικαιροποιημένου σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του Πανεπιστημίου Πατρών / ΕΛΚΕ για την υλοποίηση του υποέργου «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟΥ «ΚΤΗΜΑ ΚΟΖΩΝΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  3. Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους» για την υλοποίηση του έργου «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΣ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  4. Έγκριση 4ου πρωτοκόλλου διοικητικής παραλαβής για χρήση τμήματος του έργου «Βελτίωση, εκσυγχρονισμός και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  5. Έγκριση 4ης παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του Έργου: «ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  6. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Βελτίωση και συντήρηση οδικού δικτύου ΔΚ Ναυπάκτου». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  7. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Επισκευή – Συντήρηση πεζοδρομίων ΔΚ Ναυπάκτου» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  8. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Σηματοδότηση και Βελτίωση Υφιστάμενων Αναρριχητικών Μοναπατιών». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  9. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Εκσυγχρονισμός, Κατασκευή και Επισκευή αθλητικών Εγκαταστάσεων Δ.Ε. Αποδοτίας, Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  10. Αναγκαιότητα ονομασίας οδού δίπλα από το πρατήριο καυσίμων – κάθετη στην Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  11. Τροποποίηση σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ. 307 A, Δυτικών Επεκτάσεων 1978, κατόπιν αιτήσεως ιδιοκτησίας «ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝ ΙΚΕ». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος).
  12. Λήψη γνωμοδοτικής απόφασης περί απόφασης θεώρησης Τμηματικής Οριοθέτησης ποταμού Ευήνου στην περιοχή της νέας Γέφυρας Π.Ε.Ο. Χ.Θ. 27+500 (Π.Χ.Θ. 23+200) του Αυτοκινητοδρόμου Ιονίας Οδού. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος).
  13. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2024. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  14. Τροποποίηση κανονισμού οργάνωσης & λειτουργίας της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  15. Ανάκληση της αρ.101/2006 απόφασης Δήμου Πλατάνου (Δωρεάν παραχώρηση κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου) (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  16. Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης, στην Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης μίας αίθουσας είκοσι (20) τετραγωνικών μέτρων Κοινοτικού κτιρίου της Κοινότητας Μαμουλάδας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  17. Αίτημα Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασπριωτών και Φίλων για Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ισογείου από διώροφο Δημοτικό κτίριο της Κοινότητας Ασπριά του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  18. Συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 85/2024 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για καταβολή της παροχής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) έτους 2023, σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου μας (ΦΕΚ 197/Α’/12.10.2020). (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  19. Ηλεκτροδότηση του έργου : Ανάδειξη διαδρομής προς Κάστρο Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  20. Ορισμός μελών ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού σε γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης – απομάκρυνσης – εξουδετέρωσης ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Κ.Λ. Πατρών, για το έτος 2024. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  21. Μηνιαία καταβολή Τροφείων στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ναυπακτίας για την σχολική περίοδο 2024-2025. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  22. Εξειδίκευση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και την μοριοποίησή τους για την επιλογή των νηπίων – βρεφών στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ναυπακτίας για την σχολική περίοδο 2024-2025. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  23. Έκθεση Παροχής Γνώμης Επιτροπής Παρ.6 άρθ. 199 Ν.3463/06. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  24. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της Μεγάλης Παρασκευής. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  25. Μεταφορά ημερομηνίας εορτασμού της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  26. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  27. Έγκριση αιτήματος «Αθλητικού Ομίλου Φίδαρης» συνδιοργάνωσης Πρωταθλήματος ορεινής ποδηλασίας στο αγώνισμα μαραθωνίου στις 24-25-26 Μαΐου 2024. – Έγκριση δαπάνης – ψήφιση πίστωσης. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ