Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλό πρέσινγκ από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Published

on

Ενώ στο αρχικό στάδιο της πανδημίας ο SSM κινήθηκε άμεσα για να χαλαρώσει τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και εποπτείας, η είσοδος στη δεύτερη φάση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη οδηγεί τον SSM να σκληραίνει τη στάση του έναντι των τραπεζών, έχοντας δύο φόβους:

  1. Ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν σε πολύ χαλαρό καθεστώς αξιολόγησης των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως όσων έχουν τεθεί σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην κατηγοριοποιούν έγκαιρα τα προβληματικά δάνεια, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και απροσδιόριστο όγκο «κρυμμένων» προβληματικών δανείων στα βιβλία των τραπεζών, που σε επόμενο στάδιο θα προκαλούσαν μια νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μίνι στρες τεστ που διενήργησε η ΕΚΤ το καλοκαίρι, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για την πανδημία, με το ύψος τους να ανεβαίνει ακόμη και σε 1,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το επίπεδο όπου βρέθηκαν στην προηγούμενη κρίση.
  2.  Ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που κρατούν την κερδοφορία πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αμερικανικών τραπεζών και τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα από τη λογιστική αξία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγουν στην αγορά για νέα κεφάλαια, εάν το απαιτήσει η εξέλιξη της κρίσης. Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε επανειλημμένες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα έχει ζητήσει να γίνουν συγχωνεύσεις, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, για να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα μεγέθη τράπεζες. Την ίδια στιγμή, το πέρασμα πολύ μεγάλου μέρους των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών από τα παραδοσιακά δίκτυα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών εντείνει τον προβληματισμό για αυτό που συνεχώς επισημαίνει ο Ενρία, ότι δηλαδή ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός.

Ενόψει των στρες τεστ του 2021 (εάν δεν αναβληθούν πάλι), αλλά και των αναγκαίων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κρίση, οι νέες κατευθύνσεις του SSM έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι τραπεζικές διοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα ήδη η μεγαλύτερη σε ενεργητικό συστημική τράπεζα της χώρας, η Τρ. Πειραιώς, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία: το πλήγμα στην κερδοφορία και οι περιορισμοί από τον SSM στις διανομές εκ μέρους των τραπεζών δεν επιτρέπουν να πληρώσει το κουπόνι των Cocos και κρατικοποιείται με τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και τον σχηματισμό προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια, η αυστηρότερη τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήνουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ σε αναστολή, η οποία μάλιστα τώρα παρατάθηκε ως το τέλος του έτους, χωρίς να αξιολογούν το κάθε δάνειο ξεχωριστά και να σχηματίζουν την πρόβλεψη που αναλογεί, με βάση το πόσο πιθανό είναι ο δανειολήπτης να αθετήσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ειδική, χαλαρή μεταχείριση που θα έχουν οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τη χρήση του 2020 και από τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να κάνουν «ξεσκαρτάρισμα» δανείων και να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις.

Για την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος και την κερδοφορία, στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καταστημάτων, καθώς μάλιστα οι αλλαγές που έγιναν στις συναλλαγές με την πανδημία έχουν «απογειώσει» την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και κάνουν ακόμη και τα… πετσοκομμένα, από τα προηγούμενα χρόνια, τραπεζικά δίκτυα να μοιάζουν υπερβολικά. Η μείωση του προσωπικού, που συνδέεται με το κλείσιμο καταστημάτων, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με προγράμματα εθελουσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως η καταβολή αποζημίωσης 19 μισθών σε τριαντάρηδες υπαλλήλους.

Το χειρότερο σενάριο για την απασχόληση στον κλάδο, που πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς, θα ήταν να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση δύο συστημικών τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση, το «κούρεμα» δικτύων και προσωπικού θα ήταν πολύ πιο δραστικό και άκρως επώδυνο για τους υπαλλήλους. πηγή;sofokleous

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Εργατική Πρωτομαγιά –  Ημέρα μνήμης και τιμής

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας συμμετείχε στην  24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου  απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζόμενων».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη και από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην πλατεία Φαρμάκη όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το «παρών» στην απεργία έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραφτόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αντίστοιχα καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σκιαδαρέσης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου στις 9:30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει στην πλατεία Φαρμάκη.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 9:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ