Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυο εξαιρετικά συγγραφικά πονήματα από τον Γρηγόρη Σκαφίδα

Published

on

Η παρουσίαση δυο εξαιρετικών βιβλίων του συγγραφέα Γρηγόρη Σκαφίδα έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Σίμου Ναυπακτίας, Ιστορία και παράδοση»  και το δεύτερο  «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες».  Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν τιμώντας τον συγγραφέα, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας και υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς, ο υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Καλαβρουζιώτης και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση των βιβλίων ανέλαβαν η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα και ο δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασε η εκπαιδευτικός Ελένη Ζαρκαδούλα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος του Nafsweek Γιάννης Ξύδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου η Μαρία Ζιαμπάρα: «Το περίγραμμα του τόπου δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο και μαζί τις γραφές τους, τα σημάδια τους πάνω σ’ αυτόν, Αυτή η εγγραφή μπορεί να πει κανείς ότι είναι τελικά το περίγραμμα της ζωής, η μνήμη μας, η ιστορία μας. Ενδεχομένως και κληρονομιά μας. Κληρονομιά της γης, κληρονομιά της φύσης, κληρονομιά πολιτισμού. Ο Γρηγόρης Σκαφίδας λοιπόν, εκτελώντας το χρέος του στη ράτσα αφήνει κληρονομιά αυτό το πνευματικό πόνημα στις επόμενες γενιές των Σιμιωτών δίνοντας τους την εντολή να τον ξεπεράσουν».

Στο κλείσιμο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου, ο Γιάννης Χαλάτσης σημείωσε:

«Το βιβλίο αυτό είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι ένα πληροφοριακό βιβλίο όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για κάποιον συγγενή και συγχωριανό.

Τα βιβλία αυτά βοηθάνε τους απογόνους μας να βρούνε την άκρη του νήματος, του σογιού.

Ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στους συγγενείς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουν χαλαρώσει οι οικογενειακοί δεσμοί. Συμβάλουν στην αναζήτηση συγγενών που μετανάστευσαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις.

Ακόμη βοηθούν και στην ανθρωπολογική προσέγγιση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και πιθανές γονιδιακές επιδράσεις που κληρονομούνται στα μέλη του σογιού. Μεγαλώνουν το σεβασμό και το θαυμασμό των προγόνων μας για τον αγώνα επιβίωσης τους σε άγονο περιβάλλον και σε πολυτάραχες εποχές.

Η εργασία σας, Γρηγόρη Σκαφίδα, μπορεί να τεθεί στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και να πάρει παγκόσμια διάσταση αν φροντίσετε να μπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με θέμα Γενεαλογικά δένδρα. Αναφέρετε στον πρόλογό σας ότι υπολογίζετε γύρω σε 11.000 τα άτομα σ’ όλο τον κόσμο στις φλέβες των οποίων «τρέχει Σιμιώτικο αίμα». Σκεφτείτε ότι απόγονοι αυτών θα έχουν ένα λόγο να ανατρέξουν στο βιβλίο σας να βρουν κάποια πληροφορία για τους προγόνους τους. Μη σας φαίνεται παράξενο, γιατί κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, απόγονοι μεταναστών ελληνικής καταγωγής, προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιμιωτών με την  υποστήριξη  της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών – ΕΝΑΜ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας – ΟΣΥΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο έργο του Γρηγόρη Σκαφίδα γίνεται περιγραφή του τόπου και καταγραφή της ιστορίας και παράδοσης του χωριού Σίμου Ναυπακτίας, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, κατοικημένο από τους αρχαίους χρόνους. Περιέχονται πλούσιες πληροφορίες για τα ήθη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού. Καταγράφεται η εξελικτική πορεία της ζωής αυτών μέχρι τη δεκαετία του I960, την δεκαετία που άρχισε η ερήμωσή του.

Ευρηματική και χρήσιμη είναι για τον αναγνώστη η παράλληλη περιληπτική καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της περιοχής και της Ελλάδας συνολικά.

Είναι νοσταλγικό ανάγνωσμα για τους παλαιότερους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους νεότερους.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταγράφω την εξελικτική πορεία της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς του χωριού. Πορεία που τη χαρακτηρίζουν ο αγώνας των προγόνων μας για επιβίωση και βελτίωση της ζωής τους σε τόπο άγονο και απόμερο. Αγώνας συνοδευόμενος από την αξιοπρόσεκτη ευρηματικότητα και προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος και της κάθε εποχής, παράλληλα με συμμετοχική πολιτισμική δράση που ομόρφαινε τη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί το δέσιμο των ανθρώπων με το χωριό, να το ζωντανέψουμε και να το αισθανθούμε, όπως αυτό λειτουργούσε κι όπως εξελίχθηκε στο χρόνο, όπως κυλούσε η ζωή, όπως αγαπήθηκε από τους κατοίκους του από τα αρχαία χρόνια που γνωρίζουμε ότι υπήρχε. Αναφερόμαστε στα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, καθώς και τα πειστήριά τους (αλώνια, γούρνες, νερόμυλοι, βλάχικα κονάκια κ.λπ.) που σιγά – σιγά εκλείπουν.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό, πέραν της αναπόλησης και νοσταλγίας, που πιστεύω ότι θα προκαλέσει στους ηλικιωμένους χωριανούς, να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέρον ανάγνωσμα και για τους νεότερους στην προσπάθεια αναζήτησης της ζωής των προγόνων τους και του προβληματισμού τους για το μέλλον».

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στον Σωτήρη Ράπτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Εργατική Πρωτομαγιά –  Ημέρα μνήμης και τιμής

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας συμμετείχε στην  24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου  απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζόμενων».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη και από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην πλατεία Φαρμάκη όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το «παρών» στην απεργία έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραφτόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αντίστοιχα καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σκιαδαρέσης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου στις 9:30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει στην πλατεία Φαρμάκη.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 9:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ