Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μαρία Τριανταφύλλου στην 1η συνάντηση της Επιτροπής Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας

Published

on

Την 1η Συνάντησή της πραγματοποίησε η Επιτροπή Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας, στις 29 και 30/11/2018, στη Θεσσαλονίκη, επί τη βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, τον Απρίλιο του 2017 στην Αθήνα.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και προήδρευσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας κυρία Μαρία Τριανταφύλλου εκπροσωπώντας τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Συμπρόεδρο της Επιτροπής Συνεργασίας κ. Αναστάσιο Κουράκη.

Κατά τις εργασίες της Επιτροπής αναλύθηκαν θέματα ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη και στις προοπτικές ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων, η ελληνοσερβική συνεργασία στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας, καθώς και οι προκλήσεις, που προκύπτουν αναφορικά με τη μετανάστευση.

Η Μαρία Τριανταφύλλου στην τοποθέτησή της επεσήμανε τους βαθείς συνεκτικούς δεσμούς και τα κοινά στοιχεία, που ενώνουν διαχρονικά την  Ελλάδα και τη Σερβία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Οι δύο λαοί πρωτοστάτησαν στη μεγάλη ιστορική αλλαγή, που αντικατέστησε τις παλιές αυτοκρατορίες με τα σύγχρονα έθνη κράτη. Με τις εξεγέρσεις τους (1804 για τη Σερβία και 1821 για την Ελλάδα) συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των μεταοθωμανικών Βαλκανίων καθορίζοντας τη σύγχρονη Βαλκανική ιστορία. Πολέμησαν με κοινούς συμμάχους στον Α΄ και Β΄ παγκοσμίους πολέμους και ανέπτυξαν θαυμαστά και από τα πλέον αξιόμαχα αντιναζιστικά κινήματα, μια παρακαταθήκη, που σήμερα με την άνοδο του νεοφασισμού είναι εξαιρετικά απαραίτητη”.

Η κυρία Τριανταφύλλου τόνισε πως στη σύγχρονη πραγματικότητα των Δυτικών Βαλκανίων με τη ρευστότητα, που διαχέεται και τις δυσκολίες, που υπάρχουν, η Ελλάδα επιχειρεί συνεργασίες με όλα τα βαλκανικά κράτη. Συνεργασίες σε μια σειρά από τομείς, όπως εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, παιδεία.

Εξάλλου, η διαβαλκανική συνεργασία μέσα στην Ε.Ε. είναι σημαντικό επίδικο για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

Τέλος, μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Τα Δυτικά Βαλκάνια αναδεικνύονται σε πύλη της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και η Ελλάδα επέχει πλέον στρατηγικό ρόλο στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα.

Ωστόσο, η εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, η ουσιαστική συνεργασία των  βαλκανικών λαών στη βάση κοινών συμφερόντων και χωρίς τοποτηρητές θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιοχής κατέληξε η κυρία Τριανταφύλλου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τρίτη: Ακολουθία του Νυμφίου – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Δευτέρα: Ακολουθία του Νυμφίου – ΙΝ Αγ. Νικολάου Αντιρρίου – (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το υπόμνημα- θέση του δημάρχου για το Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο

Published

on

By

Την Μ. Τετάρτη αναμένεται να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, το οποίο συζητείται στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το θέμα που έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και εντάσεις είναι αυτό των Πρωτοδικείων καθώς το Σχέδιο προβλέπει πως το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας θα εδρεύει στο Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα του στο Μεσολόγγι και Περιφερειακό στη Ναύπακτο.

Αναφορικά με τον Δήμο Ναυπακτίας, ο ορισμός του υφιστάμενου Ειρηνοδικείου σε Περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου αποτελεί αδιαμφισβήτητα αναβάθμιση, με την θέση αυτή να καταγράφεται   και σε υπόμνημα που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το υπόμνημα του δημάρχου Ναυπακτίας:

«κ. Πρόεδρε

Παρακαλώ να αναγνωσθεί στην επιτροπή που προεδρεύετε το παρακάτω υπόμνημά μου.

Ο Δήμος Ναυπακτίας εκφράζει την ικανοποίησή του για τον ορισμό του Δικαστικού σχηματισμού (Ειρηνοδικείο) σε Περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου.

Η απόφαση αυτή είναι απολύτως σωστή και τούτο εδράζεται στους παρακάτω λόγους:

  1. Η διατήρηση της Δικαστικής υπηρεσίας στην πόλη της Ναυπάκτου αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας. Με την απόφαση αυτή συντάσσονται και οι Δήμοι Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου συμπαρατάσσονται και οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, καθώς και

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις τους.

  1. Η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με έκταση 5.500 τ.χιλ. και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η λειτουργία τρίτου δικαστικού σχηματισμού στην τρίτη σε πληθυσμό πόλη, δοθέντος ότι σε μικρότερες ΠΕ (Κορινθία, Σέρρες) θα λειτουργούν τρεις Δικαστικοί Σχηματισμοί πρώτου βαθμού.
  2. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή είκοσι πέντε (25.000) μονίμων κατοίκων, οι οποίοι γίνονται πολλαπλάσιοι, αν ληφθεί υπόψη ότι μεγάλος αριθμός Ναυπακτίων εγκαταβιούν σε άλλες περιοχές (Πάτρα, Αθήνα κα), οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή και ως εκ τούτου δοσοδικούν στην Δικαστική Υπηρεσία της Ναυπάκτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Ναυπάκτου έχουν τις επαγγελματικές τους έδρες τριάντα ένας (31) δικηγόροι, και στην υπηρεσία του Ειρηνοδικείου υπηρετούν έντεκα (11) Δικαστικοί Υπάλληλοι.
  3. Διαθέτει ιδιόκτητο σύγχρονο κτήριο, που κατασκευάστηκε το έτος 1980, στο οποίο σήμερα γίνονται εργασίες υποστύλωσης, λόγω της βλάβης που υπέστη από σεισμό. Οι εργασίες αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Με την ευκαιρία των εργασιών κατασκευάστηκαν τέσσερεις (4) νέοι χώροι γραφείων που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της υπηρεσίας. Σε περίπτωση, όμως, που κριθεί απαραίτητο, ο Δήμος δεσμεύεται ότι, θα διαθέσει αίθουσα σε παρακείμενο Δημοτικό κτήριο για την ενίσχυση της κτηριακής υποδομής.
  4. Η Δικαστική υπηρεσία της Ναυπάκτου εξυπηρετεί, όπως προαναφέρθηκε, πληθυσμό είκοσι πέντε (25.000) χιλιάδων μονίμων κατοίκων εκ των οποίων ένα μέρος κατοικεί σε σαράντα και πλέον ορεινές κοινότητες με δύσκολη πρόσβαση, ορισμένες εκ των οποίων απέχουν 80 και πλέον χιλιόμετρα, χωρίς σταθερή και ασφαλή συγκοινωνία. Ο δε πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται λόγω της τουριστικής επισκεψημότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία.
  5. Η παραμονή της Δικαστικής υπηρεσίας της Ναυπάκτου δεν θα προκαλέσει «βλάβη» σε καμία άλλη υπηρεσία, αφού η Δικαστηριακή ύλη της χωρικής αρμοδιότητάς της θα αποτελεί αντικείμενο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι τριάντα ένας (31) δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Τουναντίον θα εισφέρει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι και ζητούμενο του νομοσχεδίου.

Κατά τα ως άνω, εμμένουμε στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας,το οποίο ως και τα λοιπά υπ αριθμ. 5/2024 ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, το υπ άριθμ. 1/2024 του Δήμου Μεσολογγίου και το υπ αριθμ. 114/2023 του Δήμου Ξηρομέρου, παραμένουν σε ισχύ, ως και στις σχετικές αποφάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ