Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μήπως ήρθε η ώρα;

Published

on

Είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο πλαίσιο των έργων που γίνονταν στη χώρα ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων 2004. Στο έργο τοποθετήθηκε ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός, κατασκευάστηκε η κολυμβητική δεξαμενή, όμως παρέμεινε ημιτελές. Στα επόμενα χρόνια, με ανασταλτικούς παράγοντες το κόστος αποπεράτωσής του (περίπου 800.000 ευρώ) αλλά και τα υπέρογκα κόστη για την λειτουργία του και την συντήρησή του οδήγησαν το κολυμβητήριο της Ναυπάκτου να γίνει ένα ακόμα αθλητικό  κουφάρι.

Μετά από 14 χρόνια ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Γ.Γ.Α για την παραχώρηση όλου του  εξοπλισμού, που οδηγείται στην ανά την       Ελλάδα  κολυμβητήρια.  Αντιστάθμισμα της  παραχώρησης, η κατασκευή του προαυλίου του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, η οποία και ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του ελαστικού τάπητα(ταρτάν) στο εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο, έργο που και αυτό βρίσκεται στο στάδιο της εκτέλεσης.

… λίγη ιστορία…

Το πολυδιαφημισμένο και δαπανηρό πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» την περίοδο των παχιών αγελάδων στη χώρα μας άφησε πίσω του δεκάδες αθλητικά κουφάρια. Το πρόγραμμα, δηλαδή τα έργα, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις με προϋπολογισμό 1,27 δισ. ευρώ (432 δισ. δρχ.) συνδέονταν με την ολυμπιακή προετοιμασία.     Αποτελούνταν από 12 υποπρογράμματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα έργα υποδομής στις ολυμπιακές  πόλεις, την ανάπλαση των πυλών εισόδου της χώρας, το δίκτυο των νέων αθλητικών υποδομών, τα προολυμπιακά προπονητήρια και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα στην περιφέρεια.

Σε αυτό το πρόγραμμα η ΓΓΑ είχε εντάξει και την κατασκευή ανοιχτού κολυμβητηρίου στην    περιοχή του ΣΚΑ στη Ναύπακτο, προϋπολογισμού  1,3 εκατ. ευρώ. Το κολυμβητήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Στο σήμερα…

Το θέμα του κολυμβητηρίου επανήλθε με την δημοτική αρχή του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα να συντάσσεται με την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκε από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ο εξοπλισμός του κολυμβητηρίου, (καυστήρες, αντλίες, φίλτρα, κολεκτέρ κ.α. ) που με κόστος του ΕΑΚΚ οδηγήθηκε στο   Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας.

Με την χρήση του χώρου σήμερα από τον Δήμο Ναυπακτίας, μετά από αίτημα που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια προς την πρώην Κτηματική του Δημοσίου, αλλά και την μεταφορά του εξοπλισμού του κολυμβητηρίου, που για αρκετό διάστημα η σημερινή δημοτική αρχή βρισκόταν σε συνεννοήσεις με τους παραλήπτες του στο ΕΑΚ Κέρκυρας και με τα πρωτόκολλα παράδοσης να έχουν αποσταλεί στην ΓΓΑ, έχουν πλέον αλλάξει οι προοπτικές και το τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Nafsweek, στις προθέσεις και στους στόχους της δημοτικής αρχής του Βασίλη Γκίζα είναι να περιέλθει ο χώρος στον Δήμο  Ναυπακτίας. Αυτό προϋποθέτει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, που δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ώστε νομίμως το ακίνητο να περιέλθει ως δημοτικό ακίνητο στον Δήμο.  Στην συνέχεια να ακολουθήσει η σύνταξη μελέτης για την κατασκευή – επέκταση —αξιοποίηση και εκμετάλλευση των χώρων και των υπαρχουσών εγκαταστάσεων ώστε να αποκτήσει ο Δήμος ένα χρηστικό κτήριο που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως διοικητήριο ή να στεγάσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες του. Τέλος, αφού ολοκληρωθούν τα δυο πρώτα βήματα να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα ενταχθεί το έργο.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαντάζουν χρονοβόρα και μακρινά, όμως αν ακολουθήσουμε αυτό το σκεπτικό θα αναρωτιόμαστε και πάλι γιατί καμία απολύτως δημοτική αρχή δεν κατάφερε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει  και να παραδώσει στην Ναύπακτο ένα δημοτικό κτήριο εδώ και μισό  αιώνα.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Απαξίωση…

Published

on

By

Δεν αλλάζει  φαίνεται το κουσούρι κάποιων  να παρατάνε  τα αυτοκίνητά τους όπου να’ ναι και διπλοσταθμευμένα, αρκεί να κάνουν εκείνοι τη δουλειά τους.

Αποτέλεσμα ένα κυκλοφοριακό αλαλούμ στην πόλη.

Από την άλλη, όλη  αυτή η εικόνα καταγράφει την απόλυτη απαξίωση των νόμων και των κανόνων της πολιτείας αλλά και των οργάνων που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βραβεύσεις κάστρων Ναυπάκτου και Αγ. Μαύρας Λευκάδας από το φορέα Τhe Fortress Study Group

Published

on

By

Ο φορέας The Fortress Study Group, ο οποίος συνδέεται άμεσα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απένειμε διακρίσεις στα Κάστρα Ναυπάκτου και Λευκάδας, ως των καλύτερα συντηρημένων κάστρων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική βράβευση για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η οποία ειδικότερα αφορά στα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης που έχουν υλοποιηθεί στα δύο κάστρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, και συνιστά μία πολύ σημαντική προβολή για τα συγκεκριμένα μνημεία.

Την περιοχή αρμοδιότητάς μας επισκέφθηκε αυτό το διάστημα ομάδα του φορέα Τhe Fortress Study Group, η οποία αποτελείται από είκοσι περίπου ξένους ειδικούς μελετητές κάστρων και οχυρωματικών έργων.

Η εκδήλωση απονομής και αποδοχής των βραβείων για τη Δυτική Ελλάδα, η οποία παράλληλα αφορούσε και στο έργο που έχει συντελεστεί στο Φρούριο Ρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, ώρα 11.00 στο Φρούριο Ρίου. Αποδέκτες της βράβευσης ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για το Κάστρο του Ρίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας για το Κάστρο της Ναυπάκτου αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και στελέχη του Τομέα Πολιτισμού.

Παρέστη επίσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλειος Γκίζας. Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν από τον εκπρόσωπο του φορέα Τhe Fortress Study Group κ. John Harris, από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η Διευθύντρια Δρ Αναστασία Κουμούση, επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης των αναστηλωτικών εργασιών στο Φρούριο Ρίου, και εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας η πολιτικός μηχανικός κ. Έλενα Κατσούλη, επιβλέπουσα στα αναστηλωτικά έργα του Κάστρου Ναυπάκτου.

Τη Δευτέρα 13/5/24 η ομάδα των μελετητών ξεναγήθηκε από την Εφορεία μας στο Φρούριο Αντιρρίου και το Κάστρο Ναυπάκτου.

Την Τετάρτη 15/5/24 πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα αντίστοιχη εκδήλωση απονομής και αποδοχής του βραβείου για το Κάστρο της Αγ. Μαύρας, το έργο αποκατάστασης του οποίου ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους της Εφορείας η αρχαιολόγος κ. Βίβιαν Στάικου, μέλος της ομάδας επίβλεψης του έργου ανάδειξης, ενώ πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση της ομάδας των μελετητών στο Κάστρο.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“Η οργάνωση του δήμου προϋποθέτει και απαιτεί πολιτική βούληση”

Published

on

By

Για έλλειψη βούλησης και οράματος κατηγορεί την δημοτική αρχή Γκίζα η δημοτική παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας –ΑΔΚΝ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:

«Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χρειάζεται  την ύπαρξη σοβαρού και καλά οργανωμένου υπηρεσιακού μηχανισμού.  Κανένα όραμα και κανένα πολιτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να στηρίζεται και να υποστηρίζεται από ορθολογικά και αξιοκρατικά οργανωμένη δημόσια διοίκηση.

Γι’ αυτό και ιστορικά τα συνθήματα των πολιτικών παρατάξεων επικεντρώνονται στη θεραπεία του διαχρονικού προβλήματος της δημόσιας διοίκησης. «Ανόρθωσις», «Αλλαγή»,  «Εκσυγχρονισμός»,  «Επανίδρυση»  είναι κάποια από τα πολλά συνθήματα των πολιτικών προγραμμάτων που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί .

Συνθήματα που   μπορεί να φαίνεται ότι διαφέρουν στη διατύπωση, στην ουσία όμως είχαν  τον ίδιο στόχο, να γιατρέψουν το βαριά ασθενή του τόπου μας, τη δημόσια διοίκηση. Είναι κοινή διαπίστωση, από όποια πολιτική σκοπιά κι αν αντικρίζει κάποιος τα θέματα, ότι θεραπεία δεν έχει επέλθει.

Αντίθετα, πέρα από τις τεχνικές και τεχνολογικές αλλαγές, η διοίκηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο τον πολίτη και υπηρετεί με τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο  δήμος Ναυπακτίας το 2011 στο ξεκίνημα του, μέσα στην πιο μικρή χρονικά δημοτική περίοδο και με τις μεγαλύτερες περικοπές σε χρήματα και προσλήψεις προσωπικού λόγω μνημονίων, οργανώθηκε σε γερές βάσεις από τη δημοτική αρχή Μπουλέ.

Η οργάνωση των Υπηρεσιών και η αξιοποίηση του προσωπικού με βάση τα προσόντα και τις δυνατότητες κάθε υπαλλήλου επέτρεψαν την αντιμετώπιση πολύ μεγάλων προβλημάτων και αποδείχτηκε ότι τα μεγάλα έργα γίνονται μόνο όταν οι υπηρεσίες του δήμου είναι έτσι οργανωμένες, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το όραμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Δυστυχώς όμως την τελευταία δεκαετία  η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου δεν υπήρξε προτεραιότητα. Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), που αποτυπώνει όχι μόνο τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και την πολιτική βούληση  των πολιτικών διοικήσεων, «ξεχείλωσε» σε μεγάλο βαθμό κατά τη δημοτική περίοδο Λουκόπουλου  2014- 2019 και παραμένει στην ουσία του και στη φιλοσοφία του  ανέγγιχτος από το 2019 μέχρι και σήμερα από τη δημοτική αρχή Γκίζα.

Δεν είναι δυνατό από το 2019 μέχρι και σήμερα να μην έχει γίνει  ουσιαστική αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου με την ψήφιση νέου ΟΕΥ  λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.   Οι αποσπασματικές μετακινήσεις υπαλλήλων που γίνονται κατά καιρούς και μάλιστα με μη ορθολογικά κριτήρια  όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα  αντιθέτως  μεγεθύνουν τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες και διογκώνουν  τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα προκαλώντας  την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των πολιτών, την απώλεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τη διακοπή και τη διάλυση έργων και την όχληση από ανώτατες ανεξάρτητες  αρχές.

Οι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής Γκίζα ότι δεν υπάρχουν χρήματα και υπάλληλοι καθώς και ο κυκεώνας εγγράφων μεταξύ δημοτών και υπηρεσιών, μεταξύ αιρετών και υπαλλήλων και μεταξύ των υπηρεσιών όχι μόνο  δεν λύνουν τα προβλήματα αντιθέτως  καθημερινά και εκθετικά τα διογκώνουν.

Κι επειδή κι αυτή η πενταετία είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χάνονται ευκαιρίες στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον χρειάζεται να ανασυνταχθούν οι υπηρεσίες του δήμου με ένα πιο συγκεντρωτικό και αξιοκρατικό  οργανόγραμμα και Οργανισμό λειτουργίας των Υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα και χαρακτηριστικά.

Η αποτελεσματική λειτουργία του δήμου προϋποθέτει  και απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση. Βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε λεφτά ή υπαλλήλους, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή. Το βασικό και κύριο πρόβλημα είναι  η έλλειψη βούλησης και οράματος.»

Ναύπακτος 15-05-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ