Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σε στάση αναμονής για το εργοστάσιο απορριμμάτων – Συνέντευξη με τον Ντίνο Ζορμπά

Published

on

Η  κατασκευή της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς  και της  μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην Τοπική κοινότητα Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπακτίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ  εμφανίζεται να έχει κολλήσει. Πρακτικά πρόκειται για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, ένα έργο που με την υλοποίηση του και  την  έναρξη  της      λειτουργίας  του θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για το σημαντικό αυτό θέμα, τον ορίζοντα υλοποίησής του, την δημιουργία του 3ου κυττάρου στον ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση, αλλά και το σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και όχι μόνο, μιλά στο Nafsweek ο δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Ζορμπάς.

Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο της κατασκευής του εργοστασίου διαλογής  απορριμμάτων, έργο που θα λύσει για δεκαετίες το πρόβλημα της διαχείρισής τους για τον Δήμο Ναυπακτίας;

«Αρχικά να μιλήσουμε για την λύση στην διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ, με μηχάνημα το οποίο θα λύσει δια παντός το θέμα και θα έρθει να κουμπώσει με τα επόμενα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο ΧΥΤΑ.

Έργα που αφορούν το Εργοστάσιο απορριμμάτων που θα κάνει τη διαλογή των απορριμμάτων αλλά και την δημιουργία του τρίτου κυττάρου του ΧΥΤΑ.  Σε αυτό το κύτταρο θα οδηγούνται πλέον τα υπολείμματα μετά τη διαλογή και την ολοκληρωμένη διαχείριση μέσω του εργοστασίου, που σημαίνει ότι θα έχει κάποιες δεκαετίες χρόνο ζωής».

Έχει καθυστερήσει το έργο και γιατί;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ένσταση από μία εταιρεία, η υπόθεση έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανάλογα λοιπόν με την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ θα εξαρτηθούν και τα χρονοδιαγράμματα στην πορεία υλοποίησης του έργου,  ώστε να έχουμε και τον  τελικό ανάδοχο στο έργο.

Το πρώτο κομμάτι που θα ξεκινήσει θα είναι η δημιουργία του τρίτου κυττάρου μία και το δεύτερο κύτταρο δεν έχει μεγάλο χρόνο ζωής,  με το επόμενο βήμα να είναι το εργοστάσιο απορριμμάτων. Θα υλοποιηθεί με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ και είναι το πρώτο ανάμεσα στα 17 που θα ξεκινήσουν στη χώρα μας».

Πρακτικά τι θέματα θα λύσει αυτό το έργο;

«Θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή διαλογή στο εργοστάσιο και στο τέλος υπολείμματα, περίπου το 30%, θα θάβονται στο ΧΥΤΑ, ο οποίος μετατρέπεται έτσι σε ΧΥΤΥ  και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Τα υπόλοιπα, οργανικά κ.α θα οδηγούνται στην κομποστοποίηση και σε ανακύκλωση. Στη Ναύπακτο υπάρχουν ήδη δύο “ρεύματα”,  ο μπλε κάδος ανακύκλωσης και ο πράσινος κάδος των απορριμμάτων. Πιλοτικά θα δημιουργήσουμε και ένα τρίτο “ρεύμα” τον κίτρινο κάδο που θα οδηγούνται εκεί χαρτόνια.

Ωστόσο, υπολειπόμαστε σε κάδους γιατί έχουμε να πάρουμε κάδους από το 2017 και έχουμε προχωρήσει σε μία τεκμηριωμένη έκθεση προς την εταιρεία ανακύκλωσης για την προμήθεια κάδων αλλά και απορριμματοφόρων, μια και τα οχήματα που διαθέτουμε είναι παλιά.  Να πούμε, ότι η Ναύπακτος είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα σε ανακύκλωση και με πορεία συνεχώς ανοδική. Αυτό καταγράφεται και στο σποτάκι που έχουμε βγάλει για την ανακύκλωση και πού θα “παίξει” το επόμενο διάστημα στα ΜΜΕ».

Με την εποπτεία της 1ης ΓΕΝ  θα λειτουργήσει το εργοστάσιο απορριμμάτων. Αυτό προϋποθέτει και θέσεις εργασίας προφανώς;

«Όπως συμβαίνει και σήμερα,  την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει και το εργοστάσιο, θα λειτουργήσει εργολάβος με ορίζοντα πέντε χρόνια συν 5 ανανέωση. Σίγουρα υπάρχει όφελος από θέσεις εργασίας, το κόστος απόθεσης των απορριμμάτων  για το δήμο θα είναι πιο φθηνό, αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι το περιβαλλοντικό».

Σημαντική και με αξιόλογα ποσοστά είναι και η ανακύκλωση που γίνεται στον Δήμο Ναυπακτίας. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα;

«Ο κόσμος πια έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι αναγκαία η ανακύκλωση. Αν πάμε σε στοιχεία που έχουμε από το ΚΔΑΥ, στον ένα τόνο τα 700 κιλά είναι καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά που σημαίνει ένα μεγάλο πολύ μεγάλο ποσοστό. Στόχος μας στον επόμενο χρόνο να φτάσουμε τους 2.500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών».

Σε ποιο χρόνο θεωρείται ότι θα μπορέσουμε να  δούμε να υλοποιείται το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων;

«Η διαδικασία του διαγωνισμού είναι λίγο χρονοβόρα καθώς μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις και όλα αυτά όμως σε κάθε περίπτωση εμείς δουλεύουμε και θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της θητείας μας ως δημοτική αρχή το έργο θα έχει ολοκληρωθεί».

Ο σύνδεσμος έχει δημιουργήσει ένα σποτ όπου συμμετέχουν τα παιδιά. Φαίνεται καθαρά η στόχευση στα νέα παιδιά, πότε θα βγει στον αέρα;

Σύντομα θα είναι στον αέρα μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δώσει ώθηση και θα ευαισθητοποιήσει. Είναι σημαντικό το ότι συμμετέχουν παιδιά είναι στοχευμένη η προσπάθεια μας γιατί πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά στο θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.     (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO)

 Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που το χειρίζεστε  ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος είναι αυτό των αδέσποτων ζώων. Τα τελευταία γεγονότα στην νεροτσουλήθρες δείχνουν ότι κάποιοι  δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς ορισμένα πράγματα. Πείτε μας πώς διαχειρίζεται ο δήμος το θέμα των αδέσποτων;

«Υπάρχουν διαχρονικά λάθη και προβλήματα.  Ο κόσμος δεν γνωρίζει ποια είναι η νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.

Κατά την άποψή μου η νομοθεσία είναι λάθος η οποία όμως λέει το εξής:

Αναφέρει ότι υπεύθυνος για τα αδέσποτα είναι ο δήμος όμως ο δήμος όταν κληθεί για να μαζέψει ένα αδέσποτο θα το πάρει, θα το στειρώσει, θα το εμβολιάσει, θα του βάλει τσιπάκι και σύμφωνα με το νόμο θα το αφήσει πάλι στο περιβάλλον που βρισκόταν πριν.

Απαγορεύει ο νόμος ρητά στους δήμους να έχουν έγκλειστα ζώα.

Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι κοινωνικό με την κατάσταση να τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Ειδικά μέσα στην κρίση είχαμε πάρα πολλές απελευθερώσεις ζώων.   Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Μάλιστα εμείς πρόσφατα μαζί με την αστυνομία και το λιμενικό βγάλαμε συνεργείο ελέγχων σε δεσποζόμενα σκυλιά, αν φέρουν όπως ορίζει ο νόμος το τσιπάκι.  Να πω ότι και τα δεσποζόμενα είναι εν δυνάμει αδέσποτα, μία και αύριο μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να τα παρατήσει ή και να αφήσει τα κουτάβια που γεννήθηκαν.

Είναι απίστευτος ο αριθμός των κουταβιών.  Από το Δεκέμβριο μετράμε περίπου 150!  Το θετικό για το δήμο μας είναι ότι έχουμε δύο πολύ καλές και ενεργές φιλοζωικές οργανώσεις σωματεία, οι οποίες φιλοξενούν γύρω στα 250 σκυλιά. Δήμος κάνει τα μέγιστα για να τους βοηθήσει και σε διαχείριση και σε τροφές και σε στειρώσεις.

Ειδικά την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστά τα μαγαζιά και που ήταν ο τρόπος που τρέφονταν τα σκυλιά υπήρξε μεγάλο πρόβλημα. Ο δήμος φρόντισε βέβαια για αυτό όμως σε κάθε περίπτωση, εάν ο κόσμος δεν ευαισθητοποιηθεί  και δεν καταλάβει κάποια πράγματα το πρόβλημα θα μεγαλώνει συνεχώς.

Ο δήμος σήμερα λειτουργεί σε τρία επίπεδα:  Στο επίπεδο των ελέγχων για τα τσιπάκια, στο επίπεδο των εμβολιασμών, της στείρωσης και της παροχής τροφής, που να σημειώσουμε το κόστος είναι πάνω από 20.000 το χρόνο, μία και στο δήμο μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 700 σκυλιά αδέσποτα. Ο Σύνδεσμος διαχείρισης έχει εξασφαλίσει δύο μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στην πόλη, όπου μπορείς να τα τροφοδοτείς με πλαστικό, κουτιά και ανακυκλώσιμα υλικά και τα οποία ανταποδοτικά θα δίνουν τροφή για τα αδέσποτα.

Να τονίσουμε και πάλι ότι η φιλοζωικοί  σύλλογοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σε όλη αυτή την ιστορία, που σημειωτέον λειτουργούν σε εθελοντική βάση».

Είστε από τα νέα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί σε αυτή τη δημοτική αρχή και πιθανόν ακόμα διατηρείται την “τρίτη μάτια”. Ποια είναι η εικόνα της δημοτικής αρχής σε αυτόν το πρώτο χρόνο;

«Σίγουρα δεν είναι όπως τα περίμενα. Χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά είμαι ενεργός πολίτης,  δυστυχώς όμως το δημόσιο λειτουργεί με τους κανόνες της γραφειοκρατίας, ένα τέρας που δεν σε αφήνει να δουλέψεις όπως θα ήθελες.

Σαν δημοτική αρχή θεωρώ ότι έχουμε πάει πάρα πολύ καλά , με βάση τα προβλήματα  που αντιμετωπίσαμε. Ο κόσμος βέβαια μπορεί να μην το βλέπει.

Τα προβλήματα αφορούν το μεγάλο θέμα με τον  κορωνοϊό, που το αντιμετώπισαν σε όλη την Ελλάδα βέβαια. Την περίοδο εκείνη ο δήμος λειτουργούσε με το 1/3 του προσωπικού.

Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα είναι τα οκτάμηνα , η κοινωφελής εργασία, τα οποία έχουν αργήσει πάρα πολύ. Παράδειγμα πέρυσι τον Μάιο – Ιούνιο είχαμε στο δήμο πέντε συνεργεία κοπής χόρτων, φέτος υπάρχει ένα και μόνο.

Προσπαθούμε καθημερινά με προσθήκες δίμηνων  συμβάσεων να κάνουμε τα αναγκαία και τα απαραίτητα στην καθημερινότητα του πολίτη, την καθαριότητα τις συντηρήσεις  κλπ.   Ταυτόχρονα έχουμε ραγδαία μείωση των εσόδων προς το δήμο λόγω της πανδημίας.     Θέματα τα οποία ο κόσμος δεν τα γνωρίζει”.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ