Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νέα δεδομένα για τα Πολεοδομικά της Ναυπάκτου

Published

on

Γνώστης του θέματος, όσον αφορά τα πολεοδομικά της Ναυπάκτου, ο Κωνσταντίνος  Χρ. Πατούχας – διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, μιλά στο Nafsweek για τις  πρόσφατες εξελίξεις επί του θέματος , μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος , σχετικά με το οικιστικό της Ναυπάκτου. Μας είπε:

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι πέρασε το Σχέδιο ΠΔ/τος για το Οικιστικό της Ναυπάκτου από το ΣτΕ, πείτε μας κάτι για αυτό μιας και συμμετείχατε στο παρελθόν με ομάδα επιστημόνων που το επεξεργάστηκε:

«Πράγματι από το 2011 έως το 2014 ως ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Γιάννη Μπουλέ σε συνεργασία με την Υπηρεσία του Δήμου, τον Νομικό Σύμβουλο και τα αρμόδια τμήματα του τότε ΥΠΕΚΑ (ΥΠΕΝ σήμερα) και του ΥΠΠΟ επεξεργαστήκαμε το εν λόγω Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ).

Καλό είναι εδώ να τονίσουμε πώς το Διάταγμα αφορά την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Παραδοσιακό Τμήμα και είναι μια διαδικασία που οφείλαμε να είχαμε ολοκληρώσει από την εποχή της Υπουργείας του Τρίτση σε εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ). Από τότε είχαν γίνει προσπάθειες χωρίς όμως επιτυχία, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους δεν έκανε αποδεκτά τα προτεινόμενα σχέδια και παράλληλα ανέτρεπε το ισχύον καθεστώς με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια πολύπλοκη και αδιέξοδη κατάσταση (βλέπε Π.Ε. 284/1992, 529/1997, 444/2000, 179/2002, 263/2003), με καταγγελίες, ακυρώσεις εξατομικευμένων οικοδομικών αδειών, αναστολή λειτουργίας της Πολεοδομίας.

Η τετραετής αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών από το 1998 έως το 2001 σηματοδοτεί το αδιέξοδο του Οικιστικού της Ναυπάκτου.

Για το εν λόγω σχέδιο διατάγματος η διαδικασία ουσιαστικά ξεκίνησε μετά την υπ. αριθμόν 3844/2006 γνωμοδότηση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ. Με βάση αυτή ο Συντελεστής Δόμησης  από 1,2 μειώθηκε σε 0,5 στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, πρακτικά αναστέλλοντας επιπλέον τις οικοδομικές εργασίες και άδειες στο τμήμα αυτό.

Έτσι ανατέθηκε από τον Δήμο Ναυπάκτου το 2007 σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο των Αθηνών (Γραφείο Απ. Παπακωνσταντίνου) η εκπόνηση του σχεδίου, που στην συνέχεια εισηγήθηκε την πολεοδομική μελέτη ανάλυσης της πόλης το 2008 (Γραφείο Λύσιππος).  Πάνω σε αυτή την μελέτη βασίστηκε η τεκμηρίωση του νομικού γραφείου για το σχέδιο που πέρασε από το ΔΣ Ναυπάκτου το 2009.

Το 2012 ζητήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΚΑ & ΥΠΠΟ) εκ νέου η γνώμη του Δήμου Ναυπακτίας πριν την προώθηση του σχεδίου στο ΣτΕ. Στη φάση αυτή παρά τον κίνδυνο ακύρωσης του συνόλου της διαδικασίας παρενέβη ο Δήμος και εισηγήθηκε την  μερική τροποποίηση άρθρων τα οποία, αν δεν άλλαζαν, θα δημιουργούσαν επιπλέον προβλήματα στην πόλη (όπως υπαίτιες κατατμήσεις οικοπέδων & ακυρότητας οικοδομικών αδειών).

Τελικά οι εισηγήσεις μέσω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κρίθηκαν τεκμηριωμένες και έγιναν αποδεκτές από τα συναρμόδια Υπουργεία.  Χρειάστηκε όμως εκ νέου επεξεργασία του κειμένου από τα Νομικά τμήματα αυτών.

Με σημαντική καθυστέρηση τελικά το καλοκαίρι του 2018 συζητήθηκε στο ΣτΕ το διάταγμα και με ελάχιστες παρατηρήσεις διατυπώσεων πέρασε και αναμένουμε την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ».

Το νέο Διάταγμα τι θα περιλαμβάνει ;  Τί να προσδοκά ο πολίτης ;

«Το νέο διάταγμα θα περιλαμβάνει νέους όρους και περιορισμούς δόμησης για το Παραδοσιακό τμήμα της πόλης, από το Σκα έως την Λαγκαδούλα καθώς και καθορισμό χρήσεων γης. Ξεκαθαρίζει ως ένα βαθμό τη νεφελώδη κατάσταση που επικρατεί εδώ και τριάντα περίπου χρόνια και ειδικά από την περίοδο της αναστολής οικοδομικών αδειών & εργασιών (1998-2001) στα πολεοδομικά της πόλης.

Καθορίζονται νέοι Τομείς, θεσπίζονται εκ νέου μορφολογικά στοιχεία και γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης της διατήρησης, αναστύλωσης ή και αναπαράστασης παραδοσιακών κτιρίων στο Κεντρικό τμήμα της πόλης. Στις περιοχές ανατολικά και δυτικά του Κέντρου ο Συντελεστής Δόμησης γίνεται 1,2 από 0,5 που ισχύει σήμερα.

Ταυτόχρονα όμως σε αυτό το σχέδιο διατάγματος δεν περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα όπως η αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου ή η μεταβολή του ορίου του Παραδοσιακού Τμήματος της πόλης.

Οι νέες καθορισμένες χρήσεις γης δεν ακολουθούν το ισχύον ΓΠΣ αλλά στηρίζεται σε προτάσεις του εκπονούμενου Νέο ΓΠΣ (Γραφείο Διονυσοπούλου).

Γενικότερα θα λέγαμε ότι  το νέο ΠΔ είναι θετικό για την πόλη στο βαθμό που εξομαλύνονται κάποιες αναμφισβήτητες αδικίες και που αναβαθμίζεται σημαντικός αριθμός ιδιοκτησιών. Η σύγχυση στο σημερινό καθεστώς των χρήσεων τερματίζει, όμως ταυτόχρονα ανοίγει και ο κύκλος προσαρμογής στον νέο κανόνα που πάντα επιφέρει ζητήματα.

Μέχρι την έκδοση σε ΦΕΚ του νέου ΠΔ έπρεπε να λάβουμε υπόψη 5 Προεδρικά Διατάγματα, 6 γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ και σειρά από εγκύκλιους και ερμηνείες υπηρεσιών για την έκδοση οποιασδήποτε άδειας. Όλα αυτά αντικαθίστανται αρχικά με το νέο ΠΔ.

Ταυτόχρονα όμως λόγω της έλλειψης συστηματικότερης τεκμηρίωσης δεν εξαλείφονται κάποιες παρερμηνείες που έχουμε κληρονομήσει από  τις παλιότερες γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ για την πόλη οι οποίες προήλθαν κυρίως από πλημμελή προετοιμασία των σχεδίων από τον Δήμο και τα συναρμόδια Υπουργεία».

Δηλαδή θα έχουμε ακόμη εκκρεμότητες με το Οικιστικό της Ναυπάκτου;

«Προφανώς το νέο διάταγμα είναι ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του Οικιστικού ζητήματος της πόλης, όχι όμως η οριστική λύση.

Μετά από αυτό θα πρέπει να προωθηθούν αντίστοιχα συμπληρωματικά διατάγματα για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου για το σύνολο της πόλης Παραδοσιακή και μη, να ολοκληρωθεί η Μελέτη του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Ναυπάκτου, να ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής του παλιού ΓΠΣ και να προωθηθεί μια πολεοδομική λύση για την Παλαιοπαναγιά.

Για να προχωρήσουν τα παραπάνω θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν σημαντικές υποστηρικτικές μελέτες που δείχνουν να είναι στάσιμες, όπως η Μελέτη του Πανεπιστημίου για την Ιστορική Τεκμηρίωση της πόλης και την πολεοδομική εξέλιξη της, η επικαιροποίηση και συμπλήρωση της μελέτης οριοθέτησης και διευθέτησης των υδατορεμμάτων Σκα, Λαγκαδούλα & Βαρειά, η Περιβαλλοντολογική & Γεωλογική Μελέτη για το ΓΠΣ, η ολοκλήρωση καθορισμού αιγιαλού παραλίας για το σύνολο της Δ.Ε. Ναυπάκτου.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν αλληλουχία ενεργειών και αδιάλειπτη προσπάθεια μέχρι την ολοκλήρωσή τους».

Πως κρίνετε τις ενέργειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής σε όλα αυτά ;

«Η διαδικασία για το συγκεκριμένο διάταγμα έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια και η τελευταία ουσιαστική παρέμβαση σε αυτό έγινε το 2012 με την τότε απόφαση του ΔΣ.

Σίγουρα τα πολεοδομικά θέματα απαιτούν χρόνο, θέλουν πολύ δουλειά και χρήζουν ειδικών γνώσεων. Επειδή όμως έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή και την πραγματική οικονομία της πόλης, επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα και συνέπεια στην σκυταλοδρομία διαχείρισης τους, αφού δεν μπορούν να λυθούν στη διάρκεια μιας δημοτικής θητείας.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει την μεγαλύτερη δημοτική θητεία από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Παρά τις δεδομένες ελλείψεις και αδυναμίες θα ανέμενε κανείς τουλάχιστον να είχαν προωθήσει τα θέματα με τέτοιο ρυθμό που να συζητάμε σήμερα για τη σταδιακή ολοκλήρωση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και όχι να είμαστε στο πρώτο βήμα».

Μήπως όμως και η προηγούμενη δημοτική θητεία δεν χειρίστηκε αντίστοιχα τα θέματα αυτά;

«Το αντίθετο, σεβάστηκε τη δουλειά των προηγούμενων, παρέλαβε τη σκυτάλη και συνέχισε όσο πιο γρήγορα ήταν δυνατόν και με το καλύτερο αποτέλεσμα.  Το 2012 αντί να ακυρωθεί η διαδικασία ρίχνοντας την ευθύνη στην προηγούμενη διοίκηση λόγω πλημμελούς προετοιμασίας, διορθώθηκε στο βαθμό που διαδικαστικά ήταν αποδεκτό το σχέδιο διατάγματος με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με σκοπό να μην χαθεί επιπλέον χρόνος για τους πολίτες που ήταν χρόνια εγκλωβισμένοι.

Παράλληλα μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών & το ΥΠΠΟ δρομολογήθηκε η ολοκληρωμένη μελέτη τεκμηρίωσης των πολεοδομικών θεμάτων της πόλης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου θα ήταν η βάση νέου επόμενου σχεδίου διατάγματος που θα συνόδευε την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης Παραδοσιακής και μη.

Προετοιμάσθηκε, χρηματοδοτήθηκε και δημοπρατήθηκε από τον Δήμο ο διαγωνισμός επικαιροποίησης & συμπλήρωσης των μελετών οριοθέτησης & διευθέτησης των υδατορεμάτων Σκα, Λαγκαδούλα & Βαρειά, αχίλλειος πτέρνα για την έκδοση του ΠΔ της Πράξης Εφαρμογής των Επεκτάσεων του παλιού ΓΠΣ.

Παραλήφθηκε και εξοφλήθηκε η Μελέτη Κτηματογράφησης δυτικών & ανατολικών επεκτάσεων του νέου ΓΠΣ. Επίσης δεσμεύτηκαν πιστώσεις για τις πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ρυμοτομικού σχεδίου και για το νέο ΓΠΣ και προωθήθηκαν οι διαδικασίες εκπόνησης του.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δαπανήθηκαν και δεσμεύθηκαν από το Δήμο για τα πολεοδομικά θέματα της πόλης περίπου 1εκ ευρώ, με στόχο να δοθεί συνέχεια στις ενέργειες αυτές, γνωρίζοντας ότι μόνο μέσα από την ολοκλήρωση τους μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για την πόλη και για τον Δήμο».

 ΕΙΚΟΝΕΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ  2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποχαιρετισμός στον Πρόεδρο της Δορβιτσάς, Κώστα Κουφογιάννη

Published

on

By

“Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο Κώστας Κουφογιάννης (Λύρας) πρόεδρος για πολλές περιόδους της κοινότητας Δορβιτσάς και ιδιαίτερα αγαπητός συνδημότης μας.

Ο Κώστας υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς και υπηρέτησε το αξίωμα του προέδρου του χωριού του με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κάθε χωριανός του.

Υπήρξε πολύ εξυπηρετικός με το κατάστημά του στη Δορβιτσά που αποτελεί πόλο συγκέντρωσης των χωριανών του, οι οποίοι  το νιώθουν σαν δικό τους σπίτι.

Σε όλα τα χωριά του δήμου Πυλήνης ο Κώστας ήταν πολύ αγαπητός και έτρεχε να συνδράμει όπου υπήρχε ανάγκη.

Η καλοσύνη του έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Πυληνίων και σε όσους τον γνώρισαν.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας μέσα απο την οποία ο Κώστας Κουφογιάννης υπηρέτησε για πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την προσφορά του στη Δορβιτσά, στην Πυλήνη και τη Ναυπακτία

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια  μας στην οικογένειά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την καλοσύνη του και την προσφορά του.”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Published

on

By

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθ’ εαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών».

Αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ.

Η ρύθμιση αυτή είναι σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία

Όπως ορίζεται στην τροπολογία θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα.

Για οικοδομικές άδειες κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Για τα δώματα αναφέρεται πως «το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση μη υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ