Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τρικυμία»! στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Published

on

Τι λέει για τα οικονομικά του Ταμείου ο πρόεδρος Σπύρος Τσέλιος              

Στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου Ναυπακτίας περιλαμβάνεται και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Με ζώνη ευθύνης από το Κρυονέρι του Γαλατά μέχρι και το αλσύλλιο στο Γρίμποβο, μεριμνά για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, την διαχείριση των χώρων των τραπαζοκαθισμάτων, την απρόσκοπτη λειτουργία των πορθμείων στις αποβάθρες του Αντιρρίου, τις όποιες επισκευές-παρεμβάσεις απαιτούνται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Όλα τα παραπάνω σε ανταποδοτικό πλαίσιο. Με δυο χρόνια πανδημίας και σήμερα της ενεργειακής κρίσης, «τρικυμία»  εμφανίζεται στα οικονομικά του    Ταμείου.  Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρος Τσέλιος απαντά στις ερωτήσεις του Nafsweek.gr   για τις επιπτώσεις.

Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και σήμερα με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ενέργειας,  ποιες είναι οι επιπτώσεις στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;

«Αντιστοιχώντας τις επιπτώσεις που έχει ένα νοικοκυριό και μία οικογένεια με αυτήν του Νομικού προσώπου του δήμου,  του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, μπορούμε να καταλάβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τα δύο δύσκολα χρόνια που περάσαμε με τον COVID,  με μειωμένα έσοδα μετά από εντολή της Κυβέρνησης και αυξημένα ταυτόχρονα έξοδα,  μπήκαμε σε μία      ακόμα πιο δύσκολη χρονιά.

Αυτή η επιδείνωση των οικονομικών όλων των Νομικών προσώπων του δήμου, όπως είναι το Λιμενικό ταμείο, η ΔΕΥΑΝ και  οι σχολικές επιτροπές, έχει ως αιτία την υπερβολική αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου έχουμε  με πέντε ρολόγια της ΔΕΗ, επίσης έχουμε και δύο ρολόγια στην Ανατολική και Δυτική προβλήτα του Αντιρρίου που είναι ενεργοβόρες περιοχές και αν βάλουμε και τις καταναλώσεις στις περιοχές του Κρυονερίου και της κάτω Βασιλικής αυτοί οι λογαριασμοί μας δημιουργούν ένα αδιέξοδο.

Ενδεικτικά,  εμείς πληρώναμε 10.000 ευρώ ρεύμα στο τρίμηνο και αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός του ρεύματος που έρχεται στο δημοτικό λιμενικό ταμείο έχει φτάσει στις 38.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μπορεί να είναι το επίσημο  ετήσιο έλλειμμα το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Όλα αυτά που αναφέρω δεν μπορούσαν  να είναι προϋπολογισμένα. Πρόκειται για ένα αδιέξοδο το οποίο δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Πιθανόν  να χρειαστεί μία νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Τις προηγούμενες χρονιές,  προ της καραντίνας και της σημερινής ενεργειακής κρίσης,  σε ποια κατάσταση ήταν στα οικονομικά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου;

«Είχαμε καταφέρει με σφιχτή πολιτική χωρίς σπατάλες  να φέρουμε το καράβι σε μία ίσια γραμμή, κλείσαμε και κάποια ελεγχόμενα ελλείμματα που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, όμως στο τελευταίο χτύπημα με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Έχετε κάποιο σχεδιασμό  αν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει;

«Μακροπρόθεσμα,   έχει κάνει προσπάθεια ο Δήμος Ναυπακτίας με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με μετόχους το δημοτικό λιμενικό ταμείο την  ΔΕΥΑΝ  και τις σχολικές επιτροπές, θα λυθεί το πρόβλημα,  όμως μιλάμε για μακροπρόθεσμα σε βάθος χρόνων.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα κομμάτι το οποίο θα πρέπει να το δει σοβαρά η ελληνική κοινωνία, μία δυνατότητα που έχει η χώρα μας λόγω της ηλιοφάνειας και των ανέμων που είναι πραγματικά τύχη.  Είναι μονόδρομος ειδικά για τους ΟΤΑ και δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση».

Ως μακροπρόθεσμη λύση απέναντι  στην ενεργειακή έκρηξη αναφερθήκατε στην δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας από το δήμο. Ως άμεσα μέτρα ποια μπορούν να δρομολογηθούν;

«Σαν διοίκηση του Δημοτικού λιμενικού ταμείου μας   απασχολεί πάρα πολύ αυτή η τρελή αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.  Προχωρήσαμε, αφού πήραμε απόφαση  του Δ.Σ, στον έλεγχο του παραλιακού μετώπου και εξηγούμε πιο αναλυτικά.  Κλιμάκιο από το δημοτικό λιμενικό ταμείο έλεγξε  όλες τις παροχές στο παραλιακό μέτωπο, όπου διαπίστωσε μία ανισορροπία στην κατανάλωση από επιχείρηση σε επιχείρηση.

Για παράδειγμα μία επιχείρηση που νοικιάζει ένα χώρο 40 50 τετραγωνικά μπορεί να είχε δέκα λάμπες οι οποίες είναι ενεργοβόρες και άλλο κατάστημα για τον ίδιο χώρο να έχει διαφορική κατανάλωση.

Προκύπτει έτσι η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για τα καταστήματα, όπως για παράδειγμα ανά 10 τετραγωνικά να έχει μία λάμπα και μάλιστα να είναι χαμηλής κατανάλωσης. Αυτό θα το συναποφασίσουμε με το Δ.Σ. και σίγουρα  θα πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι λάμπες με χαμηλής κατανάλωσης, μέσα από ένα συγκεκριμένο  πλαίσιο.

Δεν μπορούμε σαν Δημοτικό λιμενικό ταμείο να νοικιάζουμε για παράδειγμα ένα χώρο 100 τετραγωνικά και να εισπράττουμε 200 –  300 ευρώ και τα έξοδα μας  από την κατανάλωση του ρεύματος να είναι 700 ευρώ.

Αντιλαμβάνονται όλοι και οι επαγγελματίες φυσικά ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε σπατάλη στο ρεύμα πλέον».

Με την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και τώρα με το ενεργειακό μπορούμε να μιλήσουμε για έργα από το λιμενικό ταμείο ή απλά σήμερα διαχειρίζεστε  την καθημερινότητα;

«Δυστυχώς με τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα το Λιμενικό ταμείο θα διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Τα έργα τα οποία θα ανοίξουν και θα αρχίσουν οι πρώτες παρεμβάσεις όπως είναι στο Αλσύλλιο του Γριμπόβου και στις νεροτσουλήθρες και ταυτόχρονα  με το έργο που ξεκινάει και η Αρχαιολογία στο κομμάτι του  λιμανιού, είναι έργα με υπάρχουσες μελέτες και από χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τους ΟΤΑ.  Αυτοχρηματοδοτούμενα έργα από το δημοτικό λιμενικό ταμείο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε.

Άρα διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα που είναι η καθαριότητα στο παραλιακό μέτωπο, η αποκατάσταση ζημιών, να τελειώσουμε τα δύο τελευταία κομμάτια στο ξύλινο Deck του Γριμπόβου, η συντήρηση και η προστασία των πλατάνων, καθώς και τα κουνούπια πού οι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινήσουν από το Μάιο για να προλάβουμε».

Όσον αφορά την ανάπλαση του παραλιακού   μετώπου αλλά και το  καταφύγιο σκαφών  στη Βαρειά έχουμε κάτι νεότερο για αυτά τα δύο έργα;

«Πιστεύουμε πως σε ότι τι έχει να κάνει με το αλιευτικό καταφύγιο στη Βαρειά είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο , αν και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση κατά την περίοδο του Covid  με μεγάλες      καθυστερήσεις.

Έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει με το αλιευτικό καταφύγιο όπως και με την ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο. Πιστεύουμε πώς μέχρι τον Οκτώβριο θα δούμε αποτελέσματα τόσο στις νεροτσουλήθρες όσο και στο αλιευτικό καταφύγιο».

Στο αλσύλλιο του Γριμπόβου εμφανίζεται αρκετός κόσμος  όποιος περπατάει και χαίρεται το νέο  τοπίο το οποίο είναι ημιτελές.  Τι προοπτικές έχει  για να ολοκληρωθεί;

 

«Γεγονός είναι ότι πάρκο στο αλσύλλιο έχει ξεκινήσει και γίνεται ένας τόπος περιπάτου. Φροντίζουμε να είναι καθαρό, αν και έχουμε πολλά φύλλα από τους ευκαλύπτους.  Πρόσφατα τοποθετήθηκαν στον χώρο φωτιστικά, εκείνα που  αντικαταστάθηκαν στο λιμάνι. Αφού τα επισκευάσαμε  με πλέον το αλσύλλιο έχει φωτισμό με ελάχιστα έξοδα.

Συνεχίζουμε στο ξεχωριστό αυτό κομμάτι  να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις και ανέξοδες και ελπίζουμε ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα μπει η μεγάλη πινελιά της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και θα μπορούμε πλέον του χρόνου τέτοια εποχή να δώσουμε στην κοινωνία της Ναυπάκτου δύο πολύ ωραία κομμάτια όπως είναι το αλσύλλιο στο Γρίμποβο και η πρώην νεροτσουλήθρες στα δυτικά στη Βαρειά».

Σε μία ζώνη ευθύνης από το Κρυονέρι μέχρι  τα παζάρια, που βλέπετε ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα;

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν στις δύο προβλήτες του Αντιρρίου, καθώς η Δυτική προβλήτα είναι γερασμένη, με τον  φόρτο των πορθμείων να είναι πολύ μεγάλος αλλά και τα ίδια τα φεριμπότ να είναι άλλου μεγέθους από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Για το κομμάτι του Αντιρρίου θα πρέπει να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς σαν δημοτικό λιμενικό ταμείο και στην καθημερινότητα αλλά και σε έκτακτα περιστατικά.

Είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο κομμάτι,  όμως όλες παραλίες έχουν τις ιδιομορφίες τους. Παράδειγμα η παραλία του Κρυονερίου, μετά το πρόβλημα με την κατάρρευση των γεφυρών του Εύηνου  οι  επαγγελματίες  εκεί έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ομόφωνα πήραμε μία απόφαση με την προτροπή του Δημοτικού  Συμβουλίου για μείωση 70% στα τέλη.  Θα είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους εκεί και δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σαν Λιμενικό ταμείο».

Ενόψει του Πάσχα της Πρωτομαγιάς αλλά και της καλοκαιρινής περιόδου που έρχεται,  τι μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους επαγγελματίες;

«Θα κάνουμε μία συνάντηση και συζήτηση με τους επαγγελματίες εντός των ημερών  ώστε και αυτοί να βοηθήσουν με τα μέλη τους, αρχικά για την περίοδο του Πάσχα που είναι μία πολύ καλή περίοδο για την για το δήμο μας.  Ταυτόχρονα από την πλευρά μας θα φροντίσουμε το παραλιακό μέτωπο να είναι νοικοκυρεμένο καθαρό, αφού θεωρούμε μετά από δύο δύσκολες χρονιές η περίοδος  του Πάσχα θα είναι καλή για την     Ναύπακτο και όλο το παραλιακό μέτωπο της  Ναυπακτίας, όπως και η Πρωτομαγιά.

Όλα αυτά ως προάγγελος  μιας καλής καλοκαιρινής περιόδου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Πέμπτη: Ακολουθία Αχράντων Παθών – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ