Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο: Άλλαξε πλέον επίπεδο

Published

on

Ανάμεσα στα δεκατέσσερα Αθλητικά Εθνικά Κέντρα που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού περιλαμβάνεται και το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο της Ναυπάκτου. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει πραγματικά αλλάξει εντελώς όψη, με την αλλαγή αυτή να προσθέτει υπεραξία τόσο στο ίδιο το Στάδιο, όσο και στην πόλη της Ναυπάκτου. Για όλα όσα έγιναν στο Εθνικό Στάδιο της Ναυπάκτου αλλά και όσα πρόκειται να υλοποιηθούν,  μιλά στο Nafsweek  ο πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίου Γιώργος Αλεξόπουλος.

«Πραγματικά τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μια θεαματική βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της Ναυπάκτου. ‘Ήταν ένα περιφερειακό αθλητικό κέντρο στη Ναύπακτο, λησμονημένο,  ξεχασμένο και κατάλαβαν  ότι έπρεπε να δώσουν κάποια βαρύτητα. Κάτω από συνεχείς πιέσεις και με το δόγμα ότι πρέπει συνέχεια να βελτιωνόμαστε, καταφέραμε, εργαζόμενοι και διοίκηση του σταδίου να φτιάξουμε τις υποδομές αυτές που θα βοηθήσουν για να έρθουν επενδύσεις στο στάδιο. Ήταν ένα γήπεδο ουσιαστικά που ήταν αφύλακτο,  δεν είχε κανόνες, ήτανε ένα ξέφραγο αμπέλι.  Όλα αυτά έπρεπε να μπουν σε μια σειρά. Σιγά – σιγά με τη συμπαράσταση των υπαλλήλων του σταδίου και των εξωτερικών συνεργατών μας,  που μας βοήθησαν πάρα πολύ, έγιναν πάρα πολλά πράγματα. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η ανακοίνωση  χρηματοδότησης  650.000 ευρώ από τις Δημόσιες Επενδύσεις,  για τη δημιουργία ταρτάν  στο Παπαχαραλάμπειο  Εθνικό Στάδιο. Για να φτάσουμε όμως εκεί υπήρξε ένας μεγάλος και μακρύς δρόμος, ξεκινώντας από τις μελέτες, από την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη γραφειοκρατία, την καθαριότητα και την Υγιεινή και την Ασφάλεια, πράγματα που με την βοήθεια της Διοίκησης του σταδίου και την αμέριστη συμπαράσταση  των υπαλλήλων, βάλαμε τις βάσεις για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε επίπεδο στο Στάδιο μας».

Πείτε μας κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις που άλλαξαν το τοπίο, μια και δεν είναι όλες οι παρεμβάσεις εμφανείς.  

«Έχουν γίνει μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες θα μείνουν σε βάθος χρόνου.  Αλλάζει τελείως η όψη του Σταδίου και θα το δούμε αυτό τα επόμενα χρόνια, καθώς  θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο στους αθλητές που θα φιλοξενούνται εδώ,  αλλά και στην πόλη μας.  Θα είναι ένα πραγματικό Στάδιο με σύγχρονες και ασφαλείς  υποδομές που θα φέρουν κόσμο, θα φέρουν τουρισμό, θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη.  Αρχικά να αναφερθούμε στα μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής, όπου έχουμε:  την αντικεραυνική προστασία όλων των εγκαταστάσεων και χώρων του σταδίου. Τοποθέτηση δυο  τουρνικέ και λειτουργία ελεγχόμενων ηλεκτρομαγνητικών  Εισόδων – Εξόδων  στις Θύρες του Σταδίου. Τοποθέτηση νέων καταγραφικών μηχανημάτων και καμερών σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και ψηφιακών συστημάτων επιτήρησης των εγκαταστάσεων. Καθημερινή αδιάλειπτη επιτήρηση κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες από υπηρεσία Φύλαξης. Τοποθέτηση Συστημάτων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους. Εκσυγχρονισμός Ιατρείου Πρώτων Βοηθειών και προμήθεια σύγχρονου απινιδώτη, ενώ γίνεται διοργάνωση κατά διαστήματα σεμιναρίων με θέμα τις Πρώτες Βοήθειες.  Ανεξάρτητη είσοδο –έξοδο των  φιλάθλων  του μπάσκετ από τους φιλάθλους του ποδόσφαιρου. Αύξηση του ύψους των κιγκλιδωμάτων στην κερκίδα θεατών με βάση τον κανονισμό ασφάλειας. Επίσης επεξεργαζόμαστε με τον έμπειρο Συγκοινωνιολόγο κ. Βόσκογλου (είναι σχεδόν έτοιμη),  νέα διαμόρφωση του χώρου του Παρκινγκ, της Εισόδου και της Εξόδου από το Στάδιο.

Από τα παραπάνω πολλά δεν τα βλέπει ο επισκέπτης – χρήστης του Σταδίου. Υπάρχουν όμως και τα έργα. Πείτε μας τι έχει αλλάξει στο Στάδιο σε επίπεδο έργων.

Στα έργα έχουμε: Την πλήρη ανακαίνιση των αποδυτήριων του κλειστού γηπέδου αλλά και των  αποδυτήριων ποδοσφαίρου. Τμηματική συντήρηση κερκίδας Ποδοσφαίρου με εργασίες προστασίας μπετό και οπλισμού από την διάβρωση και την στεγανοποίηση της εξέδρας. Επισκευή κεντρικού αγωγού ύδρευσης και συστημάτων άρδευσης. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εργασίες για την τοποθέτηση νέου αρδευτικού δικτύου στο Βοηθητικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου. Τοποθέτηση στην πρόσοψη του Σταδίου φωτεινής πινακίδας με την επωνυμία του Σταδίου, προς Τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη μας, Δημητρίου Παπαχαραλάμπους. Τοποθέτηση παρκέ στο κλειστό Γυμναστήριο καθώς και σύγχρονου ηλεκτρονικού πίνακα για το μπάσκετ και το βόλεϊ. Τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στην κερκίδα του Σταδίου, αλλά και οργάνων Γυμναστικής σε χώρους του,  και όπως προανέφερα αναμένονται ( υπάρχει χρηματοδότηση από το ΠΔΕ) η Εγκατάσταση Φωτοβολταικών Συστημάτων για την Ενεργειακή Αυτονομία του Σταδίου, η Αποκατάσταση του πεσμένου μαντρότοιχου στη δυτική πλευρά του Σταδίου και η τοποθέτηση Ταρτάν στο Στάδιο. Όλα αυτά ανεβάζουν επίπεδο στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, ανεβάζουν κατηγορία και πλέον μπορεί να φιλοξενεί σημαντικά πανελλήνια και πανευρωπαϊκά αθλητικά γεγονότα.  Αυτό σημαίνει κέρδος για τον τόπο και ανάπτυξη.

Σέβονται το Στάδιο, την περιουσία πρακτικά των πολιτών, όλων μας δηλαδή,  ή έχουμε βανδαλισμούς;

«Με το σύστημα παρακολούθησης από τις κάμερες που έχει εγκατασταθεί στο Στάδιο και με την ελεγχόμενη είσοδο αναγκάστηκε πλέον ο κόσμος να πειθαρχήσει και να σταματήσουν οι βανδαλισμοί. Αυτό έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, καθώς οι βανδαλισμοί απορροφούσαν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του Σταδίου για την αποκατάσταση των ζημιών,  χρήματα που εξοικονομούνται πλέον και οδηγούνται σε έργα κ.α  Εξοικονόμηση πόρων θα έχουμε στο άμεσο μέλλον, αφού μετά από πάρα πολλά χρόνια και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει χρηματοδοτηθεί, ήδη έχει αναγγελθεί εργολάβος , το σύστημα φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αυτονόμηση του Σταδίου. Αυτό θα δώσει πολύτιμους πόρους στο Στάδιο που να οδηγηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών και των εγκαταστάσεων.  Επίσης υπάρχει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση του πεσμένου μαντρότοιχου στα δυτικά του Σταδίου,  πρόβλημα χρόνων  που σήμερα βρίσκει λύση.

Πέραν όλων αυτών των θετικών, υπάρχουν προβλήματα στο Στάδιο και ποιά είναι αυτά;                 «Για να μη λέμε μόνο τα θετικά,  να αναφερθούμε και στα προβλήματα που όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Για να μπορέσει το Στάδιο να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου,  φτιάχνοντας την υλικοτεχνική υποδομή, είναι απαραίτητο και το ανθρώπινο δυναμικό καθώς μόνο με τους εξωτερικούς συνεργάτες δεν μπορεί να προχωρήσεις. Είναι αναγκαίες τουλάχιστον τέσσερις μόνιμες θέσεις εργασίας, αφού σήμερα όλος αυτός οργανισμός δουλεύει μόνο με δύο υπαλλήλους μια και οι άλλοι δύο συνταξιοδοτήθηκαν. Είναι από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αν δεν βρεθεί λύση το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να γίνουν οι συντηρήσεις και να διεκπεραιωθεί το γραφειοκρατικό και διοικητικό κομμάτι, αλλά  και ότι χρειάζεται το Στάδιο ώστε να λειτουργήσει σωστά. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά και εκ μέρους όλης της διοίκησης του σταδίου τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό και τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη οι οποίοι συνεπέστατοι στους λόγους τους έκαναν πράξη όσα έργα υποσχέθηκαν για το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο της Ναυπάκτου, έργα που θα μείνουν στην ιστορία της πόλης».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητά η αντιπολίτευση, για θέματα ασφάλειας στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου

Published

on

By

Με αίτημά της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και με αφορμή τον τραυματισμό μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΕΠΑΛ και την  συζήτηση επί θεμάτων ασφάλειας των σχολικών εγκαταστάσεων του ΕΠΑΛ και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ναυπάκτου,  η  αντιπολίτευση του δήμου Ναυπακτίας ζητά την σύγκληση εκτάκτου δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει στο αίτημά της:

«Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει, οι υπογράφοντες έντεκα (11) δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή το απαιτούμενο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, αιτούμαστε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του σώματος.

Το αίτημα υποβάλλεται λόγω του κατεπείγοντος που έχει ανακύψει από:

– τον πρόσφατο τραυματισμό μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου,

– τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των σχολείων,

– τις αναφορές εκπαιδευτικών και μαθητών περί σοβαρών ελλείψεων στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Τα ανωτέρω επιβάλλουν την άμεση αξιολόγηση των υφιστάμενων υποδομών και τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού.

Ζητούμε η έκτακτη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Εξέταση της κατάστασης ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και λήψη άμεσων μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους».

Παρακαλούμε να κληθούν στη συνεδρίαση:

– η Διεύθυνση των σχολικών μονάδων,

– εκπρόσωποι του Συλλόγου Διδασκόντων,

– εκπρόσωποι των μαθητών,

– η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου,

– οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν θεσμική υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των σχολικών δομών, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα της σχολικής κοινότητας.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας».

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα επιβάρυνση για τα ακίνητα

Published

on

By

Νέος τέλος για ακίνητα, προβλέπει ο νέος κώδικας Αυτοδιοίκησης.  Πρόκειται για το «τέλος τοπικής ανάπτυξης» που θα επιβαρύνει τα ακίνητα με συντελεστή από μηδέν κόμμα ογδόντα τοις χιλίοις (0,80‰) μέχρι ένα τοις χιλίοις (1‰), που θα καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη μόνο το ύψος της τιμής ζώνης και ο συντελεστής παλαιότητας. Μάλιστα, “σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης, ο υπόχρεος αυτής υπόκειται σε χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους τοπικής ανάπτυξης (Τ.Τ.Α.) που αντιστοιχεί στο ακίνητο”. Να σημειωθεί πως το νέο αυτό φόρο ζητούσαν οι περιφέρειες αλλά τελικώς θα τον πάρουν οι δήμοι της χώρας.

Ο νέος φόρος/τέλος  επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας της κάθε είδους ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός της εδαφικής περιφέρειας των δήμων, επιβάλλεται υπέρ αυτών τέλος τοπικής ανάπτυξης (Τ.Α.Α.), σύμφωνα με τα παρακάτω οριζόμενα:

α) στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εντός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων,

β) στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων. Σε αυτήν την περίπτωση, για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη, από το δημοτικό συμβούλιο, η αξία των κτισμάτων συν την αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνης που καταλαμβάνουν τα κτίσματα,

γ) στο δικαίωμα υψούν («αέρας»), εφόσον έχει συμπεριληφθεί σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου και όπως καταγράφεται σε αυτό.

 

          

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προχωρά η υπόθεση της ανακατασκευής της εξέδρας του σταδίου

Published

on

By

Επίσκεψη στο Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2025.

Τον υπουργό υποδέχθηκαν το Διοικητικό συμβούλιο του Σταδίου με επικεφαλής τον πρόεδρο  Χρήστο Παΐσιο.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν το πρόβλημα της στατικότητας της εξέδρας του Σταδίου, με τον κ. Βρούτση να ανακοινώνει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της.

Σύμφωνα με την μελέτη που αναμένεται στις αρχές του χρόνου ,  προβλέπεται να δημιουργηθούν κάτω από τις κερκίδες σύγχρονα αποδυτήρια, αποθηκευτικοί χώροι και κλειστοί χώροι γυμναστικής/άθλησης, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΠΑ που ανοίγει στις αρχές του 2026.

Να σημειωθεί πως το  Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου είναι ένα από τα  17 εθνικά αθλητικά κέντρα της χώρας και υπάγεται στο Υπουργείο Αθλητισμού.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ