Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοιξε για τα καλά η πόρτα! Ποιός έχει σειρά…

Published

on

Όπως αναφέραμε στο πρωινό δημοσίευμά μας στο Nafsweek , σχετικά με το ποιοί θα είναι οι επόμενοι που θα αποστασιοποιηθούν από την δημοτική παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου, κάνοντας αναφορά στον πρόεδρο της 1ης ΓΕΝ – Φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Χρήστο Σαλαμούρα, τα γεγονότα μας  επιβεβαίωσαν πλήρως.  Έτσι με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας  Τάκη Λουκόπουλο, ο   Χρήστος Σαλαμούρας δηλώνει πως πλέον δεν είναι μέλος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Στην επιστολή που ακολουθεί αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν ώστε να πάρει αυτή την απόφαση.

Tο Nafsweek θα συνεχίσει την ενημέρωση με ρεπορτάζ από την απογευματινή προγραμματισμένη συνάντηση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» , αλλά και με νεώτερα και αναλύσεις στο φύλλο της Ηλεκτρονικής εφημερίδας μας που κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Αναφέρει στην επιστολή:

«Ανοιχτή επιστολή Δημοτικού Συμβούλου Χρήστου Σαλαμούρα

 Προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Παναγιώτη Λουκόπουλο

Κύριε Δήμαρχε,

Στις Εκλογές του 2014 συμμετείχα, μετά από παράκλησή σας, ως συνεργαζόμενος, με την Παράταξη της οποίας Ηγείστε και οι συμπολίτες, μας ανέδειξαν Δημοτική Αρχή.

Κατόπιν αυτού, μου αναθέσατε την ανάληψη ευθύνης του Προέδρου ΧΥΤΑ 1ης Γ.Ε. Αιτωλ/νίας.

Οφείλω να επισημάνω ότι η αγαστή συνεργασία μας και η επιμελής προσπάθεια, είχε σαν αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Βλαχομάντρας και την ανάδειξη του ΧΥΤΑ ως προτύπου σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι μόνο. Πετύχαμε την ένταξή του σε Ευρωπαικό Πρόγραμμα ύψους 15.000.000 ευρώ που αναβαθμίζει τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και επιλύει το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας για Δεκαετίες!

Πέραν αυτών όμως και εντός ολίγων μηνών, εκπνέει η εντολή του λαού προς εμάς και οδηγούμαστε σε Εκλογές. Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας καταθέσω κατ’  ιδίαν και δημοσίως τις σκέψεις και τις αποφάσεις μου σχετικά με τη στάση μου στο θέμα αυτό!

Είναι γεγονός ότι η πεντάχρονη συνεργασία μας σε Παραταξιακό επίπεδο, υπήρξε  προβληματική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση λόγων και πράξεων, πολύ περισσότερο προεκλογικών υποσχέσεων και έργων. Κατά την άποψή μου δεν ανταποκριθήκαμε στο επίπεδο προσδοκιών των συμπολιτών μας.

Πέραν αυτού όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω και την προσωπική μου ανθρώπινη πικρία για το γεγονός ότι επιτρέψατε σε έμπιστα στελέχη σας να βάλουν εναντίον μου και εμμέσως να αμφισβητούν την τιμή και την υπόληψή μου!

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν οφείλεται σε βιοποριστική αναζήτηση ή υπαρξιακή ανασφάλεια.

Ενημερώνω τους συμπολίτες μου και το καταθέτω δημοσίως πρώτη φορά ότι όλα τα χρόνια που κατέχω δημόσιο αξίωμα ως Αιρετός ΔΕΝ έχω επιβαρύνει το Δήμο με ένα ευρώ και η προσφορά μου σε όλες τις θέσεις υπήρξε ΑΜΙΣΘΙ..

Κύριε Δήμαρχε,

Η Απόφασή μου για τις επερχόμενες εκλογές είναι να μην συμπορευθώ με την Παράταξή σας!

Κρατάω στη μνήμη μου τα ολίγα θετικά  και αποβάλλω τα πολύ περισσότερα  αρνητικά!»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μη οικοδομήσιμα τα κάτω από 2 στρέμματα ακίνητα σε οικισμούς

Published

on

By

Υπογράφηκε και βγαίνει σε ΦΕΚ το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών της χώρας.

Με το νέο ΠΔ τα ακίνητα σε οικισμούς, κάτω από 2 στρέμματα, γίνονται μη οικοδομήσιμα.

Το Υπουργείο προχώρησε σε μια μεθοδολογία που κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ για τις 3 ζώνες από τις οποίες θα γίνει η οριοθέτηση των οικισμών.

Α Ζώνη: είναι το εσώτερο – συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας).

Β Ζώνη: είναι το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.

Β1 Ζώνη: είναι το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.

Η Ζώνη Γ που αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π.Δ. και θα περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού, αφαιρέθηκε έπειτα από παρατήρηση του Σ.τ.Ε.

– Δεν προβλέπεται επίσης οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.

Πρακτικά, ιδιοκτησίες που είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων οικισμών, με τη δημοσίευσή του νέου ΠΔ του ΥΠΕΝ, που προβλέπει μείωση των ορίων οικισμών σε χωριά και σε οικισμούς έως και 2.000 κατοίκων θα  μετατραπούν σε ιδιοκτησίες εκτός ορίων οικισμών και συνεπώς άνευ οικοδομησιμότητας με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της περιουσίας τους.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην «Προκρούστεια κλίνη» η οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Published

on

By

Η διαδικασία οριοθέτησης, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αγνοεί τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιορίζει τις δυνατότητες δόμησης σε περιοχές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την κοινωνία, ενώ αντί να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση, πρόκειται να την επιδεινώσει, πλήττοντας τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Ποια οικόπεδα χάνουν το δικαίωμα δόμησης από το νέο ΠΔ για τα όρια οικισμών

Να σημειωθεί ότι τα όρια των Οικισμών καθορίσθηκαν κατά 99% σε όλη την Ελλάδα το έτος 1985 με Αποφάσεις των τότε Κρατικών Νομαρχών. Έκτοτε, και επί 40 χρόνια (1985-2025) οι οικισμοί αναπτύσσονται εντός των ορίων τους, με ελάχιστες περιπτώσεις Πολεοδόμησης τους ή Πολεοδομικής Επέκτασης τους (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας – άνω της 10ετίας – απαιτητικής διαδικασίας).

Το ΥΠΕΝ προωθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επανοριοθέτηση των Οικισμών μέσα από τα υπό εκπόνηση Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ & ΕΠΣ), μετά από απαίτηση του Σ.τ.Ε.: επειδή οι τότε κρατικοί Νομάρχες δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι αρμοδίως για το θέμα, (κατά το Σ.τ.Ε.).

Τα κριτήρια όμως που τίθενται αφορούν το παρελθόν και λιγότερο το παρόν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αύριο και το μέλλον και η αναπτυξιακή προοπτική κάθε οικισμού.

Συγκεκριμένα, με τα κριτήρια που τίθενται στο νέο Π.Δ. τα σημερινά όρια των οικισμών μειώνονται δραστικά και οριζόντια και περιλαμβάνουν ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι το 1983 και περιοχές που έχουν οικοδομηθεί έως σήμερα, με προϋποθέσεις.

Για επέκταση ούτε λόγος, ακόμη και εκεί που υπάρχει πιεστική ανάγκη, ούτε λόγος, ούτε τρόπος.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ για την κάλυψη των αναγκών με πολεοδόμηση, είναι μια ανέφικτη λύση με παραπομπή στις καλένδες, αφού:

Η Πολεοδομική Επέκταση με Πολεοδομική Μελέτη και Πράξη Εφαρμογής, σημαίνει χρόνο άνω των 10 ετών και κόστος  άνω του 1 εκ ανά οικισμό, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ και έμπειρους μηχανικούς (τοπογράφους και πολεοδόμους), ενώ είναι αδύνατον με τα γνωστά δεδομένα να χρηματοδοτήσει η πολιτεία αυτό το τεράστιο πρόσθετο έργο.

Οι συνέπειες…

Το νέο Π.Δ. που προωθεί το Υ.Π.ΕΝ. είναι Προκρούστεια κλίνη αφού με τα κριτήρια του προβλέπει με οριζόντιο τρόπο σε όλη την Ελλάδα τη δραστική συρρίκνωση των ορίων των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους με βάση το παρελθόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το παρών και πολύ περισσότερο η προοπτική ανάπτυξης του κάθε οικισμού και του κάθε τόπου.

♦ Τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια μέσα από τα οποία υποτίθεται ότι προσδιορίζεται η προοπτική του κάθε τόπου και στον οικιστικό τομέα  απλά θα επικυρώσουν την αυταρχική χωρίς πολιτική και θεσμική «νομιμοποίηση» εμμονή για την κατάργηση κάθε δυνατότητας δόμησης εκτός πόλεων και μεγαλουπόλεων.

♦ Δεν λαμβάνεται υπόψη, δεν τους ενδιαφέρει;; η πραγματική προοπτική του κάθε τόπου και θα μπορούσε να ενισχυθεί και κανονικοποιηθεί με τα Π.Δ. των Ε.Π.Σ. ή Τ.Π.Σ.

♦ Ο  ρόλος της Τ.Α. και κάθε Δήμου στην διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών μηδενικός και ανύπαρκτος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα πρέπει να αντιδράσει συνολικά για να μην δημοσιευθεί το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, με στόχο να ξεκινήσει διαβούλευση για καθορισμό ζωνών κλιμακούμενής δόμησης στα υπάρχοντα όρια των οικισμών, αλλιώς, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα κοιμηθούν έχοντας οικοδομήσιμα οικόπεδα και θα ξυπνήσουν έχοντας πλέον χωραφάκια!!!

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τροχονόμοι» οι δήμοι για την αναβάθμιση και επισκευή σχολικών μονάδων

Published

on

By

Σοβαρές αντιδράσεις και βαθύς προβληματισμός εκφράστηκαν στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Μαριέτα Γιαννάκου», το οποίο αφορά την αναβάθμιση και επισκευή σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια. Δήμαρχοι και αιρετοί όλων των βαθμίδων έθεσαν ζήτημα ουσιαστικού αποκλεισμού των δήμων από τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος, ενώ ασκήθηκε σφοδρή κριτική τόσο στην ΚΤΥΠ («Κτιριακές υποδομές ΑΕ»), που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσο και στο Υπουργείο Παιδείας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία που ακολουθείται με αποκλεισμένους του δήμους, οδηγεί σε επισκευές δευτερεύουσας σημασίας την ίδια ώρα όπου σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή μεταξύ των δήμων.

Να σημειωθεί πως η ΚΤΥΠ έχει προσλάβει μηχανικούς που επισκέπτονται τα σχολεία και συνεννοούνται με τους διευθυντές, χωρίς να ενημερώνεται κανείς από τον δήμο.

Το πρόγραμμα εκτελείται χωρίς κανέναν έλεγχο ή συμμετοχή του δήμου.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επισήμανε ότι η ανάθεση του προγράμματος στην ΚΤΥΠ και όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί θεσμικό λάθος, σημειώνοντας:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να ηγείται του προγράμματος. Η ΚΤΥΠ υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών. Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την επιλογή; Δεν μπορεί οι διευθυντές, χωρίς τεχνικές γνώσεις, να καθορίζουν την επικινδυνότητα των κτιρίων. Πρέπει να επιστρέψει η ευθύνη στους δήμους ή να φύγει εντελώς από εμάς και να την αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΚΤΥΠ.»

Ο κ. Παπαναστασίου μάλιστα επεσήμανε και «το κόλπο» των διευθυντών να επικαλούνται λόγους επικινδυνότητας για επισκευές πολυτελείας.

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ