Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Άνοιξε τελικά ένας διάλογος σε Ελλάδα και Ε.Ε» με το Δίκτυο πόλεων με λίμνες

Published

on

Μπουλές-Γιάννης-ναυπακτος

Το “Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες” είναι Ένωση Δήμων της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, που μέσα στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουν μία ή περισσότερες λίμνες.

Δίκτυο-πόλεων-με-λιμνες-Καπεντζώνης

 

Σήμερα αριθμεί ως μέλη, 44 Δήμους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ουκρανία.  Επίσης έχει ως μέλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος Έρευνας & Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου.  Συνεργάζεται για διάφορες δράσεις με Δήμους από χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τρίτες χώρες.  Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου του Δήμου  Δωρίδας στο Λιδόρικι, ανέδειξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Γ. Μπουλές: «Άνοιξε τελικά ένας διάλογος σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση»

Μπουλές-Γιάννης-ναυπακτος

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Ναυπακτίας στο «Δίκτυο πόλεων με λίμνες» Γιάννης  Μπουλές εκλέχθηκε ως Εκπρόσωπος του Δικτύου και υπεύθυνος Διεκδίκησης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σε συνέντευξή του  στο Nafsweek, μιλά για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δίκτυο και τους στόχους του Δικτύου.

«Υπάρχει μία αντίληψη που λέει ότι όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο περισσότερο μας ακούνε, με το Δίκτυο να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί να συσπειρώσει όλες τις πόλεις της Ελλάδος που έχουν λίμνες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πλέον υπάρχουν μέλη του Δικτύου, πόλεις με λίμνες από το εξωτερικό.

Αυτό το γεγονός ανοίγει κάποιες πόρτες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πλέον η ευαισθησία αυτή περί τα περιβαλλοντικά ακουμπάει περισσότερους ανθρώπους, συνδέεται με τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την κλιματική αλλαγή. Επίσης ένα θέμα είναι με το νερό, που από ελεύθερο αγαθό γίνεται πλέον ένα προϊόν το οποίο διεκδικούν ιδιώτες για να το πουλάνε από δω και πέρα.

Η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μεγάλη προσοχή στα θέματα αυτά γιατί την αφορούν, μία και όλες οι εταιρίες που διαχειρίζονται το νερό είναι εταιρείες της αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν τύχει της προσοχής που θα έπρεπε.

Το Δίκτυο με λίμνες έκανε αυτή την προσπάθεια και έχει ανακινήσει το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσω της Βουλής και μέσω επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τέθηκε το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αντισταθμιστικών που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Άνοιξε τελικά ένα διάλογο ο οποίος νομίζω ότι θα συνεχιστεί και πιθανόν κάτι θα αποδώσει.

Να ξέρετε όμως ότι στην περιοχή τη δική μας και επειδή τα πράγματα αυτά είναι αρκετά παλιά, για τον Μόρνο ιδίως, δεν υπάρχει στην περιοχή εκεί ούτε οικολογική παροχή, γιατί η τότε νομοθεσία δεν το πρόβλεπε, με την κατάντι του φράγματος περιοχή να είναι στεγνή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον βιότοπο της περιοχής.

Επίσης ένα μεγάλο θέμα που μας αφορά είναι η διάβρωση που εμφανίζεται στο παραλιακό μέτωπο, με τη θάλασσα να μπαίνει πλέον μέσα στην ξηρά, μία και δεν υπάρχει αντιστάθμιση από τα φερτά υλικά που κατέβαζαν ο Μόρνος και ο Εύηνος ποταμός.

Φτάνουμε σήμερα να μιλάμε για φαινόμενα, η θάλασσα να εισχωρεί 50 μέτρα μέσα στη στεριά!

Μας αφορούν άμεσα όλες αυτές οι επιπτώσεις και αν δεν κινηθούμε δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Αυτός είναι ο στόχος του Δικτύου και εμείς είμαστε στρατευμένοι να τον υπηρετήσουμε».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεχρεώνει τους Δήμους το υπ. Εσωτερικών

Published

on

By

υπουργείο-εσωτερικών-ΟΤΑ-προσλήψεις

Τη διαδικασία επιχορήγησης των Δήμων, για την εξόφληση τελεσίδικων υποχρεώσεών τους (διαταγές πληρωμές και δικαστικές αποφάσεις), ορίζει απόφαση του Υπ. Εσωτερικών.

Η απόφαση αφορά αξιώσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019, από εκτέλεση έργων,   αξιώσεις συμμετεχόντων στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων και λήψη αναγκαστικών μέτρων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Το πρόγραμμα επιχορήγησης ολοκληρώνεται την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Η διαδικασία

– Ο ασκών χρέη Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου υποβάλλει αίτημα επιχορήγησης στη Διεύθυνση Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής / Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, συνοδευόμενο από αναλυτική κατάσταση με τις διαταγές πληρωμής, τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς και τις υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ.

– Τα αιτήματα επιχορήγησης αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά, έως και την 30η Απριλίου 2020.

– Η Διεύθυνση Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΣ., κατόπιν αξιολόγησης των αιτημάτων των Δήμων, εκδίδει την απόφαση επιχορήγησής τους από τον Υπουργό Εσωτερικών.

– Με την έκδοση της εν λόγω απόφασης και την κοινοποίηση αυτής στους Δήμους, αυτοί εγγράφουν άμεσα με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους, το ποσό που θα λάβουν ως έκτακτη επιχορήγηση.

– Για την εξόφληση των οφειλών, οι επιχορηγούμενοι Δήμοι συμπληρώνουν κάθε φορά τον Πίνακα «Εντολή Εξόφλησης ..(δικαιούχου φορέα)..» και τον αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής / Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ: α) ταχυδρομικώς και β) ηλεκτρονικά σε μορφή excel. Ο εν λόγω Πίνακας επέχει θέση εντολής εξόφλησης.

– Η Διεύθυνση Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής αφού ελέγξει τους πίνακες, εκδίδει χρηματική εντολή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο με τη σειρά του θα προχωρά στην πληρωμή του καθαρού ποσού προς τον τελικό δικαιούχο και στη μεταφορά του συνολικού ποσού των κρατήσεων και παρακρατήσεων προς τον επιχορηγούμενο Δήμο.

Οι Δήμοι υποχρεούνται στην άμεση απόδοση των προηγούμενων κρατήσεων και παρακρατήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εξόφλησης και με βάση το extrait του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων πραγματοποιείται η σχετική λογιστική τακτοποίηση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, κατά την ημέρα πληρωμής, οι τελικοί δικαιούχοι πρέπει να είναι φορολογικά, ασφαλιστικά και δημοτικά ενήμεροι.

Η πληρωμή γίνεται απευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών &Δανείων (ΤΠ&Δ).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Δημάρχου Ναυπακτίας με τον Πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου»

Published

on

By

Γκίζας-δήμαρχος-Ναυπακτίας-συνάντηση-στο-Πράσινο-Ταμείο

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλο, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Θωμά Κοτρωνιά.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονταν προτάσεις που αφορούν στην αστική αναβάθμιση του Δήμου Ναυπακτίας και πιο συγκεκριμένα σε αστικές αναπλάσεις και κατασκευές πεζοδρομίων, με στόχο τη χρηματοδότησή τους από το Πράσινο Ταμείο.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις του Δήμου ζητώντας το συντομότερο δυνατό να κατατεθούν προς επεξεργασία στον φορέα οι σχετικές μελέτες, κάτι που έχει ήδη θέσει σε άμεση προτεραιότητα ο Δήμαρχος Ναυπακτίας.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Γκίζας επεσήμανε τη σημαντικότητα της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην αστική αναζωογόνηση του Δήμου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, στον ευρύτερο σχεδιασμό περιλαμβάνονται έργα για τα οποία έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία με τη σύνταξη μελετών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ομοσπονδία κόβει την πίτα της την Κυριακή

Published

on

By

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο LEPANTO, στη Ναύπακτο την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ