Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άνοιξε τις πύλες της η εικαστική ομαδική έκθεση “Quo Vadis” στο Φετιχιέ

Published

on

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής ομαδικής έκθεσης «Quo Vadis»  την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, με θέμα τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Στον ξεχωριστό χώρο του  Φετιχιέ τζαμί που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι αντιδήμαρχοι Θώμάς Κοτρωνιάς και Ντίνος Τσουκαλάς, εκπρόσωποι φορέων, φιλότεχνοι και όχι μόνο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο συνδιοργανωτής της έκθεσης Γιώργος Κοτρώνης καθώς και ο συμμετέχων στην έκθεση εικαστικός  Βασίλης Σελιμάς.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι:  Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης και  Βίβιαν Στάϊκου, ενώ τον καλλιτεχνικό συντονισμό ο Βασίλης Σελιμάς.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ-ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ».

Η Θεατρική Παράσταση: “Μαργαριταρένια δάκρυα”, από το Θεατρικό Εργαστήρι “Τεχνουργείον”, θα δοθεί στις 27 Οκτωβρίου, ώρα 18:00 και 20:00

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Νοεμβρίου 2019.

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου μας δήλωσε για την έκθεση:   

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συνδιοργανώνει με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου μία ιδιαίτερη έκθεση, μία έκθεση πολύ επίκαιρη λόγω του ζητήματος του μεταναστευτικού προσφυγικού που αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα.

Η έκθεση με τίτλο «Quo vadis»,  που πηγαίνεις δηλαδή, είναι στο πλαίσιο των γιορτών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα από αυτή την έκθεση ας προβληματιστεί ο καθένας από μας, ότι μπορεί να βρεθεί στην  θέση ενός πρόσφυγα που πηγαίνει να σταυρωθεί όπως πήγαινε εκείνη τη φορά ο Χριστός και του έκανε το ερώτημα Quo vadis  ο Απόστολος Πέτρος.

Στην έκθεση βλέπουμε έργα του Αχιλλέα Ραζή του Βασίλη Σελιμά και της Κατερίνας Χαδουλού που έχουν ασχοληθεί όλοι με το παιδικό βιβλίο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα από την αρχαιολόγο μας Βιβιάν Στάϊκου, καθώς και ένα θεατρικό δρώμενο το «Μαργαριταρένια δάκρυα», βασισμένο στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη.

Καλούμε τον κόσμο να επισκεφτεί την  έκθεση και κυρίως την μαθητική κοινότητα να συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα».

 

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας σε δηλώσεις του στο Nafsweek τόνισε:

«Η προσφυγιά είναι ένα φαινόμενο που  επανεμφανίστηκε, όμως υπάρχει από καταβολής κόσμου.

Η προσφυγιά είναι μέσα στη ζωή μας είναι μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι καταστάσεις απόρροιες του πολέμου και ο πόλεμος δυστυχώς έχει και δείχνει πάντα το σκληρό του πρόσωπο, με ένα από αυτά να είναι η προσφυγιά.

Οι συνέπειες κυρίως είναι σκληρές και οδυνηρές στα νέα παιδιά.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σήμερα εγκαινιάζεται η πολύ σημαντική αυτή έκθεση.

Οι καλλιτέχνες είναι οι άνθρωποι που με τον καλύτερο τρόπο αναδεικνύουν το θέμα και κυρίως το κομμάτι που αφορά τα παιδιά.

Εύχομαι καλή επιτυχία και φυσικά εκείνο που είναι πολύ σημαντικό, τέτοιες διοργανώσεις και τέτοιες εκδηλώσεις ποιοτικές να φιλοξενούνται και να αποτελούν μόνιμη κατάσταση για την πόλη μας».

 

Ο εικαστικός Βασίλης Σελιμάς μιλά στο Nafsweek για το έργο του και όχι μόνο:

«Συμμετέχω στην έκθεσης  «Quo vadis»,  στο Φετιχιέ τζαμί σε έναν αρχαιολογικό χώρο που κάποτε υπήρξε χώρος λατρείας και σήμερα είναι χώρος πολιτισμού.

Είμαι ο δημιουργός της εικονογράφησης στο βιβλίο «Το αγόρι με τη βαλίτσα»  της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Michael Kenny.

Ο βασικός λόγος που θα εικονογραφήσει κανείς ένα βιβλίο είναι να του αρέσει το κείμενο.

Εγώ όταν πήρα το δοκίμιο από το βιβλίο και διάβασα τις πρώτες ακόμα λέξεις το αγάπησα.

Ήρθα σε επαφή με την κυρία Καλογεροπούλου και έτσι στήθηκε, ας πούμε, το πρώτο κομμάτι της εικονογράφησης.

Τα έργα μου εκτίθενται για πρώτη φορά και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό, γιατί τα δείχνω στον τόπο μου, μία και είμαι από την Αιτωλοακαρνανία.

Παρόλο που δεν είμαι Ναύπακτιος,  τη Ναύπακτο την αγαπώ πάρα πολύ και χαίρομαι που γίνεται η πρώτη μου έκθεση εδώ».

 

Ο Αχιλλέας Ραζής,  βραβευμένος με το Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά μιλά για το βασικό ερέθισμα, τον σκοπό και την προσέγγιση σε ένα δύσκολο θέμα όπως το προσφυγικό, όταν μάλιστα απευθύνεται σε παιδιά.

«Η ιστορία της προσφυγιάς  είναι μία ιστορία που συνεχίζεται και φοβάμαι ότι θα συνεχίζεται για αρκετά χρόνια ακόμα.

Ως εικονογράφοι παιδικών βιβλίων έχουμε καθήκον να μην ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, να ασχολούμαστε και με τέτοια θέματα και να περνάμε το μήνυμα, πως δεν είναι όλα ωραία και εξιδανικευμένα.

Αυτό ήταν και το βασικό ερέθισμα, να δείξουμε και αυτή την πλευρά στα παιδιά.

Εγώ προσπάθησα βέβαια να αποφύγω τις πολύ βίαιες εικόνες,  γιατί νομίζω ότι δεν θα εξυπηρετούσε σε κάτι, μία και σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά.

Να νιώσουν τον ήρωα, να μπουν στο πετσί του και να παρακολουθήσουν τον ήρωα, τον Μελακ δηλαδή,  της Αργυρώς Πιπίνη γιατί εκείνη έγραψε το κείμενο, εγώ έκανα τις εικόνες. Να νιώσουν τον Μελάκ, από τη φυγή του δηλαδή από το σκοτάδι και τη φωτιά, σε ένα πιο ειρηνικό και κανονικό περιβάλλον.

Τα έργα  έχουν βραβευθεί με το Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά το 2017 και έχουν εκτεθεί στην γκαλερί Σκουφά, αμέσως  μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο.

Στην αρχή ήταν όλοι οι καχύποπτοι σταδιακά όμως ήταν μεγάλη ανταπόκριση, καθώς είναι ένα δύσκολο θέμα  για την Ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι τελικά αγαπήθηκε κυρίως από παιδιά αλλά και από τους μεγάλους. Ο σκοπός μας νομίζω πως πέτυχε».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

Γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

Γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το κέντρο της πόλης αλλάζει

Published

on

By

Ανοικτό-κεντρο-εμποριου-ναυπακτος
Ξεκίνησαν οι εργασίες στην οσό Πλαστήρα (προέκταση Οδού Καλαντζοπούλου από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Βαρδακουλά), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις   και στις  οδούς  Καλαντζοπούλου,  Επισκόπου Δαυίδ-τμήμα από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Ν.Μπότσαρη και  Κορυδαλλέως -από την Οδό Θ.Νόβα έως την Οδό Καθ. Δωριέων
Το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δ. Ναυπακτίας», με αρχικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ο Ερμής» και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση ΕΚΝΔ με τον Βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλο  & την Τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ναυπάκτου

Published

on

By

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Κωνσταντοπουλος-ΕΚΝΔ-ΤΟ-Ναύπακτος
Την Παρασκευή 23/9/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΕΚΝΔ με το Βουλευτή Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και αντιπροσωπείας της Τοπικής  Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της περιοχής μας.
Η ανεργία, η ακρίβεια, η ανασφάλιστη εργασία, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. κλπ τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τόσο ο Βουλευτής όσο και η Τοπική Οργάνωση τόνισαν ότι θα σταθούν αρωγοί στις διεκδικήσεις του ΕΚΝΔ.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Κωνσταντοπουλος-ΕΚΝΔ-ΤΟ-Ναύπακτος

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ