Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης στον Λιμένα Αντιρρίου

Published

on

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, η άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και πλωτού φράγματος στον ανατολικό προβλήτα Αντιρρίου, υπό το συντονισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.  Την άσκηση παρακολούθησαν από κοντά ο Πρόεδρος του ΔΛΤ κ .Σπύρος Τσέλιος, η Διοικήτρια του Α’ Λιμενικού Τμήματος Ρίου κ. Ελένη Κουτσούκου, η Διοικήτρια του Α’ Λιμενικού Τμήματος Ναυπάκτου κ. Μαρία Θωμοπούλου, η Προϊσταμένη του ΔΛΤ κ. Αγγελική Μπισμπίκη καθώς και στελέχη των δύο Λιμενικών Τμημάτων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, υπεύθυνος ferry boat που βρίσκεται προσδεμένο στον Λιμένα Αντιρρίου αντιλαμβάνεται διαρροή ποσότητας καυσίμου.  Άμεσα ενημερώνεται ο Υπεύθυνος Συντονισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας και τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.  Ενημερώνεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, το Α’ Λιμενικό Τμήμα Ρίου ενώ ζητείται η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου.  Ταυτόχρονα, δίδεται εντολή για άμεση κινητοποίηση των Ομάδων Αντιμετώπισης Ρύπανσης.

Σκοπός της άσκησης, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, είναι η από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ένα εικονικό σενάριο θαλάσσιας ρύπανσης με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού.

Σπύρος Τσέλιος: «Ζήτημα μείζονος σημασίας η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας»

Με αφορμή την άσκηση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας κ.Σπύρος Τσέλιος σημείωσε σχετικά: «Η εκπαίδευση σε επίπεδο διενέργειας ασκήσεων ετοιμότητας μάς επιτρέπει να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα και σαφώς πιο συντονισμένα στην περίπτωση ενός πραγματικού περιστατικού.  Για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας η προστασία του φυσικού μας πλούτου και ιδιαιτέρως του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου

Published

on

By

Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.  Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση της εξής κλιματιζόμενης αίθουσας:

  • ΚΑΠΗ Ναυπάκτου | Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο 

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοικτή από σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 και έως τη λήξη του καύσωνα, από τις 9:00’ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στους χώρους θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής  και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον SARS-COV-2.  Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια παραμονής των πολιτών στους χώρους είναι υποχρεωτική και θα τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επιπλέον, θα διατίθεται νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ, θα παρέχονται οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Οι πολίτες καλούνται να:

* Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον

* Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

* Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

* Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

* Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

* Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα αδέσποτα

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, τοποθετήθηκαν ποτίστρες σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου για τις ημέρες του καύσωνα.  Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας, το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821»

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το Καλοκαίρι 2021 και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» τη φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821».

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ