Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένας χρόνος με την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Published

on

Την 1η  Σεπτεμβρίου κλείνει ένας χρόνος με την Αυτοδιοίκηση να διοικείται με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ας δούμε πως   λειτούργησε μέχρι σήμερα το σύστημα αυτό στο Δήμο Ναυπακτίας και ποιες παρενέργειες δημιούργησε με τα μέτρα που πήρε η σημερινή κυβέρνηση με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Μέχρι και το 2014 τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων εκλέγονταν με το πλειοψηφικό σύστημα που εξασφάλιζε την πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου. Το σύστημα αυτό είχε καταγγελθεί ως δημαρχοκεντρικό και ψηφίστηκε  το σύστημα της απλής αναλογικής, ώστε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αντιπροσωπεύεται η κάθε δημοτική παράταξη με την πραγματική της δύναμη στην κοινωνία.   Το σύστημα διοίκησης με την απλή αναλογική καλύπτει όλα τα όργανα διοίκησης ενός δήμου και απαιτεί ουσιαστικό διάλογο και σύνθεση των απόψεων ώστε να λαμβάνεται κάθε φορά εκείνη η απόφαση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η σημερινή κυβέρνηση με τα πρώτα της νομοθετήματα ουσιαστικά ακύρωσε την απλή αναλογική και έδωσε στο δήμαρχο υπερεξουσίες με πρόσχημα την αποτελεσματική διοίκηση των δήμων, χωρίς ωστόσο να περιμένει να προκύψει το πρόβλημα της μη αποτελεσματικής διοίκησης. Για παράδειγμα στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας που προεδρεύει ο δήμαρχος και η οποία αποφασίζει σχεδόν για όλα τα θέματα του δήμου, η αντιπολίτευση εκπροσωπείται με ένα μόνο δημοτικό σύμβουλο, ενώ ο δήμαρχος ορίζει τους υπόλοιπους έξι. Αυτό αποδεικνύει ότι με τα σημερινά δεδομένα και την απλή αναλογική το σύστημα διοίκησης έγινε πράγματι δημαρχοκεντρικό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Β. Γκίζας έχει εξασφαλίσει την διοίκηση του δήμου συνεργαζόμενος με τρεις ακόμα δημοτικές παρατάξεις.

Από αυτές η παράταξη του κ. Τσουκαλά φαίνεται να έχει ταυτισθεί με την παράταξη του δημάρχου, ενώ η ΑΔΚΝ του κ. Μπουλέ προσπαθεί να οριοθετήσει τις αρμοδιότητές της και τις ευθύνες της στους οργανισμούς που έχει αναλάβει την προεδρία και στις δημοτικές ενότητες που έχουν οριστεί εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη του κ. Νταουσάνη ο οποίος κινείται ανεξάρτητος προσπαθώντας να ωριμάσει τους φακέλους των έργων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά η Ενωτική Πρωτοβουλία του κ.   Λουκόπουλου προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι τα έργα που υλοποιούνται της ανήκουν, ενώ η παράταξη του κ. Κοτσανά περιορίζεται σε καταγγελίες για πράγματα που γίνονται και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο ίδιος έκανε στα πέντε χρόνια που ήταν αντιδήμαρχος.

Η παράταξη του κ. Γούλα εστιάζει περισσότερο στο τι πρέπει να γίνει κρατώντας τις δικές της αποστάσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η δημοτική αρχή Γκίζα δίνει την εντύπωση ότι «χαμογελάει προς πάσα κατεύθυνση» χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες και ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί «να τα έχει με όλους καλά». Δημιουργείται η αίσθηση ότι φαίνεται να επαναπαύεται με έργα που προέρχονται από το παρελθόν και για αυτό ίσως αποφεύγει να πει      δημόσια τι παρέλαβε από την δημοτική αρχή Λουκόπουλου, ώστε να μάθει η κοινωνία ποιο θα είναι το δικό της έργο. Όμως όταν «στριμώχνεται», όπως στη περίπτωση της ανάπλασης, υποστηρίζει ότι φταίνε οι μελέτες και η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η κοινωνία ακόμα δεν γνωρίζει ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο του δημάρχου για τη Ναυπακτία. Δεν γνωρίζει ποια έργα σχεδιάζονται για την επόμενη προγραμματική περίοδο, δεν γνωρίζει ποια έργα θα βάλει η δημοτική αρχή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είναι ανοιχτό σε προτάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και την πλήρη υποβάθμιση του δημοτικού Συμβουλίου λόγω και του κορωνοϊού ο πρώτος χρόνος της δημοτικής αρχής Γκίζα έκλεισε.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κατάλληλος χώρος να ξανα λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να κινητοποιηθεί προς όφελος της Ναυπακτίας.

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύριο Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνάντηση για την Δημοτική Παιδική Χορωδία

Published

on

By

Την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 17:00, πραγματοποιείται στο κτήριο Τσώνη (παραλία Ψανής), η πρώτη συνάντηση της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ναυπακτίας για τη φετινή μουσική χρονιά.

Η συνάντηση είναι ανοικτή για όλους τους γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στη Χορωδία και κατά τη διάρκεια αυτής θα τεθούν τα εξής θέματα:

  1. Μέτρα πρόληψης και προστασίας COVID, σύμφωνα με τις εγκυκλίους.
  2. Ορισμός ημέρας και ώρας μαθήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα των παιδιών.

Υπεύθυνη είναι η μουσικός Πόλυ Τριανταφύλλου και τα μαθήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενημερωτική συνάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Φετιχιέ Τζαμί

Published

on

By

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση (Info Day)  του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network – CoHeN)  του Προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020.

Το έργο αφορά σε εργασίες ανάδειξης των Κάστρων Ναυπάκτου, Βόνιτσας και του Φρουρίου Ακτίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10:30 π.μ στο Φετιχιέ Τζαμί στην Ναύπακτο.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν φτάνουν τα 10 εκ. για τα ΚΔΑΠ — Ρεαλιστικές προτάσεις για λύση στο πρόβλημα από την ΚΕΔΕ και τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ

Published

on

By

Η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος για τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν φέτος   εκτός ΚΔΑΠ, για τις μητέρες και τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε απόγνωση και για τους εργαζόμενους που απειλούνται με απολύσεις και μεγάλες μειώσεις ωρών απασχόλησης, προκάλεσαν ένα μεγάλο «κύμα» κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων από 71 Βουλευτές όλων των κομμάτων, για την ανάδειξη του προβλήματος και την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης από την Κυβέρνηση.

Αναφορές στο πρόβλημα έγιναν επίσης κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή από τον    Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ  Φώφη Γεννηματά.

Δυστυχώς,  τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση (10.000.000€ επιπλέον χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ στους Δήμους) δεν αρκούν για να καλύψουν τα τεράστια χρηματοδοτικά κενά που προέκυψαν φέτος.

Ωστόσο, η αξιοποίηση των ποσών που αντιστοιχούν σε voucher που δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι τις 09/09, που ήταν η διορία, να αναδιανεμηθούν ως voucher για ΚΔΑΠ, ώστε να χορηγηθούν σε μία Δεύτερη κατανομή από 1η Οκτώβρη στις μητέρες που ενώ είχαν πλήρη φάκελο κριτηρίων και δικαιολογητικών, εν τούτοις δεν έχουν λάβει voucher.

Επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να διατεθούν και τα περίπου 7έως 8.000.000 ευρώ που έμειναν από την πρώτη φάση εντελώς αδιάθετα. Τα ποσά που θα προκύψουν από τα μη ενεργοποιημένα voucher σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα αδιάθετα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 30.000.000 ευρώ, ένα ποσό που σε συνδυασμό με τα 10.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ή ακόμα και τα πιθανά   αδιάθετα από το παράλληλο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, θα δώσουν με βεβαιότητα και κυρίως χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, την επίλυση του τεράστιου φετινού προβλήματος.

Για τις παραπάνω προτάσεις του ΠΑΣΕΚΔΑΠ και της ΚΕΔΕ, που θα έδιναν άμεση λύση και χωρίς επιπλέον κόστος στο φετινό χρηματοδοτικό αδιέξοδο,  υπάρχει άρνηση να υιοθετηθούν από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων.

Να σημειωθεί εκτός του  ότι η πρόταση είναι χωρίς επιπλέον κόστος, χωρίς κάποια χρονοβόρα ή δύσκολη διαδικασία, έχει   εφαρμοστεί και τα προηγούμενα χρόνια (2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019), και δίνει τη δυνατότητα να λάβουν voucher πολύ περισσότερες μητέρες από όσες έχουν λάβει μέχρι σήμερα, εντάσσοντας χιλιάδες επιπλέον παιδιά στα ΚΔΑΠ.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ