Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα ακόμα εξαιρετικό ΔΙ.ΧΟ.ΦΕ.Ν. «Μίκης Θεοδωράκης» (φωτο)

Published

on

Άνοιξε αυλαία, χθες Παρασκευή, το 9ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης». Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων. Το «παρών» έδωσαν Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Κοτρωνιάς, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιώργος Σιαμαντάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, δημοτικοί σύμβουλοι, φίλοι της χορωδίας και πολύς κόσμος που τίμησαν με την παρουσία τους τον καταξιωμένο πλέον θεσμό του Φεστιβάλ, που διανύει τον 18ο χρόνο ζωής.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Μητροπολίτη, τον δήμαρχο Ναυπακτίας και την πρόεδρο της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου Άννα Παπαγεωργίου. Την εκδήλωση άνοιξε η Παπαχαραλάμπειος Παιδική Χορωδία, για να ακολουθήσει η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, ερμηνεύοντας έργα του Μίκη, με τη συνοδεία του  Συνόλου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Εξαιρετική ήταν, τόσο η εμφάνιση του γνωστού τραγουδιστή Βασίλη Λέκκα, όσο και η σύμπραξη του με την Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και την Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΝΟΥ, όπου και ερμήνευσαν έργα του Μ. Θεοδωράκη. Σήμερα Σάββατο, ακολούθησε το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, όπου 14 Χορωδίες συναγωνίστηκαν και βαθμολογήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή – αποτελούμενη από τους γνωστούς συνθέτες Ηλία Ανδριόπουλο και Νότη Μαυρουδή και τον γνωστό μαέστρο Σταύρο Μπερή. Το 9ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» ολοκληρώθηκε  με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Χορωδία «Ambitus» της Λεόντειου σχολής της Νέας Σμύρνης, με μαέστρο την Κατερίνα Βασιλικού, ήταν η νικήτρια  στο 9ο ΔΙ.ΧΟ.ΦΕ.Ν «Μίκης Θεοδωράκης». Το βραβείο συνοδεύτηκε και από το χρηματικό έπαθλο των 1500 ευρώ.

Την δεύτερη θέση κατέλαβε το σύνολο «Αρμονία», με μαέστρο την Ανέλια Στεφάνοβα, από την Πρέβεζα λαμβάνοντας το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ.

Την τρίτη θέση κατέλαβε η χορωδία «Cantelena» από την Πάτρα, με μαέστρο την Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού, και το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανταμώματα και ξεφαντώματα

Published

on

By

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η γκρίνια για το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα μένει. Γκρινιάζει η κάθε αντιπολίτευση. Γκρινιάζουν όσοι δεν επιχορηγήθηκαν αλλά και αυτοί που επιχορηγήθηκαν, γιατί  σε σχέση με άλλους πήραν λιγότερα  χρήματα από τον Δήμο. Και όλοι οι σύλλογοι πιέζουν και διεκδικούν και όσο η κρίση γίνεται πιο σκληρή τόσο μεγαλώνει και η πίεση και η γκρίνια πάει σύννεφο. Ο εκάστοτε αντιδήμαρχος Πολιτισμού γίνεται το μήλο της έριδος και πολιορκείται από όλους. «Δώσε μου και μένα μπάρμπα …». Και εξαρτάται πόσο ενδοτικός είναι στις πιέσεις ο κάθε αντιδήμαρχος και αν μέσα από τις επιχορηγήσεις μετράει ψήφους.

Και μαζί με τα ανταμώματα γέμισε η Ελλάδα γαστρονομικές πολιτιστικές γιορτές από γιορτή  γίδας και προβατίνας, μανιταριού, ντομάτας και αγγουριού, σαρδέλας και τσιπούρας, καλαμποκιού, κερασιού, σύκου  και γλυκού και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ( και είναι αστείρευτη η έμπνευση και η φαντασία) με τη συνοδεία πάντα μουσικής και χορού.

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι θιασώτης των ανταμωμάτων και των ξεφαντωμάτων,  γιατί είναι απόλυτα ταιριαστά στο ελληνικό ταμπεραμέντο, καλύπτουν την πανάρχαια κοινοτική αντίληψη που διακρίνει τον Έλληνα.

Και για να μην παρεξηγηθώ από κάποιους , λέγοντας κοινοτική αντίληψη εννοώ την ανάγκη για επικοινωνία και συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις και δράσεις της κοινότητας που δημιουργούν δηλαδή και ενισχύουν τους δεσμούς μιας κοινωνίας ανθρώπων και ενεργοποιούν τον εθελοντισμό.

Να ξεκαθαρίσω όμως  ότι είμαι θιασώτης της αυθεντικότητας και της παράδοσης και επομένως δεν μπορώ να διανοηθώ να επιχορηγείται αντάμωμα για κλαρινογαμπρούς.

Να ξεκαθαρίσω επίσης  ότι είμαι θιασώτης των γαστρονομικών γιορτών με την προϋπόθεση όμως ότι οι γιορτές αυτές συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και συμβάλλουν στην ενίσχυση και στην προβολή της. Επομένως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τα προϊόντα της γιορτής αγοράζονται σαν να είναι  εισαγόμενα.

Επομένως ο εκάστοτε Δήμος πρέπει να επιχορηγεί τα ανταμώματα και τα ξεφαντώματα και τις γαστρονομικές γιορτές, όμως  με όρους,  κριτήρια και προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια διαμορφώνονται αλλά και επικαιροποιούνται στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου, είναι ενταγμένα  στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου  και είναι σεβαστά από όλους.

Έτσι δεν θα υπάρχει λόγος για γκρίνια, ο εκάστοτε αντιδήμαρχος δεν θα δέχεται αλλά ούτε και θα υποκύπτει σε κάθε είδους πιέσεις και κυρίως θα αρχίσει να καλλιεργείται μια άλλη κουλτούρα  και αντίληψη για το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα και με τον καιρό θα περιορίζονται  οι πολύ συχνές πλέον « πολιτιστικές παραφωνίες».

Και το καλοκαίρι θα κλείνει με την ευχή:

“ Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακατοίκητο…

Published

on

By

Δεν χρειάζεται και  πολύ μυαλό για να αντιληφθεί έστω και ένας από τους δύο ιδιοκτήτες των οχημάτων ότι  έχουν αποκλείσει παντελώς την διέλευση από το πεζοδρόμιο. Για  ηλικιωμένους διερχόμενους και για μητέρες με καρότσι, το πετυχημένο μπλοκάρισμα σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν στον κίνδυνο να παρακάμψουν το αυτοκίνητο  περπατώντας στο δρόμο…

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

Πλούσια ύλη, ρεπορτάζ, χιούμορ, συνεντεύξεις και όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο και μη, διαβάστε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek.gr.

Κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Ετήσια συνδρομή 20 ευρώ. (επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ: 6978 500 005  &  26340 25015)

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ