Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα διεθνές σχολείο στη Ναύπακτο

Published

on

Για πέντε μέρες, από την Παρασκευή 20/9 μέχρι την Τρίτη 24/9, ένα διαφορετικό σχολείο λειτούργησε στη Ναύπακτο, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, το Corinth Rift Laboratory School 2019. Το σχολείο εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες  του  Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο της τάφρου της Κορίνθου), όπως μπορεί να δει κανείς στο http://crlab.eu/.

Το CRL School 2019 ήταν ένα διεθνές σχολείο, στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι καθηγητές και ερευνητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων (Ecole Normale Superieure, Universite de Savoie, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Centre National de la Recherche Scientifique, Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.ά.), 13 φοιτητές Γεωλογίας, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών, αλλά και 13 καθηγητές Δευτεροβάθμιας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ένα σύνολο 26 εκπαιδευόμενων ατόμων, τα έξοδα των οποίων κάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών. Το σχολείο ήταν ανοιχτό σε όποιον άλλον ήθελε να το παρακολουθήσει, με τις ομιλίες να γίνονται στα αγγλικά.

Γιατί εδώ στη Ναύπακτο; Επειδή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή, η οποία αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων. Εκτός, λοιπόν, από περίπου 40 σεισμογράφους, έχουν εγκατασταθεί και 30 γεωδαιτικοί σταθμοί GPS οι οποίοι μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής.

Και τι δεν μάθαμε! Για τα ρήγματα και το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής,  μερικά από τα οποία παρατηρήσαμε και μελετήσαμε στο πεδίο. Για σεισμούς και την καταγραφή τους, όχι μόνο με σεισμογράφους αλλά και με τηλεπισκόπηση από δορυφορικά συστήματα. Για τις μετακινήσεις του εδάφους, μετρημένες με συστήματα GPS, όπως την απομάκρυνση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου μέχρι και 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων.

Έμαθαν όμως και οι μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, με επίδειξη του SEISMOBOX. Είδαν με μεγάλη προσοχή και κατάλαβαν πώς αντιδρούν τα κτίρια ανάλογα με το ύψος τους και τη συχνότητα των σεισμικών κυμάτων και πώς καταγράφονται οι σεισμοί, ενώ έθεσαν πολλές και καλές ερωτήσεις στους καθηγητές που έκαναν την παρουσίαση.

Κατά τη γνώμη μου, το σχολείο αυτό είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τους καθηγητές και δασκάλους της Ναυπάκτους, ίσως αν εμπλουτιστεί με αναφορά σε μέτρα προστασίας ενάντια στους σεισμούς, ώστε να διαχυθεί αυτή γνώση προς τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Αφορά όμως και τις τοπικές αρχές, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, αλλά και το ευρύ κοινό γενικότερα.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Ντίνος Τσουκαλάς χαιρέτησε στην πρωινή συνεδρία του Σαββάτου, ενώ παρευρέθηκε και συνομίλησε με ξένους επιστήμονες ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Γιάννης Νταουσάνης.

Αργύρης Δρίβας 

Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Φωτογραφίες των:  Pierre Briole, Ελισάβετ Νίκολη, Σωτήρη Τέφα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η δική μας Ζωή σε διαφήμιση στο Λονδίνο!

Published

on

By

Ζωή-Δενδραμη-λονδίνο-abellio-bus

Μια ναυπάκτια φιγουράρει στις διαφημίσεις στα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου.

Η δική μας Ζωή Δενδραμή επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες εργαζόμενους για την διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας της Abellio, που εδώ και δύο χρόνια δουλεύει σε αυτήν ως οδηγός.

Αποτέλεσμα, να εμφανίζεται στους δρόμους της μεγαλούπολης των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καθημερινά.

Εδώ και δύο χρόνια, θύμα της κρίσης η Ζωή, ξεκίνησε το ταξίδι της στο άγνωστο, βρίσκοντας εργασία ως οδηγός στα διώροφα λεωφορεία της Βρετανικής πρωτεύουσας, με όπλο το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης που διέθετε και πολλά… κότσια.

Το Nafsweek  εύχεται να έχει υγεία και δύναμη, αποδεικνύοντας καθημερινά την ψυχική της δύναμη και την αξιοσύνη της.

Μπράβο Ζωή μας!!!

Ζωή-Δενδραμη-λονδίνο-abellio-bus Ζωή-Δενδραμη-λονδίνο-abellio-bus Ζωή-Δενδραμη-λονδίνο-abellio-bus Ζωή-Δενδραμη-λονδίνο-abellio-bus Ζωή-Δενδραμη-λονδίνο-abellio-bus

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Είμαι και ΕΓΩ υπεύθυνος για την καθαριότητα του Δήμου μου

Published

on

By

δήμος-ναυπακτίας-απορρίμματα-καμπάνια

Την ενημέρωση και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση των δημοτών έχει σαν στόχο η καμπάνια του Δήμου Ναυπακτίας για το θέμα των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα τονίζεται και η συνυπευθυνότητα των δημοτών, ώστε να είναι ο Δήμος καθαρός, μια και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, με σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

 

Τα απορρίμματά μου

Τα βγάζω μετά τις 8 το βράδυ

Δεν τα πετάω σε ακάλυπτους και κοινόχρηστους χώρους

Τα τοποθετώ μέσα στον κάδο και όχι έξω από αυτόν

Τα χωρίζω σε ανακυκλώσιμα και μη, τοποθετώντας τα στον αντίστοιχο κάδο

Κλείνω πάντα το καπάκι του κάδου

 

Τι προσέχω:

ΔΕΝ τοποθετώ μπάζα εντός και πλησίον των κάδων

ΔΕΝ τοποθετώ κλαδιά πλησίον των κάδων

ΔΕΝ μετακινώ τους κάδους

ΔΕΝ σταθμεύω πλησίον των κάδων γιατί εμποδίζω

 

Τι δεν ξεχνώ:

Στους πράσινους κάδους

Δένω καλά τις σακούλες απορριμμάτων

Στους Μπλέ κάδους

Τοποθετώ μόνο ανακυκλώσιμα υλικά(μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό) έχοντας φροντίσει για τη μείωση του όγκου τους (π. χ συμπιέζοντας τα χαρτοκιβώτια).

 

Για τα ογκώδη απορρίμματα καλώ την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Γραφείο Δημότη 15199)

δήμος-ναυπακτίας-απορρίμματα-καμπάνια

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρωτιά του Θανάση Παπαθανάση στις εκλογές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

παπαθανάσης-ένωση-ευρωπαϊκή-φαρμακοποιών

Πρώτος  εξελέγη ο Θανάσης Παπαθανάσης Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπροέδρου του Πανευρωπαϊκης  Ένωσης Φαρμακοποιών στις Αρχαιρεσίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας.

Οι συνδυασμοί για την Αντιπροσωπεία στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έλαβαν:
Παπαθανάσης Θανάσης  30 ψήφοι      57,7%
Πανταζής Γιωργος.           12 ψήφοι      23,1%
Πετρόπουλος Πέτρος.      10 ψήφοι     19,2%

Εξάλλου πρώτος εξελέγη ο Θανάσης Παπαθανάσης και στο ενωτικό ψηφοδέλτιο για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Αναλυτικά έλαβαν:
Παπαθανάσης Θανάσης  15
Πανταζης Γιώργος            13
Νικάκης Αλέξανδρος.       8
Γκριζης Χρυσοβαλάντης   4
Φούντα Σπυριδουλα.         3
Ραπτάκης Μιχάλης.           3
Μουρκούση Μαρια.            2
Σκαρτσάρης Ανδρέας.        1
Κωταντούλας Αλκιβιαδης   1

Μετά την ολοκλήρωση των Αρχαιρεσιών ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε:
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου για τη μεγάλη εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Η ευθύνη μεγάλη αλλά μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω να τους υπηρετώ και να τους εκπροσωπώ με μεγαλύτερη αφοσίωση και πάθος.
Ο φαρμακοποιός βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στους συμπολίτες μας και αποτελεί βασικό πυλώνα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους συναδέλφους μας, να εκσυγχρονίζουμε το φαρμακείο και να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Με κοινωνικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες ο Φαρμακοποιός καθημερινά ενισχύει το ρόλο του και με συνεργασίες με τους συλλόγους ασθενών αλλά και με όλους τους φορείς είναι ισχυρός σύμμαχος για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας»

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ