Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα διεθνές σχολείο στη Ναύπακτο

Published

on

Για πέντε μέρες, από την Παρασκευή 20/9 μέχρι την Τρίτη 24/9, ένα διαφορετικό σχολείο λειτούργησε στη Ναύπακτο, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, το Corinth Rift Laboratory School 2019. Το σχολείο εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες  του  Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο της τάφρου της Κορίνθου), όπως μπορεί να δει κανείς στο http://crlab.eu/.

Το CRL School 2019 ήταν ένα διεθνές σχολείο, στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι καθηγητές και ερευνητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων (Ecole Normale Superieure, Universite de Savoie, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Centre National de la Recherche Scientifique, Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.ά.), 13 φοιτητές Γεωλογίας, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών, αλλά και 13 καθηγητές Δευτεροβάθμιας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ένα σύνολο 26 εκπαιδευόμενων ατόμων, τα έξοδα των οποίων κάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών. Το σχολείο ήταν ανοιχτό σε όποιον άλλον ήθελε να το παρακολουθήσει, με τις ομιλίες να γίνονται στα αγγλικά.

Γιατί εδώ στη Ναύπακτο; Επειδή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή, η οποία αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων. Εκτός, λοιπόν, από περίπου 40 σεισμογράφους, έχουν εγκατασταθεί και 30 γεωδαιτικοί σταθμοί GPS οι οποίοι μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής.

Και τι δεν μάθαμε! Για τα ρήγματα και το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής,  μερικά από τα οποία παρατηρήσαμε και μελετήσαμε στο πεδίο. Για σεισμούς και την καταγραφή τους, όχι μόνο με σεισμογράφους αλλά και με τηλεπισκόπηση από δορυφορικά συστήματα. Για τις μετακινήσεις του εδάφους, μετρημένες με συστήματα GPS, όπως την απομάκρυνση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου μέχρι και 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων.

Έμαθαν όμως και οι μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, με επίδειξη του SEISMOBOX. Είδαν με μεγάλη προσοχή και κατάλαβαν πώς αντιδρούν τα κτίρια ανάλογα με το ύψος τους και τη συχνότητα των σεισμικών κυμάτων και πώς καταγράφονται οι σεισμοί, ενώ έθεσαν πολλές και καλές ερωτήσεις στους καθηγητές που έκαναν την παρουσίαση.

Κατά τη γνώμη μου, το σχολείο αυτό είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τους καθηγητές και δασκάλους της Ναυπάκτους, ίσως αν εμπλουτιστεί με αναφορά σε μέτρα προστασίας ενάντια στους σεισμούς, ώστε να διαχυθεί αυτή γνώση προς τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Αφορά όμως και τις τοπικές αρχές, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, αλλά και το ευρύ κοινό γενικότερα.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Ντίνος Τσουκαλάς χαιρέτησε στην πρωινή συνεδρία του Σαββάτου, ενώ παρευρέθηκε και συνομίλησε με ξένους επιστήμονες ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Γιάννης Νταουσάνης.

Αργύρης Δρίβας 

Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Φωτογραφίες των:  Pierre Briole, Ελισάβετ Νίκολη, Σωτήρη Τέφα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

Γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

Γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το κέντρο της πόλης αλλάζει

Published

on

By

Ανοικτό-κεντρο-εμποριου-ναυπακτος
Ξεκίνησαν οι εργασίες στην οσό Πλαστήρα (προέκταση Οδού Καλαντζοπούλου από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Βαρδακουλά), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις   και στις  οδούς  Καλαντζοπούλου,  Επισκόπου Δαυίδ-τμήμα από την Οδό Κ. Τζαβέλα έως την Οδό Ν.Μπότσαρη και  Κορυδαλλέως -από την Οδό Θ.Νόβα έως την Οδό Καθ. Δωριέων
Το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δ. Ναυπακτίας», με αρχικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ο Ερμής» και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση ΕΚΝΔ με τον Βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλο  & την Τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ναυπάκτου

Published

on

By

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Κωνσταντοπουλος-ΕΚΝΔ-ΤΟ-Ναύπακτος
Την Παρασκευή 23/9/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΕΚΝΔ με το Βουλευτή Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και αντιπροσωπείας της Τοπικής  Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της περιοχής μας.
Η ανεργία, η ακρίβεια, η ανασφάλιστη εργασία, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. κλπ τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τόσο ο Βουλευτής όσο και η Τοπική Οργάνωση τόνισαν ότι θα σταθούν αρωγοί στις διεκδικήσεις του ΕΚΝΔ.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Κωνσταντοπουλος-ΕΚΝΔ-ΤΟ-Ναύπακτος

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ