Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα στα τρία παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ

Published

on

Εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) έμειναν για τη νέα σχολική περίοδο, 2021 -2022, ένα στα τρία παιδιά, οι γονείς των οποίων κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις για τα δύο προγράμματα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Ειδικότερα, αποκλείστηκαν 83.000 παιδιά, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προ ημερών, αριθμός που ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις και παράλληλα επιβεβαίωσε του φόβους των αιρετών που εξαρχής διατύπωναν τις αντιρρήσεις τους κυρίως για τον ύψος του προϋπολογισμού των δύο προγραμμάτων, που είναι ίδιο με το περσινό.

Δήμαρχοι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανέφεραν ότι και φέτος θα μείνει εκτός δομών μεγάλος αριθμός παιδιών, που θα ξεπερνά τις 70.000, λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού των προγραμμάτων, σημειώνοντας πως δεν θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Δανιηλίδης είχε αναφέρει  ότι «φέτος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δομών περίπου 80.000 παιδιά, έναντι 60.000 πέρυσι, τόσο λόγω του ίδιου προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 279 εκατ. ευρώ, όσο και του μεγαλύτερου, σε σχέση με πέρυσι, αριθμού αιτήσεων που θα υποβληθούν λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία οδηγήθηκαν χιλιάδες γονείς από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑΜΕΑ). Σύμφωνα με την ίδια για τα ΚΔΑΠ υποβλήθηκαν 113.877 αιτήσεις, αλλά έγιναν δεκτές μόνο οι 63.051, γεγονός που σημαίνει ότι έμεινα εκτός δωρεάν φιλοξενίας 50.000 παιδιά.

Η ΕΕΤΑΑ μάλιστα αποδίδει το μεγάλο αριθμό παιδιών που έμεινε εκτός, στο γεγονός ότι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ξεπερνούσαν το εισόδημα, δηλαδή ήταν πολύ πιο πάνω από το όριο των 23.000 ετησίως.

Για τρίτη χρονιά κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει το πρόγραμμα με τον ίδιο προϋπολογισμό των 279 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρόσθετη στήριξη, ώστε να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ, υπέβαλαν συνολικά αίτηση 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, έλαβαν voucher 167.100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις που αφορούσαν πάνω από 83.000 παιδιά απορρίφθηκαν.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος για 250.863 παιδιά, σημείωσε νέα αύξηση, καθώς το 2020 ήταν για 229.600 παιδιά, έναντι 172.197 του 2019. Πέρυσι, με την πρώτη ανακοίνωση έμεναν εκτός περίπου 65.000 παιδιά, ενώ το 2019 ήταν περίπου 17.000.

Αρχίζουν αύριο οι εγγραφές

Στο μεταξύ στην… ουρά για την εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) θα βρεθούν από αύριο οι 167.100 ωφελούμενοι γονείς, κάτοχοι των voucher που έλαβαν για τις δύο δομές, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Όσοι έχουν επιλεγεί με σειρά μοριοδότησης, λαμβάνουν voucher αξίας 280 ευρώ το μήνα μήνα προκειμένου να επιλέξουν τον φορέα-δομή (δημοτικό ή ιδιωτικό) που επιθυμούν να φιλοξενηθεί το παιδί τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αν δικαιούνται ή όχι την «αξία τοποθέτησης» (voucher), μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ( www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr ) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Σημειώνεται ότι φέτος στα δύο προγράμματα της ΕΕΤΑΑ συμπεριλαμβάνονται και οι μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων – Οι  προθεσμίες

Published

on

By

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ,  ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να καταβάλλουν διπλή δόση του φόρου στο τέλος Οκτωβρίου.

 Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα το απόγευμα ενώ, δεδομένου ότι πρόκειται για περισσότερα από επτά εκατομμύρια, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ύστερα από αρκετές ώρες. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δύο τρόπους για να εντοπίσουν το ποσό μέσα από την καινούργια πλατφόρμα myAADE.

· 1η και 2η δόση: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

· 3η δόση: Τρίτη 30 Νοεμβρίου

· 4η δόση: Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου

· 5η δόση: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και

· 6η δόση: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν θα υπάρξει ενώ όσοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που θα κριθεί με τα εισοδήματα που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα λάβουν πρόσθετη έκπτωση 50%, με το όριο να είναι 9000 ευρώ για τον ανύπαντρο, 10.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πολιτική στο τραπέζι

Published

on

By

Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, όμως και υπό την επήρεια των ριάλιτι των   τελευταίων χρόνων μάλλον η πολιτική φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα αυτό.

Τα πολιτικά τραπεζώματα πάντα τραβούν το ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας από τους ομοτράπεζους και     φτάνοντας στο ψητό.

Τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον στη Ναυπακτία στράφηκε γύρω από ένα σουφλέ.

Η είδηση όμως είναι ότι τελικά το σουφλέ    κάηκε προτού φαγωθεί.

Ουδέποτε φαίνεται να παραβρέθηκαν σε κοινό γεύμα στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με πρώην συνεργάτη τους.

Μάλλον εντέχνως και σκοπίμως διέρρευσε η πληροφορία, για να ανοίξει σε κάποιους την όρεξη.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πέτυχαν το ΣΤΟΧΟ τους» – Υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας στη Ναύπακτο

Published

on

By

Πετυχαίνοντας το στόχο τους, για προβολή της πόλης της Ναυπάκτου και εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας, όλων των κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών.

Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στα “60 χρόνια μνήμης” από τη δωρεά του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους και υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη πόλη της Ναυπάκτου.

Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο +Μπλε” και του ΑΣ Τοξοβολίας Πέλοπας, σε συνεργασία με το ΑΣΤ Προαστείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού – επιτροπής Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου.

Τα μετάλλια στους νικητές αγώνων απένειμαν ο Δήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Ντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Παπαχαραλάμπειου εθνικού σταδίου Γιώργος Μίχος, ο εκπρόσωπος  της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε” Τάσος Ξύδης, και ο πρόεδρος του ΑΣ Τοξοβολίας “Πέλοπας” Παύλος Κούλης.

Ευχαριστούμε θερμά σωματεία, προπονητές, αθλητές και συνοδούς που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, οι οποίοι τόσο από τη διοργάνωση όσο και από τη παραμονή τους στη Ναύπακτο, αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Σημ.: Για όποια πρόσθετη πληροφορία: 26340 25016 / info@prasinomple.gr

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ