Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έντονη ανησυχία για τους Παιδικούς Σταθμούς – Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Published

on

Κατακλυσμός από ερωτήσεις Δημάρχων προς την ΚΕΔΕ όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου καθώς έντονη είναι η ανησυχία για την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών τον Σεπτέμβριο.
Και ενώ ήδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει εγγραφές δεν γνωρίζουν ούτε πόσα παιδιά θα πάρουν, ούτε που θα τα στεγάσουν καθώς εν΄όψη μέτρων κορονοϊού μπορεί να χρειαστεί διπλασιασμός των αιθουσών ή μείωση του προσωπικού κατά 50%, αν προβλεφθεί η μείωση των παιδιών ανά τμήμα στο 50%.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τις ηγεσίες και του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας. Σε συζήτηση που υπήρξε μάλιστα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο όπου ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε επιπλέον 30 εκατομμύρια και την δυνατότητα να μεταφερθούν παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους παιδικούς ο Υφυπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει άμεσα το θέμα και θα υπάρξουν απαντήσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και τεράστιο ζήτημα με την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση καθώς δεν υπάρχουν αίθουσες και οι δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιο ζήτημα. Περίπου 40 δήμοι όπως ενημέρωσε αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα, 13 εκ των οποίων δεν προλαβαίνουν με τίποτα να ετοιμαστούν και προφανώς θα εξαιρεθούν.

Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο Εργασίας, η ΚΕΔΕ ζήτησε και νέα παράταση για την αδειοδότηση των παιδικών σταθμών καθώς με το άρθρο 6 του ΠΔ 59 του 2017 περίπου 100 σταθμοί ανά την Ελλάδα αν δεν πάρουν παράταση θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς δεν θα έχουν νόμιμη λειτουργία και δεν θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση».

Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Οι διεκδικήσεις που κατέθεσε η Κοινωνική Επιτροπή της ΚΕΔΕ στα αρμόδια υπουργείο αφορούν:

Να αυξηθεί το κονδύλι για την νέα περίοδο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να φιλοξενηθούν στους Παιδικούς Σταθμούς. Αν υπάρξει το μέτρο για μείωση των παιδιών ανά τμήμα τότε θα υπάρξει και διπλασιασμός του λειτουργικούς κόστους. Η ΚΕΔΕ ζητάει να διασφαλιστεί ένα ποσό επιπλέον 30 εκ ευρώ, δηλαδή από 280 εκ να πάει στα 310. Το 85% αυτού του ποσού προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ.
Εφόσον το βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού προέρχεται από ίδιους πόρους και όχι από το ΕΣΠΑ μπορεί πια να ανοίξει η πόρτα και για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους με βάση οικογενειακά κριτήρια.

Σε καμία περίπτωση να μην διαχωριστεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση» από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕΑ διότι όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης υπάρχει μια έντονη φημολογία αμφισβήτησης της χρησιμότητας τους.

Να υπάρχει διακριτική ευχέρεια της οικογένειας για τα τετράχρονα παιδιά εφόσον το επιθυμεί να πάει στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό να μπορεί να κάνει την επιλογή.

Να είναι δικαιούχοι των voucher από την ΕΕΤΑΑ όλοι οι δικαιούχοι γονείς των τετράχρονων παιδιών, να υπάρχει η υποχρεωτικότητα αλλά να μπορεί να διαλέξει ο γονιός παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο.

Να υπάρξει αύξηση της αξίας των voucher κατά 500 ευρώ στους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και κατά 250 ευρώ στα ΚΔΑΠ καθώς έχει υπάρξει αύξηση του μισθολογικού κόστους διότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα τηρούν κατά γράμμα τις εργασιακές και άλλες διατάξεις και οι δήμοι αναγκάζονται να συμπληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως από δικούς τους πόρους.

Να επαναπροσδιοριστεί το ηλικιακό όριο τα παιδιά από 2 χρονών προκειμένου αυτά να εγγράφονται στους Βρεφικούς και τους Παιδικούς Σταθμούς. Σήμερα με βάση τον κανονισμό μπορούν να εγγράφονται μόνο όσα παιδιά έχουν συμπληρώσει τα 2,5 χρόνια και χρειάζεται τροποποίηση του κανονισμού μια και τα τετράχρονα φέτος θα εγγραφούν στα προνήπια.

Να υπάρξει αύξηση του πλαφόν του προγράμαμτος «Εναρμόνιση» για το εκκαθαριστικό κατά 3.000 ευρώ και αυτοί που βρίσκονται στην κατηγορία από 27.000 να πάνε στα 30.000 και αυτοί που βρίσκονται στα 30.000 να πάνε στο 33.000
Τέλος υπάρχει και το μακροπρόθεσμο διότι φέτος δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και είναι η επανεξέταση στην κατανομή των voucher.

Να σημειωθεί οτι η  ΚΕΔΕ και η Επιτροπή δικαιώθηκαν στις προβλέψεις που είχαν κάνει από 2017 ότι με αυτό το σύστημα θα κυριαρχήσει κατά κράτος ο ιδιωτικός τομέας. Πάνω από το 60% των παιδιών στα ΚΔΑΠ είναι ιδιωτικών κέντρων και βαίνουν στην ίδια κατεύθυνση και οι αριθμοί των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης κτίζουν καινούργιες πτέρυγες για νηπιαγωγεία ενώ ταυτόχρονα να καταρρέει όλο το κοινωνικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί δικαίωμα των πολιτών.

πηγή: ΟΤΑ

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη Ευαγγελία Πλατανιώτη

Published

on

By

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια  Πρωταθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη «για τις κορυφαίες διακρίσεις της και τη σημαντική προσφορά της στην καλλιτεχνική κολύμβηση».

Την ναυπάκτια στην καταγωγή κ. Πλατανιώτη βράβευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης Ημερίδας «Υγιής Αθλητισμός και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Lepanto Formula Kite 2022.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Νωρίτερα, η κ.Πλατανιώτη που συμμετείχε ως ομιλήτρια στην Ημερίδα μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία της και στιγμές από την αθλητική της πορεία.  Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην καθοριστική στήριξη και συμβολή της οικογένειά της και όσων στάθηκαν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Σιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Ντίνος ΤσουκαλάςΣωκράτης ΠαπαβασιλείουΓιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνου κ. Γιώργος Πολύχρονος, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κλάσης Αετοσανίδας (International Kiteboarding Association) κ. Σπύρος Κρότσης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Άκης Τσαλίκης και ο Αθλητικός Διευθυντής της AHEPA Hellas κ. Αδάμ Βλαχογιάννης.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Published

on

By

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς θα «τρέξει» με το μοντέλο «Αλλάζω Συσκευή».

Πιθανότατα, οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ