Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάμε για δύο πόλους στη Ναυπακτία;

Published

on

By

Από τις οκτώ παρατάξεις που κατέβηκαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και από τις οποίες οι επτά     κατάφεραν να έχουν εκπροσώπηση στο δημοτικό    συμβούλιο, τώρα μόνο τέσσερις δηλώνουν ότι θα    κατέβουν στον εκλογικό στίβο, ενώ διάχυτη είναι η     αντίληψη στην κοινωνία ότι η σκληρή μάχη θα δοθεί ανάμεσα στις  δύο παρατάξεις, του νυν δημάρχου Γκίζα και του πρώην δημάρχου Λουκόπουλου.

Ο διπολισμός  ίσως να μην είναι αυτό που πραγματικά θέλει η κοινωνία επιβάλλεται όμως από το θεσμικό πλαίσιο. Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που τουλάχιστον στο δήμο μας αποδυναμώνει την πολυφωνία και σε κάποιες περιπτώσεις πιθανότατα να αλλοιώσει  και αυτό που πραγματικά θέλει για την εκπροσώπησή της η κοινωνία.

Το πρώτο στοιχείο είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Για τη       συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου απαιτούνται 125 υποψήφιοι ως  ελάχιστος αριθμός και μέγιστος 345 (μεγάλος ασφαλώς πονοκέφαλος το 40% της ποσόστωσης των δύο φύλων και η επιφύλαξη του κόσμου να συμμετέχει στα κοινά).

Είναι προφανές ότι στο δήμο Ναυπακτίας  είναι δυνατή η συγκρότηση δύο ισχυρών παρατάξεων με πιθανότητα και τρίτης χωρίς όμως προοπτική να μπει στο δεύτερο γύρο. Συνεπώς τα ισχυρά αυτοδιοικητικά στελέχη συνωστίζονται στις δύο παρατάξεις που θα έχουν  προοπτική να μπουν στη δεύτερο γύρο.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η εκλογή του προέδρου στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Ο πρόεδρος   εκλέγεται από το συνδυασμό του  δημάρχου ακόμα κι αν ο συνδυασμός αυτός δεν έχει την  πλειοψηφία στην κοινότητα. Αυτό λοιπόν έχει τις εξής παρενέργειες:   Οι υποψήφιοι – «γκεσέμια» σε αυτές τις κοινότητες θα δεχτούν φοβερή πίεση.

Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουν να είναι υποψήφιοι με έναν από τους δύο  ισχυρότερους συνδυασμούς κι αν είναι τυχεροί και «ποντάρουν» στο δήμαρχο που θα εκλεγεί, θα γίνουν κι αυτοί πρόεδροι. Από την άλλη βέβαια είναι ολοφάνερο ότι μπορεί να αλλοιωθεί η   βούληση της πλειοψηφίας της κοινότητας, αν τελικά ο πρώτος σε ψήφους δεν ανήκει στην παράταξη του  εκλεγμένου δημάρχου.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τις δύο μονοεδρικές έδρες του δήμου, Πλατάνου και Πυλλήνης, που δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από την παράταξη του  εκλεγμένου δημάρχου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  αυτόν που πραγματικά θέλει η πλειοψηφία της δημοτικής ενότητας να μείνει εκτός δημοτικού συμβουλίου!

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων κάτω των 300 δεν έχουν λόγο να πιέζονται. Αυτοί μπορούν να επιλέξουν όποιο συνδυασμό επιθυμούν, πέρα από τους δύο, αρκεί να έχουν μαζί τους την πλειοψηφία των συγχωριανών τους, γιατί μόνο αυτή χρειάζονται για να εκλεγούν   πρόεδροι.

Μπορεί λοιπόν η κοινωνία να αποστρέφεται το διπολισμό, το θεσμικό πλαίσιο όμως τον επιβάλλει.    Η συγκρότηση και η κάθοδος περισσοτέρων από δυο συνδυασμών, αν τελικά πραγματοποιηθεί, το μόνο που φαίνεται να πετυχαίνει είναι να δώσει εναλλακτική λύση σε όσους δεν θέλουν να ψηφίσουν τις παρατάξεις Γκίζα – Λουκόπουλου, να μην βγει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και να βγουν και κάποιοι σύμβουλοι εκτός του διπόλου.

Ο καιρός  βέβαια  στην πολιτική είναι μακρύς και  μπορεί να φέρει και εκπλήξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ