Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα και κλιματική αλλαγή

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Η αύξηση του πληθυσμού των πόλεων που σημειώνεται μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, δημιουργεί πλήθος      προβλημάτων. Ευτυχείς οι κάτοικοι των πόλεων που οι δήμαρχοι και άλλοι φορείς είχαν όραμα.

Έβλεπαν μακριά στο μέλλον και έπαιρναν τα μέτρα τους.

Προγραμμάτιζαν και υλοποιούσαν έργα, όχι με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε, αλλά μ’ αυτές που      φαίνονταν να έρχονται.

Χθες, σήμερα, αύριο, η Ελλάδα μοιάζει μ’ ένα απέραντο εργοτάξιο.

Μια πλούσια ποικιλία έργων υλοποιούνται. Αποβλέπουν στην ανάπτυξη του τόπου, στη βελτίωση της  καθημερινότητας του πολίτη.

Βασικό ερώτημα στα χείλη των ανθρώπων. Αυτά τα σημαντικά έργα που εκτελούνται, οι υπεύθυνοι, λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες που ίσως επικρατούν μετά από κάποια χρόνια;

Αφορμή να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές είναι η κλιματική αλλαγή που κρούει την πόρτα μας.

Οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται, δεν μπορούν ν’ αγνοηθούν.

Είναι μηνύματα αύξησης των θερμών ημερών του χρόνου. Πρωταγωνιστές στην εποικοδομητική συζήτηση που διεξάγονται για την κλιματική αλλαγή, είναι οι πόλεις.

Συμβάλλουν σ’ αυτή γιατί είναι ευάλωτες στην αύξηση της θερμοκρασίας. Όχι μόνο στην αύξηση και την ένταση αλλά και στη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πλήθος έργων εκτελούνται στις πόλεις. Αλλά και τόσα άλλα που επιβάλλεται να γίνουν, χωρίς να   περιλαμβάνονται στις λίστες υλοποίησης.

Παντού πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις. Νομίζει κανείς ότι αμόκ αφανισμού κάθε  χωμάτινης επιφάνειας κατέχει τους υπεύθυνους.

Αυτό δε σημαίνει αποφυγή ανάπλασης της πλατείας, του      πάρκου, του χώρου άθλησης, του αύλειου χώρου του σχολείου, της παιδικής χαράς, του πεζοδρομίου.

Ποιος λέει όχι στην πρόοδο, στον ευπρεπισμό της πόλης. Το ερώτημα είναι οι επιπτώσεις του έργου στις  συνθήκες των ετών που έρχονται.

Σε πρακτικό επίπεδο χρειάζεται επιστράτευση απλής λογικής του τρόπου κατασκευής του έργου, της  παρέμβασης. Να βρεθούν έξυπνες λύσεις στο δίπολο, η ζωή της πόλης και η κλιματική αλλαγή που έρχεται.

Διάβαζα προχθές σε ημερήσια εφημερίδα. Αυτοί που βλέπουν μακριά, στο μέλλον, πείθουν τους αρμόδιους και εξοικονομείται χώρος, στον αύλειο του σχολείου, να φυτευθούν δέντρα, να υπάρχει όαση πράσινου.

Πολύ περισσότερο στις πλατείες, στα πεζοδρόμια που φαρδαίνουν.

Θυμάμαι όταν υπηρετούσα σε σχολείο, το όμορφο και τεράστιο δέντρο που στόλιζε το προαύλιό του, ένα      πρωινό, αδίστακτοι τεχνίτες, έκοβαν τους κλάδους του.

Καθώς πρόσεχα τα παιδιά να μην πλησιάζουν, δέχθηκα καταιγισμό από πέτρες.

Μια σεβάσμια κυρία, διαμαρτυρόταν. Όταν της εξήγησα τι συνέβαινε, μου λέει.

Όταν περνούσαν τα καλώδια δεν έβλεπαν το δέντρο να το παρακάμψουν;

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί των έργων

Published

on

By

Αναμφισβήτητα συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις στο σύνολο των έργων που εκτελούνται. Είτε αυτές ξεκινούν από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε  από την Περιφέρεια, είτε από το Δήμο, είτε από φορείς που μέσα στα πλαίσια της υψηλής αποστολής τους εκτελούν έργα. Γεγονός ότι η ίδια ζημιά προκύπτει.

Η αντίδραση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες για κάθε έργο που έρχεται να προστεθεί στη γειτονιά τους.        Αποφεύγει ο πολίτης να σκεφθεί αν το έργο αυτό έρχεται να ομορφύνει τη γειτονιά. Αν το έχει ανάγκη να προφυλαχθεί π.χ. από τα όμβρια ύδατα, αν αποβλέπει στην υπογειοποίηση των κάδων καθαριότητας.

Αναζητούνται οι λόγοι αυτής της στάσης των πολιτών.

Πάντα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά σε κάθε έργο.

Λείπει η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε ηγεσία. Αυτή απορρέει από άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν και   απείχαν από το να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης των πολιτών.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία. Ελάτε, π.χ. στο Δήμο να μελετήσετε τα σχέδια, να ενημερωθείτε.

Έρχεται και κλειδώνει ως σωστή η απάντηση.

Είναι όμως εύκολη, στον κάθε δημότη η πρόσβαση γι’ αυτού του είδους την ενημέρωση;

Σημαντική η ευθύνη της ηγεσίας που αποφεύγει ν’ αναλάβει τα έξοδα ή να διαθέσει χρόνο για πλήρη ενημέρωση. Τόσοι πίνακες αναρτώνται για τη διαφήμιση των έργων. Ελάχιστες όμως οι αναρτήσεις με τη μορφή του έργου μετά την αποπεράτωση. Να είναι σκόπιμη τάχα για να μη φαίνονται οι παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της έγκρισης; Πιθανόν.

Γιατί με κάποια παρέμβαση εξυπηρετείται ο κ. που έχει το κατάστημά του ή την πρόσοψη της οικίας του εκεί και αύριο μας στηρίζει.

Ξεχάσθηκε η ηγεσία, στη μέθη της εξουσίας, ότι η ακολουθούμενη τακτική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος ενοχλείται και φυσικά αντιδρά. Η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στις εκλογές. Ευτυχώς διατηρεί ισχυρή μνήμη. Κάποιες φορές, ας είμαστε δίκαιοι, παρουσιάζονται απρόοπτα τα οποία επιβάλλουν μικρές παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές λιτότητας.

Αρχίζουν να κυκλοφορούν πονηρές φήμες ότι αυτή η αλλαγή έγινε με την προτροπή του τάδε. Χωρίς ο τάδε να έχει παρέμβει.

Παράλληλα γεννάται ένας φόβος απέναντι στο άγνωστο που έρχεται. Δικαιολογημένη αυτή η φοβία του          αγνώστου όπως λένε οι κοινωνικές επιστήμες. Τόσα και τόσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κόσμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αλλά όλοι βλέπουμε τι γίνεται.

Σήμερα μεγαλώνει το πεζοδρόμιο, ο δρόμος, η πλατεία.

Αύριο η αντίστροφη εργασία. Κόβονται τα δέντρα με την προοπτική να φυτευθούν άλλα.

Ποιος τα είδε, πού τα είδε ότι είναι ωραιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βάσω Νταουσάνη πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Published

on

By

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30-11-2022, μετά τη συγκρότησή της σε σώμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταουσάνη Βάσω
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανάς Επαμεινώνδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαλάτου Σόφη
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Πανταζής Θάνος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Τσιτσέλης Σωκράτης
ΜΕΛΗ: Τσούκας Βαγγέλης
Κιρκινέζος Μπάμπης
Μυλωνάς Πάνος
Φραγκούλης Δημήτρης

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτική Αστυνομία: Ένα βήμα πριν την έκδοση της προκήρυξης για προσλήψεις

Published

on

By

Ένα βήμα πριν την έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 1.264 μονίμων στη Δημοτική Αστυνομία -με διαδικασίες ΑΣΕΠ- βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Η τροπολογία για την αναμόρφωση και ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Αμέσως μετά αναμένεται να αποσταλεί η προκήρυξη στο ΑΣΕΠ για τελική επεξεργασία και έκδοση.
Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ και απόφοιτοι οποιουδήποτε τύπου Λυκείου. Γίνονται δεκτοί, όλοι οι τίτλοι σπουδών.

Η λίστα με τα προσόντα, έχει ως εξής:

Απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί, προκειμένου για τους κλάδους ΠΕ23 και ΤΕ23, το 30ο έτος και για τον κλάδο ΔΕ23, το 26ο έτος.
Για τα φυσικά προσόντα των υποψηφίων γυναικών, προβλέπεται να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον 1,67 μ (αντί 1,65 μ), ενώ για τους άνδρες παραμένει ως απαιτούμενο ύψος το 1,70 μ.
Απαιτείται ως τυπικό προσόν η γνώση τουλάχιστον μίας εκ των γλωσσών Αγγλικής, ή Γαλλικής, ή Ιταλικής, ή Γερμανικής, ή Ισπανικής σε επίπεδο τουλάχιστον «Πολύ Καλά», προκειμένου για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και «Καλά», προκειμένου για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η γνώση της οποίας θα πρέπει και να πιστοποιείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ως τυπικό προσόν συμπεριλαμβάνεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται από τον διαγωνισμό όσοι δεν έχουν πιστοποίηση γνώσης κάποιας από τις προβλεπόμενες ξένες γλώσσες ή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και επομένως συντελείται κατ’ αυτόν τον τρόπο μια ουσιώδης αναβάθμιση από πλευράς γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται από εδώ και στο εξής στην Δημοτική Αστυνομία.

Η μοριοδότηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τον βαθμό τίτλου σπουδών, την εντοπιότητα, τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας (εκτός εκείνης που αποτελεί απαραίτητη υπόθεση) και την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τέκνου πολυτέκνου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ