Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργο παραλιακού Παλαιοπαναγιάς: Ψυχραιμία και όχι λαϊκισμός

Published

on

Πολλές και με ποικιλία οι αντιδράσεις για το θέμα της διακοπής των εργασιών στο έργο της αποκατάστασης του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς.

Περίσσεψε η ανερμάτιστη κριτική και ο λαϊκισμός, από γνώστες και μη της υπόθεσης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πάρει φωτιά, φιλοξενώντας την όποια «μπούρδα» του κάθε όψιμου κριτή. Αν  αναλογισθούμε δε ότι είναι και προεκλογική περίοδος, τότε όλοι «κουτσοί στραβοί σκάνε μύτη» μπας και βγουν από την αφάνεια, προς άγραν εντυπώσεων και ψήφων τον Μάιο. Ψυχραιμία.

Το έργο είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί.

Πρέπει να δούμε τα πράγματα χωρίς εμπάθειες και δεύτερες σκέψεις.

Το μικρό ιστορικό της καταγγελίας έχει ως εξής:

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του τέως Γ.Γ του Δήμου Ναυπακτίας Κώστα Παπακώστα με το Λιμενικό σταθμό Ναυπάκτου, και την ερώτηση αν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις στο εκτελούμενο έργο, η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμο Ναυπακτίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την Εισαγγελία με θέμα την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο έργο.

Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται πως με προφορική εντολή Εισαγγελέα θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες.   

Εισαγγελία: λάθος η αντίδραση του Λιμεναρχείου

Μετά από παράσταση κατοίκων στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή του έργου, με μεγάλη έκπληξη έμαθαν πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή από την Εισαγγελία , που χαρακτήρισε μάλιστα λάθος την απόφαση του Λιμενικού σταθμού Ναυπάκτου για την διακοπή των εργασιών, ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει μόνο σε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Διαφωνία Κτηματικής- Υπουργείου  

Σε συνέχεια του θέματος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, με το πόρισμα να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε καμία περίπτωση ότι υπήρξε κάποια, έστω και ελάχιστη υπέρβαση, καθώς το έργο εκτελείται σε ζώνη αιγιαλού.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου περιλαμβάνεται και επαναφορά στην πρότερη μορφή του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς –ποσού 250.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε μέσω ΣΑΕΠ 801 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ποσό 750.000 ευρώ, με το συγκεκριμένο έργο ψηφίζεται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.            

Δυστυχώς οι επικαλύψεις και οι αντικρουόμενες αρμοδιότητες, αλλά και ο… υπερβάλλων ζήλος κάποιων υπηρεσιών οδηγούν σε εμπλοκές.

Σχετικά λοιπόν με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, σε περιπτώσεις έργων αποκατάστασης ζημιών και έκτακτης ανάγκης υπάρχει διαφωνία Υπουργείου –Κτηματικής Υπηρεσία Δημοσίου, με τον υπουργό Γιώργο Σπίρτζη να προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται σε αποκαταστάσεις καταστροφών και σε έκτακτες ανάγκες.

Ξεχωριστό παράδειγμα η αποκατάσταση του δρόμου στα Κλεισορέμματα, μετά την κατολίσθηση. Έργο σε περιοχή Natura, που είχε τις αδειοδοτήσεις, τις μελέτες και την χρηματοδότηση, που καθυστέρησε όμως 18 μήνες, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διχογνωμίας Υπηρεσιών και Υπουργείου και που ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αδειοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένοντας την έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας πως έχει δίκιο και πως έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες από το νόμο αδειοδοτήσεις επί των μελετών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εν κατακλείδι, και με πρόσφατο το άλλο καυτό θέμα του ΤΕΙ, καταγράφεται για μια ακόμα φορά ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και το παρελθόν, με τον εύκολο λαϊκισμό και την κριτική να μην είναι και το καλύτερο για ετούτο το τόπο.   

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ