Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργο παραλιακού Παλαιοπαναγιάς: Ψυχραιμία και όχι λαϊκισμός

Published

on

Πολλές και με ποικιλία οι αντιδράσεις για το θέμα της διακοπής των εργασιών στο έργο της αποκατάστασης του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς.

Περίσσεψε η ανερμάτιστη κριτική και ο λαϊκισμός, από γνώστες και μη της υπόθεσης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πάρει φωτιά, φιλοξενώντας την όποια «μπούρδα» του κάθε όψιμου κριτή. Αν  αναλογισθούμε δε ότι είναι και προεκλογική περίοδος, τότε όλοι «κουτσοί στραβοί σκάνε μύτη» μπας και βγουν από την αφάνεια, προς άγραν εντυπώσεων και ψήφων τον Μάιο. Ψυχραιμία.

Το έργο είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί.

Πρέπει να δούμε τα πράγματα χωρίς εμπάθειες και δεύτερες σκέψεις.

Το μικρό ιστορικό της καταγγελίας έχει ως εξής:

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του τέως Γ.Γ του Δήμου Ναυπακτίας Κώστα Παπακώστα με το Λιμενικό σταθμό Ναυπάκτου, και την ερώτηση αν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις στο εκτελούμενο έργο, η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμο Ναυπακτίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την Εισαγγελία με θέμα την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο έργο.

Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται πως με προφορική εντολή Εισαγγελέα θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες.   

Εισαγγελία: λάθος η αντίδραση του Λιμεναρχείου

Μετά από παράσταση κατοίκων στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή του έργου, με μεγάλη έκπληξη έμαθαν πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή από την Εισαγγελία , που χαρακτήρισε μάλιστα λάθος την απόφαση του Λιμενικού σταθμού Ναυπάκτου για την διακοπή των εργασιών, ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει μόνο σε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Διαφωνία Κτηματικής- Υπουργείου  

Σε συνέχεια του θέματος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, με το πόρισμα να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε καμία περίπτωση ότι υπήρξε κάποια, έστω και ελάχιστη υπέρβαση, καθώς το έργο εκτελείται σε ζώνη αιγιαλού.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου περιλαμβάνεται και επαναφορά στην πρότερη μορφή του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς –ποσού 250.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε μέσω ΣΑΕΠ 801 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ποσό 750.000 ευρώ, με το συγκεκριμένο έργο ψηφίζεται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.            

Δυστυχώς οι επικαλύψεις και οι αντικρουόμενες αρμοδιότητες, αλλά και ο… υπερβάλλων ζήλος κάποιων υπηρεσιών οδηγούν σε εμπλοκές.

Σχετικά λοιπόν με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, σε περιπτώσεις έργων αποκατάστασης ζημιών και έκτακτης ανάγκης υπάρχει διαφωνία Υπουργείου –Κτηματικής Υπηρεσία Δημοσίου, με τον υπουργό Γιώργο Σπίρτζη να προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται σε αποκαταστάσεις καταστροφών και σε έκτακτες ανάγκες.

Ξεχωριστό παράδειγμα η αποκατάσταση του δρόμου στα Κλεισορέμματα, μετά την κατολίσθηση. Έργο σε περιοχή Natura, που είχε τις αδειοδοτήσεις, τις μελέτες και την χρηματοδότηση, που καθυστέρησε όμως 18 μήνες, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διχογνωμίας Υπηρεσιών και Υπουργείου και που ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αδειοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένοντας την έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας πως έχει δίκιο και πως έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες από το νόμο αδειοδοτήσεις επί των μελετών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εν κατακλείδι, και με πρόσφατο το άλλο καυτό θέμα του ΤΕΙ, καταγράφεται για μια ακόμα φορά ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και το παρελθόν, με τον εύκολο λαϊκισμό και την κριτική να μην είναι και το καλύτερο για ετούτο το τόπο.   

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σκοντάφτει» στην απαγόρευση των προσλήψεων!

Published

on

By

Μεγάλη αναταραχή υπάρχει στους κόλπους  χιλιάδων ενδιαφερόμενων για την προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη 1.213 νέων μόνιμων προσλήψεων σε δήμους σε την Ελλάδα.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης της Δημοτικής Αστυνομίας από το ΑΣΕΠ, χωρίς δική του υπαιτιότητα, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης της πολλοί κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ανώτατο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή υποψηφίων, το οποίο ορίζεται στα 35 έτη και καθορίζεται βάσει της χρονολογίας γέννησης των υποψηφίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι το 2023 έχουν      συμπληρώσει τα 35 χρόνια, εάν η προκήρυξη βγει το 2024 μένουν «εκτός» αφού θα έχουν μπει στο 36ο έτος της ηλικίας τους.

Ενώ το  ΑΣΕΠ έχει έτοιμο τον διαγωνισμό, αναμένει τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις.

Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις προσλήψεις αυτές.

Mε δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που  αφορούν στον διορισµό ή την πρόσληψη  προσωπικού σε ΟΤΑ εξαιτίας της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών,  η έκδοση της προκήρυξης μέχρι τα    τέλη του 2023 φαντάζει σχεδόν αδύνατη, αφού κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να προχωρήσει στην   αποδοχή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι  οι προσλήψεις στο αναβαθμισμένο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν σε 158 δήμους και αφορούν τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Δευτεροβάθμια).

Για τον Δήμο Ναυπακτίας, σύμφωνα με το αίτημά του, προβλέπονται 10 θέσεις για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έξοδος» Λουκόπουλου, διεργασίες στην “Ενωτική πρωτοβουλία”

Published

on

By

Συνάντηση των μελών της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» πραγματοποιήθηκε σήμερα   Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το απόγευμα  στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της παράταξης – πρώην δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου.

Κατά την συνάντηση που είχε πρακτικά χαρακτήρα αποτίμησης του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών της  7ης Οκτωβρίου ο Τάκης  Λουκόπουλος αφού αναφέρθηκε στην πορεία της παράταξης αλλά και του ίδιου επί μια δεκαετία, έκανε και εκτενή αναφορά στα έργα τα οποία άφησε στην Ναυπακτία επί της θητείας του, με κάποια από αυτά να μην τα ολοκληρώνει η νυν δημοτική αρχή,       δήλωσε πως θα παραμείνει μέλος της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» αποχωρώντας από την θέση του επικεφαλής αυτής.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά από δυο ήττες δείχνει πως πρέπει να αποχωρήσω, τόνισε.

Ακολούθησε «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση για τις αιτίες της ήττας της παράταξης και για την επόμενη ημέρα.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του Τάκη Λουκόπουλου, η παράταξη αναμένεται να  ακολουθήσει εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται στο       πλαίσιο της εσωτερικής της λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις στο θέμα, με την  «έξοδο» να έχει και συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: ΟΧΙ στο φορολογικό νομοσχέδιο από την Ομοσπονδία

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου – ενημέρωση με την συμμετοχή μελών σωματείων και φορέων πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας, αντιδρώντας στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Στα γραφεία της Ομοσπονδίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος ενημέρωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες προέδρους Συλλόγων και Σωματείων η ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου καθώς η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε ένδειξη αντίδρασης στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, προχωρά σήμερα 22 Νοεμβρίου η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς υποστηρίζει ότι δεν αποκαθίσταται η δικαιοσύνη και δεν αλλάζει ο «αντιλαϊκός χαρακτήρας» του φορολογικού συστήματος.

Η ΓΣΕΒΕΕ διεκδικεί να καταργηθεί η συνάφεια τριετίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στο επίπεδο κάλυψης των βασικών αναγκών της οικογένειας, να υπάρχει φορολογική διαφάνεια, να καταργηθεί το 35% των συνεταιρισμών και το 25% των ΟΕ και ΕΕ.

Επίσης, η εισαγωγή του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών να συνδέεται από αναγνώριση του κύρους των βιβλίων και έκπτωση όλων των εξόδων, να αλλάξει η σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων και να καθιερωθεί αφορολόγητο αποθεματικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να είναι αφορολόγητο.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ