Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργο παραλιακού Παλαιοπαναγιάς: Ψυχραιμία και όχι λαϊκισμός

Published

on

Πολλές και με ποικιλία οι αντιδράσεις για το θέμα της διακοπής των εργασιών στο έργο της αποκατάστασης του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς.

Περίσσεψε η ανερμάτιστη κριτική και ο λαϊκισμός, από γνώστες και μη της υπόθεσης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πάρει φωτιά, φιλοξενώντας την όποια «μπούρδα» του κάθε όψιμου κριτή. Αν  αναλογισθούμε δε ότι είναι και προεκλογική περίοδος, τότε όλοι «κουτσοί στραβοί σκάνε μύτη» μπας και βγουν από την αφάνεια, προς άγραν εντυπώσεων και ψήφων τον Μάιο. Ψυχραιμία.

Το έργο είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί.

Πρέπει να δούμε τα πράγματα χωρίς εμπάθειες και δεύτερες σκέψεις.

Το μικρό ιστορικό της καταγγελίας έχει ως εξής:

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του τέως Γ.Γ του Δήμου Ναυπακτίας Κώστα Παπακώστα με το Λιμενικό σταθμό Ναυπάκτου, και την ερώτηση αν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις στο εκτελούμενο έργο, η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμο Ναυπακτίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την Εισαγγελία με θέμα την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο έργο.

Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται πως με προφορική εντολή Εισαγγελέα θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες.   

Εισαγγελία: λάθος η αντίδραση του Λιμεναρχείου

Μετά από παράσταση κατοίκων στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή του έργου, με μεγάλη έκπληξη έμαθαν πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή από την Εισαγγελία , που χαρακτήρισε μάλιστα λάθος την απόφαση του Λιμενικού σταθμού Ναυπάκτου για την διακοπή των εργασιών, ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει μόνο σε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Διαφωνία Κτηματικής- Υπουργείου  

Σε συνέχεια του θέματος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, με το πόρισμα να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε καμία περίπτωση ότι υπήρξε κάποια, έστω και ελάχιστη υπέρβαση, καθώς το έργο εκτελείται σε ζώνη αιγιαλού.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου περιλαμβάνεται και επαναφορά στην πρότερη μορφή του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς –ποσού 250.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε μέσω ΣΑΕΠ 801 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ποσό 750.000 ευρώ, με το συγκεκριμένο έργο ψηφίζεται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.            

Δυστυχώς οι επικαλύψεις και οι αντικρουόμενες αρμοδιότητες, αλλά και ο… υπερβάλλων ζήλος κάποιων υπηρεσιών οδηγούν σε εμπλοκές.

Σχετικά λοιπόν με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, σε περιπτώσεις έργων αποκατάστασης ζημιών και έκτακτης ανάγκης υπάρχει διαφωνία Υπουργείου –Κτηματικής Υπηρεσία Δημοσίου, με τον υπουργό Γιώργο Σπίρτζη να προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται σε αποκαταστάσεις καταστροφών και σε έκτακτες ανάγκες.

Ξεχωριστό παράδειγμα η αποκατάσταση του δρόμου στα Κλεισορέμματα, μετά την κατολίσθηση. Έργο σε περιοχή Natura, που είχε τις αδειοδοτήσεις, τις μελέτες και την χρηματοδότηση, που καθυστέρησε όμως 18 μήνες, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διχογνωμίας Υπηρεσιών και Υπουργείου και που ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αδειοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένοντας την έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας πως έχει δίκιο και πως έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες από το νόμο αδειοδοτήσεις επί των μελετών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εν κατακλείδι, και με πρόσφατο το άλλο καυτό θέμα του ΤΕΙ, καταγράφεται για μια ακόμα φορά ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και το παρελθόν, με τον εύκολο λαϊκισμό και την κριτική να μην είναι και το καλύτερο για ετούτο το τόπο.   

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μολύκρειο Ναυπακτίας

Published

on

By

Υπό έλεγχο τέθηκε και ακολούθως κατασβήστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή μεταξύ Μακύνειας και Μολυκρείου της ΔΕ Αντιρρίου.

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα. Παρά το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς, με συντονισμένες προσπάθειες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής την περιόρισαν και τελικά την έθεσα υπό έλεγχο και την κατέσβησαν.

Στην διάρκεια της κατάσβεσης, στις 01:30, ήχησε το 112 με προειδοποίηση για ετοιμότητα εκκένωσης της  περιοχής από τους κατοίκους.

Στο έργο των πυροσβεστών συνέδραμαν η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ναυπακτίας, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης  Γκίζας , ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης  Μαυρομμάτης , οι αντιδήμαρχοι Θωμάς  Κοτρωνιάς, Μπάμπης Καραδήμας,  Νίκος Ραυτόπουλος, καθώς και ο βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ατιμωρησία του χθες, νομιμοποιεί τη διαφθορά του σήμερα…

Published

on

By

Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Κι έτσι δικαιολογείται το κάθε νέο φαγοπότι ως… θεσμική ανάγκη.

Τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται, καταγγέλλονται μετά βδελυγμίας. Όσα, βέβαια, αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα δικά τους σκάνδαλα είτε είναι «προσωπικές υποθέσεις», είτε «fake news», είτε  «θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα». Που ποτέ δεν έρχεται.

Και κάπως έτσι λειτουργεί η περίφημη «πολιτική συνέχεια» στην Ελλάδα: η ατιμωρησία του χθες να νομιμοποιεί τη διαφθορά του σήμερα. Οι παλιοί συγχωρούνται μέσω της βρώμικης δράσης των καινούργιων. Ένας διαρκής φαύλος κύκλος, με τους πολίτες πάντα στον ρόλο του θεατή – ή του επόμενου θύματος.

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η διαφθορά στην κορυφή. Είναι η ηθική διάβρωση που εξαπλώνεται προς τα κάτω. Όταν ο πολίτης βλέπει ότι για να διοριστείς πρέπει να έχεις γνωριμία και όχι βιογραφικό, όταν βλέπει πως κανείς δεν τιμωρείται για τίποτα, το μήνυμα είναι σαφές: «Κλέψε κι εσύ, μπορείς».

Κι έτσι η ελληνική κοινωνία μαθαίνει να προσαρμόζεται. Η διαφθορά γίνεται καθημερινότητα. Το ρουσφέτι, δικαίωμα. Το ψέμα, τακτική. Και η ελπίδα, ανέκδοτο.

Όσοι διαμαρτύρονται αντιμετωπίζονται ως γραφικοί. Όσοι προσπαθούν να τηρήσουν αρχές, μένουν απ’ έξω. Το σύστημα έχει φροντίσει να τους θεωρεί «περίεργους» ή – χειρότερα – «ανίκανους να παίξουν το παιχνίδι».

Αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς πολιτική. Είναι πολιτισμική. Και όσο η κοινωνία παραμένει απαθής ή συμβιβασμένη, τόσο η ανακύκλωση της φαυλότητας θα συνεχίζεται. Όχι γιατί δεν υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι – αλλά γιατί κανείς δεν τους επιτρέπει να φτάσουν ψηλά χωρίς να λερωθούν.

Η αλλαγή ξεκινά από τη βάση. Από τους πολίτες που θα πάψουν να αποδέχονται την παρακμή ως κανονικότητα. Από αυτούς που δεν θα ζητούν ρουσφέτι αλλά δικαιοσύνη. Και κυρίως, από εκείνους που θα καταλάβουν πως η αδιαφορία τους είναι το ισχυρότερο καύσιμο για τη μηχανή της διαφθοράς.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαγορεύεται η αφισοκόλληση – Πρόστιμα στους παραβάτες

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας υπενθυμίζει εκ νέου σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες ότι, η αυθαίρετη αφισοκόλληση σε κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται και συνεπάγεται την επιβολή διοικητικών προστίμων, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να εντοπίζονται φαινόμενα ρύπανσης που επιβαρύνουν και υποβαθμίζουν τους κοινόχρηστους χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, διατηρούν σταθερή τη στάση μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα ρύπανσης.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η παράνομη αφισοκόλληση επιβαρύνει όχι μόνο αισθητικά, αλλά και περιβαλλοντικά τον δημόσιο χώρο. Η ενημέρωση του κοινού μπορεί να πραγματοποιείται με εναλλακτικά μέσα, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση ενημερωτικού υλικού επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους πίνακες ανακοινώσεων, οι οποίοι βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, με αυστηρή τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ