Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργο παραλιακού Παλαιοπαναγιάς: Ψυχραιμία και όχι λαϊκισμός

Published

on

Πολλές και με ποικιλία οι αντιδράσεις για το θέμα της διακοπής των εργασιών στο έργο της αποκατάστασης του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς.

Περίσσεψε η ανερμάτιστη κριτική και ο λαϊκισμός, από γνώστες και μη της υπόθεσης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πάρει φωτιά, φιλοξενώντας την όποια «μπούρδα» του κάθε όψιμου κριτή. Αν  αναλογισθούμε δε ότι είναι και προεκλογική περίοδος, τότε όλοι «κουτσοί στραβοί σκάνε μύτη» μπας και βγουν από την αφάνεια, προς άγραν εντυπώσεων και ψήφων τον Μάιο. Ψυχραιμία.

Το έργο είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί.

Πρέπει να δούμε τα πράγματα χωρίς εμπάθειες και δεύτερες σκέψεις.

Το μικρό ιστορικό της καταγγελίας έχει ως εξής:

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του τέως Γ.Γ του Δήμου Ναυπακτίας Κώστα Παπακώστα με το Λιμενικό σταθμό Ναυπάκτου, και την ερώτηση αν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις στο εκτελούμενο έργο, η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμο Ναυπακτίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την Εισαγγελία με θέμα την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο έργο.

Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται πως με προφορική εντολή Εισαγγελέα θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες.   

Εισαγγελία: λάθος η αντίδραση του Λιμεναρχείου

Μετά από παράσταση κατοίκων στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή του έργου, με μεγάλη έκπληξη έμαθαν πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή από την Εισαγγελία , που χαρακτήρισε μάλιστα λάθος την απόφαση του Λιμενικού σταθμού Ναυπάκτου για την διακοπή των εργασιών, ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει μόνο σε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Διαφωνία Κτηματικής- Υπουργείου  

Σε συνέχεια του θέματος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, με το πόρισμα να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε καμία περίπτωση ότι υπήρξε κάποια, έστω και ελάχιστη υπέρβαση, καθώς το έργο εκτελείται σε ζώνη αιγιαλού.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου περιλαμβάνεται και επαναφορά στην πρότερη μορφή του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς –ποσού 250.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε μέσω ΣΑΕΠ 801 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ποσό 750.000 ευρώ, με το συγκεκριμένο έργο ψηφίζεται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.            

Δυστυχώς οι επικαλύψεις και οι αντικρουόμενες αρμοδιότητες, αλλά και ο… υπερβάλλων ζήλος κάποιων υπηρεσιών οδηγούν σε εμπλοκές.

Σχετικά λοιπόν με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, σε περιπτώσεις έργων αποκατάστασης ζημιών και έκτακτης ανάγκης υπάρχει διαφωνία Υπουργείου –Κτηματικής Υπηρεσία Δημοσίου, με τον υπουργό Γιώργο Σπίρτζη να προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται σε αποκαταστάσεις καταστροφών και σε έκτακτες ανάγκες.

Ξεχωριστό παράδειγμα η αποκατάσταση του δρόμου στα Κλεισορέμματα, μετά την κατολίσθηση. Έργο σε περιοχή Natura, που είχε τις αδειοδοτήσεις, τις μελέτες και την χρηματοδότηση, που καθυστέρησε όμως 18 μήνες, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διχογνωμίας Υπηρεσιών και Υπουργείου και που ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αδειοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένοντας την έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας πως έχει δίκιο και πως έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες από το νόμο αδειοδοτήσεις επί των μελετών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εν κατακλείδι, και με πρόσφατο το άλλο καυτό θέμα του ΤΕΙ, καταγράφεται για μια ακόμα φορά ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και το παρελθόν, με τον εύκολο λαϊκισμό και την κριτική να μην είναι και το καλύτερο για ετούτο το τόπο.   

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ