Πολλές και με ποικιλία οι αντιδράσεις για το θέμα της διακοπής
των εργασιών στο έργο της αποκατάστασης του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς.
Περίσσεψε η ανερμάτιστη κριτική και ο λαϊκισμός, από γνώστες
και μη της υπόθεσης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πάρει φωτιά,
φιλοξενώντας την όποια «μπούρδα» του κάθε όψιμου κριτή. Αν αναλογισθούμε δε ότι είναι και προεκλογική περίοδος,
τότε όλοι «κουτσοί στραβοί σκάνε μύτη» μπας και βγουν από την αφάνεια, προς άγραν
εντυπώσεων και ψήφων τον Μάιο. Ψυχραιμία.
Το έργο είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει κανείς που να το
αμφισβητεί.
Πρέπει να δούμε τα πράγματα χωρίς εμπάθειες και δεύτερες
σκέψεις.
Το μικρό ιστορικό της καταγγελίας έχει ως εξής:
Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του τέως Γ.Γ του Δήμου
Ναυπακτίας Κώστα Παπακώστα με το
Λιμενικό σταθμό Ναυπάκτου, και την ερώτηση αν υπάρχουν οι απαραίτητες
αδειοδοτήσεις στο εκτελούμενο έργο, η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμο
Ναυπακτίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την Εισαγγελία με θέμα την
διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο έργο.
Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται πως με προφορική εντολή
Εισαγγελέα θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες.
Εισαγγελία: λάθος η
αντίδραση του Λιμεναρχείου
Μετά από παράσταση κατοίκων στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την διακοπή του έργου, με μεγάλη έκπληξη έμαθαν πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή από την Εισαγγελία , που χαρακτήρισε μάλιστα λάθος την απόφαση του Λιμενικού σταθμού Ναυπάκτου για την διακοπή των εργασιών, ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει μόνο σε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.
Διαφωνία Κτηματικής-
Υπουργείου
Σε συνέχεια του θέματος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε
αυτοψία στο έργο από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, με το πόρισμα να
αναμένεται τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε καμία περίπτωση ότι
υπήρξε κάποια, έστω και ελάχιστη υπέρβαση, καθώς το έργο εκτελείται σε ζώνη
αιγιαλού.
Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές
πλημμύρες του 2016 στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου περιλαμβάνεται και επαναφορά στην
πρότερη μορφή του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς –ποσού 250.000 ευρώ,
χρηματοδοτήθηκε μέσω ΣΑΕΠ 801 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ποσό 750.000
ευρώ, με το συγκεκριμένο έργο ψηφίζεται ομόφωνα
από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.
Δυστυχώς οι επικαλύψεις και οι αντικρουόμενες αρμοδιότητες,
αλλά και ο… υπερβάλλων ζήλος κάποιων υπηρεσιών οδηγούν σε εμπλοκές.
Σχετικά λοιπόν με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, σε
περιπτώσεις έργων αποκατάστασης ζημιών και έκτακτης ανάγκης υπάρχει διαφωνία
Υπουργείου –Κτηματικής Υπηρεσία Δημοσίου, με τον υπουργό Γιώργο Σπίρτζη να προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση νομοσχεδίου
που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται
σε αποκαταστάσεις καταστροφών και σε έκτακτες ανάγκες.
Ξεχωριστό παράδειγμα η αποκατάσταση του δρόμου στα Κλεισορέμματα,
μετά την κατολίσθηση. Έργο σε περιοχή Natura, που είχε τις αδειοδοτήσεις, τις μελέτες και την
χρηματοδότηση, που καθυστέρησε όμως 18 μήνες, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων και
διχογνωμίας Υπηρεσιών και Υπουργείου και που ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες
αδειοδοτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένοντας την έκθεση
της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας πως
έχει δίκιο και πως έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες από το
νόμο αδειοδοτήσεις επί των μελετών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.
Εν κατακλείδι, και με πρόσφατο το άλλο καυτό θέμα του
ΤΕΙ, καταγράφεται για μια ακόμα φορά ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και το
παρελθόν, με τον εύκολο λαϊκισμό και την κριτική να μην είναι και το καλύτερο
για ετούτο το τόπο.
Νέες παρεμβάσεις στις οδούς Φαρμάκη και Καρακουλάκη
Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα και τον ανάδοχο η σύμβαση για τη β’ φάση του έργου «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ναυπακτίας», που προβλέπει νέες παρεμβάσεις σε τμήματα των οδών Φαρμάκη και Καρακουλάκη. Η β’ φάση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» του ΕΣΠΑ με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 260.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ο Ερμής».
Με την έγκαιρη υλοποίηση της α’ φάσης και την αποτελεσματική αξιοποίηση της χρηματοδότησης ο Δήμος Ναυπακτίας κατάφερε να ωριμάσει τις απαιτούμενες μελέτες και να εξασφαλίσει νέους πόρους για την επέκταση του έργου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στις οδούς Νόβα, Καλαντζοπούλου, Επισκόπου Δαυίδ, Β.Πλαστήρα, Στ.Μπλέρη και Κορυδαλλέως, αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα και τη λειτουργικότητά τους. Σημειώνεται ότι η α’ φάση του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2014-2020» του ΕΣΠΑ με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό ύψους 1,8 εκ. ευρώ.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε:
«Η υπογραφή της νέας σύμβασης σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός έργου που έχει ήδη αλλάξει σημαντικά το κέντρο της Ναυπάκτου. Αξιοποιήσαμε έγκαιρα την αρχική χρηματοδότηση, προχωρήσαμε στις απαιτούμενες μελέτες και εξασφαλίσαμε τους πόρους ώστε οι παρεμβάσεις να επεκταθούν σε νέους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Με σχέδιο, συνέπεια, τη συνεργασία των ανθρώπων της τοπικής αγοράς και την ουσιαστική συμβολή των στελεχών των υπηρεσιών μας, προχωρούμε ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην αστική αναβάθμιση του κέντρου της Ναυπάκτου. Στόχος μας είναι η σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου και σύγχρονου εμπορικού περιβάλλοντος, που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αναβαθμίζει το δημόσιο χώρο και βελτιώνει την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών».
Οι μελέτες των νέων ΤΠΣ και ΕΠΣ έχουν μπει πλέον στο στάδιο, όπου διαμορφώνονται συγκεκριμένοι κανόνες, που θα προταθούν για να ισχύσουν τελικά σε κάθε περιοχή.
Ήδη έχουν παραλειφθεί οι μελέτες των νέων ΤΠΣ και ΕΠΣ για 601 Δημοτικές Ενότητες και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα τίθενται σταδιακά σε δημόσια διαβούλευση, ώστε οι πολίτες, οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς να ενημερωθούν για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των μελετών του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού δεσμεύονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές των ΤΠΣ και ΕΠΣ, τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ΤΠΣ εντάσσονται στο πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού και οφείλουν να εναρμονίζονται με τα Περιφερειακά και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια.
► Για την εκτός σχεδίου δόμηση: Τα ΤΠΣ καλούνται να οργανώσουν τον εξωαστικό χώρο, να καθορίσουν χρήσεις και όρους δόμησης και να περιορίσουν τη διάσπαρτη ανάπτυξη, μέσα όμως στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
► Για τους δασικούς χαρακτηρισμούς, τις διεκδικήσεις του δημοσίου: Οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες προσδιορίζουν ποιες εκτάσεις προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και αποτελούν δεδομένο, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
► Για τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας: Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να τη μεταχειριστεί ως ελεύθερο απόθεμα γης για οικιστικές ή παραγωγικές χρήσεις.
► Για τις τουριστικές επενδύσεις, Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός εναρμονίζεται με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο καθορίζει διαφοροποιημένους περιορισμούς ανά περιοχή, μεταξύ άλλων για την εκτός σχεδίου αρτιότητα νέων ξενοδοχειακών μονάδων, με όρια που φθάνουν στα 16 στρέμματα στις περιοχές υψηλότερης τουριστικής πίεσης.
Μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιοκτήτες, μηχανικοί, δήμοι και επενδυτές θα δουν για πρώτη φορά πώς οι δεσμευτικοί εθνικοί κανόνες μεταφράζονται συγκεκριμένα στη δική τους περιοχή και ποιες μεταβολές προτείνονται στην πραγματική δυνατότητα χρήσης και δόμησης της γης.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας (ΕΚΝΔ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να δώσουν δυναμικό και μαχητικό «παρών» στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στις 18:00, στο Άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Η φετινή ΔΕΘ αποτελεί ακόμη έναν σταθμό αγωνιστικής διεκδίκησης. Απέναντι στην ακρίβεια, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων, στο υψηλό κόστος στέγασης, στην ανασφάλεια και στις συνεχείς πιέσεις που δέχεται ο κόσμος της εργασίας, η απάντηση είναι μία: μαζική συμμετοχή, ενότητα και αγώνας.
Κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή και ασφαλή εργασία, συλλογικές συμβάσεις, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ισχυρό κοινωνικό κράτος και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
Το ΕΚΝΔ οργανώνει τη μετάβαση των συμμετεχόντων στη Θεσσαλονίκη.
Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, ενώ η επιστροφή έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του ΕΚΝΔ στο τηλέφωνο 26340 29614 & email: eknd@otenet.gr
Η δύναμή μας είναι η συμμετοχή μας.
Όλοι στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη