Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχεται και το Μουσείο στο κάστρο – Συνέντευξη με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτ/νιας & Λευκάδας Δρ. Ολυμπία Βικάτου

Published

on

Τα τελευταία χρόνια  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έχει επιδοθεί, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε ένα έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της Ναυπάκτου, όπως στο τμήμα της οχύρωσης από τον προμαχώνα της επονομαζόμενης «Ωραίας Ντάπιας» έως τον προμαχώνα «Φαλτσοπόρτι», στην αποκατάσταση και ανάδειξη των τειχών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου του  λιμανιού , ενώ έπεται  και η συντήρηση -ανάδειξη των κρηνών της πόλης.

Κατά την   παρουσίαση του έργου της Εφορείας  στο   Φετιχιέ τζαμί πριν από έναν χρόνο, αναφέρθηκε και η αξιοποίηση του χώρου της αίθουσας που βρίσκεται στην ακρόπολη του Κάστρου της   Ναυπάκτου  ως  εκθεσιακού  χώρου.

Ποιές  θα είναι  ακριβώς οι  λειτουργίες και τι  εκθέματα θα περιλαμβάνει ο χώρος αυτός,   μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek η προϊσταμένη της Εφορείας Δρ. Ολυμπία Βικάτου.

«Πράγματι, αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και σπουδαίο, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται εκθεσιακός χώρος στη Ναύπακτο, με   μόνιμη έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει στις αίθουσες του Ιτς Καλέ και της Οπλοθήκης στο Κάστρο, δράση που υλοποιείται και αυτή στο πλαίσιο του Ιnterreg «Coastal Heritage Network» (CoHeN)».

Η πρόταση δημιουργίας μιας μόνιμης συλλογής στις τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες του Κάστρου, που   αναστηλώθηκαν στο έργο Κάστρων Περίπλους το 2006, ξεκίνησε το 2009 από την αείμνηστη Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, που όμως δεν υλοποιήθηκε.

Τώρα, η Εφορεία μας βασίστηκε στην αρχική αυτή πρόταση, εμπλουτίζοντάς την όμως σημαντικά και ανα-διαμορφώνοντας τις θεματικές ενότητες, σχεδίασε μια σύγχρονη μουσειολογική μελέτη ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί   και η μουσειογραφική.

Η επιλογή του χώρου στο Κάστρο γίνεται αφενός για να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες αίθουσες και αφετέρου για να ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι μέσω της έκθεσης θα εμβαθύνουν στην ιστορία και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες για την βυζαντινή Ναύπακτο.

Πλέον, θα συνυπάρχουν αρχαιολογικός και μουσειακός χώρος και θα λειτουργούν παράλληλα, παρέχοντας αρκετές πληροφορίες, κάνοντας την επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο μας πιο ελκυστική και διδακτική.

Οι τέσσερις αίθουσες, στο πρώτο, ανώτερο διάζωμα, το Ιτς Καλέ, και στον πυρήνα της ακρόπολης, θα φιλοξενήσουν αρχαιολογικά ευρήματα από το Κάστρο και την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ναύπακτο.

Εκεί θα μπορεί ο επισκέπτης του κάστρου της Ναυπάκτου, σε μια  στιγμή ανάπαυλας , μέσα  από επιλεγμένα εκθέματα και κείμενα να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για την εξέλιξη της πόλης και τον βίο των κατοίκων της από την πρωτοβυζαντινή εποχή έως την απελευθέρωσή της το 1829» .

Τι εκθέματα θα περιλαμβάνονται στο Μουσείο;

«Επιλέξαμε εκθέματα αποκλειστικά από την πόλη της Ναυπάκτου, είτε ευρήματα από τις πολυάριθμες  ανασκαφές σε οικόπεδα της πόλης, αλλά και από τις πρόσφατες εργασίες στο ίδιο το Κάστρο, καθώς και ευρήματα από περισυλλογή, από οικίες και δημόσιους χώρους.

Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή, με πολύ ενδιαφέροντα ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη από τους πρωτοβυζαντινούς και βυζαντινούς ναούς της Ναυπάκτου, μια αντιπροσωπευτική σειρά από χρηστική και εφυαλωμένη κεραμική, ευρήματα από τα νεκροταφεία, αντικείμενα καθημερινού βίου, νομίσματα κ.α.

Οι θεματικές ακολουθούν την χρονολογική εξέλιξη της πόλης, δηλαδή: την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο, την Βυζαντινή, οπότε η Ναύπακτος αποτέλεσε έδρα του Θέματος Νικοπόλεως, την Ύστερη Βυζαντινή, καθώς και τις περιόδους της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής  Κατάκτησης.

Επίσης, πρόκειται να αξιοποιηθεί και ένας ακόμη χώρος, η Αίθουσα Α, η λεγόμενη Οπλοθήκη, στο δεύτερο διάζωμα, πλησίον του ναού του Προφήτη Ηλία, η οποία θα λειτουργεί ως πληροφοριακός χώρος για την διαχρονική ιστορία της Ναυπάκτου από την αρχαιότητα έως και τον 19ο αιώνα, την οχυρωματική εξέλιξη του Κάστρου, με αναφορά και στις αναστηλωτικές επεμβάσεις που έχουν γίνει.

Στην αίθουσα θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ σε οθόνη θα προβάλλεται video με σύντομη αφήγηση για την ιστορία του Κάστρου και της πόλης.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 254 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 254ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Εκλογές για δυνατούς λύτες…  :

Παρά του ότι μας χωρίζουν ακόμα εννέα μήνες από τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι αυτό-διοικητικές εκλογές, το προεκλογικό κλίμα ξεκίνησε και σε τοπικό επίπεδο με τις δημοτικές παρατάξεις για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην Ναυπακτία να προχωρούν στα επόμενα βήματά τους.  Ανακοινώνονται  υποψηφιότητες, ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, γίνονται «μεταγραφές» και επανακάμψεις…

#   ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου και «Καρέλι» ανέβασαν τους τόνους στο Δημοτικό συμβούλιο :

Ανέβηκαν οι τόνοι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου με αφορμή ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο            Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#   Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος  :

Με το μήνυμα “Αλλάζουμε πλεύση, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας”, ανακοίνωσε την απόφασή του ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος να είναι  υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023…

#    Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού :

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση….

#   Περί ηγεσίας…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Στη δημοκρατία και στην πολιτική η επιλογή έχει τον πρώτο ρόλο. Η επιλογή όμως προϋποθέτει Αξιολόγηση. Ως έννοια την αξιολόγηση την ακούμε πολύ συχνά, την επικαλούνται όλοι και ιδίως  αυτοί που πρεσβεύουν τη χρηστή διοίκηση και  επιζητούν…

#   Το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία:

Στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων για όλη τη χώρα προχώρησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο     Ανδρουλάκη ο οποίος έθεσε  το κόμμα σε τροχιά  εκλογικής μάχης.…

#   Μετά Βαΐων και κλάδων οι εκλογές…  :

Επίσημα πλέον έχουμε περάσει στην προεκλογική περίοδο. Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου.  Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι…

#    Τίτλοι τέλους για την γέφυρα στον Εύηνο :

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες   κατεδάφισης της γέφυρας του Εύηνου ποταμού στην παλιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.  Η γέφυρα είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστή καθώς έχει υποστεί ζημιές…

#    Συνεχίζεται η απεργία στις πολεοδομίες  :

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους    μισούς δήμους της χώρας η οποία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση Γ. Μπουλέ για τους μαθητές της Πυλήνης (VIDEO)

Published

on

By

Ερώτηση από τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ   Γιάννη Μπουλέ  προς τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα που  αφορούσε  το θέμα των μαθητών από την       Πυλήνη, που λόγω των καταπτώσεων στον δρόμο προς Θέρμο αδυνατούν να φτάσουν στο σχολείο τους εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Μπουλές ζήτησε να πάρει απόφαση ο δήμος για την μεταφορά των μαθητών σε σχολεία της Ναυπάκτου μέχρι να αποκατασταθεί η βατότητα του   δρόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίζας απάντησε  ότι  για το θέμα έχει αρμοδιότητα και έχει επιληφθεί η Περιφέρεια, με τη λύση να δίνεται άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ