Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχεται και το Μουσείο στο κάστρο – Συνέντευξη με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτ/νιας & Λευκάδας Δρ. Ολυμπία Βικάτου

Published

on

Τα τελευταία χρόνια  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έχει επιδοθεί, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε ένα έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της Ναυπάκτου, όπως στο τμήμα της οχύρωσης από τον προμαχώνα της επονομαζόμενης «Ωραίας Ντάπιας» έως τον προμαχώνα «Φαλτσοπόρτι», στην αποκατάσταση και ανάδειξη των τειχών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου του  λιμανιού , ενώ έπεται  και η συντήρηση -ανάδειξη των κρηνών της πόλης.

Κατά την   παρουσίαση του έργου της Εφορείας  στο   Φετιχιέ τζαμί πριν από έναν χρόνο, αναφέρθηκε και η αξιοποίηση του χώρου της αίθουσας που βρίσκεται στην ακρόπολη του Κάστρου της   Ναυπάκτου  ως  εκθεσιακού  χώρου.

Ποιές  θα είναι  ακριβώς οι  λειτουργίες και τι  εκθέματα θα περιλαμβάνει ο χώρος αυτός,   μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek η προϊσταμένη της Εφορείας Δρ. Ολυμπία Βικάτου.

«Πράγματι, αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και σπουδαίο, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται εκθεσιακός χώρος στη Ναύπακτο, με   μόνιμη έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει στις αίθουσες του Ιτς Καλέ και της Οπλοθήκης στο Κάστρο, δράση που υλοποιείται και αυτή στο πλαίσιο του Ιnterreg «Coastal Heritage Network» (CoHeN)».

Η πρόταση δημιουργίας μιας μόνιμης συλλογής στις τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες του Κάστρου, που   αναστηλώθηκαν στο έργο Κάστρων Περίπλους το 2006, ξεκίνησε το 2009 από την αείμνηστη Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, που όμως δεν υλοποιήθηκε.

Τώρα, η Εφορεία μας βασίστηκε στην αρχική αυτή πρόταση, εμπλουτίζοντάς την όμως σημαντικά και ανα-διαμορφώνοντας τις θεματικές ενότητες, σχεδίασε μια σύγχρονη μουσειολογική μελέτη ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί   και η μουσειογραφική.

Η επιλογή του χώρου στο Κάστρο γίνεται αφενός για να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες αίθουσες και αφετέρου για να ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι μέσω της έκθεσης θα εμβαθύνουν στην ιστορία και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες για την βυζαντινή Ναύπακτο.

Πλέον, θα συνυπάρχουν αρχαιολογικός και μουσειακός χώρος και θα λειτουργούν παράλληλα, παρέχοντας αρκετές πληροφορίες, κάνοντας την επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο μας πιο ελκυστική και διδακτική.

Οι τέσσερις αίθουσες, στο πρώτο, ανώτερο διάζωμα, το Ιτς Καλέ, και στον πυρήνα της ακρόπολης, θα φιλοξενήσουν αρχαιολογικά ευρήματα από το Κάστρο και την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ναύπακτο.

Εκεί θα μπορεί ο επισκέπτης του κάστρου της Ναυπάκτου, σε μια  στιγμή ανάπαυλας , μέσα  από επιλεγμένα εκθέματα και κείμενα να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για την εξέλιξη της πόλης και τον βίο των κατοίκων της από την πρωτοβυζαντινή εποχή έως την απελευθέρωσή της το 1829» .

Τι εκθέματα θα περιλαμβάνονται στο Μουσείο;

«Επιλέξαμε εκθέματα αποκλειστικά από την πόλη της Ναυπάκτου, είτε ευρήματα από τις πολυάριθμες  ανασκαφές σε οικόπεδα της πόλης, αλλά και από τις πρόσφατες εργασίες στο ίδιο το Κάστρο, καθώς και ευρήματα από περισυλλογή, από οικίες και δημόσιους χώρους.

Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή, με πολύ ενδιαφέροντα ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη από τους πρωτοβυζαντινούς και βυζαντινούς ναούς της Ναυπάκτου, μια αντιπροσωπευτική σειρά από χρηστική και εφυαλωμένη κεραμική, ευρήματα από τα νεκροταφεία, αντικείμενα καθημερινού βίου, νομίσματα κ.α.

Οι θεματικές ακολουθούν την χρονολογική εξέλιξη της πόλης, δηλαδή: την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο, την Βυζαντινή, οπότε η Ναύπακτος αποτέλεσε έδρα του Θέματος Νικοπόλεως, την Ύστερη Βυζαντινή, καθώς και τις περιόδους της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής  Κατάκτησης.

Επίσης, πρόκειται να αξιοποιηθεί και ένας ακόμη χώρος, η Αίθουσα Α, η λεγόμενη Οπλοθήκη, στο δεύτερο διάζωμα, πλησίον του ναού του Προφήτη Ηλία, η οποία θα λειτουργεί ως πληροφοριακός χώρος για την διαχρονική ιστορία της Ναυπάκτου από την αρχαιότητα έως και τον 19ο αιώνα, την οχυρωματική εξέλιξη του Κάστρου, με αναφορά και στις αναστηλωτικές επεμβάσεις που έχουν γίνει.

Στην αίθουσα θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ σε οθόνη θα προβάλλεται video με σύντομη αφήγηση για την ιστορία του Κάστρου και της πόλης.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τροποποίηση απόφασης περί ορισμού Αντιδημάρχων – Με δυο αντιδημάρχους η Αποδοτία

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας με την απόφαση ΑΡΙΘ. 299 /2022  τροποποιεί την υπ’ αριθ. 637/05-11-2021 Απόφαση Δημάρχου περί Ορισμού Αντιδημάρχων, ως ακολούθως:

  1. 1. Η παράγραφος 1 αυτής που αφορά τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στον Αντιδήμαρχο κ. Κοτρωνιά Θωμά, αντικαθίσταται ως εξής:

«1.Στον κ. Κοτρωνιά Θωμά και του μεταβιβάζει:

Α) Τις καθ’ ύλην αρμοδιότητες επί του συνόλου των θεμάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Β) Τις παρακάτω κατά τόπο αρμοδιότητες για τη Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας:

α) Την ευθύνη της λειτουργίας των συνεργείων καθαριότητας στη δημοτική ενότητα.

β) Την ευθύνη της λειτουργίας των συνεργείων ηλεκτροφωτισμού στη δημοτική ενότητα

γ) Την παρακολούθηση της εξέλιξης των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα».

 

  1. 2. Η παράγραφος 5 αυτής που αφορά τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στον Αντιδήμαρχο κ. Τσουκαλά Κωνσταντίνο, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τον κ. Τσουκαλά Κωνσταντίνο, από τη Δημοτική παράταξη «ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος» και του μεταβιβάζει:

Α) Τις καθ’ ύλην αρμοδιότητες επί του συνόλου των θεμάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και της τέλεσης πολιτικών γάμων.

Β) Τις παρακάτω κατά τόπο αρμοδιότητες για τη Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας:

α) Την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, των μηχανημάτων έργου και των οχημάτων που είναι εγκατεστημένα στη δημοτική ενότητα.

β) Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα.

γ) Τη μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, που ανήκει στη δημοτική ενότητα, σε κατάσταση καλής λειτουργίας.

δ) Την αποτελεσματική αξιοποίηση του τεχνικού εξοπλισμού, των εργαλείων, των υλικών και του προσωπικού του Δήμου που ανήκουν στη δημοτική ενότητα.

ε) Τη συνεργασία με τους Προέδρους των κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.

στ) Τη μέριμνα για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα της δημοτικής ενότητας.

ζ) Την εποπτεία και έλεγχο για τη διαφύλαξη των υλικών και περιουσιακών στοιχείων».

 

  1. Η παράγραφος 6 αυτής που αφορά τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στον Αντιδήμαρχο κ. Παπαϊωαννίδη Ιωάννη, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Τον κ. Παπαϊωαννίδη Ιωάννη και του μεταβιβάζει:

Τις καθ’ ύλην αρμοδιότητες επί του συνόλου των θεμάτων :

1) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και 2) του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας».

  1. Καταργεί την παράγραφο 7 που αφορά τις αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στον πρώην άμισθο Αντιδήμαρχο κ. Νταουσάνη Ιωάννη.

5.Η παράγραφος 8 αναριθμείται σε 7.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα Προσφυγικά της Ναυπάκτου παρουσιάστηκε η εκδήλωση τιμής στους Μικρασιάτες της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργάνωσαν μία ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες της Ναυπάκτου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση-αφιέρωμα «Ξεριζωμένο Ριζικό-Από τη Μικρασία στη Ναύπακτο», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Θεάτρου Χωρίς Αυλαία και με τη σύμπραξη της θεατρικής ομάδας του «Τεχνουργείον», πραγματοποιήθηκε στο ξεχωριστό και γεμάτο συμβολισμούς πραγματικό σκηνικό της γειτονιάς των Προσφυγικών αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» κ.Κώστας Κακούρας σημείωσε ότι, τα κείμενα βασίστηκαν σε μαρτυρίες προσφύγων που έχουν καταγραφεί από τον Διευθυντή της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου κ.Γιάννη Χαλάτση και πήραν την τελική τους μορφή κατά τη διάρκεια των προβών από τον κ.Δημήτρη Σιούντα, ο οποίος σκηνοθέτησε και την παράσταση.  Η κινησιολογία και η μουσική επιμέλεια ήταν της κ.Κωνσταντίνας Αντωνιάδου ενώ, έπαιξαν οι: Νατάσα Αποστολοπούλου, Ελένη Δημητρέλλου, Σάντυ Ζαρνομήτρου, Κων/να Ζησιμοπούλου, Ευγενία Θεοτοκάτου, Δήμητρα Καραχασάνη, Μελία Σγουρίδου, Θάλεια Τσούλια, Νάσια Τσούμαρη και συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα (Ριζικάρια) και με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο του «Τεχνουργείον»: Δημήτρη Αγγελόπουλο, Γιώργο Αγγελόπουλο, Παναγιώτη Κερασιά και Μαρία Ράμμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου π.Θωμάς Βαμβίνης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Αιτωλοακαρνανίας κ.Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιώργος Σιμάκης, ο Αντιδήμαρχος κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ.Ολυμπία Βικάτου, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής κ.Γιώργος Κοτρώνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ.Ζαχαρίας Χοχτούλας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκινά η αποχέτευση Αντιρρίου

Published

on

By

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά το έργο της αποχέτευσης  Αντιρρίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.630,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο με τον τίτλο «Αποπεράτωση Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων Αντιρρίου» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας λυμάτων».

Να σημειωθεί ότι, το μεγαλύτερο τμήμα του συγκεκριμένου έργου είχε ήδη κατασκευαστεί από το Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, ωστόσο επί σειρά ετών παρέμενε ημιτελές, λόγω απουσίας των ενδιάμεσων τμημάτων, των παραλιακών αντλιοστασίων και των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπογράφεται η συμβασιοποίησή του.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θωμάς  Κοτρωνιάς, με αφορμή την έναρξη του έργου  σημείωσε:

«Η αποχέτευση του Αντιρρίου είναι ένα έργο με σημαντικότατες περιβαλλοντικές προεκτάσεις  και οφέλη για τους δημότες και τον τόπο μας.  Από το 2015 έως το 2019, ο Δήμος Ναυπακτίας είχε προσπαθήσει να λάβει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ωστόσο τότε αυτό δεν κατέστη εφικτό.  Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε να ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα υπήρχαν.  Τροποποιήσαμε τη μελέτη και με ουσιαστική και στοχευμένη δουλειά, λάβαμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Θα ήθελα επομένως, να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν και, ιδιαίτερα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για το σημερινό αποτέλεσμα».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ