Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Έχει ανάγκη η χώρα από πολιτικούς τακτικισμούς με όρους παρελθόντος;

Published

on

Πόσο αστείο και συνάμα τραγικό είναι να κάνεις προ εκλογική εκστρατεία με όρους… 2015.

Να βρίσκεσαι στο 2023, να έχουν περάσει απανωτές κρίσεις, η χώρα να χρειάζεται μεγάλες τομές και τα κόμματα να κάνουν καμπάνιες με το βλέμμα στο «βρόμικο» 2015.

Αλλαγή θέλουν οι ψηφοφόροι αλλά δεν ξέρουν εάν υπάρχει κάποιος να την προσφέρει.

Οκτώ χρόνια μετά και το πολιτικό σύστημα μοιάζει να μην έχει μάθει από τα λάθη του.

Βεβαίως κάποιοι ωφελούνται από την παρελθοντολογία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε την ασίστ που του έριξε ο  Βαρουφάκης για τις κλειστές τράπεζες και το σχέδιο «Δήμητρα» και θα την… ξεκοκκαλίσει μέχρι την 21η   Μαΐου.

Κορόιδο είναι να αφήσει τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη θυμίζοντας στους Έλληνες τα κλειστά ΑΤΜ και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας του 2015;

Κορόιδο είναι να μην παίζουν από το πρωί ως το βράδυ εικόνες από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσεις    Τσίπρα πριν και μετά το δημοψήφισμα και τον Γιάνη   Βαρουφάκη σε πρώτο πλάνο;

Τεράστια τα πολιτικά οφέλη για τη ΝΔ, ζημιά για τον Αλέξη Τσίπρα και φυσικά μια «πονηρή» διαφημιστική εκστρατεία από το ΜέΡΑ 25 που ακούγεται όλη μέρα και θα κερδίσει τις αντισυστημικές ψήφους.

Έχει, όμως, ανάγκη η χώρα από πολιτικούς τακτικισμούς με όρους παρελθόντος;

Είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τόσο ισχυρή και οργανωμένη ώστε να αφήσει τα πραγματικά ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν όλους και να καταπιάνεται με τις «τρέλες» των εθνικών νομισμάτων και των σχεδίων για… μπουρλότο στις τράπεζες;

Απομένουν σχεδόν 18 μέρες από την πρώτη κάλπη η   οποία πιθανότατα θα οδηγήσει και σε μια δεύτερη.

Ακούσαμε κάτι για τα προγράμματα των κομμάτων;

Στα τηλεπαράθυρα και στις ομιλίες των αρχηγών υπάρχουν ουσιαστικά σχέδια κι όχι υποσχέσεις χωρίς    αντίκρισμα;

Δεν μιλάμε για τα Τέμπη, τα ξεχάσαμε. Κι όχι μόνο το γεγονός ότι 57 νεκροί ζητούν δικαίωση. Αλλά για το πώς θα φτιάξουμε αυτή τη χώρα του «ό,τι να’ ναι», ένα σοβαρό, οργανωμένο κράτος που δεν θα σκοτώνει τα παιδιά της.

Δεν μιλάμε για τα διαλυμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, παρ’ ότι περάσαμε μια τεράστια υγειονομική    πανδημία.   Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, μισθοί πείνας για τους «ήρωες» του ΕΣΥ, νοσοκομεία παλιά, κακοσυντηρημένα, ράντζα στους  διαδρόμους.

Μιλάμε γι’ αυτά;

Μιλάμε για την παιδεία που πάει από το κακό στο χειρότερο; Για παιδιά αμόρφωτα, για βιβλία άλλων εποχών, για δασκάλους που δεν μπορούν να εμπνεύσουν, για         πανεπιστήμια μπάχαλο; Ούτε γι’ αυτά μιλάμε.

Άραγε ακούσαμε τίποτε για την Ελληνική Αστυνομία και τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της; Όχι αστυνομικοί λαμόγια, έμποροι ναρκωτικών, μπράβοι της νύχτας, τσιλιαδόροι παράνομων και μέλη της μαφίας της νύχτας.

Ούτε φυσικά αστυνομικοί – μπάτσοι που δέρνουν ό,τι δεν γουστάρουν και πετάνε δακρυγόνα με το κιλό ακόμη και σε κλειστούς χώρους διακινδυνεύοντας τη ζωή  aνθρώπων.

Δεν μιλάμε για τη διαφθορά στο δημόσιο, για κρατικούς υπαλλήλους κανονικούς κλέφτες, για το «γρηγορόσημο» του Σημίτη το οποίο συναντούμε ακόμη και σήμερα.

Δεν μιλάμε για ξεκάθαρες διαδικασίες στις δημόσιες συμβάσεις, για ελέγχους πραγματικούς στην αγορά, για παραδειγματική τιμωρία των επίορκων, για κάθαρση του πολιτικού  προσωπικού.

Δεν μιλάμε για την ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά. Δεν μιλάμε για εργαζόμενους – φτωχούς με αμοιβές 700 και 800 ευρώ και με ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα.

Δεν μιλάμε για τα απογοητευμένα νιάτα, για τα παιδιά των 17 ετών που θα ψηφίσουν για μια χώρα στην οποία δεν έχουν μέλλον.

Φάτε λοιπόν «Δήμητρες» και Βαρουφάκηδες. Φάτε   επιστροφή στο παρελθόν και στο 2015.  Φάτε συζήτηση για το ποιος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και ποιος την έβγαλε, λες κι αυτό είναι το ζητούμενο για την επιλογή μας στην κάλπη.  Φάτε υποσχέσεις που ποτέ δεν θα υλοποιηθούν και προγράμματα που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις  ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Και φάτε αντιπαραθέσεις περί όνου σκιάς για ανούσια ντιμπέιτ και για κόμματα που προσπαθούν να αποδείξουν πιο έχει το… μεγαλύτερο ηθικό πλεονέκτημα.

Μια από τα ίδια, επομένως, και σε αυτές τις εκλογές. Μην έχετε ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι στη δημόσια σφαίρα.

Ο Σουν Τζου είχε γράψει: «Καθώς οι φωνές δεν μπορούν να ακουσθούν στη μάχη, τύμπανα και τρομπέτες χρησιμοποιούνται. Και καθώς οι στρατιώτες δεν μπορούν να δουν καθαρά, σημαίες, φανταχτερές στολές και λάβαρα χρησιμοποιούνται».

Στο εκλογικό πόλεμο οι φανταχτερές στολές και τα λάβαρα των πολιτικών, τα… καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, κρύβουν την πραγματική συζήτηση.

Την αλλαγή που ζητά ο κόσμος για την πατρίδα του.

Του Β. Κανέλλη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

By

Ο υπ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ   Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ευχήθηκε Καλό Μήνα  παραθέτοντας, ταυτόχρονα ορισμένες από τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την εργασία.
” 1η Μαΐου, ημέρα ταυτισμένη με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι η πραγματική κινητήριος δύναμη της οικονομικής και κοινωνικής προκοπής είναι ο κόσμος της εργασίας.
Η χώρα χρειάζεται να επενδύσει σε:
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Να κάνουμε την Ελλάδα έναν μαγνήτη για καλές θέσεις εργασίας!
Να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας δεν θα μεταναστεύουν για καλύτερες εργασιακές σχέσεις και καλύτερες απολαβές!
Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι η διεκδίκηση ενός σταθερού και καλού εργασιακού περιβάλλοντος μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τον κοινωνικό διάλογο.
Με ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής.
Με καλούς μισθούς που θα εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση.
Με πλήρη δικαιώματα στους εργαζομένους με τηλεργασία, στις πλατφόρμες και τις επιχειρήσεις delivery.
Με ευκαιρίες που θα δίνουν στους νέους το κίνητρο να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα μας.
Για μια Ελλάδα που δημιουργεί και πρωτοπορεί!
Καλή Πρωτομαγιά και Καλό Μήνα!”

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης στην Ναύπακτο

Published

on

By

Την  Ναύπακτο επισκέφθηκε το Σάββατο 29 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας την οποία πραγματοποιεί στους νομούς  Φωκίδας  και Αιτ/νίας.

Στο λιμάνι της πόλης, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση φίλων του κόμματος, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, παρουσία των βουλευτών του νομού, του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών, και υποψηφίων βουλευτών του νομού.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στους συγκεντρωμένους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της χώρας.

«Θέλω να μην υπάρχει καμία αμφιβολία το βράδυ της 21ης Μαΐου στην κάλπη της απλής αναλογικής, όταν μετρηθούν τα αποτελέσματα, να μην υπάρχει ούτε ένας ο οποίος να αμφιβάλλει ότι την επόμενη μέρα θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε.  Υπογράμμισε ακόμη ότι: «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να ξαναγυρίσουν τον τόπο πίσω. Διότι τελικά το κρίσιμο δίλημμα αυτών των εκλογών είναι απλό: θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία να πηγαίνουμε μπροστά προς μία Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο πλούσια ή θα ξαναγυρίσουμε σε μία εποχή υψηλών φόρων, υψηλών εισφορών, μιζέριας;».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Φαρμάκης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Αναγκαιότητα να δοθεί αποφασιστικός ρόλος στις Περιφέρειες»

Published

on

By

Τη θεσμοθέτηση του ουσιαστικού και αποφασιστικού ρόλου των Περιφερειών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσία του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί μόνο μία πολιτική και στρατηγική επιλογή του 21ου αιώνα, αλλά μία αναγκαιότητα για τον ίδιο τον πολίτη.

Ο κ. Φαρμάκης έλαβε μέρος  σε ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Προς μια καλύτερη Περιφερειακή Διακυβέρνηση», στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, οι Περιφερειάρχες, Απόστολος Τζιτζικώστας (Κ. Μακεδονίας), Κώστας Αγοραστός (Θεσσαλίας), Φάνης Σπανός (Κεντρικής Ελλάδας), Αλέξανδρος Καχριμάνης (Ηπείρου) και Κωνσταντίνος Μουτζούρης (Βορείου Αιγείου), την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, Λένα Παρασκευά.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε ότι οι Περιφέρειες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αναπτυξιακοί πόλοι της χώρας που παράλληλα έχουν και πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. «Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία στις κρίσεις, βάζουμε πλάτη στις δυσκολίες, όπως και το αποδείξαμε στην περίοδο της πανδημίας, καθώς συνεισφέραμε σημαντικούς πόρους από τα ΠΕΠ μας, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε πολύ μακριά από την ορθή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για την Περιφερειακή ανάπτυξη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τις σχέσεις Περιφερειών και Κοινωνίας, ο κ. Φαρμάκης, πρόσθεσε: «Οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αλήθειας και σεβασμού προς τους πολίτες που υπηρετούμε», ενώ για το ζητούμενο που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, επεσήμανε απαντώντας σε  σχετική ερώτηση: «Ο διαγώνιος άξονας είναι σίγουρα μια πραγματική εξέλιξη, αλλά η Ελλάδα γέρνει ανατολικά εδώ και δεκαετίες.  Αποτελεί αναγκαιότητα το έργο Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία και το λέω με ένταση γιατί αυτό είναι το έργο, με το οποίο πραγματικά θα ενωθεί η δύση με την υπόλοιπη χώρα».

Ερωτηθείς για την μέχρι σήμερα διαδρομή του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Φαρμάκης είπε: «Βρήκαμε αρνητικούς δείκτες παντού που προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα με αλλαγή ταχυτήτων και εμπροσθοβαρή προγράμματα. Έτσι η Δυτική Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη». Αναφερόμενος εξάλλου στις συνέργειες που όπως τόνισε είναι αναγκαίες  μεταξύ Περιφερειών, είπε: «Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδεχόμαστε traveler bloggers με στόχο την τουριστική προβολή και των δύο Περιφερειών, ενώ αντίστοιχες δράσεις συνεργασίες πρόκειται να αναπτύξουμε και σε άλλους τομείς με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ