Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδέσποτα: την αποκλειστική ευθύνη κατά το νόμο την έχει ο Δήμος

Published

on

Πρόσφατα στην πόλη της Ναυπάκτου είχαμε περιστατικά με τροχαία ατυχήματα με την εμπλοκή αδέσποτων ζώων. Πολλές είναι κατά καιρούς οι συζητήσεις και οι γκρίνιες που υπάρχουν για το θέμα των αδέσποτων με ένα να είναι βέβαιο. Την αποκλειστική ευθύνη κατά το νόμο την έχει ο Δήμος Ναυπακτίας, συνεπικουρούμενος από τα φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής μας. Δυστυχώς αυτή η… συνεπικούρηση έχει πλέον γίνει ευθύνη και τελικά υποχρέωση για τους  εμπλεκόμενους φιλόζωους, δυστυχώς.

Ο νόμος ρητά προβλέπει ότι την ευθύνη την έχει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος.

Επειδή πολλά ακούγονται και με δεδομένη την άγνοια των δημοτών για το θέμα αλλά και την εσκεμμένη πιθανόν παραπληροφόρηση  το Σωματείο Φιλοζωικής Δράσης Ναυπάκτου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση – ενημέρωση. Αναφέρει σε αυτή:

«Με αφορμή το περιστατικό του τροχαίου στον Πλατανιτη, όπου νέος άντρας οδηγώντας δίκυκλο όχημα συγκρούστηκε με αδέσποτο σκύλο με αποτέλεσμα ο νέος να εισαχθεί στην εντατική και ο σκύλος να καταλήξει, δηλώνουμε ότι δεχθήκαμε αρνητική και σκληρή κριτική (ότι ευθυνόμαστε για το περιστατικό καθώς δεν περισυλλέξαμε τον σκύλο που προκάλεσε το ατύχημα) και έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

 

  1. Κανένα από τα δυο σωματεία της περιοχής μας (Φιλοζωική Δράση Ναυπάκτου και Φιλοζωικό Σωματείο Ναυπάκτου) δεν ενημερώθηκε για την παρουσία του σκύλου στην περιοχή.
  2. Και να γινόταν η ενημέρωση κανένα από τα 2 σωματεία δεν έχει κατά πρώτον την δυνατότητα και κατά δεύτερον την υποχρέωση να περισυλλέξει τον αδέσποτο σκύλο καθώς στερούμαστε εγκαταστάσεων.
  3. Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4239/2012.
  4. Οι σύλλογοι και τα σωματεία είναι αρωγοί του κάθε δήμου (δηλαδή βοηθούν τους δήμους στο έργο τους). Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σωματεία επιβαρύνονται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ το έργο αυτό. Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ..

 

Ενημερώνουμε λοιπόν τους πολίτες της περιοχής μας ότι, όντας 6 άτομα ενεργά και κάνοντας εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια το έργο του δήμου, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση, του τι να κάνει τα αδέσποτα, έχουμε σε ιδιόκτητους χώρους περί τα 420 ζώα. Δεχόμαστε τις μηνύσεις για όχληση σωρηδόν.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, για χώρο κυρίως, ο δήμος απαξιώνει το έργο μας και μας αγνοεί επιδεικτικά προσπαθώντας παράλληλα να περάσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του σε εμάς.

Αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν ότι παίρνουμε χρήματα και δυστυχώς στηρίζεται η άποψη αυτή και από ανθρώπους μέσα από τον δήμο με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται μια τέτοια φήμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται από άγνοια και ότι δεν έχει άλλο στόχο η σκοπό. Να πούμε όμως ότι αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση του σωματείου μας κι εμάς των ιδίων κατά παντός υπεύθυνου.

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων (που αν δεν υπήρχαμε εμείς να καταντάμε σχεδόν γραφικοί με την γκρίνια μας δεν θα έτρεχε στη πόλη μας) κάθε χρόνο περιλαμβάνει στειρώσεις αδέσποτων και κάποιες τροφές. Τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στον κτηνίατρο που παίρνει τον διαγωνισμό και αντίστοιχα συμβαίνει και με τις τροφές.

Ας σταματήσει το παραμύθι της παροχής οικονομικής ενίσχυσης λοιπόν, γιατί μόνο με τα νευρά μας παίζει και δημιουργεί την λάθος εντύπωση στους πολίτες, καθιστώντας μας στο μυαλό τους υποχρεωμένους να μαζέψουμε τα πάντα.

Γνωστοποιούμε ότι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στον δήμο Ναυπακτίας έχει οριστεί ο κύριος Παναγιώτης Κονιδας. Είναι αρμόδιος βάσει του νόμου 4039/2012 άρθρο 9, να δέχεται τις διαμαρτυρίες σας αλλά και να ενημερώνεται για την παρουσία τυχόν αδέσποτων στις διάφορες περιοχες της πόλης μας. Το τηλ. του δήμου μας για την επικοινωνία σας είναι 26343 60100. Ζητήστε να μιλήσετε μαζί του.

 

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΑΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.

 

ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ.

 

ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΠΗΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ .

 

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΑΔΕΣΠΟΤΟ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπακτίας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Published

on

By

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της έξαρσης της Ιλαράς, κλιμάκιο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με  το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2024, εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο εμβολιασμός υλοποιήθηκε με τη συμβολή των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στους καταυλισμούς Σκα, Πούντου, Αντιρρίου (Αμπελόκηποι) τηρώντας όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.  Αναλυτικότερα, το κλιμάκιο του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά κ.Αγγελική Σταματίου και ο Διαμεσολαβητής κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών κατέγραψαν τις εμβολιαστικές ανάγκες τους ελέγχοντας τα ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εμβολιασμών παρούσα ήταν και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπακτίας, κ. Μαρίνα Ρισβά Πατακοπούλου, η οποία με δήλωσή της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο σύνολο του προσωπικού του ΕΟΔΥ, στον Προϊστάμενο Μετακινούμενων Πληθυσμών κ. Κωνσταντίνο Μήτρου, τις συνεργάτιδές του κ .Ελένη Πουλακίδα,  κ. Πολύμνια Βελκίδου και κ. Αικατερίνη Τσέκου, και στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δ.Ναυπακτίας για τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της διαδικασίας.

Όπως σημείωσε η κ.Ρισβά-Πατακοπούλου «το σύνολο του προσωπικού επέδειξε επαγγελματισμό και εξαιρετικό συντονισμό, στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης εμβολιασμού.  Αντιμετώπισαν τη διαδικασία με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη αναδεικνύοντας ανάγκη του εμβολιασμού σε ύψιστο αγαθό για την υγεία».

 *Ο Δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αξιοποιώντας χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ