Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδέσποτα: την αποκλειστική ευθύνη κατά το νόμο την έχει ο Δήμος

Published

on

Πρόσφατα στην πόλη της Ναυπάκτου είχαμε περιστατικά με τροχαία ατυχήματα με την εμπλοκή αδέσποτων ζώων. Πολλές είναι κατά καιρούς οι συζητήσεις και οι γκρίνιες που υπάρχουν για το θέμα των αδέσποτων με ένα να είναι βέβαιο. Την αποκλειστική ευθύνη κατά το νόμο την έχει ο Δήμος Ναυπακτίας, συνεπικουρούμενος από τα φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής μας. Δυστυχώς αυτή η… συνεπικούρηση έχει πλέον γίνει ευθύνη και τελικά υποχρέωση για τους  εμπλεκόμενους φιλόζωους, δυστυχώς.

Ο νόμος ρητά προβλέπει ότι την ευθύνη την έχει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος.

Επειδή πολλά ακούγονται και με δεδομένη την άγνοια των δημοτών για το θέμα αλλά και την εσκεμμένη πιθανόν παραπληροφόρηση  το Σωματείο Φιλοζωικής Δράσης Ναυπάκτου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση – ενημέρωση. Αναφέρει σε αυτή:

«Με αφορμή το περιστατικό του τροχαίου στον Πλατανιτη, όπου νέος άντρας οδηγώντας δίκυκλο όχημα συγκρούστηκε με αδέσποτο σκύλο με αποτέλεσμα ο νέος να εισαχθεί στην εντατική και ο σκύλος να καταλήξει, δηλώνουμε ότι δεχθήκαμε αρνητική και σκληρή κριτική (ότι ευθυνόμαστε για το περιστατικό καθώς δεν περισυλλέξαμε τον σκύλο που προκάλεσε το ατύχημα) και έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

 

  1. Κανένα από τα δυο σωματεία της περιοχής μας (Φιλοζωική Δράση Ναυπάκτου και Φιλοζωικό Σωματείο Ναυπάκτου) δεν ενημερώθηκε για την παρουσία του σκύλου στην περιοχή.
  2. Και να γινόταν η ενημέρωση κανένα από τα 2 σωματεία δεν έχει κατά πρώτον την δυνατότητα και κατά δεύτερον την υποχρέωση να περισυλλέξει τον αδέσποτο σκύλο καθώς στερούμαστε εγκαταστάσεων.
  3. Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4239/2012.
  4. Οι σύλλογοι και τα σωματεία είναι αρωγοί του κάθε δήμου (δηλαδή βοηθούν τους δήμους στο έργο τους). Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σωματεία επιβαρύνονται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ το έργο αυτό. Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ..

 

Ενημερώνουμε λοιπόν τους πολίτες της περιοχής μας ότι, όντας 6 άτομα ενεργά και κάνοντας εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια το έργο του δήμου, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση, του τι να κάνει τα αδέσποτα, έχουμε σε ιδιόκτητους χώρους περί τα 420 ζώα. Δεχόμαστε τις μηνύσεις για όχληση σωρηδόν.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, για χώρο κυρίως, ο δήμος απαξιώνει το έργο μας και μας αγνοεί επιδεικτικά προσπαθώντας παράλληλα να περάσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του σε εμάς.

Αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν ότι παίρνουμε χρήματα και δυστυχώς στηρίζεται η άποψη αυτή και από ανθρώπους μέσα από τον δήμο με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται μια τέτοια φήμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται από άγνοια και ότι δεν έχει άλλο στόχο η σκοπό. Να πούμε όμως ότι αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση του σωματείου μας κι εμάς των ιδίων κατά παντός υπεύθυνου.

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων (που αν δεν υπήρχαμε εμείς να καταντάμε σχεδόν γραφικοί με την γκρίνια μας δεν θα έτρεχε στη πόλη μας) κάθε χρόνο περιλαμβάνει στειρώσεις αδέσποτων και κάποιες τροφές. Τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στον κτηνίατρο που παίρνει τον διαγωνισμό και αντίστοιχα συμβαίνει και με τις τροφές.

Ας σταματήσει το παραμύθι της παροχής οικονομικής ενίσχυσης λοιπόν, γιατί μόνο με τα νευρά μας παίζει και δημιουργεί την λάθος εντύπωση στους πολίτες, καθιστώντας μας στο μυαλό τους υποχρεωμένους να μαζέψουμε τα πάντα.

Γνωστοποιούμε ότι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στον δήμο Ναυπακτίας έχει οριστεί ο κύριος Παναγιώτης Κονιδας. Είναι αρμόδιος βάσει του νόμου 4039/2012 άρθρο 9, να δέχεται τις διαμαρτυρίες σας αλλά και να ενημερώνεται για την παρουσία τυχόν αδέσποτων στις διάφορες περιοχες της πόλης μας. Το τηλ. του δήμου μας για την επικοινωνία σας είναι 26343 60100. Ζητήστε να μιλήσετε μαζί του.

 

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΑΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.

 

ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ.

 

ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΠΗΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ .

 

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΑΔΕΣΠΟΤΟ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πλατεία της Κ. Δάφνης εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο

Published

on

By

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για το έργο Ανάπλασης-Ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου της Κάτω Δάφνης στη θέση Αγία Παρασκευή και εντάσσεται προς χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Με προϋπολογισμό 255.000 ευρώ, η μελέτη του έργου που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις επιστρώσεων με κυβόλιθους, φυτεύσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου με τοποθέτηση δέντρων, αλλά και διαμόρφωση δύο επιπέδων που η καθεμία αντιστοιχεί στις εκάστοτε εισόδους του Ιερού Ναού.

«Επιθυμία και στόχευσή μας ήταν εξαρχής να εξυπηρετήσουμε τη βασική ανάγκη της Κοινότητας, που δεν είναι άλλη από την ενεργοποίηση του κοινόχρηστου χώρου και την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των κατοίκων», ανέφερε με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης για να προσθέσει πως «εργαστήκαμε από κοινού με τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, την Κοινότητα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες.  Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ