Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αδελφότητα Ναυπακτίων Ν. Αττικής: Επέτειος Εθνικής Παλιγγενεσίας – Γιάννης Βλαχογιάννης

Published

on

Αγαπητοί Συντοπίτες,  

Η Αδελφότητα Ναυπακτίων του  Νομού Αττικής και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση τιμούν και αναδεικνύουν το έργο του Γιάννη Βλαχογιάννη με ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πρόγραμμα δράσεων.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης μετά από πολύχρονες προσπάθειες ανέσυρε και διέσωσε τα παραγκωνισμένα (λόγω των πολιτικών ερίδων της εποχής) απομνημονεύματα των σημαντικότερων αγωνιστών του ‘21. Έγινε δηλαδή ο φύλακας της Επανάστασης.

Το 1914, την εποχή δηλαδή που τα κράτη της Δύσης έχουν ήδη ιδρύσει αυτόνομες υπηρεσίες αρχείων, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου με την προτροπή (μεταξύ των άλλων και) του Γιάννη Βλαχογιάννη ιδρύει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και αναθέτει τη διεύθυνσή τους στον Επαχτίτη ιστοριοδίφη με ενσωμάτωση σ’ αυτά και του δικού του αρχείου.

Τα Γενικά Αρχεία είναι το απαραίτητο εργαλείο για τη συγγραφή της ιστορίας του έθνους και ζωτικό στοιχείο της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Η πρόσβασή τους σ’ αυτά εξασφαλίζει ένα είδος λογοδοσίας και διαφάνειας για τους διοικούμενους. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά προσφέρουν ένα συναρπαστικό μαθησιακό περιβάλλον.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης με την προσφορά του αντιπροσωπεύει το όραμα των πρωτοπόρων Ελλήνων που οδήγησαν την πατρίδα μας από μία οθωμανική επαρχία σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Σε ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο του Μεσολογγίτη Μάνου Καρατζογιάννη, ο ήρωάς μας υποδυόμενος από τον Δημήτρη Καταλειφό, ενθυμείται την πρώτη αφή και ανάγνωση των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη.

Ένας μαθητής του γυμνασίου ανασύρει από το αρχείο ένα χειρόγραφο, εντοπίζει τη μάχη πάνω στο χάρτη με την καθοδήγηση της Μαρίας Ευθυμίου και διαβάζει δυνατά το ποίημα για το χορό των Εξοδιτών στην πλατεία του Λιδωρικίου. Η απαγγελία του γίνεται αναπαράσταση και σώζεται σε οπτικό υλικό από το Νίκο Ελληνικάκη.

Η δομή του προγράμματος και η τεκμηρίωση του ιστορικού υλικού έχει γίνει από τον Μάριο Καζίκα, την Ελένη Αδαμοπούλου και τη Σταυρούλα Πολονύφη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι δήμοι Δωρίδος και Ναυπακτίας έχουν παραχωρήσει την Αιγίδα τους.

H χρηματοδότηση εξασφαλίζεται με τις χορηγίες ιδιωτών.

Αυτή είναι η δική μας πρόταση για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την καταθέτουμε με τιμή και σεβασμό. Προς όλους σας.

(επισυνάπτεται αναλυτικώς το πρόγραμμα):   Vlachogiannis-Protasi 11 12 20

Με εκτίμηση,  

Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς 

Πρόεδρος ΔΣ 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα υπηρεσία από την Τheocar

Published

on

By

Η εταιρεία Theocar πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο, δραστηριοποιείτε 20 και πλέον χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς καθώς και ενοικίασης οχημάτων, πλέον προσφέρει και μια νέα υπηρεσία.

Οι έμπειροι οδηγοί αναλαμβάνουν με αξιοπιστία την μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες, με απολυτή ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία, σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο πελάτης έχοντας  ειδικό όχημα με ράμπα για την μεταφορά με αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιπλέον υπάρχει  και η δυνατότητα ενοικίασης- μίσθωσης του οχήματος σε οδηγούς που πληρούν τις προαπαιτούμενος προϋποθέσεις για την ενοικίαση.

Για επιπλέον πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα καταστήματά μας.

Βρείτε μας στην Πάτρα, στο Αίγιο, στη Ναύπακτο, στο Αγρίνιο, στη Κυλλήνη αλλά και στο Κατάκολο.

Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.theocar.com και στο τηλεφωνικό μας κέντρο 211 8008090.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό το πέρασμα στον Εύηνο

Published

on

By

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και με τον όγκο του νερού του Εύηνου ποταμού να είναι αυξημένος  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, παραμένει κλειστή η ιρλανδικού τύπου γέφυρα.

Η διέλευση των κατοίκων της περιοχής και όσων θέλουν να φτάσουν εκεί διεξάγεται μέσω της Ιόνιας οδού.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και μετά τον καθαρισμό της  γέφυρας από τα φερτά υλικά θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία ο δρόμος.         –photo Galatasnews

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαίνια και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΟΜ Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Σάββατο 28/1/23 στις 6 μ.μ. σας καλούμε στα εγκαίνια του γραφείου μας (πλατεία Φαρμάκη 2), όπου θα κόψουμε πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα συζητήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα παραβρεθούν οι βουλευτές, μέλη της ΚΕ και στελέχη του κόμματος.

Σας περιμένουμε!

Ο.Μ. Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ