Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αδιέξοδο»! Αν συνεχιστεί επί μακρόν η διατήρηση των υψηλών τιμών της ενέργειας

Published

on

Στο σύνολο των δήμων της χώρας εμφανίζονται πλέον οι επιπτώσεις εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκαλέσει η υπερβολική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των καυσίμων που θέτουν άμεσα ζητήματα βιωσιμότητας των ΟΤΑ και χρεωκοπίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Ήδη οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Από χέτευσης (ΔΕΥΑ) λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους  προϋπολογισμούς τους.  Το τεράστιο αυτό  ζήτημα  τέθηκε  στην ΚΕΔΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Για το θέμα μιλά στο  Nafsweek.gr ο  αρμόδιος  αντιδήμαρχος οικονομικών  Σωκράτης Παπαβασιλείου.

Με τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και  καυσίμων πανελλαδικά, οι Δήμοι ασφυκτιούν, με την ΚΕΔΕ να θέτει θέμα βιωσιμότητας των ΟΤΑ.                   Στον Δήμο Ναυπακτίας ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

«Το πρόβλημα που θα κληθούν οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αν έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε με μία φράση, θα το χαρακτηρίζαμε  ως «αδιέξοδο».

Εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν η διατήρηση των τιμών της ενέργειας στα ίδια υψηλά με σήμερα επίπεδα, τότε με μαθηματική ακρίβεια τόσο οι δήμοι όσο και τα νομικά τους πρόσωπα θα πάψουν σύντομα να είναι οικονομικά βιώσιμοι.

Οι δήμοι διαχρονικά διέθεταν περιορισμένους οικονομικούς πόρους σε σχέση με τις αρμοδιότητες  που τους έχουν παραχωρηθεί και  τα δύο έτη πανδημίας που προηγήθηκαν επιδείνωσαν και άλλο την οικονομική τους κατάσταση.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη ΔΕΥΑΝ, η οποία πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και στο λιμενικό ταμείο και την ΚΕΔΝ με τα περιορισμένα οικονομικά τους.

Η ενεργειακή και οικονομική κρίση που σήμερα ξαναβιώνουμε θα έλεγε κάποιος ότι είναι «το κερασάκι στην τούρτα».

Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε την αλήθεια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το κάνουν με τον πλέον κυνικό τρόπο. Από τα συγκριτικά των πρώτων διμήνων των λογαριασμών ρεύματος που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ο Δήμος το 2021 δαπάνησε για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 208.000 € και για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 δαπάνησε 325.000 €, η ΔΕΥΑΝ το ίδιο διάστημα του 2021 δαπάνησε 120.000€, ενώ το 2022 δαπάνησε 178.000 € και το ΔΛΤΝ από 7.000 € το 2021, το ποσό αυξήθηκε στις 9.600 € το 2022.

Σημαντική επίσης είναι και η αύξηση της δαπάνης σε καύσιμα που θα οδηγήσει το δήμο σε εξάντληση του διαθέσιμου ποσού της ανατεθειμένης σύμβασης πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και θα αυξήσει δραματικά τη μελλοντική ετήσια δαπάνη για καύσιμα, η οποία θα προσεγγίζει βάσει προβλέψεων το μισό εκατομμύριο ετησίως από περίπου 350000 €  που ήταν το 2021.

Η αύξηση των καυσίμων πλήττει επίσης σημαντικά τόσο τη ΔΕΥΑΝ, όσο και την ΚΕΔΝ με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και τις σχολικές επιτροπές που επιβαρύνονται με τη θέρμανση των σχολείων.

Εν κατακλείδι να σας πω ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και η ευρύτερη αρνητική οικονομική συγκυρία με την αύξηση τιμών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων, δημιουργούν συνολικά ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων που δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της δαπάνης του ρεύματος και των καυσίμων, αλλά συμπαρασύρει και τις ετήσιες δαπάνες για μία μεγάλη γκάμα              υπηρεσιών και προμηθειών.

Επίσης προκαλείται μία άνευ προηγουμένου οικονομική ασφυξία στους εργολάβους που ήδη εκτελούν ή επίκειται να εκτελέσουν συμβασιοποιημένα δημόσια έργα, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αδυναμία εκτέλεσής τους, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στους προϋπολογισμούς των δημόσιων έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν στο μέλλον.

Είναι σαν κάποιος να άνοιξε το κουτί της πανδώρας και προσπαθεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να συγκρατήσει  το οικοδόμημα από την κατάρρευση.»

Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα αυξημένα κόστη;

«Προς το παρόν παρακολουθούμε την εξέλιξη του  φαινομένου και προσπαθούμε να συγκρατούμε τις δαπάνες στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, κάτι που κάναμε ούτως ή άλλως.

Ήδη λάβαμε ενισχυτική χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος μέσω των ΚΑΠ για κάλυψη γενικών αναγκών, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες του ενεργειακού κόστους, αλλά φοβάμαι ότι δε θα είναι αρκετό.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και το υπουργείο επέδειξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και η μεν πρώτη έθεσε το θέμα εγκαίρως και στη σωστή του    βάση, το δε δεύτερο ανταποκρίθηκε άμεσα συν-δράμοντας τους δήμους και έδειξε την πρόθεση να   βοηθήσει τους Δήμους έτι περαιτέρω.

Ωστόσο εκτιμώ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ότι αν το ενεργειακό πρόβλημα παραταθεί σε βάθος χρόνου, η κατάσταση δε θα μπορεί αντικειμενικά να είναι διαχειρίσιμη από   κανέναν. Για την ώρα όμως οφείλουμε να διατηρούμε συγκρατημένα την αισιοδοξία μας και να κάνουμε με ψυχραιμία ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Υπάρχει περίπτωση μέρος του κόστους  αυτού να μετοκυλισθεί στους δημότες;

« Επουδενί δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

Θα προσπαθήσουμε μέσω της ακόμη πιο «αυστηρής» δημοσιονομικής πολιτικής να εξαντλήσουμε κάθε μέσο, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες το        κόστος.

‘Όχι μόνο επειδή τα νοικοκυριά αντικειμενικά δεν αντέχουν επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και επειδή νομίζω ότι κάτι τέτοιο δε θα μας οδηγούσε σε  ουσιαστικό αποτέλεσμα και λύση του προβλήματος. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Ο μεγάλος μας στόχος παραμένει η οριστική λύση του προβλήματος μέσω της πλήρους ενεργειακής αυτονόμησης του Δήμου και των δημοτικών του προσώπων.

Εσχάτως ολοκληρώθηκε η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας Ναυπακτίας με την έγκριση του καταστατικού της από το ΓΕΜΗ και την έκδοση ΑΦΜ και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις για τη χωροθέτηση του δικού μας φωτοβολταϊκού πάρκου. Βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά και σε εύλογο χρόνο θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ