Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΔΚΝ – Το όραμά μας: Καστρόπολη Ναυπάκτου

Published

on

Πέραν της ανακοίνωσης ονομάτων υποψηφίων, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας  του Γιάννη Μπουλέ προχωρά στην ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν την Ναύπακτο, καταγράφοντας τα όσα υλοποιήθηκαν κατά την θητεία της (2011-2014) αλλά και τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα.

 Διάλογος με την κοινωνία, Συνεργασία με όλους  

Τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε μια δημοτική περίοδο. Η ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έχει ωριμάσει. Η παράταξή μας θα πρωτοστατήσει, ώστε μετά από εκτενή διάλογο να καταλήξουμε σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιείται τμηματικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Με αυτό ως δεδομένο και με συνέπεια και όραμα για τη “Ναυπακτία του αύριο” η παράταξή μας καταθέτει τις προτάσεις της για τα μεγάλα θέματα της πόλης και του δήμου μας. Αφετηρία των προτάσεών μας η Καστρόπολη της Ναυπάκτου.

Καστρόπολη Ναυπάκτου «Η Καρδιά της Ναυπακτίας»

Η ανάδειξη της Ναυπάκτου σε Καστρόπολη με το Πολιτιστικό Μονοπάτι που τη διαπερνά αποτελούσαν τον πυρήνα του προγράμματός μας το 2010. Στο πλαίσιο αυτό ως δημοτική αρχή την περίοδο 2011-2014 βάλαμε τις βάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών:

  • Εκπονήσαμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) για την ανάδειξη της Καστρόπολης και συμμετείχαμε σε πρόγραμμα για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σεβασμό στο Περιβάλλον (Cherplan)
  • Εμπνευστήκαμε την ιδέα, σχεδιάσαμε, εκπονήσαμε και ωριμάσαμε τη μελέτη για το Πολιτιστικό Μονοπάτι
  • Προχωρήσαμε στην αγορά ιδιοκτησίας, την απομάκρυνση κτίσματος και την απελευθέρωση παρακείμενου προβλεπόμενου δρόμου για την ανάδειξη της Δυτικής Πύλης του Κάστρου
  • Απομακρύναμε περίπτερα από το ιστορικό κέντρο της πόλης.
  • Προωθήσαμε  την πρόταση ρυμοτομικής χωροθέτησης του Πολιτιστικού Πάρκου και ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή Βατόβρυση (πρώην ΔΟΥ), Μεγαλομάτας, Φαλτσοπόρτι.
  • Συμβάλαμε στην αποκατάσταση των επάλξεων του Δυτικού τείχους και του Περιδρόμου του στο Λιμάνι της Ναυπάκτου.
  • Εντοπίσαμε με υποθαλάσσια βιντεοσκόπηση φθορές του Λιμένα της Ναυπάκτου
  • Συμβάλαμε στην καθιέρωση του Φετιχιέ Τζαμί  ως πολιτιστικού χώρου περιοδικών εκθέσεων
  • Εκπονήσαμε κυκλοφοριακές  μελέτες για την οργάνωση της Καστροπολιτείας, και του Ιστορικού Κέντρου
  • Προωθήσαμε τη βελτίωση του σχεδίου ΠΔ για το Οικιστικό της Ναυπάκτου, δεσμεύσαμε πιστώσεις και προωθήσαμε ενέργειες  για την επανεκκίνηση του ΓΠΣ.

Να σημειωθεί ότι για τη συνέχιση των παραπάνω έργων η Παράταξή μας από τη θέση της αντιπολίτευσης την περίοδο 2014-2019 στήριξε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου.

Συνεχίζουμε το Όραμά μας για την Καστρόπολη της Ναυπάκτου

Βιώσιμη Καστρόπολη

  • Σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών κρίνουμε  αναγκαία τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης – Γραφείο Παλιάς Πόλης για την Καστρόπολη Ναυπάκτου.
  • Με κατεύθυνση την ήπια και πεζοδρομημένη κυκλοφορία στην Καστρόπολη και το Ιστορικό Κέντρο της πόλης είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός νέου κυκλοφοριακού μοντέλου στο πλαίσιο του Νέου ΓΠΣ
  • Άμεση εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης και συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.
  • Αυστηρή τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης προμηθειών των καταστημάτων καθώς και προσαρμογή των θέσεων TAXI, στάσεων αστικής και τουριστικών λεωφορείων  
  • Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δικτύων υποδομής των συνοικιών εντός των Τειχών (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΝ, ΟΤΕ κλπ)
  • Ήπιος, σύγχρονος και ολοκληρωμένος φωτισμός εντός των συνοικιών της Καστροπολιτείας
  • Πρόγραμμα ανάδειξης λοιπών μνημείων, κρηνών και κτιρίων ιστορικού & αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και υπολειμμάτων εντός της Καστρόπολης
  • Συνεργασία με συναρμόδιους για την εκπόνηση μελετών για το πευκοδάσος του Λόφου του Κάστρου καθώς και για τα υδρογεωλογικά φαινόμενα του Λόφου.
  • Διαμόρφωση πάρκου πρασίνου, διαδρομών για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία και  θέσεων θέασης στο δασικό τμήμα του Λόφο του Κάστρου.

Λιμάνι Κάστρου Ναυπάκτου

  • Άμεση συνεργασία με ΥΠΠΟ για την μελέτη τεκμηρίωσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του.
  • Προστασία και βελτίωση των λιμενικών υποδομών του.
  • Επέκταση της πλακόστρωσης του εσωτερικού διαδρόμου του για την ασφαλέστερη χρήση από τους αλιείς και επισκέπτες.
  • Φωτισμός των θαλάσσιων Τειχών  και συνολικός φωτισμός του.

Ακρόπολη Κάστρου Ναυπάκτου

Η πρόσβαση στην Ακρόπολη του Κάστρου πρέπει να εξασφαλισθεί και από την Πυλίδα (Κερκόπορτα) ώστε η Ακρόπολη να αποτελέσει, για όσους το επιλέγουν,  αφετηρία για την επίσκεψη του μνημείου από την κορυφή προς το λιμάνι. Για το σκοπό αυτό πρέπει να επεκταθεί ο δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο μέχρι τον περιφερειακό όπου προτείνουμε να διαμορφωθεί κόμβος. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία επίσης η δημιουργία χώρου στάθμευσης και χώρου υποδοχής επισκεπτών (τουριστικό περίπτερο).

Πολιτιστικό Μονοπάτι

  • Ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης της διαμόρφωσης του Πολιτιστικού Μονοπατιού με επέκταση του στο σύνολο της πόλης
  • Με αφετηρία την Ακρόπολη του Κάστρου η  διαμόρφωση του  Πολιτιστικού Μονοπατιού θα αποτελέσει διαδρομή αναφοράς στο σύνολο των επισκεπτών και Tour Operators ως βιώσιμη πρόταση ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ανάπτυξης
  • Ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Μονοπατιού μέχρι το Μουσείο Ναυπηγικής τέχνης που έχει χωροθετηθεί στο αλσύλλιο που βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος
  • Σύνδεση του Πολιτιστικού Μονοπατιού με τον Περίδρομο των Τειχών του Κάστρου
  • Συμπληρωματικές αναπλάσεις στην διαδρομή του Πολιτιστικού Μονοπατιού
  • Ολοκλήρωση της πρότασης ανάπλασης του Λόφου της Δεξαμενής ως πάρκο αναψυχής (παιδική χαρά, ανοιχτό σινεμά, αναψυκτήριο) στα πλαίσια του σχεδιασμού του Cherplan και του Πολιτιστικού Μονοπατιού
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για το Πολιτιστικό Μονοπάτι και εξειδίκευση πληροφοριακής σήμανσης 

Πολιτιστικό Πάρκο & Διοικητήριο

  • Επικαιροποίηση προτάσεων αναθεώρησης ρυμοτομικού σχεδίου, επέκταση αναθεώρησης για το σύνολο της πόλης, χωροθέτηση Πολιτιστικού Πάρκου στην Βατόβρυση,  Μεγαλομάτα.
  • Χωροθέτηση νέου Διοικητηρίου και δημοσίων υπηρεσιών στα πλαίσια του νέου ΓΠΣ και προώθηση ενεργειών κατασκευής τους, ώστε το σημερινό Δημαρχείο να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικό σκοπό.
  • Συνεργασία για τη σταδιακή απομάκρυνση χρήσεων δημόσιων υπηρεσιών από το Πολιτιστικό Πάρκο και επανάχρηση των κτιρίων με πολιτιστικό & τουριστικό σκοπό.  
  • Διαμόρφωση του Παλιού Νοσοκομείου (Οικονομική Υπηρεσία Δήμου) σε Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό.

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί & αναπλάσεις

  • Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου για την Πλατεία Λιμένος, Στενοπάζαρο,  Πάρκο Θερβάντες, την Δυτική Πύλη του Κάστρου.
  • Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Πολιτιστικό Πάρκο και τη διαμόρφωση Ανοιχτού Θεάτρου
  • Συνεργασία με το ΥΠΠΟ για την ανάπλαση του χώρου του Βεζύρ Τζαμί και αναστύλωση, αποκατάσταση και πιλοτική επανάχρηση των Οθωμανικών Λουτρών
  • Ανάπλαση των συνοικιών Μικρό Βαρούσι & Μεγαλομάτα

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Άμα δεν γελάσεις…»

Published

on

By

Αν η πολιτική ήταν θέατρο, τότε αυτή την περίοδο παίζουμε μια παράσταση χωρίς σκηνοθέτη, χωρίς υπόθεση και – το χειρότερο – χωρίς κριτικό κοινό.

Η κάθε εξουσία- τοπική ή κεντρική,   προχωρά με αυτοπεποίθηση, άλλοτε δικαίως, άλλοτε επειδή δεν υπάρχει κανείς να της πει «μήπως να το ξαναδούμε;».

Στην άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του… κομπάρσου. Ενός κομπάρσου που πολλές φορές μπαίνει στη σκηνή αφού έχει τελειώσει η πράξη.

Πού είναι ο αξιόπιστος πόλος της αντιπολίτευσης;

Ίσως τον αναζητούμε όπως αναζητούμε τον φορτιστή όταν το κινητό έχει 1% μπαταρία: με πανικό, απόγνωση και λίγες ελπίδες. Πότε εμφανίζεται λαχανιασμένος στο τέλος, πότε μπερδεύει τα λόγια του και πότε μοιάζει να έχει βγει από άλλο έργο – σίγουρα όμως όχι από εκείνο που ζούμε.

Δεν είναι ότι λείπουν οι φωνές. Είναι ότι λείπει η συντονισμένη, σοβαρή, πειστική αντιπρόταση. Γιατί άλλο να διαφωνείς με όλα (και να μην πείθεις κανέναν) κι άλλο να προτείνεις κάτι καλύτερο με λογική, πυγμή και σχέδιο.

Και εδώ έρχεται το χιούμορ. Όχι για να καλύψει την κατάσταση, αλλά για να την αποκαλύψει.

Γιατί όπως είπε και ο Καραγκιόζης κάποτε: «άμα δεν γελάσεις, θα κλάψεις». Κι εμείς, καιρό τώρα έχουμε αρχίσει να γελάμε…  από αμηχανία.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

130.000 ακαθάριστα και αδήλωτα οικόπεδα!

Published

on

By

Έληξε την Κυριακή 15 Ιουνίου η προθεσμία καθαρισμού των αστικών οικοπέδων και δήλωσής τους στην πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα», με τελικό αριθμό δηλώσεων  701.823, ενώ ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που είχε υποβληθεί έως τις 15 Ιουλίου 2024 ήταν 833.722.

Η πλατφόρμα έκλεισε και δεν δέχεται νέες δηλώσεις, παρά την παράταση που ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ για τις 30 Ιουνίου, την οποία έχει προτείνει ως ημερομηνία μόνιμης λήξης της προθεσμίας καθαρισμού και δήλωσης. Η παράταση αυτή ήταν απόλυτα απαραίτητη, όπως αποδείχθηκε από το ότι τουλάχιστον 130.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πρόλαβαν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, γι’ αυτό και δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις και τώρα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με όσα προβλέπονται εις βάρος τους…

Παρ’ όλα αυτά η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά σε όσους ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν εφέτος να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να το πράξουν έστω και τώρα, ως αυτονόητη ενέργεια προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους όσο και του κοινωνικού συνόλου εν γένει από τον κίνδυνο της πρόκλησης και εξάπλωσης της φωτιάς αλλά και για να αποφύγουν ορισμένες τουλάχιστον από τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε βάρος τους.

Οι διαδικασίες και οι κυρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΥΠ 1402/ΦΕΚ 2689, Τεύχος Β, 30.5.2025 είναι οι παρακάτω:

Οι Δήμοι διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τουλάχιστον 5% του αριθμού του υποβληθεισών δηλώσεων στην εδαφική τους περιφέρεια, βάσει ιεράρχησης καθορισμένων κριτηρίων ή καταγγελιών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ελέγχει τις καταγγελίες πολιτών που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα» κατόπιν αξιολόγησης και ακολούθως βάσει ιεράρχησης καθορισμένων κριτηρίων.

 Παράλειψη καθαρισμού οικοπέδων

-Πρόστιμο 200 € + 0,50 €/τ.μ. σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης καθαρισμού

-Έξοδα δαπάνης αυτεπάγγελτου καθαρισμού και απομάκρυνσης των υλικών από τον οικείο Δήμο.

Παράδειγμα: Στον ιδιοκτήτη ακαθάριστου οικοπέδου 1.000 τ.μ. επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 € + 0,50 €/τ.μ. x 1.000 τ.μ. = 700 € συν τα έξοδα της δαπάνης του αυτεπάγγελτου καθαρισμού και απομάκρυνσης των υλικών όπως αυτά προσδιορίζονται από τον οικείο Δήμο.

 Παράλειψη υποβολής υπεύθυνης δήλωσης καθαρισμού

-Πρόστιμο 1.000 € σε περίπτωση μη υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στην πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα» (ανεξαρτήτως αν πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός, αρκεί να υπήρχε η σχετική υποχρέωση), το οποίο επιβάλλεται από τον Δήμο ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία μία φορά για κάθε ακίνητο, με συνυπεύθυνους εις ολόκληρο για την πληρωμή του τους υπόχρεους συνιδιοκτήτες, επικαρπωτές, ή επί μισθωμένου ακινήτου, τους μισθωτές ή υπομισθωτές του.

-Άσκηση ποινικής δίωξης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή κατά των προσώπων που υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις καθαρισμού, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 12.600 € ευρώ έως 54.000 €.

Δικαίωμα υποβολής ενστάσεων

Οι ιδιοκτήτες στους οποίους θα επιβληθούν πρόστιμα έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου στον προϊστάμενο της υπηρεσίας που επέβαλε το πρόστιμο, η απόφαση επί της οποίας εκδίδεται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την υποβολής της. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας των 5 εργάσιμων ημερών το πρόστιμο οριστικοποιείται.

Βεβαίωση και είσπραξη προστίμων

Τα διαπιστωθέντα πρόστιμα από τον αρμόδιο δήμο, βεβαιώνονται ταμειακά και εισπράττονται ως έσοδά του από αυτόν, εντός δέκα πέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου με καταβολή στον τρα­πεζικό λογαριασμό ή στο ταμείο του Δήμου.

Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα από το Πυροσβεστικό Σώμα εισπράττονται εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προ­στίμου, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ), είτε από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφοριακό έμφραγμα…

Published

on

By

Και να σκεφτεί κανείς πως ακόμα δεν είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για την Ναύπακτο. Ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα παρουσιάζει η πόλη, όχι μόνο στις ώρες αιχμής, με την μετακίνηση των οχημάτων και των πεζών να μοιάζει με Γολγοθά.

Με κάποιους να παρατάνε όπου βολεύονται τα οχήματά τους, δημιουργώντας κυκλοφοριακά εμφράγματα στην πόλη, κάποια στιγμή θα πρέπει οι αρμόδιοι να κάνουν σωστά και αμερόληπτα την δουλειά τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ