Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σεργούλας για το «ουρανοκατέβατο» υδροηλεκτρικό έργο!

Published

on

Η Σεργούλα, παραθαλάσσιο χωριό (Παραλία Σεργούλας) ανήκει στον Δήμο Δωριδας, του νομού Φωκίδας. Ο όμορφος αυτός οικισμός βρίσκεται εντός ζώνης Natura, όπου υπάρχει ένα μικρό φαράγγι/ ποτάμι Πολυσταυρι όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι,  καθώς και πηγή από όπου υδροδοτούνται πέντε ακόμα χωριά.

Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παρθένο τοπίο,  με σπηλιές, σταλακτίτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια και υψηλή επισκεψιμότητα φυσιολατρών επισκεπτών.

Σε αυτό το μοναδικό και παρθένο μέρος, ξαφνικά οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως έχει αδειοδοτηθεί  από τη Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ,  από τον Μάιο 2023, η κατασκευή ΜΥΗΕ (μικρό υδροηλεκτρικό έργο), ισχύος 0,87MW.

Με τον Δήμο Δωρίδας  και την Τοπική  Κοινότητα Σεργουλας να έχουν πλήρη άγνοια, μια και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το θέμα, οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο,  είναι ανάστατοι με τα όσα ετοιμάζονται να υλοποιηθούν εν αγνοία τους, μια και το σύστημα δεν ρωτάει καν την Κοινότητα ή το Δήμο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς & Θεσσαλίας υπογράφει μια αίτηση που λαμβάνει και εγκρίνει την ΜΠΕ και προχωράνε.

Με τους κατοίκους να είναι ανάστατοι,  η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προχωρήσει και σε μελέτη πανίδας στην περιοχή (!),  μέρος της Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΜΠΕ  που θα πρέπει να καταθέσει στη ΡΑΕ ΜΠΕ και στην Περιφέρεια ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς & Θεσσαλίας (τομέας περιβάλλοντος) για τελική υπογραφή και έγκριση.

Αν και το έργο θα χαρακτηριστεί «πράσινο έργο», ο χαρακτηρισμός αυτός σε καμία των περιπτώσεων δεν δίνει το άλλοθι ώστε να δικαιολογείται η επιβάρυνση που θα φέρει στο δημόσιο παρθένο χώρο (ποτάμι φαράγγι και τοπίο),  έστω και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Αν και πρόκειται για μη βιώσιμες επενδύσεις, καθώς τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλή απόδοση, κι ενώ υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις. Τι κι αν η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση – γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance – σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών, στην Ελλάδα μας, συνεχίζουμε ακάθεκτοι. ενημερωθείτε ΕΔΩ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας  Σεργούλας καθώς σε συνεδρίασή της (Οκτώβριος 2023) ομόφωνα αποφάσισε και καλεί τον Δήμο Δωρίδας – το αυτοτελές τμήμα νομικής υποστήριξης –  να προχωρήσει στις αναγκαίες κατά νόμο ενέργειες για την κατάθεση αίτησης αναθεώρησης ενώπιον της ΡΑΕ για το μείζον αυτό θέμα. Ο Δήμος μέσω του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και προχωράει σε ανάθεση χειρισμού του θέματος στη νομική υπηρεσία, ενώ ο νεοεκλεγείς  Δήμαρχος Δημήτρης Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε και αυτός ότι στηρίζει τον αγώνα. Οι κάτοικοι και φίλοι της Σεργουλας είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να γίνει αυτό το έργο με κάθε κόστος!

Η Ομάδα κατοίκων και φίλων Σεργουλας έχουν μέσα σε λίγες μέρες συλλέξει πάνω από 400 υπογραφές εναντίωσης στο καταστροφικό για τη φύση έργο. Ζητούν την άμεση και έμπρακτη στήριξή και πως δήλωσαν: «Το χρωστάμε άλλωστε στα παιδιά μας να το αφήσουμε ανέγγιχτο και παρθένο, αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι Πολυσταυρι».

Με τους κατοίκους να συνεχίζουν την συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας για το έργο, αυτόματα μπαίνουν τα ερωτήματα: Ποια  τοπική κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική και αναπτυξιακή ανάγκη εξυπηρετεί το έργο και ταυτόχρονα, αν τα οφέλη από αυτό υπερτερούν από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή;

Από την άλλη δημιουργείται εκ νέου το ερώτημα, γιατί δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες λήψης απόφασης για τέτοια έργα και πολλές φορές βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες προ τετελεσμένων γεγονότων χωρίς να ερωτηθούν;

 *Δείτε παρόμοιο έργο και τι απαιτείται για την αδειοδότηση ενός έργου ΑΠΕ:  https://med-ina.org/el/small-hpps-aoos-position-2/

 *Πληροφορίες για δημοσιογράφους email:  info@prasinomple.gr   

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πώς να επιλέξουμε χρώμα

Published

on

By

Τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος μπαίνουν στη ζωή μας καθώς θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Αν και σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση για τις τιμές των παρόχων, προς όφελος των καταναλωτών», στους περισσότερους πολίτες το ζήτημα δημιουργεί δυσκολία στην κατανόηση.

Ας δούμε τι σημαίνει το χρώμα του κάθε τιμολογίου και τη χρήση του.

Μπλε τιμολόγιο

Είναι μια κλειδωμένη τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση του καταναλωτή με τον πάροχο. Έχεις για παράδειγμα 12 μήνες μια σύμβαση με τον πάροχο, ξέρεις ότι η τιμή χρέωσης θα είναι και τους 12 μήνες σταθερή. O πάροχος έχει ενσωματώσει το ρίσκο του σε αυτή την τιμή από την αρχή.

Το μπλε τιμολόγιο συμφέρει αυτόν που έχει πολύ μικρή κατανάλωση.

Πράσινο τιμολόγιο

Η χρέωση της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές. Δηλαδή, η χρέωση της τελικής τιμής στο πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από τρεις συνιστώσες. Από μία σταθερή τιμή βασικής εκκίνησης και από κει και πέρα δίνει κάποια όρια ο προμηθευτής. Ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής όπου πάνω και κάτω από αυτά τα όρια ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, ο μηχανισμός διακύμανσης.

Πρέπει να πούμε ότι είναι ενσωματωμένη στο πράσινο τιμολόγιο και μία κυμαινόμενη τιμή η οποία έχει να κάνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής συν το πάγιο.

Κίτρινο τιμολόγιο

Το κίτρινο τιμολόγιο είναι εκτεθειμένο στο χρηματιστήριο ενέργειας στο 100%. Η τιμή διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς.

Πορτοκαλί τιμολόγιο

Το τιμολόγιο αυτό θέλει έξυπνο μετρητή. Το πορτοκαλί όταν έχεις έξυπνο μετρητή, σε κατευθύνει ποιες ώρες της ημέρας να βάλεις σε λειτουργία ενεργοβόρες οικιακές συσκευές που έχεις χαμηλή χρέωση και σε ποιες να αποφύγεις. Είναι καλό για επαγγελματικούς καταναλωτές που έχουν πολλές συσκευές.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 296 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 296ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Η «σκοτεινή» πλευρά του διαδικτύου  :

Κρούσμα με ανήλικους εμφανίστηκε και σε  σχολείο της Ναυπάκτου – Οι εταιρείες τεχνολογίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διαδικτυακών εμπειριών των εφήβων.  Χρησιμοποιώντας…

#   «Τίτλοι τέλους» για Λουκόπουλο :

Με τις παραιτήσεις Τάκη Λουκόπουλου και Γεωργίας Λουκοπούλου – Ντανάση δρομολογούνται εξελίξεις στην δημοτική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία», τόσο για την εκλογή του επικεφαλής της παράταξης όσο και για την…

# Αυξάνονται τα Διόδια κατά 7,6% το 2024 :

Οι παραχωρησιούχοι πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ενημερώσουν και τυπικά το υπουργείο Υποδομών -όπως οφείλουν από τις συμβάσεις παραχώρησης- για το ύψος της αύξησης που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024…

#  Σπαζοκεφαλιά για καταναλωτές τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα :

Σε ότι αφορά το λεγόμενο «πράσινο» τιμολόγιο, στο  οποίο θα μπουν οι περισσότεροι καταναλωτές (εκτιμήσεις για πάνω από το 70% των πελατών) από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αυτό που παρατηρείται είναι…

#   Είμαστε ειλικρινείς;        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Αυτή η χρονιά καθώς και οι επόμενες θα έχουν περισσότερες καταστροφικές πλημμύρες, ισχυρότερες καταιγίδες, πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα, μεγαλύτερες…

#   Το 2023, αγοράζουμε 14,9% λιγότερα τρόφιμα με τον μισθό :

Ο πληθωρισμός περιορίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών, αυτό που ονομάζεται πραγματικός μισθός. Ο πραγματικός μισθός δεν μετριέται σε χρηματικούς όρους αλλά σε όρους αγαθών και υπηρεσιών…

#   Χρήματα στους δήμους για τα σχολεία και λειτουργικές δαπάνες :

Με απόφαση του, το ΥΠΕΣ κατανέμει στους Δήμους της χώρας, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό…

#  Ο Ν. Φαρμάκης στη COP28:  «Να αναδείξουμε τις καλλιέργειες ως «εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου»!» : 

Την αξιοποίηση της γεωργίας – και ιδιαίτερα των  δενδρωδών καλλιεργειών – για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την αγροτική οικονομία…

#   Ορκωμοσία του Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας :

Η ορκωμοσία του Δημάρχου Βασιλείου Γκίζα και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ