Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για άρση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Published

on

Παρέμβαση για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς κατανάλωσης  ηλεκτρικού  ρεύματος, κάνει ο δικηγόρος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, επισημαίνοντας τα εξής:

Η πολιτεία να δώσει λύση

«Ένα δημόσιο αγαθό όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με ρητή συνταγματική επιταγή, Δυστυχώς υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος να το στερηθεί ένας τεράστιος αριθμός συμπατριωτών μας. Η επιστροφή σε προπολεμικές μεθόδους φωτισμού και θέρμανσης, δεν είναι πια μακριά, τη στιγμή που τα οικογενειακά εισοδήματα, όταν αυτά υπάρχουν, μετά βίας επαρκούν για τις ανάγκες διατροφής, μη δυνάμενοι να αντιμετωπίσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι λογαριασμοί έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία είναι χρέωση διαφορετική από αυτή της κατανάλωσης.

Η ρήτρα αυτή και αν ακόμα συμφωνηθεί συμβατικά είναι αναμφίβολης νομιμότητας ή συνταγματικότητας. Ο τρόπος υπολογισμού της είναι περιπεπλεγμένος και ακατανόητος για τον καταναλωτή. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να λειτουργεί σαν εξομάλυνση, σαν εξισορροπητικός παράγοντας και να ανακόπτει τις αυξητικές τάσεις, δυστυχώς όμως λειτουργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά.

Και το χειρότερο, εντελώς παράνομα κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών και των γενικών όρων συναλλαγών εφαρμόζεται μονομερώς από τους παρόχους. Είναι όνειδος για ένα ευνοούμενο κράτος να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών εκ μέρους παροχών που προνομιακά παρέχουν δημόσιο αγαθό, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι καιρός η Εκτελεστική Εξουσία να επέμβει και να λύσει το θέμα νομοθετικά. Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι άμοιρα ευθυνών, αφού μπορούν να φέρουν στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση αυτής της βαρβαρότητας.

Άραγε η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπάρχει;

Δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνοι τους οι πολίτες, να προστρέχουν οε αυτοδιαφημιζόμενα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών για να βρουν κάποια στιγμή, εάν το βρουν, το δίκιο τους, Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους προστατεύσει».

…………………………………………………………………………….

Από το Δικηγορικό Γραφείο του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου (Πάτρα, Κανάρη 28-30, τηλ: 2610321444 και 6932620707) λάβαμε το πιο πάνω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ημερήσια  εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» των Πατρών (Φ. 27.04.2022) από τον συνεργάτη του Θανάση Διαμαντόπουλο, με τον οποίο από κοινού έχουν αναλάβει υποθέσεις κατά της ΔΕΗ για τις παράνομες υπερχρεώσεις λόγω της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας φέρνει η έλλειψη εργατών γης”

Published

on

By

Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου 

Προς: 

– Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

– Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας φέρνει η έλλειψη εργατών γης

 Παραγωγοί από όλη την Ελλάδα και αγροτικοί φορείς εκφράζουν το τελευταίο διάστημα την έντονη ανησυχία τους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Ακόμα και οι καθημερινές αγροτικές εργασίες καθίσταται ανέφικτο να διεκπεραιωθούν. Ο αντίκτυπος στην κοινωνική και οικονομική ζωή χιλιάδων αγροτών είναι τεράστιος, με τους αγρότες να μάχονται καθημερινά για την προσωπική και επαγγελματική τους επιβίωση.

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόβλημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο, κατά τη συγκομιδή της ελιάς, με την παραγωγή τη φετινή χρονιά να αναμένεται μάλιστα αυξημένη. Ήδη οι ελαιοπαραγωγοί αδυνατούν να βρουν διαθέσιμους εργάτες και οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η Κυβέρνηση έως και σήμερα, αντί να σταθεί αρωγός απέναντι στις ανάγκες των παραγωγών, επιμένει σε ένα θεσμικό πλαίσιο που καθιστά δύσκολη και γραφειοκρατική την μετάκληση εργατών, την προσέλκυση και απασχόλησή τους στη χώρα μας. Η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας συναντούν διαρκή εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας.

Στον αντίποδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο με πληρέστερα εργασιακά δικαιώματα και συχνά με καλύτερες αποδοχές για τους εργάτες γης, πλαίσιο που αποδεικνύεται πολύ πιο ελκυστικό για τους εργάτες γης, οι οποίοι επιλέγουν πλέον πχ την Ιταλία ή την Ισπανία για να εργαστούν.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, εν μέσω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η έξαρση των τιμών στα αγροεφόδια, η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην παραγωγή, έχουν ανάγκη την άμεση στήριξη της πολιτείας.

Η έλλειψη εργατών γης εξελίσσεται σε πρόβλημα απρόβλεπτων διαστάσεων και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα εργατικό δυναμικό.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της αυξανόμενης έλλειψης εργατών γης; Πώς θα διευκολυνθεί η μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες και η συνακόλουθη νόμιμη απασχόλησή τους στην Ελλάδα, η οποία σήμερα συναντά τεράστια εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας;

2) Με ποια μέτρα θα στηριχθούν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα  θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή των προϊόντων τους, ιδίως δε το φθινόπωρο κατά τη συγκομιδή των ελιών;

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ο μικρός πρίγκιπας” από το 4ο ΚΔΑΠ στην Παπαχαραλάμπειο την Κυριακή

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ρεύματος «Power Pass»: Ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής – Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι

Published

on

By

Για δύο εβδομάδες θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι του Power Pass, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Όπως ανέφερε ο ίδιος οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 14 με 15 Ιουνίου και η επιστροφή χρημάτων του 60% των φουσκωμένων λογαριασμών και μέχρι 600 ευρώ θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Η «βεντάλια» των δικαιούχων ανοίγει περισσότερο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα νέα δεδομένα ορίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, αλλά μετά από αφαίρεση των φόρων. Αυτό δηλαδή είναι και το βασικό κριτήριο της επιδότησης: Από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 αφαιρούνται φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος.

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα

Η επιστροφή των χρημάτων υπολογίζεται από τον μαθηματικό τύπο:

Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ