Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση επιστρέφει δώρα σε συνταξιούχους -Παραδείγματα

Published

on

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται για χιλιάδες συνταξιούχους μετά από δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας τους επιστρέφονται αναδρομικά δώρα της κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα, απόφαση του πρωτοδικείου της Αθήνας επιστρέφει αναδρομικά τα δώρα σε συνταξιούχους με απολαβές κάτω των 1000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε μείνει εκτός των αναδρομικών που πιστώθηκαν με το νόμο του 2020 (ν. 4714/2020), ο οποίος προέβλεπε την καταβολή περικοπών του 11μήνου -από τον Μάιο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2016- σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, τα αναδρομικά των δώρων έμειναν έξω από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για όλους τους συνταξιούχους.

Το πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν προσφύγει κατά των περικοπών των δώρων και έτσι ανοίγει ο δρόμο για την καταβολή αναδρομικών ποσών.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα ποσά των αναδρομικών των δώρων:

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και επικουρική στα 105 ευρώ (Άθροισμα 705 ευρώ), τα αναδρομικά των δώρων θα είναι 810 ευρώ

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη στα 980 ευρώ και επικουρική στα 205 ευρώ (Άθροισμα 1185 ευρώ), τα αναδρομικά των δώρων θα είναι 1210 ευρώ

Στις περιπτώσεις αυτές η επιστροφή των δώρων θα είναι εντόκως, συνεπώς όσο πιο πίσω χρονικά πηγαίνει η καταβολή τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 8 έως 12 μήνες, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το χρόνο εκτέλεσης αποφάσεων των νομικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε οι βαθμολογίες

Published

on

By

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Εναλλακτικά, στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους και με SMS και μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στην υδροδότηση λόγω έργων

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων Τεχνικών Έργων και δοκιμών για την ολοκλήρωση του έργου “Ύδρευση δυτικών περιοχών – περιοχή Παλαιοπαναγιάς” , θα σημειώνονται το επόμενο διάστημα πρόσκαιρες διακοπές  υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των πολιτών».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται το έργο για την ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς

Published

on

By

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές συνοικίες της Ναυπάκτου.

Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας για λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ.  Ο αρχικός προϋπολογισμός του που ανέρχεται σε 1.455.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και καλύπτεται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»

Μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκε το έργο,  τον Ιούλιο του 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου πλέον παραδίνεται, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ