Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» για το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας

Published

on

«Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από Εργατικό Κέντρο  στήριγμα των συνδικάτων και των αγώνων τους»

«Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΝ-Δ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΝ-Δ πρέπει να ξεφύγουν από το θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τώρα είναι η ώρα όλοι να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: τι Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της Ναυπάκτου και της Δωρίδας; Θα συνεχίσουν να έχουν Εργατικό Κέντρο μηχανισμών και προγραμμάτων, βαλβίδα εκτόνωσης των εργατικών αγώνων και της λαϊκής δυσαρέσκειας, υποταγμένο στην αντιλαϊκή επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους; Ή θα έχουν Εργατικό Κέντρο – “όπλο” στα χέρια τους, δύναμη στον αγώνα τους, οργανωτή της πάλης τους, εκφραστή των συμφερόντων τους;

Μόνο αν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας να «αλλάξει σελίδα» τα επόμενα χρόνια. Μόνο μέσα από την ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Αγωνιστικής Ενότητας που συγκροτούν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπορεί να υπάρξει προοπτική για Εργατικό Κέντρο όπλο στα χέρια των εργατών. Για να αποκτήσει ζωντάνια, συλλογική λειτουργία, δράση, για να γίνει πραγματική κυψέλη των συνδικάτων, να δώσει ώθηση στη λειτουργία και τη μαζικοποίησή τους. Για να εκφράσει με συνέπεια τις αγωνίες, τα αιτήματα, το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Ναυπάκτου. Ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όλου του λαού.

Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας τάσσεται όλα αυτά τα χρόνια η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΝ-Δ και οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που οδήγησαν το ΕΚ στην αδράνεια και την απαξίωση.

Με την ακρίβεια να σαρώνει τα εισοδήματά μας, με την ενεργειακή φτώχεια, με τους μισθούς καθηλωμένους για μια δεκαετία, με τις τριετίες παγωμένες, με την απογείωση της “ευελιξίας” στις εργασιακές σχέσεις, με τα εργατικά “ατυχήματα” να πολλαπλασιάζονται, είναι απαράδεκτο το Εργατικό Κέντρο να ΜΗΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ τον αγώνα των σωματείων, να ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ λύσεις.

Με το νέο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων ως απαιτούμενα για την υλοποίηση του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι δισ. ευρώ, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου δεν μπορεί ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, όταν τα θύματα είναι ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι.

Δεν μπορεί να πλειστηριάζονται τα σπίτια των εργαζομένων και του λαού και το Εργατικό Κέντρο να ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ! Δεν μπορεί οι χώροι δουλειάς να μετατρέπονται σε κρεματόρια με νεκρούς και σακατεμένους κάθε χρόνο και το Εργατικό Κέντρο να βγάζει μόνο ανακοινώσεις.

Δεν μπορεί να είναι ΑΦΑΝΤΟ από τους χώρους δουλειάς και τους αγώνες των εργαζομένων. Δεν μπορεί να τρέχεις να εφαρμόσεις πρώτος τον νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη, πρωτοστατώντας σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και να λέγεσαι “συνδικαλιστής” και μέλος της διοίκησης ενός Εργατικού Κέντρου.

Δεν γίνεται να σε ενδιαφέρουν μόνο τα απαράδεκτα προγράμματα του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για να συνεχίζουν τη «μάσα» κάποιοι λίγοι και ταυτόχρονα να κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους.

Αν τα κάνεις όλα αυτά, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Οι μόνοι που βολεύονται από αυτήν την κατάσταση είναι η εργοδοσία και η κυβέρνηση, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν ανυπεράσπιστοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αντιπροσώπους του ΕΚΝ-Δ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια και να στηρίξουν την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις.

Για να γίνει το ΕΚ “όπλο” στα χέρια των εργαζομένων, που θα πρωτοστατεί για τα προβλήματα κάθε χώρου και κλάδου δουλειάς, για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, για το μεροκάματο, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την Υγεία, την Παιδεία, ενάντια στον πόλεμο και τους πλειστηριασμούς. Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να μην καθιερώσει σωματεία-φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν μέσω internet και επιστολικών ψήφων, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.

Κριτήριο πρέπει να γίνουν η πορεία και η δράση Εργατικών Κέντρων που άλλαξαν χέρια, που στη διοίκησή τους αναδείχτηκαν πρωτοπόροι αγωνιστές όπως στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, στην Εύβοια και τα μετέτρεψαν από “νεκροταφεία” σε ζωντανά και πρωτοπόρα όργανα πάλης των εργαζομένων, ανοιχτά για όλα τα συνδικάτα, με δημοκρατική – συλλογική λειτουργία και με πολύμορφη δραστηριότητα για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Πρώτο βήμα η αποφασιστική ενίσχυση της Αγωνιστικής Ενότητας για να δυναμώσει η πάλη για συνδικάτα των εργατών και όχι των των εργοδοτών.»

……………………………………………………..

Επιστολή Δούρου Χαράλαμπου στο 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας

«Έκανα την επιλογή να μην παραλάβω την πλακέτα που θα μου απένειμε το ΕΚΝΔ για την πολύχρονη δράση μου στο Εργατικό Κίνημα.

Όλα τα χρόνια εκπροσώπησα με ανιδιοτέλεια την ταξική παράταξη ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Νοιώθω περηφάνεια που το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με εμπιστεύθηκε να το εκπροσωπώ.

Όλα αυτά τα χρόνια είμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων και την υποταγή.

Σταθήκαμε αγωνιστικά απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική λαίλαπα. Δεν υποστείλαμε την σημαία του αγώνα, όπως μας καλούσαν να κάνουμε.

Δεν μου επιτρέπεται από τους εκατοντάδες αγωνιστές εργαζόμενους να παραλάβω μια πλακέτα που δεν σημαίνει τίποτε. Γιατί η εργοδοσία μέσω της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας διασφαλίζει στο έπακρο τα συμφέροντά της πράγμα που εγώ στάθηκα απέναντι σε όλη τη διαδρομή μου.

Η αλλαγή συσχετισμών πρέπει για τους εργαζόμενους να είναι μονόδρομος.

Σε αυτό το δρόμο πορεύτηκα κι αυτό σας καλώ να κάνετε και σεις.

Η τιμή για την πολύχρονη δράση μου ανήκει στους εργαζόμενους που συμπορεύονται μαζί μας, στο ΠΑΜΕ και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.»

Ευχαριστώ

Δούρος Μπάμπης

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Στο Συνέδριο «Κληρονομήματα» ο Ντ. Τσουκαλάς

Published

on

By

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουλίου στο Αγρίνιο, στη Λίμνη Τριχωνίδα, με θέμα τον Προσκυνηματικό και Εναλλακτικό τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία.

Η τουριστική προβολή του νομού Αιτωλοακαρνανίας και η αξιοποίηση των αναπτυξιακών «εργαλείων» που διαθέτει ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας και στόχος του ήταν να αναδείξει τον φυσικό πλούτο αλλά και την πνευματική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.

Εκπροσωπώντας τον δήμο Ναυπακτίας, στο συνέδριο χαιρέτησε  ο αντιδήμαρχος πολιτισμού/αθλητισμού Ντίνος Τσουκαλάς.

«Ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετέχω μαζί με αξιόλογους συνομιλητές στο πάνελ συζήτησης με θέμα «Εναλλακτικός τουρισμός και διαχείριση φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Κληρονομήματα».

Θερμά συγχαρητήρια στην  Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας για την πρωτοβουλία, τον ΕΟΤ για τη στήριξη και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου», δήλωσε ο Ντίνος Τσουκαλάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στα «ερυθρόλευκα» η Ναύπακτος υποδέχθηκε τις ευρωπαϊκές κούπες του Ολυμπιακού

Published

on

By

Το ταξίδι για τις Ευρω-Κούπες του Ολυμπιακού συνεχίζεται και σειρά αυτή τη φορά είχε η Ναύπακτος. Τα τρόπαια του Conference και του Youth League βρέθηκαν στην Παραλία Ψανή, όπου και έτυχαν φανταστικής υποδοχής.

Για ακόμη μία φορά η κούπα συνοδεύτηκε με πομπή γεμάτη από αυτοκίνητα και μηχανάκια, μέχρι το σημείο όπου θα μπορούσε να τις δει ο κόσμος.

Δυναμικό το παρών από τον κόσμο το Ολυμπιακού, που έντυσε στα χρώματα της ομάδας ολόκληρη την πόλη, με κασκόλ, σημαίες και καπνογόνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΣ: 139.365 ευρώ στον Δήμο Ναυπακτίας  για υλοποίηση έργων

Published

on

By

Το ποσό των 35.185.002 ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Το ποσό αποδίδεται ως τρεις δόσεις ( 4η, 5η και 6η) της τακτικής επιχορήγησης για το 2024.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 139.365 ευρώ

Η κατανομή ανά Δήμο διαμορφώνεται από τα ακόλουθα κριτήρια:

Κόστος λειτουργίας, Έκταση, Ορεινότητα, Νησιωτικότητα και Μόνιμος Πληθυσμός.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των δήμων προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού:

α) το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

β) το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) σε ποσοστό 12% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

γ) τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) σε ποσοστό 11,3% των συνολι- κών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

Τα έσοδα αυτά εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και κατατίθενται στο Τ.Π.Δ., σε λογαριασμό με τίτλο «ΚΑΠ των Δήμων». Ποσοστό μέχρι ένα τρίτο (1/3) των εσόδων της περίπτωσης α’ αυτής, διατίθεται για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών των δήμων, ενώ τα λοιπά έσοδα διατίθενται προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των δήμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ