Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» για το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας

Published

on

«Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από Εργατικό Κέντρο  στήριγμα των συνδικάτων και των αγώνων τους»

«Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΝ-Δ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΝ-Δ πρέπει να ξεφύγουν από το θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τώρα είναι η ώρα όλοι να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: τι Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της Ναυπάκτου και της Δωρίδας; Θα συνεχίσουν να έχουν Εργατικό Κέντρο μηχανισμών και προγραμμάτων, βαλβίδα εκτόνωσης των εργατικών αγώνων και της λαϊκής δυσαρέσκειας, υποταγμένο στην αντιλαϊκή επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους; Ή θα έχουν Εργατικό Κέντρο – “όπλο” στα χέρια τους, δύναμη στον αγώνα τους, οργανωτή της πάλης τους, εκφραστή των συμφερόντων τους;

Μόνο αν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας να «αλλάξει σελίδα» τα επόμενα χρόνια. Μόνο μέσα από την ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Αγωνιστικής Ενότητας που συγκροτούν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπορεί να υπάρξει προοπτική για Εργατικό Κέντρο όπλο στα χέρια των εργατών. Για να αποκτήσει ζωντάνια, συλλογική λειτουργία, δράση, για να γίνει πραγματική κυψέλη των συνδικάτων, να δώσει ώθηση στη λειτουργία και τη μαζικοποίησή τους. Για να εκφράσει με συνέπεια τις αγωνίες, τα αιτήματα, το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Ναυπάκτου. Ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όλου του λαού.

Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας τάσσεται όλα αυτά τα χρόνια η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΝ-Δ και οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που οδήγησαν το ΕΚ στην αδράνεια και την απαξίωση.

Με την ακρίβεια να σαρώνει τα εισοδήματά μας, με την ενεργειακή φτώχεια, με τους μισθούς καθηλωμένους για μια δεκαετία, με τις τριετίες παγωμένες, με την απογείωση της “ευελιξίας” στις εργασιακές σχέσεις, με τα εργατικά “ατυχήματα” να πολλαπλασιάζονται, είναι απαράδεκτο το Εργατικό Κέντρο να ΜΗΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ τον αγώνα των σωματείων, να ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ λύσεις.

Με το νέο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων ως απαιτούμενα για την υλοποίηση του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι δισ. ευρώ, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου δεν μπορεί ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, όταν τα θύματα είναι ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι.

Δεν μπορεί να πλειστηριάζονται τα σπίτια των εργαζομένων και του λαού και το Εργατικό Κέντρο να ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ! Δεν μπορεί οι χώροι δουλειάς να μετατρέπονται σε κρεματόρια με νεκρούς και σακατεμένους κάθε χρόνο και το Εργατικό Κέντρο να βγάζει μόνο ανακοινώσεις.

Δεν μπορεί να είναι ΑΦΑΝΤΟ από τους χώρους δουλειάς και τους αγώνες των εργαζομένων. Δεν μπορεί να τρέχεις να εφαρμόσεις πρώτος τον νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη, πρωτοστατώντας σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και να λέγεσαι “συνδικαλιστής” και μέλος της διοίκησης ενός Εργατικού Κέντρου.

Δεν γίνεται να σε ενδιαφέρουν μόνο τα απαράδεκτα προγράμματα του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για να συνεχίζουν τη «μάσα» κάποιοι λίγοι και ταυτόχρονα να κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους.

Αν τα κάνεις όλα αυτά, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Οι μόνοι που βολεύονται από αυτήν την κατάσταση είναι η εργοδοσία και η κυβέρνηση, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν ανυπεράσπιστοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αντιπροσώπους του ΕΚΝ-Δ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια και να στηρίξουν την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις.

Για να γίνει το ΕΚ “όπλο” στα χέρια των εργαζομένων, που θα πρωτοστατεί για τα προβλήματα κάθε χώρου και κλάδου δουλειάς, για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, για το μεροκάματο, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την Υγεία, την Παιδεία, ενάντια στον πόλεμο και τους πλειστηριασμούς. Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να μην καθιερώσει σωματεία-φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν μέσω internet και επιστολικών ψήφων, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.

Κριτήριο πρέπει να γίνουν η πορεία και η δράση Εργατικών Κέντρων που άλλαξαν χέρια, που στη διοίκησή τους αναδείχτηκαν πρωτοπόροι αγωνιστές όπως στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, στην Εύβοια και τα μετέτρεψαν από “νεκροταφεία” σε ζωντανά και πρωτοπόρα όργανα πάλης των εργαζομένων, ανοιχτά για όλα τα συνδικάτα, με δημοκρατική – συλλογική λειτουργία και με πολύμορφη δραστηριότητα για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Πρώτο βήμα η αποφασιστική ενίσχυση της Αγωνιστικής Ενότητας για να δυναμώσει η πάλη για συνδικάτα των εργατών και όχι των των εργοδοτών.»

……………………………………………………..

Επιστολή Δούρου Χαράλαμπου στο 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας

«Έκανα την επιλογή να μην παραλάβω την πλακέτα που θα μου απένειμε το ΕΚΝΔ για την πολύχρονη δράση μου στο Εργατικό Κίνημα.

Όλα τα χρόνια εκπροσώπησα με ανιδιοτέλεια την ταξική παράταξη ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Νοιώθω περηφάνεια που το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με εμπιστεύθηκε να το εκπροσωπώ.

Όλα αυτά τα χρόνια είμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων και την υποταγή.

Σταθήκαμε αγωνιστικά απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική λαίλαπα. Δεν υποστείλαμε την σημαία του αγώνα, όπως μας καλούσαν να κάνουμε.

Δεν μου επιτρέπεται από τους εκατοντάδες αγωνιστές εργαζόμενους να παραλάβω μια πλακέτα που δεν σημαίνει τίποτε. Γιατί η εργοδοσία μέσω της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας διασφαλίζει στο έπακρο τα συμφέροντά της πράγμα που εγώ στάθηκα απέναντι σε όλη τη διαδρομή μου.

Η αλλαγή συσχετισμών πρέπει για τους εργαζόμενους να είναι μονόδρομος.

Σε αυτό το δρόμο πορεύτηκα κι αυτό σας καλώ να κάνετε και σεις.

Η τιμή για την πολύχρονη δράση μου ανήκει στους εργαζόμενους που συμπορεύονται μαζί μας, στο ΠΑΜΕ και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.»

Ευχαριστώ

Δούρος Μπάμπης

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Έκαναν όλοι “Ρουά ματ” στο 12ο Τουρνουά σκακιού blitz Lepanto

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με τις απονομές των επάθλων στους νικητές το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» που πραγματοποιήθηκε σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.

Το τουρνουά  διοργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου  (ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 90, καταδεικνύοντας την αγάπη για το σκάκι ναυπάκτιων και επισκεπτών σκακιστών που πήραν μέρος στο καθιερωμένο πλέον τουρνουά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μικρότερος σε ηλικία σκακιστής ήταν 6 ετών και ο μεγαλύτερος 65 ετών.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με πολλές συμμετοχές ξεκινά σήμερα το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ»

Published

on

By

Με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει τις  90, ξεκινά στις 16:00 το  12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.
Το τουρνουά  διοργανώνει ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου ( ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Το σύστημα αγώνων είναι Ελβετικό 11 γύρων, χωρίς αξιολόγηση με χρόνο σκέψης
3 λεπτά + 2 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την προκήρυξη των αγώνων στο site  του συλλόγου www.asonepaxtos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση βιβλίου πρακτικών Β’ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Published

on

By

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτέμβριου 2023 στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν παρουσίασε  το βιβλίο των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Συνδιοργανωτές όλοι οι φορείς της περιοχής , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , ο Δήμος Ναυπακτίας ,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ,Η Αιτωλική Αναπτυξιακή ,η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας , το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ,η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών Ε.ΝΑ.Μ  και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας .

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν  ο Νίκος Ανδρίτσος δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χαιρέτησε την  εσπερίδα και αναφέρθηκε εκτενώς στο διήμερο συνέδριο  και παρότρυνε τους ιθύνοντες να μελετήσουν τα πρακτικά και να υλοποιήσουν τις προτάσεις καθώς και πρότεινε το συνέδριο να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα . Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές  και μίλησε για την σπουδαιότητα της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ,ο Γιώργος Σιαμαντάς Δημοτικός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του πρώην Δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου και αρμόδιος Αντιδήμαρχος όταν έγινε το Συνέδριο  και ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας.                                             

Εισηγητές της Εσπερίδας ήταν ο Προέδρος της Ο.ΣΥ.Ν Θεόδωρος Παπαδόπουλος που εκτός των άλλων δήλωσε ότι Φιλοδοξία της Ομοσπονδίας  είναι το Συνέδριο αυτό ν’ αποτελέσει θεσμό και στρατηγικό σημείο αναφοράς και συνάντηση ανθρώπων απ’ όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του επιχειρηματικού , πολιτικού και επιστημονικού κόσμου  και καλό θα είναι να γίνεται κάθε δυο χρόνια σε διαφορετικά σημεία του Δήμου μας.  Επίσης πρότεινε για την συγκρότηση μόνιμης ομάδας εργασίας με μέλη τους φορείς η οποία  θα  αξιολογήσει και θα προωθήσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου και του κάθε συνεδρίου στην πολιτεία ,στην τοπική αυτοδιοίκηση ,τους φορείς ,στους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία .

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε  στις προτάσεις  τα πορίσματα και το συμπέρασμα και για την πρόοδο πολλών εξ αυτών, στην εξωστρέφεια και είπε ότι η Ναυπακτία κοιτάζει μπροστά με όραμα .Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας έκανε λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα και ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται . Ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτιά στην αξιολόγηση της Αιτωλικής Αναπτυξιακής σε εθνικό επίπεδο και πόση βοήθεια είχαν γι’ αυτό από τα πρακτικά του συνεδρίου καθώς και για την τοπική στρατηγική ,το πρόγραμμα leader και τι μας έδωσε σε αριθμούς στη Ναυπακτία  ,για τα εμβληματικά έργα Ναυμαχία Ναυπάκτου ,Βαράσοβα μουσείο μανιταριού ,Βεζίρ Τζαμί κλπ και για το νέο leader .

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Δ Θέμης Δαβανέλλος επεσήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των προτάσεων και αναφέρθηκε στα προβλήματα των επαγγελματιών .Ο Πρόεδρος του Οικονομικού επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς επικεντρώθηκε  στις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και ειδικότερα της Ναυπακτίας και για μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα των Δήμων .

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ Πάνος Λούκας αναφέρθηκε στη συμβολή της Γέφυρας στην ανάπτυξη της περιοχής , τον συνεχή έλεγχο από ειδικούς αλπινιστές για την ασφάλεια της , για τη πράσινη Γέφυρα καθώς και για τις  εκδηλώσεις που προγραμματίζουν  το 2024 για τα 20 χρόνια λειτουργείας της. Ο Πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ Νίκος Τριψιάνος στάθηκε στον πνευματικό πλούτο της Ναυπακτίας και τη συμβολή της ΕΝΑΜ και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ν.Δ Αριστομένης Χάρος μίλησε για τη  συμβολή και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ανάπτυξη της Ναυπακτίας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  .

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Συλλόγων που αναφέρθηκαν σε θέματα ανάπτυξης και καθημερινότητας και συγκεκριμένα  από την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Μαρίας Σαγώνα ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποκίστας  Ανδριάνας Νικολάου την Πρόεδρο του Συλλόγου Ανθοφυταίων η Γρανίτσα Κατερίνας Φούτζουλα ,του Προέδρου της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής ο Έπαχτος Κωστής Βουτσινάς ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μηλιάς Πολυτίμης Σαλτού την Αντιπρόεδρο  του Συλλόγου Ελευθεριανιτών Κατερίνα Χαραλαμποπουλου και του ταμία του Πνευματικού ομίλου η δάφνη Ανδρέα Μπέσσα.

Εκτός των ανωτέρω την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Θωμάς Βαμβίνης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ,ο Ηλίας Δημητρόπουλος συγγραφέας και  επίτιμος πρόεδρος Ναυπακτίων Πάτρας ,ο συγγραφέας και ιστορικός Ντίνος Μακρυγιάννης ,υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοί για το Δήμο Ναυπακτίας ,αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων ,μέλη όλων των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Ναυπακτίας.

Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Γιάννη Μπανίκα για την παραχώρηση του εμβληματικού χώρου . Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ