Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανακοίνωση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» για τα 6,4 εκατομμύρια για 24 δημόσια έργα από το πρόγραμμα Leader

Published

on

LEADER-εργα-ενωτικη-πρωτοβουλια-ναυπακτος

Το γραφείο τύπου της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» με αφορμή την ένταξη 24 έργων στο πρόγραμμα Leader και την χρηματοδότησή τους με το ποσό των 6,4 εκατ. ευρώ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πρωτοπόρος ο δήμος Ναυπακτίας. Tα 5,2  εκατομμύρια σε 19 δημόσια έργα στην Ναυπακτία!

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής του Τάκη Λουκόπουλου.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 19 δημόσιων έργων στην Ναυπακτία, προϋπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων ευρώ.                           Η χρηματοδότηση αυτή είναι σχεδόν 10πλάσια της ετήσιας χρηματοδότησης του δήμου για έργα!

Εκτός της επιτυχίας στο ποσό της χρηματοδότησης, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά ένταξη στο πρόγραμμα Leader!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην ένταξη και την ωρίμανση έργων. Με την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και των αιρετών στελεχών του δήμου φθάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που δικαίως δίνει στον δήμο Ναυπακτίας τον χαρακτηρισμό ως πρωτοπόρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και πανελλαδικά.

Να θυμήσουμε εδώ ότι όταν τον Δεκέμβριο του 2018, στο δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε η απόφαση για την κατάθεση των προτάσεων, η τότε αντιπολίτευση – σημερινή συμπολίτευση μας κατηγορούσε ότι κοροϊδεύουμε την τοπική κοινωνία γιατί είναι αδύνατον να πετύχουμε την χρηματοδότηση όλων των έργων. Μας ζητούσε μάλιστα, να είμαστε «ειλικρινείς» και να καταθέσουμε λιγότερες προτάσεις για έργα.

Κι όμως, όπως ακριβώς τους λέγαμε και τότε, ο δήμος Ναυπακτίας τα κατάφερε!

Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, κέρδισαν την χρηματοδότησή τους. Αν και ο αρχικός προϋπολογισμός για δημόσια έργα ήταν πολύ μικρότερος, (κοντά στα 2 εκατομμύρια) με τις παρεμβάσεις του δήμου στην θητεία του Τάκη Λουκόπουλου αυτός πολλαπλασιάστηκε. Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει από τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα έργα που αφορούν στην Δ.Κ. Ναυπάκτου είναι:

 • η ανάπλαση με δημιουργία πλατείας στην Αγία Παρασκευή,
 • η συντήρηση και αποκατάσταση του Νοτιοανατολικού τμήματος του κάστρου,
 • η στερέωση του Βεζιρ Τζαμιού και η αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου.
 • LEADER-εργα-ενωτικη-πρωτοβουλια-ναυπακτος

Τα τρία αυτά έργα «δένουν» με:

 • το πολιτιστικό μονοπάτι,
 • την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και της πλατείας Παπαχαραλάμπους,
 • την ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ
 • και τον εξοπλισμό της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας στην αίθουσα που σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο που ήδη υλοποιούνται.

Τις παρεμβάσεις αυτές συμπληρώνουν

 • η ανάπλαση με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου,
 • ο πεζοδιάδρομος από το Γρίμποβο μέχρι το Λιμάνι,
 • το τουριστικό καταφύγιο κ.α. με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα περισσότερα έτοιμα για δημοπράτηση.

 

Έτσι αποδεικνύεται πως η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, όχι μόνο είχε ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα, αλλά κυρίως τον τρόπο να υλοποιηθεί αυτό, αφού τα έργα που αφορούν στο κέντρο της πόλης και αλληλοσυμπληρώνονται, ξεπερνούν σε προϋπολογισμό, τα 12.000.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωσή τους δε, αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της καστρούπολης, την κάνουν ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες.

Κάπως έτσι φθάσαμε στο σήμερα, όπου η δημοτική αρχή απαιτείται να τρέξει το πρόγραμμα και στο επόμενο εξάμηνο να έχει δημοπρατήσει το σύνολο των έργων. Για την δημοπράτηση των 19 έργων του Leader, απαιτείται από την δημοτική αρχή να στοχεύσει σε αυτή, χωρίς ταλαντεύσεις, να διευκολύνει την δουλειά των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου και να λύσει προβλήματα.

Ελπίζουμε να τα καταφέρει και να μην ξαναδούμε το έργο που παίχθηκε με τα πεζοδρόμια μετά τον Σκα και στην Θέρμου.

 

Ακολουθεί ο κατάλογος των 19 σημαντικότατων  έργων που αφορούν στην Ναυπακτία.

 1. Ανάπλαση – ανάδειξη του τμήματος του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 600.000 ευρώ.
 2. Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας, 342.960 ευρώ.
 3. Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας, 167.710 ευρώ
 4. Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας, 450.000 ευρώ.
 5. Συντήρηση και προβολή αναρριχητικού πεδίου Βαράσοβας, 349.010 ευρώ.
 6. Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, 163.400 ευρώ.
 7. Αποκατάσταση μονοπατιών και διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Ναυπακτίας, 336.720 ευρώ.
 8. Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο, 436.000 ευρώ.
 9. Ανάπλαση τμήματος του οικισμού για την τουριστική προβολή της Τοπικής Κοινότητας Ανθοφύτου, 100.000 ευρώ.
 10. Κατασκευή αθλητικής εγκατάστασης στίβου στο Αντίρριο, 249.581 ευρώ.
 11. Κατασκευή Κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, 400.000 ευρώ.
 12. Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Μαμουλάδας –ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 24.791 ευρώ.
 13. Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Πούντου – ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 18.379 ευρώ.
 14. Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού και αντλιοστασίου ύδρευσης στην περιοχή Λυγιά Ναυπάκτου – ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 55.500 ευρώ.
 15. Πολυχώρος “Μανιταριού” Κεντρικής στην ορεινή Ναυπακτίας, 50.000 ευρώ
 16. Εμπλουτισμός ιματιοθήκης με παραδοσιακές φορεσιές Ναυπακτίας 40.000 ευρώ
 17. Συντήρηση και αποκατάσταση του Νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων της Ναυπάκτου, 600.000 ευρώ
 18. Στερέωση του Βεζιρ Τζαμιού και αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου, 200.000 ευρώ
 19. Δημιουργία και εξοπλισμός ψηφιακού κέντρου εμβατισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας Ναυπάκτου, 598.000 ευρώ

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

« Έλα στη θέση μου»:  Μαθήματα ζωής και Δημιουργίας από την Γεωργία Καλτσή και την Μαρίλια Παπανικολάου

Published

on

By

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

Μια μοιραία στιγμή άλλαξε τη ζωή της 25χρονης Γεωργίας Καλτσή. Ένα τροχαίο, την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αν και όλα πήγαν πίσω, η Γεωργία πήρε πτυχίο στη Κλινική Διαιτολογία-Διατροφολογία. Ασχολείται με κανό, κολύμπι, wakeboard, kitesurf, κατάδυση και ποδήλατο, παίζει μπάσκετ, ενώ της αρέσει ιδιαίτερα η ξιφασκία.

Σε κάθε στιγμή της νέας της ζωής η Γεωργία δίνει μαθήματα γενναιότητας και αισιοδοξίας.

Η Μαρίλια Παπανικολάου, πτυχιούχος της Σχολής Καλών τεχνών, ασχολείται με τη μόδα και όχι μόνο, με μεταπτυχιακό στο product design και επιλογή την σχεδίαση ενός χρηστικού  προϊόντος για ΑΜΕΑ, είναι το άλλο μισό από το δίδυμο αισιοδοξίας και δημιουργίας που συνθέτουν μαζί με την Γεωργία.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση « Έλα στη θέση μου», που πραγματοποίησε το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου οι Ναυπάκτιες  Γεωργία Καλτσή και Μαρίλια Παπανικολάου μίλησαν στο Nafsweek για τις δραστηριότητές τους.

 

Γεωργία:

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

“Με τη Μαρίλια  γνωριζόμαστε αφού είμαστε και οι δύο από τη Ναύπακτο όμως αυτό που μας έφερε κοντά και “παντρεψαμε” με τις ιδέες μας και το μεράκι μας ήταν δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα βοηθάει τους ανθρώπους με αναπηρίες. Έτσι δημιουργήσαμε κάτι πρωτοπόρο στο θέμα ρουχισμού και μόδας.

Η Μαρίλια ασχολήθηκε στο μεταπτυχιακό της με αυτό το κομμάτι. Κάναμε μία τεράστια έρευνα που κράτησε δύο χρόνια και καταγράψαμε μία μεγάλη ποικιλία αναπηριών.

Πρακτικά, το δημιουργικό κομμάτι ήταν το πώς θα μπορέσουμε να καλυτερεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία μέσα από το ρούχο”.

 

Μαρίλια:

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

 

“Η Γεωργία το έκανε πάρα πολύ εύκολο αυτό το κομμάτι για μένα, καθώς εξειδικευμένη, αφού έχει μάθει αυτό το κομμάτι στο κέντρο αποκατάστασης που βρέθηκε μετά το ατύχημα. Βέβαια συνεχίσαμε την έρευνα όπως είπαμε για δύο χρόνια. Μιλήσαμε με γιατρούς και με εξειδικευμένους ανθρώπους σε θέματα αναπηρίας και εντοπίσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές από την κάθε αναπηρία. Άρα και από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς σαν δημιουργοί το ρούχο που δημιουργούμε.

Η δυσκολία ήταν εγώ να κατανοήσω το πώς εντάσσεται το ρούχο στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ως αρτιμελής, αλλά και το να υπάρξει μία μαζική παραγωγή πού να δίνει λύσεις σε ευρύ φάσμα ανθρώπων με αναπηρία”.

 

Πέρα από τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων ρούχων προχωράτε και ένα πρόγραμμα για την αειφόρο μόδα, τι ακριβώς είναι αυτό;

 

Γεωργία: “Με τη Μαρίλια τρέχαμε ένα πρόγραμμα που αφορούσε την αειφόρο μόδα, με ανακύκλωση ρούχων για την προστασία στο περιβάλλον, το οποίο είχε παράλληλα πίσω του ένα κοινωνικό και φιλανθρωπικό κομμάτι”.

Μαρίλια: “Στο project αυτό τα ρούχα προέρχονταν από υλικά που είναι ανακυκλώσιμα.

Πρακτικά αυτό στηρίζεται στην κυκλική οικονομία, στον κυκλικό σχεδιασμό, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ώστε να φτάσουμε στην ανακύκλωση του στο τελείωμα του χρόνου ζωής του ρούχου.

Τόσο τα ρούχα όσο και τη μόδα βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα δημιουργήσουμε. Τώρα μάλιστα κάνουμε μια συζήτηση να γίνει και μία επίδειξη μόδας, με τη βοήθεια των παιδιών από το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου, εδώ στη Ναύπακτο, στο λιμάνι της Ναυπάκτου, κάτι που θα θέλαμε πάρα πολύ, να τα παρουσιάσουμε με αυτό τον τρόπο.

Τα ρούχα αυτά είναι δημιουργίες με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, eco-friendly και με στοιχεία κοινωνικά.

Θα είναι μία συλλογή Αειφόρος και βιώσιμη”.

 

Ποια συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά αλλά και στους πιο μεγάλους;

Γεωργία: “Να σκέπτονται  πάντα θετικά, να προσέχουν και να φοράνε κράνος και ζώνη. Να αναφέρω το “moto” που λέω ότι: ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι μέχρι του να είσαι δυνατός να είναι η μόνη σου επιλογή.

Κανένας ποτέ δεν σκέφτεται ότι θα φτάσει στο “μηδέν”, το οποίο αυτό το “μηδέν” είναι ένα 15% παγκοσμίως, μία και τόσοι είναι οι άνθρωποι με αναπηρίες”.

Μαρίλια: “Θα μιλήσω ως αρτιμελής, με τα νέα παιδιά να είναι το μέλλον μας. Λέω λοιπόν να παρατηρήσουν τη διαφορετικότητα, γιατί η διαφορετικότητα δεν είναι μόνο στην αναπηρία, μία και όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και δεν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον από τη διαφορετικότητα, σε αυτό το ταξίδι της ζωής.

Κάνοντας αυτό ακριβώς, ο καθένας στον κλάδο που θα ακολουθήσει, θα μπορεί να εντάξει ζητήματα τέτοια στην κοινωνία για το μέλλον στο οποίο θα ήθελαν να ζουν. Είναι θέμα ευαισθητοποίησης και των νέων και των μεγαλύτερων, να μην προσπερνάμε τέτοια θέματα τα οποία σίγουρα δεν συμβαίνουν καθημερινά”.

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

« Έλα στη θέση μου» Μια ξεχωριστή εκδήλωση από το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου

Published

on

By

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

Μία πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων. Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου),  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία έκανε μία παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ξεχωριστού αυτού Σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου Αλέξανδρος Στούμπος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα και ακολούθησε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων των μαθητών από εκπαιδευτικό του Σχολείου. Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ο δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Ζορμπάς, οι διευθυντές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου κ.κ Μπέκος και Πιτσιάκκας, εκπαιδευτικοί και πάρα πολλοί μαθητές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γεωργία Καλτσή και η Μαρίλια Παπανικολάου

Όπως ήταν φυσικό η Γεωργία Καλτσή «έκλεψε την παράσταση» καθώς με άμεσο λόγο περιέγραψε την εμπειρία της και τη ζωή της μετά το ατύχημα που την ανάγκασε να βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η θετική ενέργεια της νεαρής κοπέλας πέρασε και στο ακροατήριο πού την βομβάρδισε στη συνέχεια με αρκετές ερωτήσεις.

Η σχεδιάστρια μόδας Μαρίλια Παπανικολάου από την Ναύπακτο και αυτή, συνοδοιπόρος της Γεωργίας, δημιουργούν μαζί διάφορες δράσεις ανάμεσά τους και η σχεδίαση ρούχων για άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση που είχε τον τίτλο « Έλα στη θέση μου»  προβλήθηκε βίντεο από την καθημερινότητά της Γεωργίας και τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε αμαξίδιο,  με την  Μαρίλια να παίρνει για μία ημέρα την θέση της φίλης της, αντιμετωπίζοντας στην πράξη την καθημερινότητα ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα.

Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η θετική σκέψη, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψε τις δυνατότητες του ανθρώπου να ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες και τη δύναμη που διαθέτει, την οποία τελικά δεν γνωρίζει το μέγεθός της.

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

 

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

 

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκδήλωση Κ.Ο Ναυπάκτου του ΚΚΕ

Published

on

By

εκδήλωση-ΚΟ-ΚΚΕ-Ναυπάκτου

Στα πλαίσια της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, η Κ.Ο Ναυπάκτου του ΚΚΕ, διοργανώνει λαϊκό γλέντι το Σάββατο 7 Δεκέμβρη στην ταβέρνα “ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ” στο Γρίμποβο, ώρα προσέλευσης 8.30μμ.

Πλούσιο γεύμα, κρασί, live μουσική, γλυκά, δώρα.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ