Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας και η επιτροπή αγώνα επαγγελματιών Δάφνης που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό συγκάλεσαν σύσκεψη στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές του νομού Αιτ/νίας και Φωκίδας προκειμένου να ενημερωθούν και να συνδράμουν τον αγώνα μας.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, και τους ευχαριστούμε για αυτό, οι βουλευτές Αιτ/νίας, Παπαθανάσης Θανάσης, Σταρακά Χριστίνα, Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Θεοδωράκης Γρηγόρης (με εκπρόσωπο), και από την Φωκίδα ο κ. Μπούγας Ιωάννης και Χασούρας Ξενοφώντας .
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης καθώς και στα αιτήματα των επαγγελματιών λέγοντας, ότι το 2001 εκπονήθηκε μια προμελέτη συντήρησης της γέφυρας η οποία επικαιροποιήθηκε το 2011.Στην συνέχεια εκεί που όλοι νόμιζαν ότι ξεχάστηκαν όλα, τον Νοέμβριο του 2018 με πρωτοβουλία του τότε Περιφερειάρχη Μπακογιάννη συναντήθηκαν επί τόπου στην γέφυρα όλοι οι «Υπεύθυνοι σωτήρες» Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Βουλευτές, Τεχνικοί, με κάμερες, κανάλια και όλα τα σχετικά για να εκτιμήσουν την κατάσταση της γέφυρας. Η απόφαση της συνάντησης ήταν να συνταχθεί μια μελέτη με στόχο την ένταξη του έργου της επισκευής της γέφυρας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι τότε υπεύθυνοι δήλωσαν ότι … «η αποκατάσταση θα είναι έτοιμη σε 4 μήνες και επειδή το έργο είναι μεταξύ δύο Δήμων, δύο Περιφερειών και δύο Αποκεντρωμένων θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ καλή συνεργασία για την άμεση αποκατάσταση.»
Μετά από αυτό και για πέντε χρόνια όλα λειτούργησαν άψογα, καμία αναφορά σε επικινδυνότητα, καμία αναφορά στα υπέρβαρα οχήματα που διέρχονται, καμία αναφορά στον κίνδυνο διέλευσης πεζών. Και ξαφνικά μόλις λειτούργησε ο κόμβος Μαλαμάτων η γέφυρα καθίσταται άκρως επικίνδυνη και εν μια νυκτί αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας το κλείσιμο της γέφυρας χωρίς προειδοποίηση, χωρίς ενημέρωση του Δήμου Ναυπακτίας, αφήνοντας μια κοινότητα 2500 κατοίκων και 30 τουλάχιστον επαγγελματίες στην τύχη τους.
Από την απόφαση αυτή που κοινοποιήθηκε και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα :
Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για κλείσιμο της γέφυρας την στιγμή που δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα τεχνικής μελέτης;
Ποια τα μέτρα που ελήφθησαν για την αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος μετά την κυκλοφοριακή επιβάρυνση του κόμβου Μαλαμάτων;
Με ποια απόφαση επιτρέπεται η διέλευση αγροτικών και γεωργικών μηχανημάτων στην ΕΟ κατοίκων που θέλουν να μεταβούν στα κτήματα τους που βρίσκονται στην μεριά της Δωρίδας;
Υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προς τον Δήμο Ναυπακτίας ή προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
Υπάρχει κάποια απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το κλείσιμο της γέφυρας και για στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων της Δάφνης;
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λόγω του κλεισίματος της γέφυρας των Σερβίων , κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω επαυξημένου κινδύνου. Μήπως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έπρεπε να προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο;
Υπάρχει καμία πρωτοβουλία ή πρόταση Περιφέρειας, Δήμου, Βουλευτών κλπ για λήψη αποφάσεων και μέτρων γρήγορης αποκατάστασης;
Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή πρόταση από την Περιφέρεια, Δήμο Ναυπακτίας και Δωρίδας για προσωρινή διέλευση μέχρι την οριστική αποκατάσταση;
Τέλος, μήπως η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει αν η γέφυρα έκλεισε νόμιμα ή παράνομα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα και την ζωή των κατοίκων, αλλά και την οικονομική καταστροφή και επαπειλούμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων;
Αιτήματα Επαγγελματιών
Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω επαυξημένου κινδύνου.
Άμεση κατασκευή μεταλλικής γέφυρας για πρόχειρο πέρασμα μέχρι την οριστική αποκατάσταση της επισκευής της γέφυρας.
Άμεση συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας για να καταγραφεί η οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
Επιδότηση και αναστολή πληρωμής στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων.
Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών με ένταξη του συνόλου των ΚΑΔ χωρίς αποκλεισμούς.
Απαλλαγή καταβολής όλων των δημοτικών τελών.
Δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο.
Ωρίμανση έργων και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο την άρση της απομόνωσης της περιοχής.
Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι επειδή χρειάστηκαν 5 χρόνια να ξεκινήσει η μελέτη και δεν μας πείθουν για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους να αντιληφθούν το μεγάλο πρόβλημα μας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής αγώνα επαγγελματιών Δάφνης και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης ώστε να πιέσουμε για την όσον το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την προστασία και αποτροπή κλεισίματος των επιχειρήσεων της Δάφνης.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.