Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναρτήσεις…

Published

on

Αναζητείται κολόνα ανά την πόλη που να μην είναι «στολισμένη» με αγγελτήρια…  Η κουρελαρία καλά κρατεί, παρά την απαγόρευση περί …αφισοκόλλησης χρόνια τώρα, με τις εικόνες που εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους στις κολόνες της ΔΕΗ  να μην τιμούν κανένα,  ούτε  τους ζωντανούς  ούτε και  τους  μακαρίτες.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος ισχυρός σεισμός 5,8 ρίχτερ στην περιοχή της Λάρισας

Published

on

By

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 ρίχτερ  συγκλόνισε την περιοχή της Λάρισας.      Η δόνηση που σημειώθηκε στις 20:38  είχε επίκεντρο: 17 χλμ Νότια – Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και εστιακό Βάθος: 10 χλμ.

Έγινε αισθητή και στη Ναυπακτία και εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 6 ρίχτερ, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Παγώνουν” ΟΛΕΣ οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες

Published

on

By

Στον αέρα τινάσσεται το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, που ξεκίνησε πέρυσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και διαφημίστηκε ως η “απάντηση” της Πολιτείας στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της τελευταίας δεκαετίας.  Tο βράδυ της 2ας Μαρτίου κατατέθηκε Τροπολογία στη Βουλή με την οποία αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς (που, σημειωτέον, αφορούν περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει από χρόνια) μέχρι τον Νοέμβριο, με προβαλλόμενη αιτία… τον κορωνοϊό.

Η ”αναστολή” έρχεται τη στιγμή που σχεδόν όλες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Xώρας έχουν υπογράψει συμβάσεις με εργολάβους για τις κατεδαφίσεις και ως αποτέλεσμα θα οδηγήσουν το Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ζητούσαν (και πάλι) με Επιστολή τους προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Χώρας να επισπεύσουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς. «Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας», κατέληγε τότε.

Τρεις μήνες μετά, η στροφή είναι πλήρης. Με Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις (και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα), αναστέλλεται έως 31 Οκτωβρίου η εκτέλεση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς, παραλίες, λίμνες, όχθες κλπ.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί ο κορωνοϊός καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Μόνο που η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς κατά κανόνα απαγορεύεται, με μόνες εξαιρέσεις κάποια ειδικά έργα δημοσίου συμφέροντος (εν αντιθέσει η αναστολή που δόθηκε είναι γενική, αφορά δηλαδή μέχρι και παραλιακά μπαρ και κάθε είδους παρανομίες από ξενοδοχεία και ταβέρνες).

Αφορμή (αλλά πιθανότατα όχι η αιτία, η οποία θα πρέπει να αναζητηθεί στις πιέσεις που για χρόνια ασκεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα) είναι το πρόγραμμα κατεδαφίσεων που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ). Οι πρώτες κατεδαφίσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Ασπροβάλτα και τη Σίβηρη. Κατόπιν ήρθε η σειρά της Νικήτης, όπου ο Δήμος τοποθέτησε αυθαίρετα “αμμοκράτες”, δηλαδή βράχους με σκοπό υποτίθεται να προστατεύσει την ακτή από τη διάβρωση (υποτίθεται, καθώς χωρίς ακτομηχανική μελέτη οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να έχει έως και καταστρεπτικά αποτελέσματα).  Η κατεδάφιση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει προχθές, με ισχυρή αστυνομική δύναμη, αλλά χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα. Τελικώς δεν ξεκίνησε ποτέ, υπό το φόβο επεισοδίων (η απουσία Εισαγγελέα συνετέλεσε σίγουρα στο να “επιβληθούν” οι αντιδρώντες). Κατόπιν, το βράδυ της 2ας Μαρτίου κατατέθηκε η σχετική Τροπολογία.

Πρέπει να σημειωθεί μια λεπτομέρεια: από τους 12 “αμμοκράτες” στη Νικήτη, ο Δήμος έχει αποδεχθεί την ευθύνη μόνο για μέρος αυτών και όχι για όλους (η κατεδάφιση θα ξεκινούσε από τους “αγνώστου ιδιοκτήτη”). Ωστόσο ο Δήμος προσέφυγε για τους υπόλοιπους στο Διοικητικό Εφετείο Πολυγύρου, το οποίο… έκανε δεκτό το αίτημα να “παγώσει” η εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, παρότι αυτό βασίζεται σε αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που δικαστήρια παρακάμπτουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις: κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2018 στο Σχινιά, με τις παράνομες ταβέρνες σε προστατευόμενη περιοχή, οι οποίες όμως τελικά κατεδαφίστηκαν υπό την πίεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε να διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό μέχρι σήμερα (περίπου 6,6 εκατ. ευρώστις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Χώρας, με σκοπό να προχωρήσουν πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε δάση και αιγιαλούς. Με την εξέλιξη αυτή, οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να “παγώσουν” και οι Αποκεντρωμένες θα κληθούν να καταβάλλουν σταλίες στους Αναδόχους.

Παράλληλα, η Πολιτεία δικαιώνει για ακόμα μια φορά όσους παρανόμησαν, υποδεικνύοντας ότι “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”….  Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καινούργιες πινακίδες ανακοινώσεων ανά την πόλη

Published

on

By

Σε διάφορα σημεία της πόλης της Ναυπάκτου έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα πίνακες  ανακοινώσεων και μάλιστα σε δυο χρώματα, πράσινοι και μαύροι.

Η τοποθέτηση των πινάκων υλοποιείται ύστερα από πρόταση —απόφαση  του Διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου που είχε λάβει από τον Οκτώβριο του 2019.

Όσον αφορά την χρήση των πινάκων και με σκοπό τον περιορισμό της αφισορύπανσης — φαινόμενο που καλά κρατεί στην πόλη -οι μεν χρώματος πράσινου θα εξυπηρετούν διαφημιστικούς σκοπούς, οι δε μαύρου χρώματος θα χρησιμεύουν για την ανάρτηση των αγγελτηρίων θανάτων και  μνημόσυνων.

Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει  σεβασμός και λογική χρήση των πινακίδων, σε μικρό διάστημα θα δούμε τις καινούργιες πινακίδες να βρίσκονται στα ίδια χάλια που ήταν και οι προηγούμενες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ