Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανδρ. Κοτσανάς: Παρατημένα τα γήπεδα τένις στο Σκα

Published

on

Μέσω video, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  “Πάμε μπροστά” Ανδρέας Κοτσανάς  καταγράφει και ταυτόχρονα καταγγέλλει την άσχημη αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνη για τους αθλούμενους  κατάσταση που βρίσκονται τα γήπεδα τένις του δήμου, που χρόνια τώρα λειτουργούν στο Σκα.

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυτοδιοικητικός συντονισμός για την αποκατάσταση των ζημιών και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για ένα ολικό σχέδιο δράσης απέναντι στις πλημμύρες

Published

on

By

Διαδοχικές συσκέψεις του Νεκτάριου Φαρμάκη

Η μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δράσεων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να υπάρξει αφενός αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν υποδομές και αφετέρου αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών (Π.Ε. Αχαΐας), Χαράλαμπου Μπονάνου, (Π.Ε. Ηλείας), Βασίλη Γιαννόπουλου και Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, αλλά και με την παρουσία Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων των Δήμων που υπέστησαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατά το ξεκίνημα της σύσκεψης, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε τη σημασία συντονισμένης δράσης Περιφέρειας και Δήμων, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων πολιτών, υπογράμμισε ωστόσο ότι η περιοχή βρέθηκε απέναντι σε ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και μακροπρόθεσμα.

«Πρέπει να δουλέψουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την αποκατάσταση των ζημιών και την αρωγή πολιτών και επαγγελματιών που υπέστησαν πλήγμα. Το δεύτερο αφορά τον επανασχεδιασμό που πρέπει να γίνει, προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα η περιοχή μας. Η άποψή μου είναι ότι δεν βρεθήκαμε απλά αντιμέτωποι με ένα καιρικό φαινόμενο μεγάλης έντασης αλλά και απέναντι στην αδυναμία που σε πολλές περιοχές υπάρχει, να διαφεύγουν τα νερά προς τη θάλασσα. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει πλέον τα όρια του κλασικού αντιπλημμυρικού έργου. Κατά συνέπεια, εάν θέλουμε να δώσουμε μία μακρόπνοη και ουσιαστική προοπτική στον τόπο μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο για τις λεκάνες απορροής και το σύνολο των τεχνικών έργων που πρέπει να γίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθησε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από κάθε πλευρά για την ταχεία καταγραφή και δρομολόγηση αποκατάστασης των ζημιών.

MASTER PLAN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ  «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Δήμων, με πρωτοβουλία του κ. Φαρμάκη ακολούθησε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συζητήθηκαν οι παράμετροι και οι παράγοντες των πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας, όπως μεταξύ άλλων, η κατεύθυνση των ανέμων, οι ανεμοστρόβιλοι, η περιορισμένη επιφάνεια απορροής ομβρίων, το αρδευτικό δίκτυο που πιθανόν είναι υποδιαστασιολογημένο, η κατάσταση του αποστραγγιστικού δικτύου,  η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, κ.ά.

Από τη συζήτηση που έγινε, επιβεβαιώθηκε ότι η τελευταία θεομηνία έφερε στην «επιφάνεια» όλα τα παραπάνω δεδομένα, ενδεχομένως και άλλα που θα εξεταστούν. Μάλιστα, ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρθηκαν, η διαχείριση απορροής των χειμάρρων Βέργα, Γουβού (περιοχή Κουρτεσίου), Μανωλάδας και Λαρισσού, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της μηδενικής κλίσης των χειμάρρων της Δυτικής Αχαΐας για την απορροή τους καθώς και ο περιορισμός της κοίτης τους στην κατάντη περιοχή λόγω της αστικοποίησης του περιβάλλοντος σε σχέση με την κοίτη στα ανάντι (πηγή).

Συμφωνήθηκε, όλες οι παράμετροι να αξιολογηθούν κάτω από το πρίσμα τόσο των Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμύρας όσο και του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΚΑ) και αναδείχθηκε η ανάγκη σύνταξης ενός στρατηγικού σχεδίου (Master Plan) έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Είναι η ώρα να ενσωματώσουμε τις παραμέτρους που καταγράφηκαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και να προτεραιοποιήσουμε τον αντιπλημμυρικό μας σχεδιασμό βασισμένοι στις νέες συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, υπογραμμίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η επιστημονική κοινότητα της περιοχής, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, καλώντας το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών /Υδραυλικής Μηχανικής να συμπράξει σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας (Τεχνικές και Περιβάλλοντος) και το Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε να υποβληθεί πρόταση μελέτης – Μaster Plan που θα προωθηθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα αφορά και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ετοιμασθεί σε ένα μήνα, ώστε η χρηματοδότησή να έχει εγκριθεί στο 1ο τρίμηνο του 2022, με στόχο την ταχύτερη δυνατή έναρξη υλοποίησης ενός σχεδιασμού που θα θωρακίσει μακροχρόνια τη Δυτική Ελλάδα.

«Με σεβασμό στο περιβάλλον και στον συμπολίτη μας, ειδικά αυτόν που πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, οφείλουμε να εργαστούμε με ταχύτητα και να προσφέρουμε μία ολιστική λύση που δεν θα είναι κοντόφθαλμη. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο, οφείλουμε τώρα να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας των επόμενων δεκαετιών, ως ενός τόπου ανθεκτικού, που δεν θα είναι έρμαιο κάθε κακοκαιρίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης μετά το τέλος της σύσκεψης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 199 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 199ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Ξύπνησαν μνήμες 2016 για τη Ναυπακτία :

Τι και αν μελέτες πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών καταγράφουν πως άμεσα θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν τα φαινόμενα αυτά, εμείς μένουμε στο αν ήταν καθαρά τα φρεάτια απορροής, στα αυτονόητα δηλαδή…

#   Ανοίγει και πάλι το θέμα Ξενία;  :

Διαχρονικά το Ξενία της Ναυπάκτου αποτελεί το «αγκάθι» για πολλές δημοτικές αρχές.

Το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου, με  απόφαση της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου, έχει προχωρήσει με τον σχεδιασμό…

#   Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί:  Αναστρέψιμο το σκηνικό στην ανάπλαση:

Οι Σύλλογοι αρχιτεκτόνων και μηχανικών της πόλης προχώρησαν σε έκθεση όπου καταγράφεται η  πρότασή τους  με στόχο να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης που εδώ και μήνες παραμένει τελματωμένο.  Στην έκθεση γίνεται καταγραφή…

#   «Φωτιά» οι ανατιμήσεις στα δομικά υλικά Κίνδυνος για την οικοδομική δραστηριότητα:

Αισθητές αυξήσεις τιμών των οικοδομικών υλικών καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, που επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος της οικοδομής, σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία…

#   Ευημερούν οι αριθμοί  ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :   

Ο πολίτης, ακόμα και στις μικρές τοπικές  κοινωνίες απομακρύνεται και η ενημέρωσή του περιορίζεται τις περισσότερες  φορές στους «βροντερούς» τίτλους ή στις «πικάντικες» αναρτήσεις, ιδιαίτερα αυτές που συνοδεύονται με το  κατάλληλο φωτογραφικό   υλικό…

#   Ανατροπές σε αιγιαλό και δόμηση :

Σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή επεκτείνει το πλήθος των    επενδύσεων, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προνομιακές πολεοδομικές ρυθμίσεις των προηγούμενων ετών, ενισχύοντας την απαξίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, πολλαπλασιάζει τις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία και περιορίζει…

#  Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας –  6,7 εκ. ευρώ για την τάφρο απορροής στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας:

Τις πληγείσες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγουμένων ημερών, επισκέφθηκε κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό,  Χρήστο Τριαντόπουλο και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη…

#   «Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών» από το 2023 – Σε διαβούλευση το Ν/Σ:

Το Σχέδιο εκπονείται από τον οικείο Δήμο και εγκρίνεται με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας δημοτικής Υπηρεσίας, έπειτα από γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης της οικείας Περιφέρειας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών – Ποιοι και πώς εξαιρούνται – Τα πρόστιμα και οι προθεσμίες

Published

on

By

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.

Για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται σε μηνιαία βάση διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως «αντίτιμο υγείας».

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ