Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία & προβληματισμός από τους κατοίκους για τα έργα στον Εύηνο ποταμό

Published

on

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας
Σε υλοποίηση της  σχετικής απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κάτοικοι από τον Γαλατά, το Περιθώρι και το Ευηνοχώρι, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 1η  Σεπτεμβρίου 2022  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εκφράσουν για άλλη μία φορά τις ανησυχίες τους, τον έντονο προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα στον Εύηνο ποταμό, παρόλο που φθινοπώριασε, για να εκφράσουν για άλλη μία φορά την αγωνία και τον φόβο μην «κατεβάσει» ο Εύηνος και ξαναζήσουν τον ίδιο τραγικό εφιάλτη της κοινωνικής απομόνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης.
Στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τους φόβους των κατοίκων, αλλά και στις πολιτικές ευθύνες των διοικούντων την Περιφέρεια και  το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από όσους μίλησαν στη συγκέντρωση.
Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων στον Εύηνο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομμάτη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της καθυστέρησης των έργων και πως τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ίδιος δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Είπε ακόμα πως, εξ όσων γνωρίζει, το έργο της πρόχειρης γέφυρας θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο.

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι δήλωσαν πως όλα τα κοινωνικά προβλήματα επιδέχονται πολιτικές λύσεις και του επισήμαναν, με νόημα, πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος αιρετός αδυνατεί να δώσει λύσεις, ιδιωτεύει, παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο.

Με την αποχώρηση των κατοίκων, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε στον κ. Μαυρομμάτη Υπόμνημα, που έγραφε τα εξής:

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων του Γαλατά και του Περιθωρίου

Κύριε Καραγιάννη, Υφυπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Καραγιάννη,

κύριε Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πριν από εννιά περίπου μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας κατέρρευσαν, για μια σειρά από λόγους, τους οποίους γνωρίζετε και για τους οποίους το πολιτικό προσωπικό της χώρας (και όχι μόνο) έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά σας έχουμε ενημερώσει πάρα πολλές φορές, τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως.

Κύριε Καραγιάννη, στη σύσκεψη της Αμφιλοχίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, είπατε πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας, 200 μέτρα νότια της σημερινής. Δηλώσατε ακόμα πως, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα, επαναλάβατε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, με τον χρόνο να μετράει από τον Γενάρη του 2021.

Εμείς, οι της Συντονιστικής Επιτροπής, στις 18 Ιουνίου 2022, βλέποντας τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος, σε σχετική επιστολή μας, που συνοδευόταν από αντίστοιχο Δελτίο Τύπου, σημειώναμε, εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους μας: «Οι μέρες του καλοκαιριού, που επιτρέπουν εργασίες στην κοίτη του Ευήνου, περνάνε  αναξιοποίητες. Εμείς, οι κάτοικοι της παρευήνιας περιοχής, που ξέρουμε καλά την ορμητικότητα του Ευήνου (οι πρόγονοί μας τον έλεγαν Λυκόρμα, εξαιτίας της ορμητικότητάς του), βλέπουμε την απραξία και ανησυχούμε. Ο Οκτώβρης είναι κοντά» και ρωτούσαμε:

1. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα;

2. Πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και αν ΝΑΙ, πότε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους; 

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις 21 Ιουνίου 2022 με θέμα «Τα έργα και οι υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», επαναλάβατε πως οι δεσμεύσεις για τα έργα στον Εύηνο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, ισχύουν στο ακέραιο. Τις ίδιες δεσμεύσεις επανέλαβε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης.

Αξιότιμοι κύριοι, το καλοκαίρι πέρασε. Πρώτη μέρα του φθινοπώρου σήμερα και κανένα από τα έργα στον Εύηνο δεν έχει ξεκινήσει. Και μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά «δεν φαίνεται και φως στον ορίζοντα».

Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Για να εκφράσουμε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες μας και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα, παρόλο που μπήκαμε στο φθινόπωρο. Για να εκφράσουμε την αγωνία και τον φόβο, μη μας «προλάβει ο καιρός» και ζήσουμε πάλι τα ίδια. Πείτε μας, πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν τα έργα στον Εύηνο ποταμό; Ποιο είναι τέλος πάντων το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους; Έχουμε, ως πολίτες, το δικαίωμα να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουν τα βάσανά μας.

Μεσολόγγι, 31 Αυγούστου 2022

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης του Υπομνήματος

Κώστας Σακαρέλος

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“ΦΛΟΓΑ” : Βazaar σχολικών ειδών στο νέο της χώρο

Published

on

By

Ο Σύλλογος ΦΛΟΓΑ – παράρτημα Ναυπάκτου σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και σας προσκαλεί στο  bazaar σχολικών ειδών, που θα γίνει στο νέο χώρο του Συλλόγου μας στη Ν. Μπότσαρη 50, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως και την  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία.

Εμείς οι γονείς της ΦΛΟΓΑΣ αγωνιζόμαστε για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο.

Πολύτιμοι αρωγοί στον αγώνα μας, βρίσκεστε όλοι εσείς με τη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Με εκτίμηση

ΦΛΟΓΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Φλόγα-Ναύπακτος

 

Φλόγα-Ναύπακτος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : «Η επιλογή Λουκοπούλου να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και η εκ των υστέρων απολογία του»

Published

on

By

ναυπακτος-γκιζας-συνεργασία-πολιτών

Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν τόσο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου, δίνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Βασίλη Γκίζα.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με μία έστω και καθυστερημένη για  6 χρόνια ανακοίνωση ο κ.Λουκόπουλος και η “Ενωτική Πρωτοβουλία” απολογούνται για την επιλογή τους να καταργήσουν  οριστικά  τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου μας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Είναι θετικό, πάντως, το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ξεκάθαρα, έστω και μετά από τόσα χρόνια,  ότι ενώ ο νόμος 4325/ 2015 έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να επανασυστήσουν  τις δημοτικές αστυνομίες τους που είχαν καταργηθεί με το νόμο 4172/2013, ο κ.Λουκόπουλος  και η «Ενωτική Πρωτοβουλία» με την υπ’ αριθμ. 266/2015  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ναυπακτίας επέλεξαν να  την καταργήσουν οριστικά και να  μην την επανασυστήσουν. Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Ναυπακτίας και ιδίως η πόλη της Ναυπάκτου στερήθηκαν  επί σειρά ετών ένα πολύτιμο όργανο, του οποίου οι αρμοδιότητες δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που χρόνο με το χρόνο διογκώνεται αλλά εκτείνονται σε 27 διαφορετικά αντικείμενα, όπως στην επιτήρηση των λαϊκών αγορών, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της ανεξέλεγκτης αφισοκόλλησης, στην επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων, στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ακαθάριστων οικοπέδων και σε πολλά άλλα.

Και ενώ η δημοτική αρχή Λουκόπουλου επέλεξε να καταργήσει οριστικά τη δημοτική αστυνομία με τη φθηνή δικαιολογία ότι είναι «όργανο καταστολής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σαμαντάς στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία πολλών σοβαρών δήμων επέλεξε το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση η θετική ψήφος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της σύστασης της δημοτικής αστυνομίας αλλά και η ουσία της ανακοίνωσης τους συνιστούν έμπρακτη αυτοκριτική, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε.

Κάλιο αργά παρά ποτέ!!! »

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου: Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 .

Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ